FILMOVÉ PREMIÉRY 17.4. 2008

FILMOVÉ PREMIÉRY 17.4. 2008

článok



Distribútori pre nás aj tento raz pripravili pomerne rôznorodú ponuku, a tak je z čoho vyberať. Je fajn konštatovať, že aj tento týždeň na nás v kinách čaká pôvodná tvorba, dokonca s potenciálom zaujať pomerne širokú skupinu divákov. Okrem toho bude iba na vás, či dáte prednosť (podľa ohlasov) inteligentnému a sofistikovanému trileru s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe, pohľadu na problémy minulosti a prítomnosti Afganistanu a jeho obyvateľov, remaku ázijského hororu (s Jessicou Alba), dobrodružnej romantickej komédii, klubovej romantickej dráme alebo českému akčnému trileru z prostredia vodákov...

Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008

MUZIKA

Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate. Bude to aj príbeh o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o slobode, ktorá bola v Československu na rozhraní sedemdesiatych a osemdesiatych rokov jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt. Je to aj príbeh mladých ľudí, ktorí sa trápia s vlastnými životmi, s láskou, žiarlivosťou, pokušením. Narážajú na obmedzenia doby, v ktorej boli banány úzkym profilom a cesta za Západ nesplniteľný sen. Doby, v ktorej o všetkom rozhodovali členovia jedinej strany a v ktorej donášači informovali aj o tom, že kotolník hráva na saxofóne americkú muziku.

Muzika (Slovensko/SRN, 2007, 94 min.)
Réžia: Juraj Nvota. Námet: Peter Pišťanek – poviedka. Scenár: Ondrej Šulaj. Kamera: Alexander Šurkala. Strih: Alois Fišárek. Hudba: Róbert Mankovecký. Hrajú: Luboš Kostelný, Tatiana Pauhofová, Marián Geišberg, Csongor Kassai, Karol Spišák, Vladimír Hajdu, Dorota Nvotová, Jan Budař, Marek Geišberg, Peter Pišťanek, Jana Oľhová, Petra Polnišová. 

Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008

MICHAEL CLAYTON  (TIP TÝŽDŇA)

Michael Clayton je „vyjednávačom“ jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku. Tento bývalý štátny zástupca má na starosti tú najšpinavšiu prácu vo firme. Aj keď sa už niekoľkokrát popálil a so svojou prácou nie je spokojný, rozvod, zlá obchodná špekulácia a narastajúci dlh ho pevne držia pripútaného k firme. Medzitým v spoločnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderovej na urovnaní multimilióvého návrhu na žalobu, ktorú Claytonova firma vedie proti nim do zdanlivo úspešného konca. Keď však prvotriedny advokát firmy Kenner, Bach & Ledeen sabotuje prípad, čelí Clayton najväčšej výzve svojej kariéry i svojho života.

Michael Clayton (USA, 2007, 119 min.)
Réžia: Tony Gilroy. Scenár: Tony Gilroy. Kamera: Robert Elswit, Dodatočné zábery: Anthony Wolberg. Strih: John Gilroy. Hudba: James Newton Howard. Hrajú: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton,Sydney Pollack, Michael O’Keefe, Ken Howard, Austin Williams, Meritt Wever. 

Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008 Filmové premiéry 17.4. 2008

MAJSTER ŠARKANOV

Afganská metropola Kábul, sedemdesiate roky. Malý Hassan so svojím otcom slúži u Amirovho otca. Napriek triednym rozdielom sú obaja rovnako starí chlapci veľkými priateľmi. Potom sa ale Amir stane svedkom Hassanovho znásilnenia a paralyzovaný strachom nechá bandu násilníkov brutálny akt dokončiť. Amirove výčitky svedomia spolu s inváziou sovietskych vojsk do krajiny oboch chlapcov navždy rozdelia. Kým Hassan zostáva v Afganistane, Amir s otcom utekajú cez Pakistan do Spojených štátov, aby uskutočnili svoj americký sen. O pár rokov neskôr je z Amira spisovateľ, ktorému vyšla prvá kniha. Oženil sa s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otca a absolvoval telefonát, ktorý zmenil jeho život. Z rodného Afganistanu zavolal po rokoch starý rodinný priateľ a ponúkol mu vykúpenie za dávne zlyhanie. Amir sa musí vrátiť do krajiny, teraz ovládanej Talibanom, a odviezť z nej malého syna priateľa, ktorého kedysi tak strašne sklamal. Pre mladíka vychovaného západnou civilizáciou je toto nadmieru ťažká úloha. Až na mieste Amir zistí, že aby ju splnil, bude musieť prekonať svoju civilizovanosť, opatrnosť, zbabelosť...proste prekonať sám seba.

The Kite Runner (USA/Čína, 2007, 127 min.)
Réžia: Marc Forster. Námet: Khaled Hosseini – román. Scenár: David Benioff. Kamera: Roberto Schaefer. Strih: Matt Chessé. Hudba: Alberto Iglesias. Hrajú: Khalid Abdalla, Homayoun Ershadi, Shaun Toub, Sayed Jafar Masihullah Gharibzada, Zekiria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmoodzada, Nabi Tanha,Ali Danesh Bakhty Ari.


OKO

Sydney Wells (Jessica Alba) je známou losangeleskou koncertnou huslistkou, ktorá v detstve prišla nešťastnou náhodou o zrak. Transplantácia očí je jej jedinou šancou. Konečne nastal jej čas. Po operácii sa zdá byť všetko v naprostomm poriadku. Za pomoci lekára Paula Faulknera (Alessandro Nivola) a svojej sestry Helen (Parker Posey) sa začne Sydney znovu zapájať do bežného života. Ibaže jej šťastie je krátkodobé. Začínajú sa jej zjavovať tieňové postavy a desivé predstavy. Jedná sa o následky operácie, alebo si iba jej mozog zvyká na zrak a prízraky sú iba produktom jej fantázie? Ale čo keď je to všetko skutočnosť? Rodina a priatelia začnú pochybovať o jej príčetnosti, ale Sydney čoskoro zisťuje, že jej anonymné oči nejakým spôsobom otvorili dvere do hrozivého sveta, ktorý okrem nej nikto nevidí.

The Eye (USA, 2008, 98 min.)
Réžia: David Moreau, Xavier Palud. Scenár: Sebastian Gutierrez. Kamera: Jeffrey Jur. Strih: Patrick Lussier. Hudba: Marco Beltrami. Hrajú: Jessica Alba, Alessandro Nivola, Parker Posey, Rade Serbedzija, Fernanda Romero, Rachel Ticotin, Obba Babatundé.


MAČACIE ZLATO  (SHIT TÝŽDŇA)

Ben Fin Finnegan je dobrosrdečný lovec pokladov, ktorý je posadnutý nájdením legendárneho pokladu z 18. storočia Queen's Dowry. Exotický poklad sa stratil na mori v roku 1715. Finn vložil do hľadania pokladu všetko. Manželstvo s Tess aj svoju starú dobrú loď. Práve keď Tess začala pracovať pre miliardára Nigela na jeho jachte Finn objavil zásadný kľúč na odhalenie miesta pokladu. Je si istý, že s novou informáciu mu sadne na nos aj šťastie a pomocou svojho šarmu presvedčí veľkého magnáta a jeho loď, aby sa pripojili k honbe za španielskym pokladom. Ale nie sú jediní, ktorí si robia zálusk na poklad.

Fool’s Gold (USA, 2008, 112 min.)
Réžia: Andy Tennant. Námet: John Claflin, Daniel Zelman. Scenár: John Claflin, Daniel Zelman, Andy Tennant. Kamera: Don Burgess. Strih: Troy Takaki, Tracey Wadmore-Smith. Hudba: George Fenton. Hrajú: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Alexis Dziena, Ewen Bremner, Ray Winstone, Kevin Hart.


ANJEL

„Moje narodenie je zahalené tajomstvom. Možno mám v sebe modrú krv.." rozpráva Angel Deverell, budúci miláčik nekritických čitateliek červenej knižnice, ktorá žije v provinčnom anglickom mestečku Norley, v byte nad obchodíkom, spravovaným jej bojazlivou, pracovitou matkou. Len snívanie o živote na blízkom sídle Paradise rozjasňuje dni naplnené nepochopením a ubíjajúcou školskou dochádzkou. Čoskoro sa ale sama Angel stane známou spisovateľkou, keď jej vášnivé romány, a neskôr i jej pozoruhodný, detsky sebecký a prudký charakter, zaujmú londýnskeho nakladateľa Theo Gilbrighta. Komerčný úspech Angel umožní, aby dosiahla i na ďalšie svoje sny - aby získala dom Paradise i milovaného muža. A s rovnako slepým sebavedomým, ktoré jej tvrdí, že je veľkou umelkyňou, verí i tomu, že všetci, ktorých si nasťahovala do svojho vysnívaného života, sú rovnako šťastní ako ona...

Angel (V. Británia/Francúzsko/Belgicko, 2006, 137 min.)
Réžia: Franćois Ozon. Námet: Elizabeth Taylor – rovnomenný román. Scenár: Franćois Ozon, Martin Crimp. Kamera: Denis Lenoir. Strih: Muriel Breton. Hudba: Philippe. Hrajú: Romola Garai, Sam Neill, Lucy Russell, Michael Fassbender, Charlotte Rampling, Jacqueline Tong.


NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ

Majiteľ cestovnej kancelárie zameranej na extrémne športy získa zaujímavú zákazku – zjazd nebezpečnej Čiernej rieky. Klient, ktorý celú výpravu inicioval, má, zdá sa, veľmi vážný dovod, prečo chce ísť práve do tažko prístupnej oblasti, kde kedysi za zvláštnych okolností zahynul jeden český vodák. Pre Sašu je takmer zabudnuté tajomstvo spojené s dávnou rodinnou tragédiou. Teraz prišla šanca dopátrať sa pravdy. Ostatní členovia výpravy však nemajú o pravom cieli cesty ani tušenia. V nasledujúcich dňoch si však všetci budú musieť siahnúť nielen na dno fyzických síl, ale i vyjasniť si sami v sebe, čo pre nich znamenajú slová ako odvaha, férová hra, priateľstvo, láska i schopnosť vyrovnať sa s pravdou, nech je akákoľvek. V súboji s prírodou, s vlastnými silami i svedomím sa zmení každému z posádky celkom zásadne pohľad na život.

Na vlastní nebezpečí (ČR/Rumunsko, 2008, 92 min.)
Réžia: Filip Renč. Scenár: Josef Urban. Kamera: Petr Hojda. Strih: Jan Mattlach. Hudba: Walter Kraft. Hrajú: Jiří Langmajer, Filip Blažek, Miroslav Krobot, Lucia Siposová, Václav Jiráček, Raluca Aprodu, Corneliu Jipa, Lamia Beligan, Constantin Baýrbulescu, Jan Svěrák.


autor Michal Michalovič 17.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.