FILMY JARI 2008

FILMY JARI 2008

článok



Cloverfield, Rambo, Majster Šarkanov, Michael Clayton, Muzika, Persepolis, Prísľuby z východu, Indiana Jones – to je len nástrel toho najzaujímavejšieho, čo nás v nasledujúcich jarných mesiacoch čaká...


SLEPÉ LÁSKY

(Slepé lásky, r. Juraj lehotský, SR)
SK premiéra: 27. 3. 2008

Nájsť si to pravé miesto naplnenia a šťastia na svete je veľakrát ťažké pre nás vidiacich, o to komplikovanejšia je táto cesta pre človeka nevidomého. Ich pohľad na svet je v mnohých veciach základný a čistý a často odkrýva „nevidené dimenzie“, ktoré napovedajú, čo v skutočnosti šťastie znamená. Film rozpráva štyri príbehy o rôznych podobách lásky medzi nevidomými ľuďmi.


NEZNÁMA

(La Sconosciuta, r. Giuseppe Tornatore, Tal./Franc.)
SK premiéra: 27. 3. 2008

Hrdinkou filmu je mladá Irena, ktorej minulosť je plná násilia a ponižovania. Snaží sa nájsť si v severotalianskom meste prácu a oslobodiť sa od svojej minulosti. Podarí sa jej zamestnať sa ako opatrovateľka malej dcéry bohatých rodičov. Čo púta Irenu k rodine u ktorej pracuje? Čo skrýva jej minulosť a prečo sa neprestajne vracia? Nový film režiséra Maleny, veľmi dobre prijatý divákmi i kritikmi.


KURZ NEGATÍVNEHO MYSLENIA

(Kunsten å tenke negativt, r. Bård Breien, Nór.)
SK premiéra: 27. 3. 2008

Partia niekoľkých hendikepovaných ľudí pod vedením ráznej psychologičky vyráža za svojim ďalším cieľom: presvedčiť tridsaťpäťročného Geira, ktorý po autonehode skončil na vozíku (na viac ako impotentný), že by sa mal pridať k ich skupine, naučiť sa spoločne s nimi pozitívne myslieť a zachrániť tak svoje rozpadajúce sa manželstvo. Psychologička ale netuší s kým má tú česť. Namiesto toho, aby Geir prijal ich „učenie pozitívneho myslenia“ vzbúri sa tento seba deštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov proti nevítanej invázii „pozitívnej “ energie a s pomocou miestami až brutálnej úprimnosti, alkoholu a marihuany, ovládne celú situáciu. Vitajte v „kurze negatívneho myslenia“! Debutujúci režisér Bard Breiner zmiešal škandinávsku psychologickú dráma o medziľudských vzťahoch so sarkasticky čiernou komédiou. Originálnemu tvaru pridáva na atraktivite použitá hudba (Steppenwolf, Nina Simone či spomínaný Johnny Cash).

Filmy jari 2008 Filmy jari 2008 Filmy jari 2008

CLOVERFIELD

(Cloverfield, r. Matt Reeves, USA)
SK premiéra: 27. 3. 2008

V útulnom newyorskom klube prebieha party na rozlúčku. Jej aktérom je Rob, ktorý sa rozhodol dať zbohom mestu prezývanému Big Apple a odísť pracovať do Japonska. Zábava je v plnom prúde, digitálna kamera sníma rozjarené tváre Robových priateľov, lenže potom všetko preruší blesk, výpadok prúdu a neidentifikovateľný zvuk, ktorý sa rozlieha nad mestom. Dodávka elektriny sa síce po chvíli obnoví, ale úľava je len dočasná. Zatiaľ čo televízni reportéri špekulujú o zemetrasení alebo inej prírodnej katastrofe, neďaleký horizont ožaruje mohutná explózia, znovu sprevádzaná tým podivným zvukom pripomínajúcim kvílenie nejakého pravekého monštra. Party razantne končí, nastáva panika. Zle sa však uteká, keď netušíte pred čím vlastne utekáte.


MARTIN SLIVKA – MUŽ, KTORÝ SADIL STROMY

(Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy, r. Martin Šulík, SR)
SK premiéra: 3. 4. 2008

Film je poctou Martinovi Slivkovi, jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej kinematografie a kultúry. Bol tvorcom slovenského dokumentárneho národopisného filmu, režisérom, scenáristom, dramaturgom, filmovým teoretikom, pedagógom, autorom, etnografom a najmä - výnimočným človekom. Dokument je nielen spomienkou na majstra Slivku prostredníctvom rozprávania jeho blízkych a spolupracovníkov, ale zároveň pokusom poodhaliť tajomstvo jeho bohatého života a tvorby. Martin Slivka, človek s láskavou tvárou, so šibalskými, usmievavými očami, s veľkým srdcom a s krásnou priateľskou dušou, prísny pedagóg, chápajúci priateľ, umelec, náročný sám na seba a dôsledný v práci, nám zanechal bohatý odkaz – posolstvo, ktoré sa ukrýva nielen v jeho filmoch, ale aj v jeho osobnosti a vo všetkom, čo urobil. Tento film nie je len prejavom obdivu k doyenovi slovenského dokumentárneho filmu, ale aj výrazom potreby analyzovať a zhodnotiť jeho veľké dielo a umiestniť ho do európskeho kontextu.


ZTRACENÁ DOVOLENÁ

(Ztracená dovolená, r. Lucie Králová, ČR)
SK premiéra: 3. 4. 2008

V roku 2000 našiel český cestovateľ vo Švédsku kufor, v ktorom bolo dvadsaťdva dôsledne zabalených negatívov. Keď ich v Prahe vyvolal, zistil, že obsahujú 756 fotografií siedmich neznámych Ázijcov z ich cesty po Škandinávii. Dokumentaristka Lucie Králová sa so svojím tímom rozhodla zistiť, či je možné v súčasnom svete vypátrať niekoho výlučne podľa stratených fotografií. Výsledkom niekoľkomesačného pátrania filmovej detektívnej jednotky bolo zistenie, že ide o skupinu čínskych úradníkov. Nasledovala cesta do Číny, reportáž Centrálnej čínskej televízie (CCTV) a ďalšie hľadanie. Ztracená dovolená je investigatívny dokument, je to detektívka pracujúca so stopami, indíciami a dedukciami. Nejde však iba o záznam dobrodružného pátrania, ale aj o úvahu nad výpovednou hodnotou fotografie a jej zmyslom.


RAMBO: DO PEKLA A SPÄŤ

(Rambo, r. Sylvester Stallone, USA/Nem.)
SK premiéra: 3. 4. 2008

Starnúci vietnamský veterán John Rambo sa usadil v juhovýchodnej Ázii. Jeho pokojný život naruší misionárska skupina vedená Michaelom Burnettom a Sarah Miller, ktorá sa napriek jeho varovaniu vydá do Barmy. Tam ich však nič dobré nečaká. Keď niekoľko misionárov zajmú barmskí vojaci, musí John opäť vziať spravodlivosť do vlastných rúk. A potečie krv. A nebude jej málo! Surové bitie, striekajúca krv a useknuté hlavy. Rambo sa s nikým nemazná!


JAHODOVÉ VÍNO

(Jahodové víno, r. Dariusz Jablonski, Poľ./SR)
SK premiéra: 10. 4. 2008

Rozprávanie o momente, v ktorom máte také plné zuby života, ktorý žijete, že sa rozhodnete odísť do najodľahlejšieho kúta na celej zemi, a práve tam sa odrazu naučíte vážiť si a vychutnávať každú, aj tú najkratšiu chvíľu svojho života. Tridsiatnik Andrzej (Jiří Macháček), skúsený kriminalista, sa rozhodne odísť z hlavného mesta a skoncovať so svojím doterajším spôsobom života. Odchádza na vidiek, aby tu začal pracovať ako obyčajný policajt na provinčnej policajnej stanici. Je presvedčený, že konečne našiel miesto, kde sa mu nič nestane a do ničoho sa nebude musieť zapliesť. Postupne spoznáva jednotlivých obyvateľov , na prvý pohľad jednoduchých a podivných ľudí, ktorí majú svoje túžby a tajomstvá a miestnu krásku. A tak sa začína príbeh lásky, zrady, smrti, hľadania pravdy a všetkého, čo nie je viditeľné ale podstatné v živote každého z nás.


MAJSTER ŠARKANOV

(The Kite Runner, r. Marc Forster, USA)
SK premiéra: 17. 4. 2008

Afganská metropola Kábul, sedemdesiate roky. Malý Hassan so svojím otcom slúži u Amirovho otca. Napriek triednym rozdielom sú obaja rovnako starí chlapci veľkými priateľmi. Potom sa ale Amir stane svedkom Hassanovho znásilnenia a paralyzovaný strachom nechá bandu násilníkov brutálny akt dokončiť. Amirove výčitky svedomia spolu s inváziou sovietskych vojsk do krajiny oboch chlapcov navždy rozdelia. Kým Hassan zostáva v Afganistane, Amir s otcom utekajú cez Pakistan do Spojených štátov, aby uskutočnili svoj americký sen. O pár rokov neskôr je z Amira spisovateľ, ktorému vyšla prvá kniha. Oženil sa s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otca a absolvoval telefonát, ktorý zmenil jeho život. Z rodného Afganistanu zavolal po rokoch starý rodinný priateľ a ponúkol mu vykúpenie za dávne zlyhanie. Amir sa musí vrátiť do krajiny, teraz ovládanej Talibanom, a odviezť z nej malého syna priateľa, ktorého kedysi tak strašne sklamal. Pre mladíka vychovaného západnou civilizáciou je toto nadmieru ťažká úloha. Až na mieste Amir zistí, že aby ju splnil, bude musieť prekonať svoju civilizovanosť, opatrnosť, zbabelosť...proste prekonať sám seba.

Filmy jari 2008 Filmy jari 2008 Filmy jari 2008


MICHAEL CLAYTON

(Michael Clayton, r. Tony Gilroy, USA)
SK premiéra: 17. 4. 2008 

Michael Clayton je „vyjednávačom“ jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku. Tento bývalý štátny zástupca má na starosti tú najšpinavšiu prácu vo firme. Aj keď sa už niekoľkokrát popálil a so svojou prácou nie je spokojný, rozvod, zlá obchodná špekulácia a narastajúci dlh ho pevne držia pripútaného k firme. Medzitým v spoločnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderovej na urovnaní multimilióvého návrhu na žalobu, ktorú Claytonova firma vedie proti nim do zdanlivo úspešného konca. Keď však prvotriedny advokát firmy Kenner, Bach & Ledeen sabotuje prípad, čelí Clayton najväčšej výzve svojej kariéry i svojho života.


MUZIKA

(Muzika, r. Juraj Nvota, SR)
SK premiéra: 17. 4. 2008

Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate. Bude to aj príbeh o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o slobode, ktorá bola v Československu na rozhraní sedemdesiatych a osemdesiatych rokov jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt. Je to aj príbeh mladých ľudí, ktorí sa trápia s vlastnými životmi, s láskou, žiarlivosťou, pokušením. Narážajú na obmedzenia doby, v ktorej boli banány úzkym profilom a cesta za Západ nesplniteľný sen. Doby, v ktorej o všetkom rozhodovali členovia jedinej strany a v ktorej donášači informovali aj o tom, že kotolník hráva na saxofóne americkú muziku.


PERSEPOLIS

(Persepolis, r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, Franc./USA)
SK premiéra: 24. 4. 2008

Jeden z najúspešnejších románov a prvý iránsky autobiografický komiks v histórii prichádza na filmové plátna! Film popisuje detstvo a dospievanie v Iráne počas islamskej revolúcie a vojny s Irakom, videné očami 10-ročného dievčatka. Mrazivá ideológia má chvíľami podobnosti totalitného Československa.


INTO THE WILD

(Into the Wild, r. Sean Penn, USA)
SK premiéra: 24. 4. 2008

Adaptácia románu Jona Krakauera o mladíkovi, ktorý sa vydáva do aljašskej divočiny. V hlavnej úlohe filmu režiséra Seana Pena (Prísaha) sa predstaví Emile Hirsch (Legendy  Dogtownu, Speed Racer).


NEŽ SA DIABOL DOZVIE, ŽE SI MŔTVY

(Before the Devil Knows You're Dead, r. Sidney Lumet, USA)
SK premiéra: 24. 4. 2008

Bratia Andy a Hank majú problém – ťaživý nedostatok financií. Jeden si užíval, ale za cenu daňových únikov, na ktoré mu práve prišiel auditor. Druhý nemá prácu a tým pádom ani peniaze na výživné pre svoje dieťa a svoju bývalú ženu. Andy dostal trochu zvrátený nápad ako sa z toho dostať a jeho realizáciou poveril Hanka. Rozhodnú sa vylúpiť klenotníctvo svojich rodičov. Veci sa však vymknú kontrole a obaja sa dostanú ešte do šialenejších situácií, aké si kedy dokázali predstaviť. Pri lúpeži bola totiž zavraždená ich matka a otec sa sám púšťa do pátrania po vrahoch.

Filmy jari 2008 Filmy jari 2008 Filmy jari 2008


2 DNI V PARÍŽI

(2 Days in Paris, r. Julie Delpy, Franc./Nem.)
SK premiéra: 24. 4. 2008

Jack je Američan, Marion je Francúzka a spoločne žijú v New Yorku. Výlet do Európy má dať ich vzťahu novú šťavu. Po nevydarenom pobyte v Taliansku chcú prežiť pekné chvíle v Paríži. To ale Jack ešte netuší, že budú bývať hneď vedľa rodičov Marion, ktorí nevedia ani slovo po anglicky. To im však nebráni podrobiť Jacka sérii testov. Adept na pozíciu zaťa pre zmenu nehovorí po francúzsky. Jack navyše musí čeliť aj dotieravým ex-milencom Marion a údajne miniatúrnym francúzskym kondómom. Je jasné, že táto dovolenka bude pre ich vzťah naozaj prelomová... 


PRÍSĽUBY Z VÝCHODU

(Eastern Promises, r. David Cronenberg, VB/Kan./USA)
SK premiéra: 1. 5. 2008

Nový triler Davida Cronenberga (eXistenZ, Mucha, História násilia) nás privádza do prostredia ruských zločineckých klanov v Londýne. Hlavným hrdinom je Rus menom Nikolaj Lužin, ktorý pracuje pre jednu veľmi významnú mafiánsku rodinu. Jeho najväčšou prednosťami sú rýchlosť a chladnokrvnosť. Neváha porušiť zákon, použiť násilie alebo dokonca zabiť. Situácia sa zmení vo chvíli, keď pôrodná asistentka Anna (Naomi Watts) objaví denník ruského dievčaťa, ktoré zomrelo pri pôrode a Anna sa rozhodne pátrať v jej minulosti. Film bol ocenený hlavnou cenou na torontskom medzinárodnom filmovom festivale 2007 a získal tri nominácie na Zlatý glóbus, v kategóriách: najlepší film, najlepší herec a najlepšia inštrumentálna hudba.    


INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL

(Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, r. Steven Spielberg, USA)
SK premiéra: 22. 5. 2008

Ďalšie dobrodružstvo legendárneho Indiana Jonesa. Čo dodať?


THE HAPPENING

(The Happening, r. M. Night Shyamalan, USA/India)
SK premiéra: 12. 6. 2008

Novinka tvorcu filmov Šiesty zmysel a Vyvolený. 


autor Michal Michalovič 26.3.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.