AMERICKÝ GANGSTER NA DOKONALOM 2 DVD

AMERICKÝ GANGSTER NA DOKONALOM 2 DVD

článok



Prvý počin distribučného roka 2008, ktorý si od nás vyslúžil plné hodnotenie, prichádza vo vysoko nadštandardnej dvojdiskovke na pulty predajní. Denzel Washington ako Americký gangster vo filme Ridleyho Scotta.

FILM:

Frankovi Lucasovi (Denzel Washington) práve zomiera jeho veľký učiteľ a boss Harlemu, čím sa preňho zhoršuje situácia. Nechce pracovať pre nikoho a nechce reprezentovať nič iné ako samého seba. Sľubnú budúcnosť vidí v obchode s drogami, avšak tým sa to v Harleme len tak hemží. Ako predávať silnejší heroín za polovičnú cenu a zbaviť sa akejkoľvek konkurencie? Ambiciózny Lucas sa napojí priamo na zdroj neďaleko Bangkoku a ulice od tohto momentu fičia na vecičke „Blue Magic“ (Modrý zázrak). Túto značku chce na druhej strane barikády „stiahnuť z trhu“ Eliot Ness 60tych a 70tych rokov, veľký záletník, policajt a právnik v jednej osobe – Richie Roberts (Russel „Gladiátor“ Crowe).  

Montáž scén ako aj narácia je zostavená na striedačku: dlhšiu chvíľu vidíme vzostup a počínanie si Franka Lucasa, kratšia chvíľa je naopak venovaná Richiemu Robertsovi. Deju by jednoznačne prospelo, ak by sa tieto línie pretli oveľa skôr ako až na samotnom konci. V takom prípade mohla začať rafinovaná hra na mačku a myš (Na druhej strane), avšak tvorcovia sa rozhodli držať striktne skutočných udalostí. Aj napriek tejto skutočnosti a vysokej minutáži (150 minút) si film drží potrebné tempo a napätie.

Americký gangster na dokonalom 2 DVD Americký gangster na dokonalom 2 DVD

Ide o kvalitne odvedené filmové remeslo, z ktorého treba vyzdvihnúť Scottovu skúsenú réžiu a herecké výkony, predovšetkým D. Washingtona, na Oscara nominovanej Ruby Dee v stelesnení Lucasovej matky, či Josha Brolina ako skorumpovaného policajta Trupa. Nesmieme zabudnúť ani na Crowea, ktorý na svoje pomery podal slušný štandard, ale scenár tentoraz viac nahrával jeho kolegovi. 

Nájde sa tiež hneď niekoľko pamätných pasáží. Spomeniem Frankovo splatenie záväzku uprostred ulice plnej ľudí, či finálnu scénu, v ktorej sa po prvý raz zoči voči „stretnú“ Lucas s Robertsom (škoda, že strihovou skladbou sa ešte o čosi nepriblížila Krstnému otcovi, lebo mala na to nádejne našliapnuté).

DVD:

Na tuzemskom trhu sú k dispozícii dve vydania: jednodiskové a špeciálne dvojdiskové. Disk č. 1 je totožný v jednom aj druhom prípade a disk č. 2 ponúka niečo okolo 107 minút bonusového materiálu. O tom však neskôr.

MENU:
Dá sa povedať, že svojím vizuálnym poňatím (aj potlačou) patrí prvý disk Frankovi Lucasovi a druhý Richiemu Robertsovi. Obe hlavné ponuky sú vytvorené kombináciou dynamiky a statiky (prevažuje však dynamika) a nechýbajú hudobné motívy. 

Americký gangster na dokonalom 2 DVD Americký gangster na dokonalom 2 DVD

OBRAZ:  
Širokouhlý vo veľkosti 1.85:1. Digitalizácia je prevedená na vysokej úrovni. Miestami by som ale privítal živšie farby, inak som žiadne rušivé elementy nepostrehol. 

ZVUK A TITULKY:
V ponuke šesťkanálových zvukových stôp máte dve alternatívy: originál a tentoraz veľmi kvalitný český dabing. O slovo sa frekventovane prihlási aj subwoofer a zadné kanály. 
Škálu titulkov tvoria verzie: anglická, česká, bulharská, holandská, grécka a rumunská.

BONUSOVÝ MATERIÁL:
Disk č. 1
Ponúka okrem kino verzie (2h 30min) aj predĺženú verziu (2h 48min) s novými scénami a trojminútovým predĺženým záverom. Ten plní skutočne len „dodatkovú funkciu“ a nadväzuje priamo na záver, aký poznáme z kina.

Upozornenie! Pri predĺženej verzii je poznámka: „Táto funkcia bude mať v prípade niektorých DVD prehrávačov možno vplyv na prehranie“. „Vplyv“ môže byť taký, že pri nastavenej zvukovej stope – češtine - vám preskočia niektoré pasáže automaticky do angličtiny a po chvíľke sa vrátia späť do češtiny.

Na tomto nosiči nájdete aj zvukový komentár režiséra Scotta a scenáristu Stevena Zailliana (samozrejme, iba pri prvej verzii). Akákoľvek titulková lokalizácia spravidla absentuje. 

Disk č. 2
V rámci sekcie Bonus nájdete tri položky, prvou z nich je „Deleted Scenes“. Ponúka iba dve sekvencie v trvaní 3:39: alternatívnu introdukciu (dôverne známu z trailerov) a Frankovu svadbu s Evou.

Veľkým ťahákom je otitulkovaný celovečerný dokument „Fallen Empire: Making American Gangster“ (78 minút), ktorý pri prižmúrení jedného oka kvalitou dýcha na chrbát dokumentom, s akými sme sa stretli pri Taxikárovi alebo Blade Runnerovi. Podobne ako jeho kolegovia je rozdelený do segmentov:

V otváracej zložke „Tru Blue: The Real Story“ (21:22) sa pred kamerou ukážu skutoční R. Roberts a F. Lucas, ich dvaja hereckí predstavitelia a samozrejme Ridley Scott. Z úst Franka Lucasa sa dozviete, že zarobiť peniaze nebol problém. Oveľa tvrdším orieškom ich bolo skryť. Prezradí vám tiež svoj nápad s falošným dnom v truhlách a Roberts sa pochváli, ako naozaj vrátil 1 000 000 $. Zaujímavé je sledovať, aké priateľské puto si tieto dva, kedysi protipóly, vytvorili. Príjemne sa to počúva a sleduje, až chvíľami máte pocit, že tvorcovia glorifikujú Lucasa v duchu: „Bol to obchodný génius, on predsa drogy nikdy neužíval.“ 

Americký gangster na dokonalom 2 DVD Americký gangster na dokonalom 2 DVD

„Killer Threads: Costumes“ (11:17) vypovedá o práci kostymérov a nesie sa v zmysle: šaty robia postavu (čo vám potvrdí nejedna postava nadšená módnym štýlom 60tych a 70tych rokov). Russel Crowe si „posťažuje“, ako musel zdolávať desiatky schodov v obtiahnutých „leviskách“ a posvietite si tiež na činčilový kostým, ktorým na seba Lucas nešťastne upozornil.

V „Crime War: Production“ (20:54) sa pred objektívom kamery na chvíľočku zjaví Nicholas Pileggi (na základe jeho knižných publikácií vznikli Scorseseho klasiky Mafiáni a Kasíno) a zaspomína si na spoločné stretnutie s Lucasom za múrmi väznice. V ďalších minútach sa táto kapitola venuje režisérovi Scottovi (padnú slová chvály a ako – tak sa spomenie i jeho slabosť pre opakovanie záberov) a úprave exteriérov.

Štvrtý segment s názvom „Into the Arena: Ali vs. Frazier“ (08:50) rozoberá dopodrobna prípravu jednej z kľúčových scén – boxerský súboj z roku 1971 v Madison Square Garden. Vstrebete zaujímavé informácie napríklad tiež o tom, koľko nafukovacích figurín bolo pre túto pasáž použitých.

Záverečná časť „Rhythm of the Street, Sound, Music and Editing“ (15:54) pojednáva o technických záležitostiach ako hudba (do nebies je vyzdvihovaný Anthony Hamilton s piesňou Do You Feel Me), zvuk a strih.

Posledná položka Case Files je vstupenkou do zákulisia a pozostáva z troch častí:

„Script Meeting“ (08:08) tlmočí telefonický rozhovor Scotta a Robertsa so Zaillianom. Nejedná sa však iba o audio nahrávku, prítomný je tiež obrazový záznam z ich „scenáristickej porady“.

Na policajné oddelenie zavítate s režisérom v „Heroin Test Show & Tell“ (08:52), kde zhliadnete, ako sa zisťuje (ak nie ste, samozrejme, v tomto priemysle zainteresovaní), či sa jedná o drogu čistú, alebo s prímesou bez toho, aby ste vošli do laboratória.

Posledným materiálom na disku je „Setting Up the Takedown“ (7:46) a venuje sa nakrúcaniu akčného vyvrcholenia filmu – policajnej razii.   

ZÁVER:

Tento prvotriedny hollywoodsky počin stavia na už tradične poctivej réžii a spoľahlivých hereckých výkonoch. Nie je síce dravý ako Na druhej strane a strhujúci ako Zjazvená tvár (1983), žánrových milovníkov či radového diváka ale rozhodne neurazí. Vypovedá o zaujímavých skutočnostiach (vojna vo Vietname, rozmach tvrdých drog v Amerike, Harlem 60tych a 70tych rokov) v atraktívnej forme, čo nie je nikdy na škodu. Najmä v časoch, keď je filmov podobného rázu pramálo. Dvojdiskovú edíciu všetkým zberateľom odporúčam. Okrem technických kvalít ich čaká solídny celovečerný dokument, exkluzívny pohľad do zákulisia, audiokomentár a 18 minút v kine nevidených scén.

FILM: 9/10
DVD:  10/10


autor Michal Šmajda 4.6.2008
  • Americký gangster (04.01.2008 11:36:17)
  • Preview: Americký gangster (28.12.2007 11:56:10)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 157 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2007
    Homepage www

    Premiéra: 2.11. 2007
    Premiéra SK: 3.1. 2008
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.