FESTIVAL JEDEN SVET 2007

FESTIVAL JEDEN SVET 2007

článok



Festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa začína 7.11.2007 v Bratislave. Počas neho sa premietne 56 filmov, väčšina z nich trikrát, aby sa na ne dostalo čo najviac divákov. Okrem prehliadky dokumentov sa budete môcť zúčastniť aj diskusií s odborníkmi a tými, ktorí k zobrazovaným témam majú čo povedať. Festival bude putovať po 12 mestách Slovenska (Bratislava, Ružomberok, Banská Bystrica, Bardejov, Rimavská sobota, Žilina, Prievidza, Pezinok, Zvolen, Trnava, Prešov, Poprad) v mesiacoch november 2007 až marec 2008. Bližšie som sa o ňom porozprávala s jeho organizátorkou, Norou Beňákovou.

Tento rok je to už  ôsmy ročník festivalu. Ako sa zmenila návštevnosť od jeho vzniku?

Prvý a druhý ročník festivalu navštívilo asi 1000 ľudí. Obrat nastal pri treťom ročníku, keď sme propagáciu zamerali viac na vysoké školy, vtedy prišlo 4500 ľudí. Odvtedy návštevnosť priebežne stúpa, na festival chodí vo väčšej miere aj stredná generácia. Minulý rok bolo 12.500 divákov, z toho 2500 žiakov základných a stredných škôl na bezplatných doobedňajších predstaveniach. 

Festival Jeden svet 2007

Na aké témy sa najviac zameriavate tento rok?

Bohatá bude sekcia - Ženským hlasom. Aj keď sme už viackrát mali túto sekciu na festivale, tento rok bude prvýkrát spojená s diskusiami na tému rodové stereotypy, obchod so ženami a na tému anorexie - problém, ktorý sa týka čoraz väčšieho počtu mladých žien aj u nás. Ďalšia bohatá sekcia, Democracy Report, pokrýva situáciu, kedy v médiách opakovanie prebiehajú diskusie na tému obchodné vzťahy Slovenska verzus vyjadrovanie sa k porušovaniu ľudských práv v krajinách ako je Rusko, Čína, Lýbia, Kuba, Bielorusko. Stále obľúbenejšou sekciou najmä medzi mladými ľuďmi je sekcia Globalizácia, ktorá prináša investigatívnu dokumentaristiku zo zákutia globálneho obchodu a praktík nadnárodných spoločností.

Pribudla oproti minulým ročníkom aj nová problematika?

Novou sekciou budú Rómovia medzi nami, ktorá prináša jednak etnofilmy, zamerané na kultúru a tradície rómskeho etnika, a na druhej strane sociálne sondy a problematiku chudoby. Sú tu zastúpené filmy zo Slovenska, Čiech ale aj z ďalších krajín. Počas festivalu bude aj koncert rómskej kapely Farsa Duo z Prešova a výstava rómskej dobovej fotografie.

Mohli by ste priblížiť sekciu  „Jeden svet deťom“? Sú podľa vás tieto filmy pre deti dostatočne zrozumiteľné?

Ide o bezplatné premietania pre školy. Minulý rok sa zúčastnilo 2500 žiakov. Filmy sú rozdelené do 3 kategórií podľa veku: 8-12 rokov, 12 – 15 rokov a stredné školy. Pre základné školy vyberáme filmy, ktoré sú nakrútené pre detského diváka. Pre stredné školy dávame výber primeraných filmov z festivalu. Práca so školami je integrálnou súčasťou našej práce, v rámci ktorej sa snažíme viesť budúcu generáciu k citlivosti voči ľudským právam, tolerancii a pomoci tým, čo to potrebujú. Pri stredoškolákoch očakávame, že ak ich film zaujal, prídu aj na poobedňajšie predstavenia ako návštevníci festivalu.

Ktoré filmy by ste odporúčali divákom vidieť? Ktoré sú „nosné“?

Odporúčala by som film Námestie – dokument s vtipným komentárom o situácii v Bielorusku. Z etnofilmov je to napríklad film Keď sa cesta kľukatí – hudobný dokument s najlepšími rómskymi kapelami z Indie, Macedónska, Španielska a Rumunska. Tiež by som odporúčala kvalitný dokument z produkcie BBC o málo známej revolúcii v Azerbajdžane – Ako sa robí revolúcia. Zaujímavý je aj pohľad do zákulisia hľadania vojnových zločincov, ktorý prináša film Carlin zoznam.

Akí hostia vám prisľúbili svoju účasť?

Príde napríklad Debbie Stothard z Thajska, riaditeľka organizácie na podporu Barmy, s ktorou bude diskusia na tému o súčasnej situácii v Barme. Tiež prídu zaujímaví hostia z Bieloruska, Veľkej Británie a česká dokumentaristka Ivana Milošević pôvodom z Bosny a Hercegoviny. Okrem piatich zahraničných hostí sa debát zúčastní aj 14 slovenských hostí – novinári, aktivisti, odborníci.

Čo okrem zážitku z dokumentov a diskusíí si bude môcť divák z návštevy festivalu odniesť?

Ako suvenír si môžete kúpiť reprodukcie obrazov umelcov zo slumov v Keni alebo textilné výrobky afgánskych žien – ide o charitatívny predaj počas festivalu. Tiež si môžete kúpiť knižky z Artfóra na témy, ktoré prináša festival a tiež fairtrade kávu, čaj, čokoládu počas Večera o globalizácii.


Všetky ďalšie informácie aj s podrobným programom nájdete na stránke www.jedensvet.sk.




autor Elena Jančušková 5.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.