BUDEM ZVEDAVÝ NA REAKCIE DIVÁKOV ...

BUDEM ZVEDAVÝ NA REAKCIE DIVÁKOV ...

článok



Tohtoročný už deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave začína o pár dní. O festivalových novinkách, zmenách a samozrejme filmoch, sme sa porozprávali s jeho programovým riaditeľom Petrom Nágelom.

Festival síce uvedie menej filmov než po minulé roky, no v programe sa objaví skutočne zrejme to najlepšie, čo sa objavilo v priebehu roku 2007. Čo bolo hlavným kritériom výberu?

- Presne to, čo ste postrehli vo svojej otázke. A to je vždy veľmi zložité. My sa o to vlastne pokúšame každoročne, ale nie vždy sa to aj podarí. Vôbec nepochybujem, že zaujímavé a podnetné tituly sa objavujú aj na menších prehliadkach, ale najpozoruhodnejšie snímky naozaj možno nájsť len na najprestížnejších festivaloch. Pomôžem si trošku príkladom zo športu. Je nepochybne mnoho tenisových turnajov alebo ľahkoatletických mítingov, ale najlepší protagonisti týchto športových disciplín sa objavujú len na niekoľkých. Náš programový tím starostlivo a pozorne sleduje, ktoré filmy zaznamenajú počas sezóny najväčší ohlas, a potom sa snaží ich čo najviac dostať aj do Bratislavy. Je to dlhé obdobie veľmi napínavých a náročných vyjednávaní, kde často krát do poslednej chvíle nevieme predpokladať záverečný výsledok. O to viac potom poteší výsledná podoba programu, aká sa vyselektovala napríklad v tomto roku.

V sekcii Slovenský film došlo k pomerne veľkej (kvantitatívnej) zmene oproti minulému ročníku a slovenský film sa objavuje aj v súťažnej sekcii. Ako vnímate tento posun?

- S opatrnou radosťou. Skvelou správou je nesporne fakt, že všetky hrané filmy sú debutmi. Akoby sa konečne začínala napĺňať predpoveď, že musí prísť nová generácia slovenských filmárov, aby sa „večne“ stojaté vody domácej kinematografie rozhýbali. Na druhej strane sa táto skutočnosť musí potvrdiť aj v nasledujúcom období. Proste musí zovšednieť skutočnosť, že každý rok sa uvedie tento počet a snáď aj viac filmov, aby sme už nikdy nehovorili akože o zázraku, keď vznikne nový slovenský film. A rovnako sa musia dlhodobo nakrúcať filmy rôznych žánrov, aby rozmanitá vzorka priniesla aj očakávanú kvalitu, porovnateľnú s európskou či svetovou úrovňou. 

Budem zvedavý na reakcie divákov ...

Budete uvádzať diela od renomovaných tvorcov, akými sú Béla Tarr, David Cronenberg, Volker Schlöndorff a mnohí ďalší. Máte medzi nimi nejakého „favorita“?

- Mojimi obľúbenými tvorcami sú napríklad Roy Andersson alebo Takeši Kitano. A som veľmi rád, že v programe 9. MFF Bratislava máme aj najnovšie diela spomínaných majstrov. Ale, prirodzene, budem zvedavý na reakcie divákov aj na diela spomínaných tvorcov i mnohých ďalších.

Aké filmové „highlighty“ by ste odporučili návštevníkom, ktorí si nemôžu dovoliť absolvovať celý festival?

- Veľmi stručne aspoň niečo z každej sekcie. Control, Jesenný bál a Umenie plakať - v Súťaži. V slobodnom svete - Ópium, Štyri mesiace, tri týždne a dva dni a Muž z Londýna - v Made In Europe. Los muertos, Ty, žiješ a Cargo 200 -v Proti prúdu. Redigované, I´m Not There a Paranoid Park - vo Svetovom čase. Rozhovor anjelov, Orlando a Milujem ťa - v sekcii British Queer Cinema. Zvieracia láska, Poslední muži a Import/Export - v Retrospektíve Ulricha Seidla. Veľký rock and rollový podvod a Glastonbury - vo Focuse London Calling. Ako sa pije v Banskej Bystrici, Studený spoj a Stoka - v Slovenskom filme ´07.

Aký vidíte prínos v ocenení Kinema film roka?

- Je to vcelku logické spojenie. MFF Bratislava sa pokúša priniesť vo svojom programe to najzaujímavejšie, čo aktuálna kinematografia vyprodukovala. Kinema Film roka je na domáce pomery profesionálne veľmi zdatne zvládnutou a pre viacerých zainteresovaných ojedinelou reprezentatívnou bilančnou akciou. Prítomnosť tejto udalosti na bratislavskom festivale preto vnímam s potešením a očakávaním, že tak to ostane aj naďalej. A snáď aj odborná verejnosť, o ktorej a pre ktorú táto akcia vlastne je, si uvedomuje tento spoločný prínos.

Počas festivalu (samozrejme nezávisle na ňom) sa budú udeľovať ceny Európskej filmovej akadémie. Keďže niektoré z nominovaných filmov uvádzate, budete asi sledovať aj vyhlásenie výsledkov. Máte nejaký tip na víťazný film? Ktorému filmu by ste dali cenu vy?

- Asi by bolo veľkým prekvapením, a určite nielen pre mňa, keby sa najlepším európskym filmom roku 2007 nestal rumunský víťaz z Cannes Štyri mesiace, tri týždne a dva dni. Osobne však najviac budem držať prsty britskej snímke Antona Corbijna Control, ktorý je nominovaný v kategórii Európsky objav roka. Ale v programe máme aj ďalšie filmy, ktoré môžu získať nejaké ceny Európskej filmovej akadémie.

Okrem iných zmien došlo k výraznému zľaveniu cien vstupeniek a akreditácií pre platiacich divákov. Ide o očividný krok smerom k návštevníkom. Do akej miery táto skutočnosť podľa vás ovplyvní návštevnosť?

- Som vďačný za túto otázku, hoci paradoxne už som počul aj protikladné názory. Že stále je to veľa, či by študenti nemohli dostať ešte výraznejšiu zľavu, atď... Nuž, tu sa mi núka len jedna odpoveď. Mať možnosť vidieť ozajstné skvosty svetového filmu a neplatiť za to, je jednoducho nemožné, prípadne číry nezmysel. Na každom inom festivale podobného charakteru je to skôr opačne: lístky sú drahšie ako bežné vstupné na distribučné filmy. Rovnako poplatky za akreditáciu alebo permanentky stoja omnoho, omnoho viac. Sám som zvedavý, ako na toto „výrazné zľavenie“ ľudia zareagujú. Návštevnosť bratislavského festivalu má vzostupnú tendenciu. Teraz môže byť ešte väčšia... Nechajme sa prekvapiť.

V retrospektíve uvediete aj tvorbu popredného rakúskeho filmára Ulricha Seidla, ktorého najnovší film súťažil okrem iného aj v Cannes, a na Slovensku si už vyslúžil pozornosť. Prečo práve Seidl?

- Pretože je najbližšie a najďalej zároveň. Samozrejme, o retrospektívu tohto svetoznámeho filmára je možné sa pokúsiť kedykoľvek. Ale v roku, keď uvedie svoj najnovší film, jeho cena i dostupnosť závratne vzrastá. Po svetovej premiére snímky Import/Export dostal Ulrich Seidl desiatky podobných pozvaní do celého sveta a mnohé odmietol. Preto som veľmi poctený a potešený, že príde do Bratislavy. A vidieť počas pár dní jeho kompletné dielo je takisto vec nevšedná a unikátna.

Festival má nepochybne už svojich stabilných návštevníkov. Čím by ste však chceli osloviť potenciálnych nových divákov?

- Tých, ktorí náš festival už poznajú, prekvapiť kvalitnejším a rozmanitejším programom. A tých ďalších, aby nezaváhali byť pri tom po prvý raz.

Čo by ste si ako programový riaditeľ najviac želal pre 9. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava?

- Čo najviac vypredaných predstavení, plné kinosály a čo najviac, ak už nie úplne spokojných, tak aspoň rôznorodo kontroverzne naladených divákov z filmov, ktoré uvidia.


autor Michal Michalovič 19.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.