UŽ O NECELÝ MESIAC ŠTARTUJE 10. MFF BRATISLAVA

UŽ O NECELÝ MESIAC ŠTARTUJE 10. MFF BRATISLAVA

článok



Horúce novinky súčasnej svetovej kinematografie, zaujímavých hostí a bohatý sprievodný program prinesie jubilejný 10. Medzinárodný filmový festival Bratislava (MFF Bratislava), ktorý sa začne už o necelý mesiac v Bratislave. Festival sa uskutoční od 28. novembra do 5. decembra 2008 v Palace Cinemas v Auparku a v jeho piatich kinosálach ponúkne približne 220 filmov z 36 krajín v rámci 9 programových sekcií. Jubilejný ročník zároveň prinesie aj niekoľko  noviniek. Nebude samozrejme chýbať ani udeľovanie výročných cien Kinema Film roka, tentoraz rozšírené o Filmovú noc, na ktorej budú odpriemetané 3 najlepšie filmy roka podľa redakcie portálu Kinema.sk. Opäť pôjde o najvýraznejšie sprievodné podujatie filmového festivalu.

Už o necelý mesiac štartuje 10. MFF Bratislava

Hlavnú zmenu reprezentuje obsadenie najvyššej funkcie MFF Bratislava. Ponuku vedenia festivalu prijala Ing. Mária Reháková, ktorá  sa ujala funkcie v lete tohto roku a za krátky čas priniesla viacero nových podnetov a vízií. K nim patrí aj rozšírenie festivalu do metropol stredného a východného Slovenska so zámerom dodať festivalu celoslovenský charakter. Kvalitné  filmy súčasnej svetovej kinematografie si tak budú môcť vychutnať popri Bratislavčanoch aj priaznivci filmového umenia v Banskej Bystrici a Košiciach. Košická premiéra sa uskutoční v kine Cinemax v nedeľu 30. novembra 2008, banskobystrická ouvertúra je naplánovaná na štvrtok 4. decembra 2008 v kine Europa Cinemas.

Najväčšiu pozornosť upriami festival už tradične na Medzinárodnú súťaž prvých a druhých hraných filmov, ktorá predstavuje hlavnú sekciu festivalu. Medzi nesúťažnými sekciami nebudú chýbať Made in Europe, Proti prúdu, Svetový čas, Focus: Hudba a film, Azyl – krátkometrážna tvorba, Slovenský film 2008, Zvláštne uvedenie a Videoart.

Medzinárodná súťaž prvých a druhých hraných filmov ponúka každoročne zaujímavú konfrontáciu začínajúcich režisérov. Tento rok sa bude uchádzať o ocenenia 14 titulov z 15 krajín sveta. Medzi očakávané filmy tejto sekcie bude nepochybne patriť premietanie nočnej mory Bastardi mladého mexického režiséra Amata Escalanteho či v Benátkach oceneného, mimoriadne úspešného režisérskeho debutu skúseného scenáristu Gianniho de Gregoria, Sviatočný augustový obed. Priazeň poroty sa pokúsia získať aj guatemalský Benzín, francúzsky Versailles, rumunské Zamotané vzťahy, nórsky Studený obed, české Deti noci a ďalších sedem filmov, z ktorých už viaceré majú ocenenia z významných medzinárodných festivalov.

Už o necelý mesiac štartuje 10. MFF Bratislava Už o necelý mesiac štartuje 10. MFF Bratislava

Rok 2008 bol bohatý aj na pozoruhodné európske snímky. Presvedčiť sa o tom budú môcť diváci sekcie Made in Europe. V rámci nej budú uvedené filmy starého kontinentu, ktoré boli v roku 2008 odmenené na prestížnych festivaloch. Veľký záujem očakávajú organizátori pri uvedení  laureáta tohtoročnej Zlatej palmy z Cannes, francúzskeho filmu Trieda režiséra Laurenta Canteta. Medzi ďalšie lákadlá ocenené v Cannes budú patriť aj Mlčanie Lorny belgických bratov Dardennovcov, Palermo Shooting Wima Wendersa alebo seniorské „porno“ Siedme nebo nemeckého režiséra Andreasa Dresena. Diváci sa tiež môžu tešiť na taliansky film Gomorra o praktikách neapolskej mafie.

Festival sa však nezameria len na Európu, ale v sekcii Svetový čas ponúkne aj pohľad na súčasný film na severoamerickom a ázijskom kontinente. Konfrontovať svoje súčasné smerovanie budú Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona) či Clint Eastwood (Výmena). Okrem filmov slávnych amerických režisérov si budú môcť diváci pozrieť snímky Japonca Takeshi Kitana (Achilles a korytnačka) a filipínsky dokument Francisa Pasiona Jay. Milovníci akčných drám si vychutnajú Pekelnú jazdu, príbeh motorkárov režírovaný Larrym Bishopom a produkovaný Quentinom Tarantinom.

Podobne, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch, uvedie festival aj programovú sekciu Proti prúdu, ktorá sa sústreďuje na originálne postupy vybočujúce zo stereotypov stredného prúdu komerčnej kinematografie. Filmy tejto sekcie nás zavedú do sveta upírov v zasnežených švédskych panelákoch (Vpustiť toho pravého), prestreliek v moskovských uliciach (Kremeň), ale aj na cestu, na ktorú sa vydáme so sedmohradským Rómom pašujúcim šteňa nemeckého ovčiaka pre egyptského šejka (Veľa šťastia! / Bahrtaló!). Okrem bizarných snímok však sekcia ponúka i priestor pre dramatický príbeh vzťahu na zničených thajských plážach (Prekrásne mesto) alebo dokument o detskom väzení na Urale (Sám medzi štyrmi múrmi).

Už o necelý mesiac štartuje 10. MFF Bratislava Už o necelý mesiac štartuje 10. MFF Bratislava

Návštevníci festivalu si môžu už po siedmy raz vychutnávať aj prepojenie filmu s hudbou. Sekcia Focus: Hudba a film tento rok predstaví rôzne štýly od rocku po reggae. Nadšenci pre krátkometrážne filmy sa môžu tešiť na projekcie minútových a päťminútových filmov,  tentoraz v rozšírenej ponuke sekcie Azyl 2008. Sekcia videoART predstaví vyše hodinový blok najzaujímavejších videí z dielní umeleckých vysokých škôl. Aj tento rok sa uskutoční divácke hlasovanie o najzaujímavejšie video, pričom autor víťazného videa získa cenu  artON! MFF 2008.

V sekcii Slovenský film 2008 budú prezentované tie najzaujímavejšie filmy súčasnej slovenskej kinematografie a nebudú chýbať ani premiérové uvedenia. Popri medzinárodne uspešných Slepých láskach Juraja Lehotského sekcia uvedie aj novinku Dušana Rapoša Cinka Panna, dve najnovšie diela Pavla Barabáša Bhutan – hľadanie šťastiaCarstenz – siedma hora, ako aj premiéru letnej komédie Viktora Csudaia Veľký rešpektOsobitný priestor bude venovaný aj študentským filmom.

Témou sekcie Zvláštne uvedenie budú tento rok osobnosti. Módna ikona Valentino, ruský filmár Tarkovskij, fotografka Annie Leibovitz či neslávny, ale aj nepolepšiteľný recidivista a talentovaný spisovateľ René Pášil sa predstavia divákom v prítmí kinosál. Doplní ich Madonna ako debutujúca režisérka filmu Špina a múdrosť.

Bratislavský filmový festival oslávi svoje jubileum prehliadkou toho najlepšieho a najzaujímavejšieho, čo ponúka súčasné filmové umenie. Divákov čakajú silné emócie, odborné diskusie a vzrušujúce zážitky nielen pri sledovaní filmov, ale aj pri stretnutiach s filmovými tvorcami, ktorí prídu osobne uviesť svoje filmy.


autor tlačová správa 5.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.