MFF BRATISLAVA PONÚKNE KVALITNÚ SÚŤAŽNÚ SEKCIU

MFF BRATISLAVA PONÚKNE KVALITNÚ SÚŤAŽNÚ SEKCIU

článok



Jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava predstaví v súťaži prvých a druhých hraných filmov 14 titulov z celého sveta. Mnohí z režisérov týchto prvotín sa už preslávili ako renomovaní tvorcovia v rámci ostatných filmárskych profesií. Preto sú ich režijné debuty zväčša zárukou profesionálneho rozhľadu, zrelej umeleckej výpovede, ale zároveň sviežosti a entuziazmu začínajúceho režiséra.  

MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu

10. ročník MFF Bratislava má výnimočnú možnosť ponúknuť svojim divákom druhý celovečerný film mexického režiséra Amata Escaslanteho Bastardi (Los Bastardos, 2008). 24-hodinový výsek zo života Fausta a Jesusa, dvoch mexických námedzných robotníkov, zobrazuje ich každodennú rutinu – celodenné čakanie na akúkoľvek prácu. Amat Escalante napísal a režíroval svoj prvý krátky film v roku 1996. V roku 2004 pracoval ako asistent réžie na filme Bitka na nebi režiséra Carla Reygadasa (uvedeného v sekcii GMT na 7. MFF Bratislava 2005). Hraným debutom Krv sa stal veľkým objavom na 58. MFF Cannes 2005, kde získal cenu FIPRESCI. V roku 2006 získal Escalante za ten istý film na MFF Bratislava Cenu pre najlepšieho režiséra za majstrovské zobrazenie úpadku ľudskej dôstojnosti.

Režisér filmu Zóna (La Zona, 2007), Rodrigo Plá, patrí medzi najtalentovanejších režisérov mexickej kinematografie. Zaujal už krátkymi filmami. Za svoj film Oko na zátylku (El Ojo en la nuca) získal študentského Oskara. “Zóna je príbehom o hone na človeka a o ozbrojenej lúpeži. Ale predovšetkým je to príbeh o rozdelenej a rozpadnutej spoločnosti, pozostávajúcej z dvoch svetov, ktoré sú formované strachom a nenávisťou. Je to varovanie pred skutočnosťou, ktorú by sme radi nevideli, ale je celkom blízko nás,” predstavuje svoj celovečerný debut Plá.

Guatemalský Benzín (Gasolina,2008) režiséra Julia Hernádeza, v San Sebastiane ocenený ako najlepší debut, sa zapojí do súťaže MFF Bratislava intímnym príbehom, ktorý ukazuje, že mladosť, krajina a budúcnosť sú poznačené extrémami.

MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu

Gianni di Gregorio nie je iba režisérom súťažného filmu Sviatočný augustový obed (Pranzo di Ferragosto,2008), ale tiež úspešným scenáristom a úzkym spolupracovníkom Mattea Garroneho. Je spoluautorom aj jeho posledného diela Gomorra, ktoré získalo Veľkú cenu poroty v Cannes 2008. MFF Bratislava uvádza Gommoru v sekcii Made in Europe. Režijný debut Gianniho di Gregorio Sviatočný augustový obed získal tri ocenenia na festivale v Benátkach vrátane Ceny za najlepší debut. Uvidíme, ako sa mu bude dariť v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov v Bratislave.

O hlavnú cenu na MFF Bratislava bude súťažiť okrem južanských filmových pochúťok aj ukážka zo severskej domácej kuchyne. Studený obed (Lønsj,2008) je napínavá nórska dráma v Hitchcockovskom ladení. Príbeh režisérky Evy Sorhaug sleduje niekoľko obyčajných ľudí a ukazuje, ako ich každodenný život podlieha kritickému okamihu. Divák je konfrontovaný s ich životmi. Zaujíma sa o nich, znenávidí ich, alebo si ich obľúbi, ale nik mu nezostane ľahostajný.

Film Pátranie (A nyomozó, 2008) získal štyri ceny na Národnej prehliadke maďarských filmov, okrem iného za najlepší scenár a najlepšieho herca pre Zsolta Angera. Režisér Attila Gigor, známy aj pod menom Attila Galambos, nakrúcal v priebehu štúdia na Maďarskej akadémii filmových a hereckých umení krátke, dokumentárne a experimentálne filmy, v ktorých sa profiloval ako autorský filmár.

MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu MFF Bratislava ponúkne kvalitnú súťažnú sekciu

Ďalším prínosom pre európsku kinematografiu je snímka scenáristu a režiséra Pierra Schoellera  Versailles (Versaiiles, 2008). Film predstavuje citlivý, striedmy, dojemný portrét troch sociálnych vydedencov vo vyhranenom póle ich života. Versailles je zároveň jedným z posledných filmov nedávno tragicky zosnulého Guillamea Depardieua.

Philippe Aractingi, režisér filmu Pod bombami (Sous les bombes,2007), začal nakrúcať desať dní po skončení vojny v Libanone v júli 2006. Pre svoj film mal iba dvoch profesionálnych hercov. Ostatní – utečenci, novinári, vojaci, veriaci i bojujúci ľudia – hrajú svoje vlastné roly. Všetci sa ocitli vo vojnou zdecimovanom Libanone. Film získal ocenenia na festivaloch v Benátkach a v Dubaji.

Ázijský kontinent zastupuje tento rok hongkonský film Žiara nad oceánom (Yi ban hai shui, yi ban huo yan, 2008). Jeho režisér Liu Fendou začínal ako herec, potom sa presadil ako uznávaný scenárista. Zaujal svojim režijným debutom Zelený klobúk, ktorý získal medzinárodné ocenenia. 

             

V tomto roku prijal nejeden tvorca pozvanie a ponuku doprevádzať a osobne podporiť svoju prvotinu alebo druhotinu v súťaži. Svoj hraný debut Noční strážcovia (Ćuvari noći, 2008) si do Bratislavy príde uviesť režisér Namik Kabil osobne. Hlavným hrdinom jeho filmu je Mahir, nočný strážca v nábytkovom komplexe v súčasnom Sarajeve. Mahir je presvedčený, že je tehotný. Podchvíľou vracia. Bývalí vojaci nosia stále uniformy, ale teraz sú to len strážcovia nábytku a sanity. Absurdné zobrazenie zodpovedá podľa Kabila stavu spoločnosti v jeho krajine: „V dnešnej Bosne mnoho našich problémov potláčame. Žijeme normálny život, predstierajúc normalitu, hoci mnohé veci zostávajú nevypovedané. Vo vojne boli dve strany, kde sa jasne rozlišovalo dobro a zlo. Teraz živoríme, levitujeme v zamrznutej spoločnosti, neočakávame žiadne riešenie. Do akej miery môžeme rozhodovať o nás samotných?”

Švajčiarsky koprodukčný film Domov (Home, 2008) rozprávajúci o vzťahoch rodiny žijúcej pri opustenej diaľnici dokončila režisérka Ursula Meier na jar 2008. Film bol uvedený na Týždni kritiky na MFF Cannes 2008. Talentovanej režisérke sa podarilo vytvoriť pôsobivé a kompletné autorské dielo s odkazom na Godarda alebo Hanekeho, čo v celkovom výraze predstavuje neprehliadnuteľný prínos do súčasnej európskej kinematografie.

Svoj prvý hraný film Marec (März,2008) o bolestnom vyrovnávaní sa obyvateľov tirolskej dedinky so samovraždou svojich príbuzných, predstaví rakúsky režisér a herec Klaus Händl. Objavil sa v menších úlohách napríklad vo filmoch Michaela Hanekeho, Jessicy Hausner a Wolframa Paulusa.  Od polovice 90. rokov sa venuje aj réžii. Film Marec bol inšpirovaný skutočnou udalosťou.

                             

Rumunská herečka Maria Dinulescu, ktorú si možno diváci pamätajú z minuloročnej ocenenej snímky California Dreamin´, uvedie film režiséra Adriana Sitarua Zamotané vzťahy (Pescuit sportiv, 2008). Sitaruov celovečerný debut sa odohráva na nedeľnom pikniku spojenom s rybačkou, ktorý sa stáva príležitosťou pre odhalenie partnerských zrád, zlyhaní a túžob.

Z Českej republiky zavíta režisérka Michaela Pavlátová, ktorá osobne uvedie svoj film Děti noci (2008). Intímny príbeh dievčaťa, ktoré uviazlo medzi detstvom a dospelosťou, zaujme autenticitou a zvláštnym prostredím pražského Karlína. Film prídu osobne uviesť scenáristka Irena Hejdová a hlavní protagonisti Marta Issová a Jíří Mádl.


autor tlačová správa 18.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.