FILMOVÉ TIPY PREHLIADKY FEBIOFEST 2008

FILMOVÉ TIPY PREHLIADKY FEBIOFEST 2008

článok



Dnes sa začína bratislavská časť medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest 2008. Vo svojom programe uvedie 120 filmov, (z toho 78 celovečerných) z 25 krajín na 230 predstaveniach. V štrnástich sekciách budú mať diváci možnosť konfrontovať aktuálnu českú tvorbu so slovenskou, spoznať filmy, ktoré sa na našich plátnach objavia po prvýkrát a pripomenúť si aj diela významných tvorcov. Mnohé z českých aj slovenských noviniek prídu uviesť tvorcovia. Festival sa koná v bratislavských kinách FK Charlie Centrum, Kino Mladosť, FK 35 MM VŠMU, FK Nostalgia a Kino Tatra a potrvá do nedele 6. apríla 2008. Následne sa časť prehliadky presunie do miest Nitra, Banská Bystrica, Prešov, Košice, Martin, Poprad a Žilina (do 30. apríla 2008). Kinema vám ponúka prehľad filmov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

31. 3.
PONDELOK

Každý den odvahu (r. E. Schorm, ČSSR, 1964, 85 min)
FK Charlie Centrum K4 16:00
Existenciálne ladená štúdia o mladom robotníkovi Jardovi, ktorý našiel zmysel života v politickej angažovanosti a po kritike kultu osobnosti hľadá východisko z ťažkej morálnej krízy. Film vypovedá o roztrpčenosti generácie „podvedenej históriou“. Schormov debut je intenzívnou provokáciou, ktorá smeruje k zamysleniu sa nad morálnou skazenosťou doby. Kto potláča hlas svedomia, sám sa odsudzuje k trpkému osudu stroskotanca.

Interview (r. S. Buscemi, USA/Hol., 2007, 81 min.)
FK 35 MM VŠMU 18:45
Novinka Stevea Buscemiho je remakeom rovnomenného filmu zavraždeného holandského režiséra Thea van Gogha. Cynický politický vojnový reportér (Buscemi) v ňom musí pre svoje noviny urobiť rozhovor s mladou hviezdou béčkových filmov a televíznych seriálov. Počas niekoľkých hodín v herečkinom byte vedú brilantné dialógy, popíjajú a hrajú spolu diabolskú hru. Až do posledných minút divák netuší, kto v nej zvíťazí.

Nakoniec zostane ticho (r. N. Caranfil, Rum., 2007, 140 min.)
FK Charlie Centrum K1 20:00
Nae Caranfil si ku všetkým filmom píše scenáre a k dvom si zložil hudbu. Nakoniec zostane ticho je v porovnaní s filmami v tejto sekcii návratom v čase – do Bukurešti v roku 1911. Mladý zapálený herec Grigore Ursaru sníva, že nakrúti veľkolepú filmovú rekonštrukciu bojov medzi Rumunmi, Rusmi a Turkami. Film je sviežim závanom medzi realistickými novými snímkami. Ide o divácku snímku presiaknutú láskou k postavám a k prostrediu, v ktorom sa odohráva.

Skafander a motýľ (r. J. Schnabel, Franc., 2007, 112 min.)
FK Nostalgia 20:30 
Režisér Julian Schnabel sa pokúsil o zdanlivo nemožné: preniesť na filmové plátno príbeh Jeana-Dominiquea Baubyho, šéfredaktora časopisu Elle, ktorý po náhlej mozgovej príhode ochrnul na celé telo. A hoci je schopný komunikovať so svetom len mrkaním jedného oka, dokáže „nadiktovať“ svoj príbeh, ktorý sa stal bestsellerom. Po Cene za réžiu v Cannes 2007 získal film dva Zlaté glóbusy a štyri nominácie na Oscara.

Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008

1. 4.
UTOROK

Ako som prežil koniec sveta (r. C. Mitulescu, Rum./Franc., 2006, 106 min.)
FK Charlie Centrum K1 16:00
Tento rumunsko-francúzsky koprodukčný film žne významné filmové ocenenia (o. i. Cannes, Sundance). Odohráva sa v poslednom roku Ceausescuovho režimu. Sedemnásťročnej Eve hrozí trest za poškodenie diktátorovej busty a privádza ju k rozhodnutiu emigrovať. Jej sedemročný brat Lalalilu sa však za to rozhodne Ceausescuovi pomstiť a so spolužiakmi pripravuje plán na atentát.

Horská mačka (r. E. Lubitsch, Nem., 1921, 70 min.)
Kino Mladosť 18:15
Jedna z najlepších tzv. horských komédií Ernsta Lubitscha je postavená na pikantnom príbehu o temperamentnej dcére vodcu zbojníkov, ktorá sa zamiluje do šarmantného dôstojníka. Film je vo svojej podstate antimilitaristickou satirou, no dobové publikum zámer autora vôbec nepochopilo. Jeho prínos pre kinematografiu to však nespochybňuje. Výtvarne štylizované kulisy a kostýmy sa stali odrazom aktuálneho nemeckého expresionizmu, hrdinov burlesky zas možno považovať za predchodcov v budúcnosti slávnych bratov Marxovcov.

Control (r. A. Corbijn, VB, 2007, 121 min.)
FK Charlie Centrum K2 18:30
Debut úspešného autora videoklipov Antona Corbijna rozpráva príbeh posledných siedmich rokov života Iana Curtisa, speváka legendárnych britských Joy Division, ktorí na konci sedemdesiatych rokov spolu s ostatnými kapelami z Manchesteru definovali nový smer populárnej hudby. Čiernobiela kamera sleduje Curtisa od jeho prvých experimentov s drogami cez založenie Joy Division až po jeho samovraždu v máji 1980.

Kabinet doktora Caligariho (r. R. Wiene, Nem., 1920, 54 min.)
FK Charlie Centrum 19:00
Kabinet doktora Caligariho je prvým a zásadným dielom filmového expresionizmu. Príbeh o doktorovi Caligarim, námesačnom Césarovi, ktorého ovláda pomocou hypnózy, a tajomných vraždách je zasadený do bizarných a pokrivených expresionistických dekorácií. Wieneho film sa však stal nestarnúcou klasikou nielen vďaka nim, ale i symbolike smerujúcej do psychológie postáv.


2. 4.
STREDA

Vyhostenie (r. A. Zvjagincev, Rus., 2007, 150 min.)
FK Charlie Centrum K1 16:00
Metaforický príbeh inšpirovaný poviedkou Williama Saroyana rozpráva o partnerskom vzťahu, ktorý sa ocitol v kríze. Jej riešenie sa manželia pokúšajú nájsť v rodičovskom dome na vidieku. Tam však Vera oznámi Alexovi, že čaká tretie dieťa, ale on nie je jeho otcom. Alex trvá na potrate, ktorý zariadi s pomocou svojho brata Marka. Zaslepený žiarlivosťou si neuvedomuje, že týmto rozhodnutím spečatil tragický osud celej rodiny.

Plukovník Redl (r. I. Szabó, Maď./Rak./NSR, 1985, 144 min.)
FK Charlie Centrum K4 16:00
Napínavá konšpiračná dráma z obdobia Rakúsko-Uhorska, inšpirovaná románom Johna Osborna „A Patriot for Me“ podľa osudov skutočnej osoby, Alfreda Redla. Mladý, ambiciózny a cisárovi oddaný dôstojník si buduje kariéru. V ceste mu však stoja nevyrovnané vzťahy so ženami, brat Kristóf von Kubinyi, sklony k homosexualite, korupcia, kriminalita a alkoholizmus v odľahlých posádkach armády. Keď sa vypracuje na jedného z najmocnejších mužov krajiny, konšpiračné slučky sa začnú okolo neho sťahovať.

Pusinky (r. K. Babinská, ČR, 2007, 90 min.)
FK 35 MM VŠMU 18:00
Iška, Karolína a Vendula sú tri osemnásťročné kamarátky, ktoré práve zmaturovali. Nechcú sa vzdať študentskej bezstarostnosti ani svojho priateľstva a preto sa chystajú na cestu do Holandska, kde chcú štvrť roka pracovať na farme. Proti ich vôli sa k nim pridáva Iščin brat Vojta. Tento príbeh o hľadaní lásky a seba samého získal Zlatého ledňáčka za najlepší český hraný film.

Rodičia (r. R. Bragason, Island, 2007, 90 min.)
FK Charlie Centrum K1 18:45
Zubár Oscar žije so svojou ženou a adoptovanými deťmi. Chcel by však vlastné dieťa. Keď zistí, že ho žena podvádza, rozhodne sa, že je čas na zmenu. Einar je úspešný burzový maklér, ale neúspešný v súkromnom živote. Katrin sa vracia na Island po ôsmich rokoch života vo Švédsku. Prišla si po jedenásťročného syna, ktorého kedysi nechala u svojej matky.

Deti (r. R. Bragason, Island, 2007, 93 min.)
FK Charlie Centrum K1 20:30
Film Deti je prvou časťou dvojice voľne nadväzujúcich titulov Deti – Rodičia, v ktorých sa Bragason vydáva na výpravu do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. Slobodná matka štyroch detí Karitas bojuje o ich prisúdenie s bývalým manželom. Jej syn Gudmund je v škole obeťou šikany a priatelí sa so schizofrenikom Marinó. Otec, ktorého nikdy nevidel, sa po rokoch rozhodne nájsť si k nemu cestu.

Angel Heart (r. A. Parker, USA/Kanada/VB, 1987, 113 min.)
FK Charlie Centrum K4 20:00
New York, 1955. Jazz a miesta v autobusoch vyhradené výlučne pre bielych. Súkromný detektív Harry Angel dostane neobvyklú zákazku – pre tajuplného právnika menom Louis Cypher vypátrať istého Johnyho Favoritea, ktorého 12 rokov nikto nevidel. Vydáva sa po jeho stopách, no namiesto odpovedí nachádza iba ďalšie otázky. Keď v jeho okolí začnú umierať svedkovia, pochopí, že začína ísť doslova o krk.

Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008

3. 4.
ŠTVRTOK

Papier bude modrý (r. R. Muntean, Rum., 2006, 95 min.)
FK Charlie Centrum K1 16:00
Príbeh tohto filmu je inšpirovaný udalosťou z roku 1989, ktorá sa odohrala počas rumunskej revolúcie. Dve ozbrojené čaty Ministerstva vnútra, ktoré mali brániť vojenský objekt, boli pri nešťastnom zásahu zmasakrované. Nasledovali posledné dni Ceausescuovho režimu a vyše tisíc Rumunov zahynulo pri podobných „zásahoch“. Tvorcovia sa v tomto filme snažia znovu vytvoriť atmosféru týchto dní tak, ako ich na vlastnej koži vtedy prežívali bežní ľudia.

Farářův konec (r. E. Schorm, ČSSR, 1969, 95 min.)
FK Charlie Centrum K3 17:00
Pôvabný príbeh kostolníka, ktorému sa zhodou okolností naskytne príležitosť vydávať sa v zapadnutej horskej dedinke za farára. So zaujatím a vzácnym pochopením pre ľudské slabosti plní prijatú úlohu k všeobecnej spokojnosti obce, dychtiacej po duchovnej úteche. Nepravý kňaz v rušnom závere plnom intríg podlieha obkľúčeniu, ktoré sa okolo neho zovrie. Film je závažnou úvahou o povahe a podstate mýtu, ako aj o tolerancii ako podmienke šťastia na tomto svete.

12:08 na východ od Bukurešti (r. C. Purumboiu, Rum., 2006, 89 min.)
FK Charlie Centrum K1 18:00
Komický pohľad na rumunskú spoločnosť šestnásť rokov po páde komunizmu. Dvaja hostia relácie v provinčnej televízii: alkoholik, ilúzií pozbavený vysokoškolský učiteľ a osamelý starý pán (svojho času príležitostný Santa Claus) diskutujú o tom, či sa v revolučnom roku zúčastnili revolúcie, kde vôbec v tom čase boli a či sa revolúcia v ich mestečku vôbec udiala. Môže byť história subjektívne interpretovaná? A ktoré udalosti sú z pohľadu bežných ľudí diskutabilné?

Ty, ktorý žiješ (r. R. Andersson, Švéd./SRN/Franc./Dán./Nór., 2007, 92 min.)
FK 35 MM VŠMU K1 20:30
Po Piesňach z druhého poschodia prichádza Roy Andersson s ďalšou symbolickou smutnou komédiou. Jej názov je odvodený z úvodného citátu z J. W. Goetheho, upozorňujúceho na pominuteľnosť života i na jeho drobné radosti. Anderssonov výtvarne pôsobivo štylizovaný, fiktívny svet vychádza z každodennej reality a je plný osudov rôznych postáv a postavičiek,  ktoré na prvý pohľad navzájom nesúvisia.


4. 4.
PIATOK

Hanussen (r. I. Szabó, Maď./NSR/Rak., 1988, 140 min.)
Kino Mladosť 17:45
Príbeh sa začína počas prvej svetovej vojny. Rakúsky vojak Klaus Schneider sa lieči zo zranenia a lekár, Dr. Bettlheim, u neho objaví dar silnej empatie a jasnovidectva. Po vojne cestuje po Európe a pod novým menom Eric Jan Hanussen vystupuje vo vlastnom zábavnom programe. Nakoniec prijme pozvanie do Berlína, kde žne obrovské úspechy. Čoskoro sa proti svojej vôli stane nástrojom nacistickej propagandy.

Zabriskie Point (r. M. Antonioni, USA, 1970, 110 min.)
FK Charlie Centrum K2 18:45
Po Zväčšenine, nakrútenej vo Veľkej Británii, odišiel slávny taliansky režisér Michelangelo Antonioni do USA, aby tam nakrútil dnes už klasické dielo o strete rôznych generácií a životných hodnôt. Jeho hlavnými protagonistami sú študent a sekretárka podnikateľa, stretávajúci sa v drsne krásnej púštnej krajine. O soundtrack k filmu sa postarali Pink Floyd, The Grateful Dead či The Rolling Stones.

Mefisto (r. I. Szabó, NSR/Maď./Rak., 1981, 144 min.)
FK 35 MM VŠMU K1 20:00
Príbeh talentovaného herca Hendrika Hofgena, podliehajúceho bezbrehej ctižiadosti, ktorej obetuje svoje morálne zásady politické, presvedčenie, umelecké ambície i osobný život. Na vrchole spoločenského vzostupu je Hofgen osamoteným a vnútorne rozdvojeným mužom, vydaným na milosť a nemilosť nacistickej moci, ktorej slúžil. V hlavnej úlohe podáva vynikajúci výkon viedenský herec Klaus Maria Brandauer. Film získal Cenu FIPRESCI a Cenu za najlepší scenár na 34. MFF v Cannes 1981.

California Dreamin‘ (Bez konca) (r. C. Nemescu, Rum., 2006, 155 min.)
FK Charlie Centrum K1 20:15
Čo sa stane, keď cez Rumunsko prechádza vlak s prísne stráženým nákladom vojenskej techniky s posádkou amerických vojakov a prednosta dedinskej stanice, traumatizovaný spomienkami z detstva, sa rozhodne odstaviť ho na vedľajšiu koľaj? Rešpektuje predsa byrokratické nariadenia vlastnej krajiny. Film nakrútený podľa skutočnej udalosti je venovaný pamiatke mladého režiséra, ktorý tragicky zahynul tesne pred dokončením finálneho strihu svojho celovečerného debutu.

4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (r. C. Mungiu, Rum., 2007, 113 min.)
Kino Tatra 20:30
Dej tohto filmu, ktorý ziskom Zlatej palmy na MFF Cannes 2007 potvrdil kvalitu súčasnej  rumunskej kinematografie, sa odohráva počas jedného dňa roku 1987 v malom meste. Mladá študentka sa za pomoci kamarátky chystá ukončiť nechcené tehotenstvo. To, čo nasleduje, natrvalo poznamená obe dievčatá aj ich vzájomný vzťah.

Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008 Filmové tipy prehliadky Febiofest 2008

5. 4.
SOBOTA

Český dokumentárny film 2006 – 2007 V (ČDF)
FK 35 MM VŠMU K2 19:00
Potížistky, r. V. Chytilová, ČR, 2006, 52 min.
Film venovaný aktívnym, angažovaným ženám. Spoluautorkou filmu je Hana Ulmannová, jedna zo zakladateliek čisto ženskej politickej strany Rovnosť šancí, ktorá sa snaží presadzovať rovné šance pre ženy a mužov. Poučná i zábavná názorová mozaika predstavujúca ženy z rôznych generačných i sociálnych kontextov.

Pulec, králík a Duch svatý, r. F. Remunda, ČR, 2007, 26 min.
Dokument ako predstavenie protestu: štyri roky sa každý deň na dve hodiny zastaví pred gynekologicko-pôrodníckou klinikou pravoslávny kňaz Libor Halík, aby hlasným spevom žalmov protestoval proti potratom a tak prebúdzal svedomie človeka okoloidúceho. Portrét rytiera viery bojujúceho proti bezbožnosti a úpadku sveta.

Kdo chce zabít Ashley?, r. B. Bláhovec, ČR, 2007, 22 min.
Zábavný portrét vysokoškolskej študentky s pornografickou minulosťou.

Korytnačky môžu lietať (r. B. Ghobadi, Irán/Irak, 2004, 95 min.)
FK Charlie Centrum K2 20:45
Režisér a scenárista Bahman Ghobadinás vo filme Korytnačky môžu lietať zavedie do malej dediny a utečeneckého tábora na iracko-tureckej hranici na jar 2003, teda v čase spojeneckej invázie proti režimu Saddáma Husajna. Hrdinami filmu sú trinásťročný Solan, zvaný Satelit, a deti, ktorým sa stal nepísaným vodcom. Režisér s použitím magického realizmu zobrazuje situáciu v krajine z pohľadu prenasledovaných.


6. 4.
NEDEĽA

Budapeštianske poviedky (r. I. Szabó, Maď., 1976, 90 min.)
FK Charlie Centrum K3 17:00
Road movie o „električkových tulákoch“, ktorí nájdu na brehu jazera prevrátenú električku. Nasadia ju na koľajnice a vydajú sa smerom k tušenému mestu. Výrazné charaktery sú postupne „zlikvidované“ a zo skupiny sa stáva fungujúci tím zdanlivo celkom rozdielnych  ľudí, rôzneho veku a zrejme aj spoločenského zaradenia.

Mír s tuleni (r. M. Novák, ČR, 2007, 96 min.)
FK Charlie Centrum K4 20:00
Dokumentárna bájka o hľadaní stratených súvislostí ľudského a zvieracieho sveta. Základ  filmu tvoria príbehy dvoch mediálnych zvieracích hviezd ľudského sveta – Gastona, uškatca z pražskej ZOO, ktorý z nej počas povodne v roku 2002 ušiel a doplával až k Drážďanom, a Odyssea, tuleňa stredozemského, ktorého zase v 50. rokoch dvaja senzáciechtiví talianski novinári „ubytovali“ vo fontáne Di Trevi.

KINOAUTOMAT: Člověk a jeho dům (r. R. Činčera, ČSSR, 1966, 90 min.)
Kino Tatra 18:00
Kinoautomat: Člověk a jeho dům bol prvým interaktívnym filmom na svete. Na vybraných miestach mohli diváci hlasovaním zasahovať do priebehu deja. Film sa stal hitom Svetovej výstavy EXPO ’67 v Montreale, no v Československu bol po roku premietania zakázaný. Slovenskí diváci po prvý raz možnosť ovplyvniť osudy pána Nováka a obyvateľov jeho domu priamo zo svojich sedadiel.

 


autor Michal Michalovič 31.3.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.