HROZÍ HOLLYWOODU KOLAPS?

HROZÍ HOLLYWOODU KOLAPS?

článok



V pondelok 5. novembra 2007 vstúpilo do štrajku takmer dvanásť tisíc hollywoodskych scenáristov, združených v Asociácii amerických scenáristov (Writers Guild of America – WGA). Tú tvoria dve odborové organizácie: západoamerická časť asociácie WGAW a východoamerická časť WGAE. Toto združenie sa po troch mesiacoch trvajúcich rokovaniach dostalo do sporu s Alianciou filmových a televíznych producentov (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Kameňom úrazu sa stala kolektívna zmluva, ktorej platnosť vypršala 31. októbra 2007, a na jej novom znení platnom na nasledujúce tri roky sa doposiaľ kompetentní nedohodli.

Jadrom celého problému sú nízke honoráre z predaja fDVD nosičov a internetového šírenia filmov, ktoré požadujú autori scenárov zvýšiť. Producenti sa na druhej strane cez tlač vyjadrili, že scenáristi majú dostatočný podiel na zisku zo sťahovania z internetu a systému platenej internetovej televízie, tzv. „Pay-per-view“ (zaplať a pozeraj). V súčasnosti predstavuje  príplatok scenáristu k honoráru štyri centy za disk, avšak tento tantiém požadujú odbory zdvojnásobiť.

                             

Už v prvý deň štrajku si Cech scenáristov pripísal na svoje konto prvý úspech, keď televízne štúdia boli nútené pozastaviť nakrúcanie siedmich komédií. Prvá vlna revolty scenáristov ochromila tiež štart nových denných zábavných talkshow a late night programov (Jimmy Kimmel Live, Late Show with David Letterman a The Tonight Show with Jay Leno), ktoré každodennú várku vtipov a úvodov o aktuálnych témach potrebujú ako soľ. Od začatia štrajku stiahli televízie z programu niektoré formáty a nočné relácie už len reprízujú. Podľa slov hovorcu WGA, Gregga Mitchella, na rad prichádzajú situačné komédie, čoskoro sa štrajk dotkne i hodinových televíznych filmov s projektmi, vyžadujúcimi si scenár a napokon sa obmedzí i chod filmových štúdií. Nakoľko sú však premiéry kinofilmov niekedy naplánované i rok vopred, filmový priemysel nie je až tak ohrozený.

To sa už nedá povedať o televíznej oblasti, ktorej nepríjemne horí pod zadkom. Televízia Fox musela pod vplyvom štrajku odložiť januárovú premiéru seriálového hitu 24. ABC zasa zvažuje, kedy do vysielania nasadí svoje želiezko v ohni, štvrtú (no ešte nedokončenú) sériu seriálu Lost. Ružovo to nevyzerá ani s novou sezónou seriálu Dr. House, ktorá je naplánovaná na jar. V dôsledku štrajkového stavu bola aktuálne pozastavená výroba sitcomov ako 'Til Death a Back to You (Fox), Rules of Engagement a The New Adventures of Old Christine (CBS) či The Office z dielne NBC. Aspoň akú – takú kompenzáciu môže pre televízny priemysel predstavovať spustenie animovaných seriálov, ktoré sú hotové už rok dopredu (Simpsonovci) alebo nasadenie reality shows, ktoré majú vlastných autorov (American Idol). Neutíchajúca situácia však zatiaľ žiadne rozumné riešenie nepriniesla a čo nevidieť budú musieť americké televízie nasadiť reprízy, čo bude viesť k očividnému úpadku sledovanosti.  

Hrozí Hollywoodu kolaps?

To, že štrajk obmedzil fungovanie televízií, je viac než evidentné. Za jeho obeť už ale stihli padnúť i štyri filmové snímky, a to Shantaram (r. Mira Nair), Nine (r. Rob Marshall), Anjeli a démoni (r. Ron Howard) a Pinkville (r. Oliver Stone). Za ich oneskorené produkcie môžu, ako inak, nedokončené scenáre. 

Obdobný „prevrat“ Hollywood naposledy zažil v roku 1988, keď na dlhých 22 týždňov (rovných 5 mesiacov) prestali scenáristi po spore s producentmi s dodávaním textov. Továreň na sny to vtedy vyšlo na 500 miliónov dolárov.

Zreteľné pravidlá štrajku schválilo vedenie WGA ešte pred oficiálnym začiatkom. Prioritou je nepísať a nevyjednávať o nových projektoch. Okrem toho pravidlá od členov cechu vyžadujú účasť na demonštráciách a odovzdanie kópií dokončených scenárov, ktoré ešte neboli nakrútené. Toto opatrenie je zriadené na prevenciu pred prípadnými obvineniami niektorých členov z písania počas štrajkovej pohotovosti. Kto by toto pravidlo porušil, mal by dočinenia s disciplinárnou komisiou, ktorá by ho za takéto konanie mohla zbaviť členstva v združení. WGA dokonca upozorňuje scenáristov, že ak počas štrajku budú pokračovať vo svojej činnosti, nebude ich cech v budúcnosti považovať za členov. 

Hrozí Hollywoodu kolaps?

Bežný deň demonštrujúcich vyzerá nasledovne. Počas pracovných dní vychádzajú majstri slova do ulíc s pripravenými transparentmi spravidla o 6:00. O 10:00 prichádza k výmene zmien a približne okolo 14:00 končí štrajkujúcim „pracovná doba“. Do ich radov doteraz zavítali herecké osobnosti ako Robin Williams, Ben Stiller, Lisa Kudrow či David Duchovny. V piatok 16. 11. 2007 prišiel štrajkujúcich pred budovu NBC osobne povzbudiť dokonca prezidentský kandidát John Edwards. Väčšina uplynulého týždňa sa ale vzhľadom na oslavy Dňa vďakyvzdania niesla v pokojnejšom duchu.

Obdobie odovzdávania filmových cien je za dverami a spor medzi autormi a štúdiami môže ohroziť aj slávnostné udeľovania. Všetky ceremónie, ktoré sa vysielajú v televíznych prenosoch, totiž využívajú služby scenáristov a scenáre väčšiny udeľovaní zvyčajne vznikajú až po vyhlásení nominácií.

Prvým televíznym prenosom, ktorého sa štrajk môže dotknúť, je tak odovzdávanie cien Grammy. To by sa malo začať pripravovať po vyhlásení nominácií 6. decembra. Ceny Grammy budú 10. februára odovzdávať už po jubilejný päťdesiaty raz. Na oslavu uplynulých 50 rokov pripravila CBS špeciál s názvom 50th years of Grammys, ktorý budú vysielať 30. novembra. Jeho scenár, ale (našťastie) vznikol ešte pred štrajkom.

Vo štvrtok 13. decembra svet spozná nominácie na Zlaté glóbusy. Program udeľovania, ktoré ohlásili na 13. januára 2008, majú zvyčajne na starosti dvaja alebo traja scenáristi. 9. februára je dokonca naplánované odovzdávanie cien samotnej WGA.  

Nominácie na Oscara vyhlási Akadémia filmových umení a vied 22. januára 2008 a slávnostný galavečer je stanovený na 24. februára. Pokiaľ sa štrajk do nového roka neskončí, prichádza do úvahy prípadné vyhlásenie prímeria počas odovzdávania filmových cien. Podľa zástupcov WGA je ale o tom ešte predčasné hovoriť. Všetko je teda v tomto momente nejasné a otvorené. Nikto netuší, kedy štrajkujúci povedia svoje posledné slovo. Organizátori pevne dúfajú, že zmluvné strany nájdu spoločnú reč a nastane stav všeobecnej spokojnosti.  

Oveľa múdrejší už môžeme byť o pár desiatok hodín. Už túto stredu, 28. novembra 2007, sa totiž obnovujú rokovania medzi Asociáciou scenáristov (WGA) a Alianciou filmových a televíznych producentov, aby situáciu znova prerokovali a dohodli sa na znení novej kolektívnej zmluvy. O prípadných výsledkoch týchto rokovaní vás budeme včas informovať.


autor Michal Šmajda 27.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.