TO NAJ Z FRANKOFÓNNEHO FESTIVALU

TO NAJ Z FRANKOFÓNNEHO FESTIVALU

článok



Už o pár dní začína prehliadka francúzskej kinematografie – 10 ročník Medzinárodného filmového festivalu frankofónnych filmov Bratislava 2008. A čo by ste si nemali nechať ujsť?

11. 4.
PIATOK

Rozpoltené dievča (La fille coupée en deux, r. Claude Chabrol, Franc./Nem., 2006, 115 min.)
Tatra 17:00
Búrlivý osud ctižiadostivej mladej ženy – oslnivo krásnej televíznej rosničky, ktorá sa zamiluje do váženého avšak perverzného spisovateľa. Napokon sa však zo vzdoru vydá za mladého nevyrovnaného miliardára. Claude Chabrol tu dešifruje charakterové znaky a čudáctva francúzskych malomeštiakov. Na jednej strane je to nová mediálna dynastia, ktorú stelesňuje François Berléand ako voľnomyšlienkársky románopisec, na druhej zas Benoît Magimel, mladý bohatý dedič (typu neurotického dandyho) pochádzajúci z bohatej rodiny priemyselníkov. Dievčina, symbolicky rozpoltená sa pohybuje medzi týmito reprezentatívnymi mužmi v súperení súčasných vrstiev „high society“.

Herečky (Actrises, r. Valeria Bruni Tedeschi, Franc., 2007, 107 min.)
Tatra 19:00
Krehká tragikomédia o žene-herečke, ktorá sa zrazu cíti osamotená – v živote i na scéne. Divadelná herečka Marcelline pasujúca sa s rolou Natálie Petrovny, postavou z Turgenevovej hry Mesiac na dedine, sa márne snaží utopiť svoje starosti na plavárni. O to viac sa na na povrch vynára pocit, akoby sa práve prebrala zo sna. Čas tak rýchlo beží a ona si zrazu uvedomuje, že vo svojich pomaly štyridsiatich rokoch nemá žiaden záchytný bod: rodinu ani dieťa. Zdrvená faktom, že ju v divadle nahradila obyčajná asistentka režiséra, Marcelline hľadá kľúč k štastnému životu a odpovede na svoje otázky. Aká je vlastne jej úloha v tomto podivnom kolobehu, kde neustále hranie iných postáv prekrýva jej vlastný život? A mala vôbec možnosť vybrať si vo svojom živote inú rolu? Kto jej dá na to odpoveď? Panenka Mária, ku ktorej sa obracia? Duch jej mŕtveho otca, ktorý ju prenasleduje? Jej trochu bláznivá matka? Či mladý herec, ktorý ju znenazdania pobozká po spoločnej divadelnej skúške? Zo zákulisia nakrúcania prezradíme, že týmto mladíkom nie je nik iný ako talentovaný herec Louis Garrel, súčastný partner herečky – režisérky Valérie Bruni Tedeschi.

Flandry (Flandres, r. Bruno Dumont, Franc., 2006, 90 min.)
Palace Cinemas 21:00
Dráma, v ktorej vojna otrasie osudom mladých farmárov, potvrdzujúca teóriu, že i ľudská pasivita a nerozhodnosť môže vyvolať konflikt. Flandry vykresľujú príbeh zavalitého a zakomplexovaného Demestera, ktorý nevie povedať mladej Barbe, kamarátke z detstva, že ju má rád a tak od nej prijíma aspoň to málo, čo mu dáva. Nechá sa naverbovať do vojny v ďalekej krajine, a Barbe sama vo Flandrách sa trápi v očakávaní. Až vojnové barbarstvá a strach vedúci do krajnosti vyostria pocity a putá medzi týmito mladými ľuďmi. Režisér - filozof Bruno Dumont, často prevracia realitu na hrôzu: v tejto vízii nás z obrazov vidieckeho kraja vrhá do bojových polí nepomenovanej krajiny, akejsi zmesi Iraku, Alžíra a Afganistanu. Jeho pôsobivá cesta neustále prechádza zo severu Francúzska, kde ostali ženy, do púšte, kde bojujú muži. Medzi klasickou maľbou a reportážnou fotografiou, medzi túžbou a násilím, vysokým a nízkym, tento najdialektckejši Dumontov film, plný citácií Kubricka, je silným vizuálnym zážitkom, podčiarknutým režijným vedením schopným vyťažiť z hrdinov - nehercov výnimočné výkony.

To NAJ z frankofónneho festivalu To NAJ z frankofónneho festivalu

12. 4.
SOBOTA

Strechy Paríža (Les toits de Paris, r. Hiner Saleem, Franc., 2007, 98 min.)
Palace Cinemas 17:00
Keď už deti o sebe nedávajú vedieť, je dobré mať priateľa. Mať s kým ísť na kúpalisko. Zájsť na obed do pivárne. Relatívne pokojne prežiť úmorné letné dni. No keď nakoniec chýba aj takýto priateľ, existencia sa stáva neznesiteľná. O to viacej, že človek starne, slabne, cíti sa osamelý a ešte k tomu aj býva v Paríži… vysoko až pod strechami. No srdce mu ešte stále bije. Kým však nadíde ten deň, keď dôjde k takému úbytku síl, že sa rozhodne už ani neotvárať dvere, ešte stále sa dá veriť, že niekoho stretne a nájde lásku.

Skafander a motýľ (Le scaphandre et le papillon, Franc., 2007, 112 min.)
Tatra 19:00
Autentický príbeh úspešného šéfredaktora časopisu Elle, milovníka žien a života s rýchlym tempom, ktorý po mozgovej príhode úplne ochrnie a so svetom je schopný komunikovať len prostredníctvom jedného oka a napriek tomu napíše knihu pamätí. Jean-Dominique Bauby je nečakane postihnutý „locked-in syndrómom“, nemôže sa hýbať, ani rozprávať, bez prístrojov dokonca ani dýchať. Vďaka ľavému viečku však vie povedať áno – jedno mrknutie alebo nie – dve mrknutia. Týmto jediným spojením s vonkajším svetom dokáže nadiktovať, písmenko po písmenku, celú knihu Skafander a motýľ, ktorá sa ihneď stáva svetovým bestsellerom. Napriek tragickým rozmerom tohto životného osudu sa režisérovi podarilo vyhnúť sa akejkoľvek forme patetického rozprávania, vniesť doň humorné komentáre zmierňujúce závažnosť novinárovho postihnutia. Zachytiť osobitý portrét silnej osobnosti uväznenej vo svojom tele ako v skafandri, kde lietajú len motýli spomienok, túžob a snov.

Rybí kuskus (La Graine et le mulet, r. Abdellatif Kechiche, Franc., 2007, 150 min.)
Palace Cinemas 21:00
Strhujúci príbeh zo všedného života maghrebskej komunity vo Francúzsku verne vykresľujúci zložité charaktery ľudí z etnicky zmiešanej rodiny. Starnúci lodiarsky robotník, ktorý prišiel o prácu, sa chce ešte raz naposledy „sizyfovsky“ pokúsiť o zázrak a zabezpečiť svoju početnú rodinu – otvorením reštaurácie na opravenej starej lodi. Napriek rôznym životným peripetiám stojí v tomto rozhodujúcom okamihu jeho rodina pri sebe a všemožne ho podporuje. Francúzsko-tuniský režisér Abdellatif Kechiche dokáže diváka sugestívne vtiahnuť do bežných problémov obyčajných ľudí, tak prirodzene pôsobia jeho hrdinovia, ktorých stvárnili prevažne neherci, improvizujúci pri sviatočnom obede, či častujúci sa šťavnatými výčitkami. Dvaapolhodinová snímka, citujúc z klasiky talianskeho neorealizmu Zlodeji bicyklov, graduje do tragicko-oslavného finále, ktoré svojím zrýchľujúcim sa rytmom a napínavou paralelnou montážou evokuje závratný tanec berúci dych...


13. 4.
NEDEĽA

Persepolis (Persepolis, r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franc., 2007, 90 min.)
Tatra 17:00
Film na námet autobiografického komiksu popisuje portrét iránskej spoločnosti očami dospievajúcej Marjane a jej rodiny. Teherán 1978: 8 ročná Marjane, sníva o tom ako zachráni svet. Vyrastá v modernej iránskej kultivovanej rodine, ktorá s napätím sleduje vývoj udalostí, smerujúcich k iránskej revolúcii a neskôr k vojne s Irakom, sprevádzaných väznením či stratou blízkych. Aby ju ochránili pred represiami, ktoré sú v zemi stále tvrdšie, rodičia sa rozhodnú poslať Marjane do Rakúska, do francúzskeho lýcea. Vo Viedni Marjane zažije druhú revolúciu, tento krát vnútornú, týkajúcu sa dospievania, slobody, záchvatov lásky, ale tiež exilu, osamelosti a odlišnosti. Nakoniec sa kritická a silná mladá žena necíti doma ani v Iráne, ani v liberálnom západnom svete a film tak hravou a originálnou formou čiernobielej animácie ukazuje potrebu mladých ľudí hľadania si vlastnej cesty, zbavenej akýchkoľvek predsudkov. Každodenný pohľad na udalosti, ktoré poznáme zväčša len z novinových správ, vykreslený s nadsázkou dospievajúceho dievčaťa.

Čo videli moje oči (Ce que mes yeux ont vu, r. Laurent de Bartillat, Franc., 2007, 88 min.)
Palace Cinemas 19:00
Lucie, mladá študentka dejín umenia, skúma diela maliara Watteaua, autora záhadného Gillesa, ktorý tróni v Múzeu Louvre. Je presvedčená, že niektoré z jeho plátien v sebe ukrývajú doteraz neodhalený zmysel. Napriek jej plamenným predpokladom čelí Lucie skepticizmu zo strany svojho profesora. Celý jej výskum sa rúca, keď stretne charizmatického Vincenta, od narodenia nemého míma a vnára sa do jadra zápletky, ktorá sa začala odvíjať o dvesto rokov predtým. Odvaha Laurenta de Bartillata spočíva v tom, že si vymyslel takmer policajné vyšetrovanie vedúce po stopách francúzskeho rokokového majstra. Film je konfrontáciou mystéria umelcov a milovníkov maliarskeho umenia. Vo všetkých tých hádankách okolo Watteauových plátien režisér starostlivo skúma plamenný pohľad odborníkov na dejiny umenia.

Holé vlastníctvo (Nue propriété, r. Joachim Lafosse, Franc./Belg./Lux., 2007, 90 min.)
Palace Cinemas 21:00
Film nastoľuje otázku samostatnosti už dospelých detí, ich schopnosti osamostatniť sa od dominantnej matky a následný krach rodinného zväzku. Rozvedená Pascale žije s dvoma synmi – dvojčatami, vo vidieckom sídle. Rodinný majetok sa rozhodne jedného dňa predať a zariadiť sa po svojom. Dvojčatá sa však postavia rozhodne proti. Keď domov pozve svojho nového priateľa, jej vzťah so synmi sa ešte viac vyhrocuje. lntímna minimalistická dráma o nevyriešených rodinných sporoch, neschopnosti vyjadriť svoje emócie a strachu z nového je založená na hereckých výkonoch Isabelle Huppertovej a bratov Renierových: vo filme rovnako stvárňujúcich bratov. Komornú atmosféru dotvára statická kamera, ktorá akoby voyeursky pozorovala postavy pri každodených rodinnych stretnutiach, akými je večeranie či pozeranie televízie.

To NAJ z frankofónneho festivalu To NAJ z frankofónneho festivalu

14. 4.
PONDELOK

Tí, čo zostávajú (Ceux qui restent, r. Anne Le Ny, Franc., 2007, 94 min.)
Palace Cinemas 17:00
Bertrand a Laurent sú tí, čo zostávajú… Ponevierajú sa po chodbách nemocnice a kladú si zakázané otázky, oni sú tí, čo hovoria príliš nahlas v kaviarni, tí čo potajomky fajčia na nemocničných toaletách, zatiaľčo ich blízki ležia na nemocničných lôžkach s malou nádejou na uzdravenie. Pretože, ak sa majú vyrovnať s tým, že zostali nažive, Bertrand a Lorraine sa rozhodli navzájom si pomáhať žiť, smiať sa a znovu milovať.

Piesne o láske (Les chansons d’amour, r. Christophe Honoré, Franc., 2006, 95 min.)
Tatra 19:00
Po filme V Paríži, Christophe Honoré ešte viac prehlbuje spoluprácu s Louisom Garrelom. V srdci hlavného mesta, cez srdcia viacerých protagonistov, ponúka tento film postave rozpačitého Ismaela, aby spoznal, čo sú to skutočné city. Jeho prežívanie je umocnené citlivou hudbou skladateľa Alexa Beaupaina. Manželský trojuholník, smútok a homosexualita vhodne dopĺňajú túto, muzikálovou formou poňatú, iniciačnú cestu. Melodramatickú a melodickú. Film Piesne o láske, ako dôstojný pokračovateľ prúdu Nová vlna (Demy, Truffaut), ponára divákov do víru súčasného a veľmi vierohodne pôsobiaceho Paríža. Tieto potulky mestom poskytujú striedavo ľahkosť a dramatickosť, zatiaľ čo sa Ismaelovi podarí po množstve zažitých a striedajúcich sa citov a stretnutí postupne zmeniť sa na nového človeka.

Svedkovia (Les témoins, r. André Téchiné, Franc., 2007, 112 min.)
Palace Cinemas 21:00
Píše sa rok 1984. Aj napriek predpovediam Georgea Orwella je to obdobie prívetivé a bezstarostné. Aspoň tak ho vidí mladý Manu pri svojom príchode do Paríža. Zoznámil sa tam s päťdesiatročným lekárom Adrienom, ktorý ho zasväcuje do životného štýlu svojich kruhov. Na výlete loďou Adrien predstaví Manuovi mladomanželský pár, Sarah et Mehdiho, ktorým sa práve narodilo ich prvé dieťa. Stretnutie plné ľúbostnej vášne medzi ideálnym párom a mladíkom z vidieka sa odohráva práve vtedy, keď sa náhle objavuje nová choroba: AIDS. Všetky tieto postavy sa stanú svedkami vtedajšej veľkej zmeny v spoločnosti. Nástupom tejto epidémie, ponímanej a šíriacej sa v modernej spoločnosti neviazaným pohlavným stykom ako novodobý mor, sa definitívne končí obdobie objavovania a sexuálnej bezstarostnosti.


15. 4.
UTOROK

Pozeraj sa (Regarde moi, r. Audrey Estrougo, Franc., 2007, 92 min.)
Palace Cinemas 19:00
Na jednom z parížskych predmestí začína deň ako každý. Jo, budúci hráč futbalového klubu Arsenal začína svoj tréning, Yannick sa snaží opäť získať svoju krásnu Mélissu a Mouss by rád konečne zadefinoval svôj vzťah s Daphné. Rovnaký deň začal aj pre Fatimatu a Julie. Obe sa snažia získať priazeň rovnakého chlapca, s tým rozdielom, že Fatimata je černoška a Julie je beloška. Najbližsích 24 hodín rozhodne o ich osude a vzájomne ich prepojí… Konečne nájdu svoje miesto v spoločnosti… Najzaujímavejším nápadom však zostáva štruktúra filmovej narácie, ktorá nabúrava klasické chronologické rozprávanie a umožní nám sledovať príbeh z viacerých perspektív.

Šachový hráč (Le Joueur D´Echec, r. Raymong Bernard, Franc., 1927)
Palace Cinemas 19:00 (Projekcia filmu v sprievode symfonického orchestra)
Návštevníci festivalu budú mať unikátnu a jedinečnú príležitosť vzhliadnuť špeciálnu projekciu francúzskeho nemého filmu z roku 1927 „Šachový hráč“ režiséra Raymonda Bernarda v sprievode symfonického orchestra hrajúceho naživo priamo v kinosále. Film prerozpráva známy príbeh o šachovom automate na pozadí skutočných historických udalostí. Píše sa rok 1776, poľský šlachtic Boleslas Vorowski, stojí na čele hnutia za oslobodenie Poľska, ktoré je okupované Ruskom. Krátko na to vypukne vojna a Vorowski je v boji zranený. Jeho učiteľ a mentor, vynálezca barón Wolgang von Kempelen, vtedy zostrojí „Turka“, dokonalý šachový automat. Stroj, ukrývajúci vo svojom vnútri Boleslava Vorowski, dokáže konečne poraziť Rusov – aj keď len na šachovnici. V momente kedy Katarína Veľká povolá Turka na ruský cársky dvor – osud poľského národa zrazu leží v rukách šachového hráča...

Vždy som chcel byť gangstrom (J’ai toujours rêvé d’etre un gangster, r. Samuel Benchetrit, Franc., 2007, 108 min.)
Tatra 19:00
Čiernobiela komédia zložená zo štyroch vydarených skečov na hranici zákona: Príbeh zlodejíčka bez zbrane, ktorého atraktívna obeť je tiež zlodejka, ale ozbrojená. Dvaja nešikovní únoscovia márne vymáhajúci výkupné za pubertiačku so sebevražednými sklonmi. Neúspešný spevák, ktorý kradne hity svojmu o trošku viac populárnemu spevákovi. A na záver päť dôchodcov – kriminálnikov, stretávajúcich sa na poslednom záťahu… Osudy všetkých týchto mužov dopúšťajúcich sa zločinu, sú však viac poznačené nešťastnou náhodou ako ich vlastnou vôlou. Štyri príhody „z podsvätia“ sú navzájom prepojené ponurým priestorom parížskej kaviarne, miestom nostalgických spomienok a snov.


16. 4.
STREDA

Všetko je prepáčené (Tout est pardonné, r. Mia Hansen-Løve, Franc., 2007, 105 min.)
Palace Cinemas 19:00
Pozoruhodný príbeh o sebadeštrukcii a znovuzrodení je štylisticky premyslenou úvahou na tému slobody a spolupatričnosti v rodinnom zväzku. Spisovateľ Viktor je milujúci otec a manžel, no často trávi dni či noci mimo rodiny. Jeho žena Annette mu dôveruje, dúfa však, že keď sa z Viedne, kde momentálne žijú, vrátia do Paríža, veci sa zmenia k lepšiemu. No vo Francúzsku Viktor rodinu ešte viac zanedbáva a navyše sa vracia k starým zlozvykom a závislostiam. Po ostrej hádke ho Annette definitívne opúšťa a malú Pamelu si berie zo sebou. O jedenásť rokov neskôr je z Pamely citlivá dospievajúca mladá slečna, ktorá sa jedného dňa dozvedá, že jej otec býva bližšie než si myslela. Rozhodne sa s ním stretnúť. Prekvapivý debut je krehkým dojemným príbehom, vybudovaným sofistikovaným štýlom kondenzovaného rozprávania, kde výpustky, zmeny rytmu a atmosféry hrajú dôležitú úlohu.

Nedeľa v Kigali (Un dimanche à Kigali, r. Robert Favreau, Kan., 2006, 118 min.)
Tatra 21:00
Dej sa odohráva v Kigali, v Rwande na jar roku 1994. Québecký novinár Bernard Valcourt, ktorý pripravuje reportáž o AIDS, je svedkom rastúceho napätia medzi kmeňmi Hutuov a Tutsiov. Zaľúbi sa do Gentille, mladej rwandskej servírky, ale začínajúca sa občianska vojna rozdelí ich osudy. Po niekoľkých mesiacoch sa ju pokúsi opäť nájsť. Film Nedeľa v Kigali dostal niekoľko cien na rôznych medzinárodných filmových festivaloch. V Kuala Lumpur to boli tri prestížne ocenenia za najlepší film, najlepší severoamerický film a cena za najlepší ženský herecký výkon pre Fatou N’Diaye. V hlavnej mužskej úlohe zažiaril herec Luc Picard. V roku 2007 to bola cena publika a cena za najlepší film na festivale vo Phoenixe a cena publika na festivale na Bermudách.

To NAJ z frankofónneho festivalu To NAJ z frankofónneho festivalu

17. 4.
ŠTVRTOK

Kandidát (Le Candidat, r. Niels Arestrup, Franc., 2006, 95 min.)
Palace Cinemas 17:00
Krátko pred prezidentskými voľbami nahradil Michel Dedieu odvolaného kandidáta svojej strany, núteného odstúpiť kvoli zdravotným komplikáciám. V predvečer prvého kola tak Michelovi ostáva len veľmi málo času, aby sa s úzkym tímom poradcov dostatočne pripravil na televíznu diskusiu zo svojím protivníkom. Málo docenený médiami a verejnou mienkou, musí za každú cenu vylepšiť svoj imidž a vycibriť presvedčivosť svojej argumentácie. Za týmto účelom zorganizuje pracovný víkend v odľahlom sídle, ďaleko od zrakov novinárov. Sprvu slabý a poddajný kandidát, prispôsobujúci sa nárokom svojho štábu, až na pokraji vyčerpania zisťuje, že je vlastne obeťou veľkej manipulácie, z ktorej jediným únikom môže byť len dobre zahraná partia… Herec Niels Arestrup sa vo svojej režijnej prvotine zaoberá politickou morálkou a nebezpečným vzťahom medzi svetom politiky a médií, a to bez toho, aby poukazoval na konkrétne strany či osoby.

Ľudská otázka (La Question humaine, r. Nicolas Klotz, Franc., 2006, 141 min.)
Palace Cinemas 21:00
Simonovi, ktorý pracuje ako podnikový psychológ v jednej nadnárodnej petrochemickej firme, sa podarilo prepustiť stovky nepotrebných zamestnancov. Jeho nová, zdanlivo jednoduchšia úloha spočíva v tom, že má diskrétne prešetriť psychický stav generálneho riaditeľa, Mathiasa Justa. Tento inak vzorný odborník na personálnu problematiku v podniku však začne váhať, keď sa bližšie spozná s nepostihnuteľným a zároveň prekvapujúcim starším mužom. Náhle sa vynárajú tienisté stránky zrodené z európskej histórie. A vtedy vidiny duchov, ktorí ovládajú liberálnu mašinériu, niečo prebudia v psychológovom svedomí. Výkonnosť za každú cenu a prehnane zodpovedný prístup k práci v rámci medziľudských vzťahov na pracovisku odhaľuje neľudskosť, v ktorej vyniká práve Simon. Nicolas Klotz nám takto podáva ťažšiu verziu adaptácie rovnomenného románu Françoisa Emmanuela.


18. 4.
PIATOK

V mestách (Dans les villes, r. Catherine Martin, Kan., 2006, 85 min.)
Tatra 17:00
Fanny v Montreale ošetruje stromy a trávi noci oplakávaním všetkých, ktorí toho nie sú schopní. Jedného dňa, mladá osamelá žena prichádza pomôcť slepému Jeanovi-Lucovi, starej žene na sklonku života Joséphine a dospievajúcej melancholickej Carole, ktorá má samovražedné sklony.

Prekladateľka (La traductrice, r. Elena Hazanov, Švajč., 2006, 90 min.)
Tatra 21:00
Ira je Ruska, tak ako aj Ivan Taškov. Má 23 rokov, býva v Ženeve a svoju rodnú krajinu vlastne ani veľmi nepozná. On je členom ruskej mafie a vo švajčiarskom väzení čaká na proces za politicko-obchodný prečin. Ira sa ako prekladateľka advokáta, ktorý Taškova obhajuje, rýchlo dostáva pod vplyv tohoto mocného a kultivovaného muža, ktorý, ako sa zdá, vie Ire čítať myšlienky. Taškov veľmi rýchlo pochopí, že Ira, hľadajúca svoje korene a zmysel života, je ľahko manipulovateľná. S každým ďalším rozhovorom Taškov vťahuje Iru do sveta, ktorý dovtedy nepoznala a kde sa ocitá „uväznená“ medzi ním a jeho advokátom. Príliš neskoro si uvedomuje, že nebezpečenstvo číha i tam, kde ho nečakala.

Boarding Gate (Boarding Gate, r. Olivier Assayas, Franc., 2007, 105 min.)
Palace Cinemas 21:00
Boarding gate, v ktorom Asia Argento stvárnila rolu femme fatale pri ceste loďou na ďaleký východ, je poctou nízkorozpočtovým filmom. Sandra zakotvila v Londýne a žije s krachujúcim zlatým chlapcom Milesom. Búrlivý vzťah, plný vášne a erotických hrátok ju však už neuspokojuje. Mladá žena sa v snahe vymaniť sa z tohto pekelného súkolia vášne, ktorá ju zožiera, ale aj pre peniaze, rozhodne zbaviť sa svojho muža. S Milesom to aj tak bola len dohoda, ktorú sprostredkoval Sandrin milenec Lester Wang, Američan čínskeho pôvodu. Obaja túžia stať sa vlastníkmi jedného klubu v Pekingu a začať tam spolu nový život. Dali si rande v Hong Kongu, no Lester zmizol a Sandra sa nechá chytiť do pasce, ktorú jej nastražila Lesterova manželka Sue ...


19. 4.
SOBOTA

To, čo ma robí šťastným (Ça rend heureux, r. Oded Kimchi, Belg., 2007, 124 min.)
Tatra 17:00
Na Fabrizia, filmového režiséra bez práce, doľahla depresia a sklamanie: zostal nezamestnaný, nešťastný v láske, konfontovaný s neúspechom svojho prvého filmu… S posledným kúskom životnej energie, no bez peňazí, sa rozhodne nakrútiť nový film, inšpirovaný všednými trápeniami seba a svojich blízkych. Okolo novovzniknutého zapálenia mladého a vôbec nie neschopného režiséra sa vytvorí akási tvorivá solidarita zo strany jeho priateľov. I keď jeho svojský pohľad na premiešavanie reality s fikciou spôsobí, že títo sa nezaobídu úplne bez škody…

Filmová noc
Tatra 21:00 – 7:00
21:00 Andalúzia (Andalucia, r. Alain Gomis, Franc./Špan., 2007, 90 min.)
23:00 Môj poklad (Mon trésor, r. Keren Yedaya, Franc./Izrael, 2004, 100 min.)
1:00, 3:00, 5:00 Najlepšie z FIFFBA 2008


20. 4.
NEDEĽA

Čerstvý vzduch (L'air frais, r. Ágnes Kocsis, Maď., 2006, 109 min.)
Tatra 17:00
Viola je pekná štyridsaťročná žena, ktorá pracuje na toaletách v metre ako upratovačka. Angela, jej dcéra, sa za ňu hanbí. Komunikácia medzi nimi je takmer nemožná. Spoločne trávia čas, len keď sledujú obľúbený televízny seriál – nevynechajú jedinú epizódu. V tajnosti sú obe zaľúbené do toho istého človeka. Viola hľadá skutočného muža, ktorého by milovala. Angela chce byť módnou návrhárkou. Túži po inom živote. Po čerstvom vzduchu. Napriek všetkému sú si obe ženy vnútorne blízke viac, než si dokážu predstaviť. Jednoduchý príbeh matky a dcéry pripomína Kaurismäkiho spôsob filmového rozprávania, keď sa postavy na plátne pohybujú zdanlivo nezúčastnene, s nehybnými tvárami.

Návšteva kapely (La visite de la fanfare, r. Eran Kolirin, Franc., 2007, 90 min.)
Palace Cinemas 19:00
Jedného krásneho dňa zavítala do Izraela na návštevu malá kapela egyptského policajného zboru. Mali tam mať koncert pri príležitosti otvorenia miestneho arabského kultúrneho centra. Zhodou okolností, či skôr nešťastnou náhodou, alebo snáď kvôli prehnanej byrokracii miestnych úradov, nikto neprišiel vyzdvihnúť kapelu na letisko. Hudobníci preto vzali situáciu do vlastných rúk, čo ich priviedlo až do malej neznámej dedinky na konci izraelskej púšte. Stratení a opustení, ocitnú sa na úplne neznámom mieste a monotónny život miestnych dedinčanov sa zrazu prudko zmení. Tento jednoduchý a groteskný príbeh dal dokopy ako izraelských, tak palestínskych hercov – vytvoril tak skutočný mierový pakt, a dokázal tak uspieť na mieste, kde svetové politické snahy zlyhávajú už desaťročia. Banálne problémy sa zrazu stávajú grotesknými a v mnohom pripomínajú diela Emira Kusturicu.

Iné svety (Iné svety, r. Marko Škop, SR, 2006, 75 min.)
Tatra 21:00
Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom západu a expresívnou emocionalitou východu. Teritórium pod Východnými Karpatami sa historicky vyvinul do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z „malých Babylonov“ tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje tzv. globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia, ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im „šaľení vychodňari“. Sú produktom „made in Šariš“.


autor Michal Michalovič 7.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.