BAŽANT KINEMATOGRAF ŠTARTUJE UŽ O PÁR DNÍ

BAŽANT KINEMATOGRAF ŠTARTUJE UŽ O PÁR DNÍ

článok



Už po šiestykrát sa po slovenských cestách budú pohybovať dva štýlové autobusy Bažant kinematograf, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou letných prázdnin takmer vo všetkých väčších mestách Slovenska. Tento rok budú brázdiť s vlastným programom slovenské cesty od 30. júna do 3. septembra 2008, pričom sa zastavia na 29 miestach Slovenska, vrátane piatich letných festivalov či podujatí. Portál Kinema.sk je aj tento rok jeden z hlavných mediálnych partnerov akcie.

Programová zostava Bažant kinematografu 2008 bude pozostávať z piatich celovečerných a piatich krátkych filmov. Premietať sa budú minuloročné novinky od našich najbližších susedov, a to Václav Jiřího Vejdělka, Tajnosti Alice Nellis, Medvídek Jana Hřebejka a najnavštevovanejší film v Českej republike v roku 2007 Vratné lahve Jana Svěráka. Päticu celovečerných titulov doplní úspešná slovenská snímka Polčas rozpadu Vlada Fischera, ktorá sa stala najnavštevovanejším slovenským filmom minulého roka. Program celovečerných titulov spestrí pásmo krátkych slovenských filmov pod názvom „Best od Bažant kinematograf 2003 – 2007“ so snímkami, ktoré zvíťazili v minuloročnej ankete realizovanej na portáli kinema.sk, v konkurencii všetkých 28-ich  uvádzaných krátkych filmov počas celého trvania projektu. Sú medzi nimi filmy Krokodíl sa neserie Mateja Kladeka, Keď nie, tak nie! Vlada Krála, V kocke Michala Strussa a dva filmy legendy slovenského animovaného filmu Šach C’est la vie Viktora Kubala.

Bažant kinematograf štartuje už o pár dní

Mestá, v ktorých sa dva autobusy Bažant kinematografu 2008 tento rok zastavia, sú Piešťany, Považská Bystrica, Vrbové, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Bardejov, Prešov, Levoča, Spišská Nová Ves, Rožňava, Rimavská Sobota, Martin, Prievidza, Púchov, Nové mesto nad Váhom, Trnava, Komárno, Hurbanovo, Nové Zámky, Nitra, Šaľa a Bratislava. Počas svojej letnej púte budú špeciálny festivalový program premietať aj na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film v Trenčíne, na festivaloch Bažant Pohoda Trenčín, Country Lodenica Piešťany a na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Jeden z autobusov prepožičia svoju premietačku najlepším filmom Jana Hřebejka na originálnej akcii Cinema On The Beach „Best of Jan Hřebejk“, ktoré bude pri príležitosti uvedenia jeho najnovšej komédie do kín U mě dobrý premietať na T-Com pláži na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Začiatok trasy oboch autobusov je stanovený na koniec júna. Samotná trasa projektu Bažant kinematograf začne v Piešťanoch, kde bude mať jeden z autobusov  zastávku v Parku Mušľa od 30. júna do 3. júla 2008, druhý autobus bude v tom čase premietať na MFF Artfilm, kde od 28. júna počas trvania celého festivalu do 6. júla 2008 ponúkne divákom festivalové filmy.


PROGRAM BAŽANT KINEMATOGRAFU 2008

Bažant kinematograf štartuje už o pár dní Bažant kinematograf štartuje už o pár dní Bažant kinematograf štartuje už o pár dní

VÁCLAV  (prečitajte si recenziu filmu)

Václav Vingl (Ivan Trojan) je dedinský outsider, ktorý vo svojich 40 rokoch žije s matkou (Emília Vášáryová) pod jednou strechou. Hoci je Václav označovaný za miestneho šaša, hlupáka a problematického nezvládateľného chlapca, my v ňom (spolu s matkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s dušou chlapca a hlavou plnou milých šibalstiev. Celá dedina ho vníma len ako problém. Dokonca i brat František (Jan Budař), ktorý s Václavom celý život súperí o lásku matky a otca. Tieto dva svety na seba neustále narážajú, a tak sa Václav dostáva z jedného problému do druhého. Dráma vrcholí súbojom bratov o lásku Františkovej milenky Lídy (Martina Delišová), ktorý končí trestným činom. Václav je uväznený. Matkina ochrana je preč. Stáva sa terčom útoku spoluväzňov a stále viac si pripúšťa traumatické spomienky na otca. Pomaly umiera. Matka sa rozhodne požiadať prezidenta o milosť. Tá je však podmienená petíciou spoluobčanov. Odpustí Václavovi celá dedina, keď mu nedokáže odpustiť ani vlastný brat?

TAJNOSTI  (prečitajte si recenziu filmu)

Julie má všetko. Úspešného a dobre vyzerajúceho manžela, zdravú a múdru dospievajúcu dcéru, prácu prekladateľky, oddaného milenca a teraz dokonca aj nový, veľký dom, kam sa celá rodina práve presťahovala. Ale pod týmto zdanlivo spokojným povrchom sa skrýva mnoho tajomstiev, ktoré sa nebudú dať ukrývať donekonečna. Julii se však nechce robiť zásadné rozhodnutia. Namiesto toho sa vrhne na úplne nezmyselnú misiu. Keď ráno v správach začuje, že zomrela jazzová speváčka a klaviristka Nina Simone, ktorú v mladosti obdivovala, spomenie si na časy, keď bolo všetko akési jednoduchšie a keď neexistovali žiadne hory tajností. Úplne iracionálne a napriek protestom celej svojej rodiny sa rozhodne kúpiť si piano, na ktoré ako malá hrávala. Aj keď tým na prvý pohľad uteká od všetkých problémov, ukáže sa, že tento jediný deň, keď opustí bezpečnú rutinu svojho života a vydá sa hľadať vytúžený nástroj, prevráti naruby celý jej doterajší život. A presne to niekedy potrebujeme, keď máme začať odznovu.

MEDVÍDEK  (prečítajte si recenziu filmu)

Komédia od tvorcov úspešných Pelíškov a Pupenda Príbeh zo súčasnej Prahy rozpráva o osudoch troch kamarátov, ktorí sa poznajú už od školských lavíc. Majú k sebe veľmi blízko, so svojimi rodinami sa navštevujú a ich vzťahy sa zdajú byť idylické. Málokto z ich okolia, vrátane ich manželiek však tuší, že každý z nich má nejaké tajomstvo. Čo sa stane, keď pretvárka, tajnosti a lži vyjdú na povrch? Vydrží ich priateľstvo a manželstvá? Film s nadhľadom a ľahkosťou rozpráva skutočné príbehy skutočných ľudí a s humorom ukazuje rôzne spôsoby riešenia manželských kotrmelcov.

Bažant kinematograf štartuje už o pár dní Bažant kinematograf štartuje už o pár dní

VRATNÉ LAHVE  (prečítajte si recenziu filmu)

Hlavným hrdinom filmu je Josef Tkaloun, učiteľ na dôchodku. Je však stále plný života, nápadov a chlapských túžob a nechce sa zmieriť so životom dôchodcu posedávajúceho na lavičke v parku. Zamestná sa teda vo výkupe fliaš, čo jeho žena Eliška nesúhlasne a sarkasticky komentuje. Na tomto malom priestore, kde sa stretávajú fľašky s fľašami a ľudia s ľuďmi, sa z nášho hrdinu stáva pozorovateľ tragikomických osudov. Keď sa však sám do nich zapojí, môžu nadobudnúť až groteskné rozmery...

POLČAS ROZPADU  (prečítajte si recenziu filmu)

Majiteľ prosperujúcej firmy Viktor náhodou zachráni mladú ženu pred utopením. Vysvitne, že zachránená je fotografka Mia a možno ani nechcela skončiť svoj život vo vlnách Dunaja. Viktor sa do nej zamiluje, hoci ona žije s výstredným muzikantom a ošetrovateľom laboratórnych zvierat Konzim. Netuší, že Mia je rebelujúcou dcérou jeho priateľa z minulosti Patrika a jeho manželky Bibi. Stále viac a viac sa zapletá do nerovného vzťahu s excentrickým dievčaťom. Jeho osamelá, bezdetná manželka, bývalá lekárka Karla zatiaľ hľadá východisko z depresie. Život jej komplikuje aj oddané dvorenie neúnavného bývalého spolužiaka z vysokej školy Valéra a kleptomanské výstrelky problematickej mamy. Viktorovo vykoľajenie zo zabehaných vzťahov potvrdzuje aj odchod obchodnej partnerky, bývalej milenky Lucie, z firmy. A tak v tomto bizarnom panoptiku riešia Viktor, Karla ale aj mladá Mia svoje životy...


autor tlačová správa 6.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.