PRVÁ PÄŤKA USA - A PÁD SOCHY SLOBODY

PRVÁ PÄŤKA USA - A PÁD SOCHY SLOBODY

článok



„18.1.08“ sa zjavilo na veľkom plátne po záhadnom traileri pred premiérou filmu Transformers. Za filmom s názvom dátumu premiéry stojí J.J. Abrams, ktorý ho neskôr zmenil na Cloverfield. Ten si počas premiérového víkendu odniesol z amerických kín 46,1 milióna dolárov, čo je januárový rekord.

TOP 18.1. 2008 - 21.1. 2008 (MLK Weekend)
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Cloverfield Paramount 1. týždeň 46,1 mil    46,1 mil
2.

27 Dresses

Fox 1. týždeň 27,4 mil    27,4 mil
3. The Bucket List Warner Bros. 4. týždeň 16,6 mil    44,2 mil
4. Juno FoxSearchlight 7. týždeň 11,9 mil    87,0 mil
5. National Treasure: Book of Secrets Buena Vista 5. týždeň  9,6 mil  199,4 mil
6. First Sunday ScreenGems 2. týždeň  9,5 mil    30,1 mil
7. Alvin and the Chipmunks Fox 6. týždeň  9,4 mil

 198,8 mil

8.

Mad Money

Overture Films

1. týždeň

 9,2 mil

    9,2 mil
9. I Am Legend Warner Bros. 6. týždeň

 5,9 mil

 248,4 mil
10. Atonement Focus 7. týždeň  5,5 mil    32,6 mil

Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody

Cloverfield
V útulnom newyorskom klube prebieha párty na rozlúčku. Jej aktérom je Rob, ktorý sa rozhodol dať zbohom mestu prezývanému Big Apple a odísť pracovať do Japonska. Zábava je v plnom prúde, digitálna kamera sníma rozjarené tváre Robových priateľov, lenže potom všetko preruší blesk, výpadok prúdu a neidentifikovateľný zvuk, ktorý sa rozlieha nad mestom. Dodávka elektriny sa síce po chvíli obnoví, ale úľava je len dočasná. Zatiaľ čo televízni reportéri špekulujú o zemetrasení alebo inej prírodnej katastrofe, neďaleký horizont ožaruje mohutná explózia, znovu sprevádzaná tým podivným zvukom pripomínajúcim kvílenie nejakého pravekého monštra. Párty razantne končí, nastáva panika. Zle sa však uteká, keď netušíte pred čím vlastne utekáte.

Réžia: Matt Reeves
Hrajú: Lizzy Caplan, Jessica Lucas, T. J. Miller, Michael Stahl-David, Mike Vogel
Premiéra na Slovensku: 27. 3. 2008

Producent J. J. Abrams, autor originálnych televíznych seriálov Alias a Nezvestní, režisér Mission: Impossible III sa jedného dňa zamyslel a pripravil niečo, čo tu ešte nebolo. Alebo vlastne aj bolo, ale ono kolo toho dokázal urobiť taký humbuk, aby sa to dostalo každému. Podľa hesla: "Záhada je katalyzátorom predstavivosti" vypustil do sveta trailery na niečo, čo ostalo do poslednej chvíle utajené. Sochy slobody bez hlavy urobia svoje a Cloverfield zarobil počas prvého dňa premietania v 3 411 kinách 17,1 milióna dolárov. Od piatka do nedele mal na konte rovných 40 miliónov a v pondelok pridal ešte ďalších 6 miliónov dolárov. Postaral sa tak o rekord počas predĺženého víkendu Martina Luthera Kinga, ktorý doteraz držal Čierny Jastrab zostrelený s 33,6 miliónmi. Cloverfield sa postaral aj o najziskovejšiu januárovú premiéru a podarilo sa mu predbehnúť špeciálne Star Wars uvedené do kín 31. 1. 1997 s 35,9 miliónovým prvým víkendom.

Abrams spojil to najlepšie z filmov Godzilla a Záhada Blair Witch, na režisérsku stoličku dosadil mladého skúseného kolegu Matta Reevesa, ktorý mal za sebou len nejaké tie seriály pre televíziu. Celý film je natočený akoby na ručnú kameru, bez výraznej hereckej osobnosti, zato so stovkami komparzistov a nákladnými trikovými efektmi za 25 miliónov dolárov. 55 percent návštevníkov bolo pod vekovou hranicou 25 rokov, kritici sú k filmu zhovievaví aj napriek dĺžke 84 minút.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 76%, imdb.com – 8,1/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody

27 Dresses
Jane je idealistická, romantická a sebestačná žena. Vždy sa vedela dobre postarať o iných, ale na svoje šťastie príliš nedbala. Celý jej život sa starala o to, aby ľudia boli šťastní a už 27 krát bola na svadbe ako družička. Tajne je zamilovaná do svojho šéfa. Keď však vyjde najavo, že práve on chystá svadbu s jej mladšou sestrou Tess, celý svet sa Jane obráti hore nohami. Dokáže zabojovať, alebo sa navždy stane len družičkou?

Réžia: Anne Fletcher
Hrajú: Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman, Judy Greer
Premiéra na Slovensku: 15. 5.2008

30 miliónová romantická komédia štúdia Fox 27 Dresses si tiež našla svojich priaznivcov a z 3 057 kín si za predĺžený víkend odniesla 27,4 miliónov dolárov. Hlavnou hviezdou filmu je Katherine Heigl, ktorej komédia Nabúchaná zarobila počas prvého víkendu 30,6 miliónov a celkovo až 148,7 miliónov v amerických kinách. 27 Dresses sa ale k takémuto zárobku určite nedostane.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 37%, imdb.com – 6,6/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody Prvá päťka USA - a pád Sochy slobody

The Bucket List (Kým si po nás príde)
Kedysi dávno profesor filozofie navrhoval svojim študentom, aby si urobili zoznam veci, ktoré chcú urobiť predtým ako budú ovoniavať fialky zospodu. Zatiaľ čo sa Carter Chambers pokúšal definovať svoje sny a plány, zaskočila ho realita. Svadba, deti, nekonečné povinností a práca automechanika urobila z jeho zoznamu vecí len spomienku na krátenie voľných chvíľ. Medzitým, miliardár Eduard Cole nikdy nevidel zoznam bez konečného výsledku. Vždy bol príliš zaneprázdnený zarábaním peňazí a budovaním impéria, aby sa zamýšľal nad hlbším významom. Život im obom priniesol nečakanú a naliehavú zásielku. Carter a Edward majú zrazu veľa času na premýšľanie v spoločnej nemocničnej miestnosti. Napriek určitým rozdielom zisťujú, že majú v pláne ešte veľmi dôležité veci, ktoré vždy chceli urobiť. A aj napriek doktorovmu zákazu a zdravému rozumu sa vydávajú na spoločnú cestu za dobrodružstvom ich života.

Réžia: Rob Reiner
Hrajú: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Rob Morrow      

Premiéra na Slovensku: 24. 4. 2008

V štvrtom víkende premietania patrí filmu Kým si po nás príde tretie miesto s víkendovým zárobkom 16,6 miliónov dolárov. 45 miliónová komédia v týchto dňoch už zarobila toľko, koľko bol oficiálny rozpočet filmu. Medzi Oscarovými favoritmi sa ani jeden s pánov nenachádza, takže zárobok filmu už nijako rapídne stúpať nebude.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 41%, imdb.com – 7,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

             

Juno
Juno je mladé dievča, ktoré sa musí vysporiadať s neplánovaným tehotenstvom. S pomocou najlepšej kamarátky Leah sa rozhodne vyhľadať najlepších adoptívnych rodičov, ktorými sa zdajú byť Mark a Vanessa. Tehotenstvo však prináša množstvo problémov a Juno sa počas deviatich mesiacov stane schopnou ženou, ktorá rozhoduje o svojom živote a živote dieťaťa sama.

Réžia: Jason Reitman
Hrajú: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Olivia Thirlby, Jason Bateman

Hoci ešte minulý víkend neboli známe nominácie na Oscara o filme Juno sa už hovorilo a písalo všade. 11,9 milióna zarobených dolárov v siedmom víkende je viac ako slušné a 87 miliónov dolárov pre nízkorozpočtovú komédiu je fakt sila. S hodnotením 8,4 patrí na 117. miesto najlepších filmov podľa čitateľov imdb.com. Bude zaujímavé sledovať, ako sa na zárobku odrazia Oscarové nominácie v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepšia herečka, Najlepší pôvodný scenár.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 93%, imdb.com –8,4/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

             

National Treasure: Book of Secrets (Honba za pokladom: Kniha tajomstiev)
Lovec pokladov Ben Gates sa opäť vydáva na vzrušujúcu, dobrodružstvom nabitú cestu, aby vyniesol na svetlo sveta doposiaľ nepoznanú časť minulosti a tiež skryté poklady. Keď sa objaví chýbajúca strana z denníka Johna Wilkesa Bootha, vraha Abrahama Lincolna, Ben zrazu zistí, že aj jeho pra-pra-starý otec je zapletený do tejto vraždy. Aby dokázal nevinu svojho predka, vydá sa po stopách, ktoré ho zavedú z Paríža cez Londýn späť do Ameriky. Táto cesta dovedie Bena a jeho spoločníkov k prekvapujúcim zisteniam a tiež k indícii, ktorá vedie priamo k najdôležitejším tajomstvám nášho sveta.

Réžia: Jon Turteltaub
Hrajú: Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel, Ed Harris, Diane Kruger
Premiéra na Slovensku: 24. 1. 2008

Medzi prvú päťku sa vrátil Nicolas Cage s Knihou tajomstiev, hoci podľa regulárneho víkendu od piatku do nedele by na piatom mieste bola komédia First Sunday. Honba za pokladom: Kniha tajomstiev zarobila už necelých 200 miliónov dolárov a v tabuľke najziskovejších filmov s premiérou v roku 2007 by jej už patrilo desiate miesto.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 32%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Siedma skončila tretia novinka Mad Money, ktorá dopadla veľmi zle, ako v očiach kritikov, tak i divákov, ktorí za ňu počas predĺženého víkendu zaplatili 9,2 milióna dolárov. Na desiatej priečke sa už tretí krát drží ocenená dráma Atonement, ktorá je podobne ako Juno nominovaná na Oscara v najdôležitejšej kategórii - Najlepší film a rovnako aj v ďalších piatich kategóriách.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 158,9 milióna dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

   19.1.- 21.1. 2007

Stomp the Yard 12,2 mil
   20.1.- 22.1. 2006 Underworld: Evolution 26,9 mil
   21.1.- 23.1. 2005 Are We There Yet?

18,6 mil


Presne pred rokom to vyšlo paródii Epic Movie, v roku 2008 sa o podobný kúsok pokúsi paródia na 300 - Meet the Spartans. Stallonemu to pred dvomi rokmi vyšlo s návratom Rockyho Balbou a teraz prišiel na rad aj John Rambo. Gregory Hoblit spojil pred rokom Anthoniho Hopkinsa s Ryanom Goslingom pre film Fraktúra, v roku 2008 zasa Diane Lane s Colinom Hanksom pre triller Untraceable. Vráti sa aj tanečný film s názvom How She Move. Ako a komu sa podarí dosiahnuť najlepšie zárobky sa dozvieme o týždeň.


autor Matej Oravec 23.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.