10 NEZABUDNUTEĽNÝCH HERECKÝCH ZLOSYNOV

10 NEZABUDNUTEĽNÝCH HERECKÝCH ZLOSYNOV

článok



Vydriape sa Heath Ledger alias Joker na filmový Olymp záporných kreácií? Podľa mnohých si jeho (žiaľ) posledný herecký výkon priam pýta posmrtného Oscara. Posvieťme si teda na jeho kolegov, ktorí filmového diváka odjakživa desili a fascinovali zároveň.   

10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov 10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov

Hans Beckert (v podaní Petera Lorrea; Vrah medzi nami, 1931) 
Jeden z úplne prvých sériových vrahov filmového plátna v kultovom filme Fritza Langa, ktorý ustanovil konvencie tohto subžánru. Beckert má slabosť pre mladé dievčatká a nástup jeho zvrátených chúťok predznamenáva hvízdanie si melódie Edwarda Griega V sieni kráľa hôr. Po dlhom pátraní, do ktorého sú okrem polície zapojení aj bezdomovci a podsvetie, je postavený a súdený pred „ľudovým“ súdom. Z beštie s vypúlenými očami sa v dojemnom finále nakoniec stáva obeť vlastných vnútorných démonov. 

„That is a nice ball you have.“ (To máš ale peknú loptu)


Norman Bates (stvárnený Anthonym Perkinsom; Psycho, 1960; Psycho II. 1983 ; Psycho III, 1986)
Cestujete často v noci autom? Alebo ste na úteku s ukradnutým balíkom peňazí? Ak ste aspoň raz odpovedali áno, rozhodne neprespávajte v pofidérnom moteli vedľa domu na kopci, ktorému nesvieti ani pútač. A už vôbec sa v ňom nesprchujte. Dôvod? Norman Bates. Prečo? Jedná sa o rozpoltenú osobnosť s oidipovským komplexom, ktorá má záľubu v taxidermii. Kedysi dávno nezniesol pohľad na milenecký akt svojej matky a jej priateľa a brutálne ich zavraždil. Odvtedy žije so svojou uhundranou, žiarlivou a striktnou matkou v svojom vnútri.    

„A boy's best friend is his mother.“ (Najlepším priateľom chlapca je jeho matka)

10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov 10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov

Frank (stelesnený Henrym Fondom; Vtedy na Západe, 1968)
Modrooký predstaviteľ výhradne kladných rolí si po menšom váhaní strihol zápornú úlohu v kultovom westerne Sergia Leoneho Vtedy na západe. Na filmovom pľaci sa však z vlastnej vôle nečakane objavil s hnedými kontaktnými šošovkami a bradou. Táto úprava vyviedla Leoneho mierne z miery. Fonda stvárnil banditu Franka s modrými očami a aj bez brady tak presvedčivo, že sa táto jeho netradičná herecká poloha stala snáď najpamätihodnejšou v kariére.

„Keep your loving brother happy.“ (Skús urobiť svojho bračeka šťastného)


Veľká sestra Ratchedová (v oscarovom prevedení Louise Fletcher; Prelet nad kukučím hniezdom, 1975)
Hlavná sestra nekompromisne kraľuje ústavu pre duševne narušených. Psychické deptanie, štvanie pacientov, hlúpe pravidlá, demagógia – tým všetkým je vyzbrojená autoritatívna žena s chladnou tvárou, veľkými očami, hlbokým pohľadom, plastickým úsmevom a zdravý rozum uši režúcim hlasom. Chod celej liečebne má bezpečne pod palcom, až kým sa medzi jej ovečkami neobjaví pekne tvrdý oriešok -  vyšinutý kriminálnik s nevídaným zmyslom pre humor a chaos Patrick R. McMurphy. S jeho príchodom prichádza aj najväčšia výzva jej kariéry – skrotiť ho a prispôsobiť zabehnutým pravidlám. A to akýmikoľvek prostriedkami.   

„If Mr. McMurphy doesn't want to take his medication orally, I'm sure we can arrange that he can have it some other way. But I don't think that he would like it.“ (Ak nechce pán McMurphy brať svoje lieky ústne, som si istá, že mu ich dokážeme dať iným spôsobom. Ale nemyslím si, že by sa mu to páčilo.) 

10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov 10 nezabudnuteľných hereckých zlosynov

Jack Torrance (stvárnený Jackom Nicholsonom; Osvietenie, 1980)
Jedna z najšialenejších hereckých kreácií v dejinách filmu v podaní majstra mimiky a diabolských úškrnov Jacka Nicholsona. Spisovateľ Torrance prijíma prácu správcu v luxusnom hoteli Overlook počas zimného obdobia. Do opusteného hotela prichádza s manželkou a synom Dannym. Črtá sa pred ním vidina pokoja a kľudu na písanie jeho novej knižky. Ani však netuší, čo s ním izolovanosť od sveta, monotónna práca a očakávaný odpočinok urobia. Zmyslov zbavený si so sekerou v ruke robí zálusk na vlastnú rodinu, hádže spektrum grimás a srší jednu hlášku za druhou.

„Wendy? Darling? Light, of my life. I'm not gonna hurt you. You didn't let me finish my sentence. I said, I'm not gonna hurt you. I'm just going to bash your brains in.“ (Wendy? Zlato? Svetlo môjho života. Ja ti neublížim. Nenechala si ma dokončiť vetu. Povedal som, že ti neublížim. Ja ti iba vymlátim mozog z hlavy.)


Dr. Hannibal Lecter (stelesnený Anthony Hopkinsom; Mlčanie jahniat, 1991; Hannibal, 2001; Červený drak, 2002)
Postava, obdarená šarmom, nadmiernou inteligenciou a hladom po ľudskom mäse, vzišla z pera Thomasa Harrisa a svoj filmový debut zažila v roku 1986, kedy ju na plátno priviedol Michael Mann vo filme Lovec ľudí (Manhunter). Punc charizmy však filmovej postave dodal až Anthony Hopkins v kultovom oscarovom psycho-trileri Mlčanie jahniat. Znepokojujúco bezstarostná tvár, démonický pohľad, oči vidiace až do samotného vnútra agentky Starlingovej a koordinátor rafinovaných rozhovorov. Pre Hopkinsa sa táto úloha stala nielen oscarovou, ale aj životnou a kanibalského psychiatra si strihol ešte dva razy – v priemernom Hannibalovi a v o čosi lepšom Červenom drakovi. Harris medzitým napísal ďalšiu knihu o samotných začiatkoch mladého Hannibala. Cesta k statusu kanibal neobišla ani filmové plátna, žiaľ, vznikol slabučký Hannibal: Zrodenie zla. Filmový doktor Lecter sa bude navždy spájať s Demmeovým Mlčaním a Hopkinsovým stvárnením.  

„I do wish we could chat longer, but... I'm having an old friend for dinner. Bye.“ (Kiež by sme sa mohli porozprávať dlhšie, ale... na večeru mám starého priateľa. Zbohom.)

                                 

Amon Goeth (v stvárnení Ralpha Fiennesa; Schindlerov zoznam, 1993)
Hrôzu naháňajúca a rešpekt vzbudzujúca démonická rola. Učebnicovo stvárnený správca ghetta s beštiálnymi myšlienkami a chorými skutkami. Stvorenie, ktoré rannú rozcvičku realizuje strieľaním na ľudské terče zo svojej rezidencie uprostred pracovného tábora. Jeho posledné slová pred popravou:

„Heil Hitler!“    


Agent Smith (hraný Hugom Weavingom; Matrix, 1999; Matrix Reloaded, 2003; Matrix Revolutions, 2003)
Zo silnej sci-fi oblasti pre vás vyberáme agenta v čiernom obleku so slnečnými okuliarmi zatupujúceho umelú inteligenciu, ktorá prebrala nad svetom moc. V simulačnom programe Matrix naberá ľudskú podobu a jeho úhlavným nepriateľom je vyvolený mesiáš Neo. Žiadneho záporáka sme nevideli v takom množstve v jednej scéne ako agenta Smitha. V Reloaded totiž prišiel na to, ako sa naklonovať. Nezabudnuteľné sú jeho verbálne predohry pred takmer každým súbojom s Neom. 

„Can you feel it Mr. Anderson? Closing in on you? Oh I can, I really should thank you after all. It was, after all, it was your life that taught me the purpose of all life. The purpose of life is to end.“ (Cítite, ako sa to blíži, pán Anderson? Ó, ja áno. Vlastne by som vám mal poďakovať. Vďaka vám som predsa spoznal zmysel každého života. Zmyslom života je jeho koniec.)

                                   

Glum (predohrávaný Andy Serkisom; trilógia Pán prsteňov, 2001-2003)
Glum (teda Andy Serkis a animátori z Weta Workshop) bol ako po prsteni bažiaci (ne)tvor s rozdvojenou osobnosťou taký presvedčivý, že sa viedli polemiky ohľadom historicky prvej nominácie na Oscara pre digitálnu postavu. Rafinovaný intrigán a zradca s trpkou minulosťou sledoval a neskôr i sprevádzal dvoch statočných hobitov až k Hore Osudu, len aby si mohol opäť políškať svojho miláčika... 

„Myyy preciousss.“ (Môôôj milááášik)


Joker (posledná filmová postava Heatha Ledgera; Temný rytier, 2008)
Jack Nicholson, Danny DeVito, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Arnold Schwarzenegger, či Liam Neeson. Všetko herecké osobnosti a Batmanoví nepriatelia donedávna päťčlennej batmanovskej série. Elitnú skupinku hercov tromfol iba 28-ročný, dnes už zosnulý Heath Ledger. Akýkoľvek ďalší komentár je zbytočný. Smer kino!

„It's simple: Kill the Batman.“ (Je to jednoduché: Zabite Batmana.)


Akí sú vaši favoriti stojaci na strane Zla?


autor Michal Šmajda 29.7.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.