BOURNOVO ULTIMÁTUM NA SLUŠNOM DVD

BOURNOVO ULTIMÁTUM NA SLUŠNOM DVD

článok



Nekorunovaný kráľ akčného filmu ostatného roka neobišiel DVD. Bez okolkov, ide o jednu z najlepších jednodiskových edícií, ktoré sa dostali do našej minuloročnej distribúcie.

FILM:

Postava Jasona Bournea vzišla z pera Roberta Ludluma v špionážnom románe The Bourne Identity z roku 1980. O osem rokov na to sa po prvý raz objavila v rovnomennom televíznom filme, v ktorom Jasona Bournea stvárnil Richard Chamberlain. V roku 2002 zavítal Bourne opäť do sveta filmu. Na filmové plátno ho znovu priviedol režisér Doug Liman (Pán a pani Smithovci) a jednalo sa o poctivý akčný film, nepostrádajúci inteligentný a zároveň napínavý príbeh. Vzhľadom na záver a knižné predlohy bolo evidentné, že sa čoskoro dočkáme pokračovaní. Prvé z nich (Bourneov mýtus) prišlo o dva roky neskôr, ale na režisérsku stoličku si už zasadol Paul Greengrass. Ten neskôr ohúril s mrazivo autentickým Letom číslo 93 a o rok neskôr predstavil filmovému svetu vyvrcholenie „bourneovskej“ trilógie. A znova ohúril.

Najnovší Bourne funguje tak ako samostatný akčný počin, tak i záverečný diel série. Vďaka retrospektívam a scenáru nie je nutná znalosť predošlých dvoch dielov. Samozrejme, kto nevidel predchádzajúce dva počiny, hlavou mu môže hýriť rada otázok. Ultimátum totiž začína presne tam, kde Mýtus vrcholí. Divák sa bez akejkoľvek predohry ocitne v neúprosnom tempe deja a výlet po zväčša európskych metropolách pre niekoho začína, iného naopak pokračuje. Jasonov primárny cieľ zostáva nezmenený: vypátrať svoju pôvodnú identitu a objasniť, čo sa v inkriminovanom období stalo.    

Bournovo ultimátum na slušnom DVD Bournovo ultimátum na slušnom DVD Bournovo ultimátum na slušnom DVD

Pokračovania majú v drvivej väčšine prípadov klesajúcu tendenciu kvality. Za všetky spomeniem série Matrix či Saw. V prípade tejto trilógie je však tomu úplne a príjemne naopak. Z časti na časť, keď je Jason k odhaleniu svojej minulosti bližšie a bližšie, je kvalita na vzostupe. Túto devízu môžem s pokojným svedomím pripísať na vrub Paula Greengrasa. Jeho agresívny dynamický štýl padol tejto sérií ako uliaty a až pod jeho vedením sa Matt Damon stal Jasonom Bourneom.  

DVD:

Po zasunutí nosiča do vašej mechaniky vás privíta okno s výberom šiestich jazykov. Pri vyselektovaní češtiny vás, bohužiaľ, neminie otravný agitačný šot. Ak si ale vyberiete z ponuky akýkoľvek iný jazyk, cestu do hlavnej ponuky si značne skrátite.

Dynamické ozvučené a výlučne anglické menu je vo forme záverečných titulkov –  teda sofistikované. Zvyšné podponuky sú už riešené staticky. Na výber máte z dvadsiatich scén. 

Obraz je prepísaný do rozmerov 2.40:1 a nepostrehol som rušivé elementy. Naopak, obraz má sýte farby a prekreslené detaily. K dispozícií sú tri jazykové stopy DD 5.1: anglický originál, kvalitný český dabing a poľština. V plejáde šiestich titulkov neabsentuje anglická či česká verzia.  

POZOR! Audiokomentár Paula Greengrasa disponuje českou titulkovou podporou, čo je v záplave diskov, ktoré mnohokrát nemajú otitulkovanú ani bonusovú výbavu, priam fantastické. Paul Greengras komentuje svižne, výstižne a oddýchnuť vám dá iba pri kľúčových situáciách, ktoré ale stíha okomentovať ešte pred ich nástupom. Jeho slovo rezonuje vašim ušiam od rýchleho úvodu až po záverečné titulky. Jeden z minima komentárov, ktoré si naozaj budete chcieť vypočuť/prečítať od začiatku do konca.

Zložka „Bonus“ je vzhľadom na jeden disk neúrekom bohatá. Sekcia ponúka šesťdesiat minút plnohodnotnej a otitulkovanej bonusovej nádielky.

Bournovo ultimátum na slušnom DVD Bournovo ultimátum na slušnom DVD Bournovo ultimátum na slušnom DVD

„Deleted Scenes“ (Vymazané scény) v stopáži 12:23 predstavujú desať scén (avšak bez sprievodného slova). Ide o scény, ktoré pozornému divákovi pekne zapadajú do skladačky. Uvidíte vo filme nevidené, ale logicky vyplývajúce scény, pasáže, o ktorých sa vo filme iba hovorilo, či známe sekvencie s väčšími obmenami.

Druhou položkou je 24-minútový film o filme „Man on the Move: Jason Bourne“ (Muž v pohybe: Jason Bourne), rozdelený do piatich segmentov: Berlín, Paríž, Londýn, Madrid, Tangier. Tie sú pomenované podľa lokalít nakrúcania a dajú sa prehrať všetky naraz. Dozviete sa, že Berlín suploval (umelo) zasneženú Moskvu – lokalitu, kde sa druhý diel končí a tretí začína. S tvorcami dokonca zavítate na londýnsku vlakovú stanicu Waterloo, kde sa nakrúcalo z ostra v neúprosnom teréne medzi bežnými ľuďmi za úplne bežných podmienok. V preplnenom marockom Tangieri bol zasa štáb v období ramadánu, počas ktorého sa cez biely deň nesmie jesť ani piť. Dokument nepostráda vtipné a zaujímavé momenty.

5,5-minútové „Rooftop Pursuit“ (Prenasledovanie na streche) vás zoznámi so šikovnou vecičkou „cablecam“, použitou pri nakrúcaní na marockých strechách. Dozviete sa, čo všetko je potrebné na jej inštaláciu a ovládanie. Bližšie sa tiež pozriete na náročný kaskadérsky kúsok – vychytávku v podobe Jasonovho skoku zo strechy do okna.

„Planning the Punches“ (Plánovanie úderov/4:58) sa venuje výlučne súboju Jasona a Desha v jednom z marockých príbytkov. Na fascinujúcu bitku jeden na jedného nazriete až do špiku kostí a zistíte, že v skutočnosti ide o tzv. „balet násilia“.

Materiál „Driving School“ (Autoškola/3:23) pripomína, aký je Matt Damon talentovaný vodič a vďaka poslednému segmentu s názvom „New York Chase“ (Naháňačka v New Yorku/10:45) sa dostanete priamo na nakrúcanie nebezpečnej a vrcholnej automobilovej naháňačky celej trilógie.

ZÁVER:

Príbeh Jasona Bournea je (pre túto chvíľu) uzavretý. Nemohli sme si predstaviť lepšie uzatvorenie bourneovskej trilógie: rafinovaný príbeh s obdivuhodným tempom, dych berúce naháňačky a súboje, alebo úsmevný záver, aký si naposledy pamätám od gangsterky Na druhej strane. Jason Bourne už viac nie je Jasonom Bourneom. Ale za to je akčným hrdinom, ktorý sa môže postaviť hneď vedľa Jamesa Bonda či Johna McClanea. Táto inteligentná akčná porcia kričala po takto vybavenom disku. Dočkala sa. Nemám čo vytknúť, chýbajúci trailer, hádam, nikoho mrzieť nebude. Nevídane kvalitný a otitulkovaný Greengrasov komentár a hodina zábavného prídavného materiálu uspokojí nejedného fanúšika a zberateľa.   

FILM: 10/10
DVD:  10/10


autor Michal Šmajda 16.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.