300 NA ZAUJÍMAVOM 2-DVD

300 NA ZAUJÍMAVOM 2-DVD

článok



Leonidasova Sparta dorazila na DVD nosiče. Vizuálne ohromujúca a revolučná, príbehovo však poloprázdna, po Sin City už druhá filmová adaptácia komiksu Franka Millera, 300-vka.


FILM:

Zack Snyder v roku 2004 milo prekvapil zombie hororom Úsvit mŕtvych, ktorý sa stal výborným pokračovateľom v svojom hororovom subžánri. Film zožal pozitívne ohlasy od kritikov a ešte nadšenejšie ovácie si vyslúžil z radov žánrových fanjšmekrov. Ako svoj ďalší projekt si už ale vybral oveľa ambicióznejší (experimentálny) projekt, adaptáciu komiksu Franka Millera, ktorého ústredným (a jediným) motívom je antická bitka hŕstky Sparťanov proti niekoľko násobnej perzskej prevahe pri Termopylách.  

Hlavnej úlohy, kráľa Sparty, sa zhostil presvedčivý Gerard Butler (Fantóm opery), ktorý si strihol doposiaľ svoju najpamätihodnejšiu kreáciu. Jeho chrabrý Leonidas je odhodlaný pred perzskou expanziou na čele s kráľom Xerxesom chrániť nielen na vojenských princípoch fungujúcu Spartu, ale i celé Grécko. Postaví teda armádu z troch stoviek najlepších spartských vojakov a aj „bez požehnania“ sa vydáva statočne a bez strachu čeliť svojmu osudu.

300 na zaujímavom 2-DVD 300 na zaujímavom 2-DVD 300 na zaujímavom 2-DVD

Celý film vznikol metódou modrého a zeleného plátna a po vizuálnej stránke je kráľovskou pastvou pre oči. Ako storyboardy poslúžili samozrejme Millerové komiksové políčka, ktoré sa dali do pohybu vo veľkom štýle. Fascinujúce akčné sekvencie sú k tomu všetkému okorenené „spomaľovačkami“ či „zrýchlovačkami“, avšak nie stále ide tento spektakulárny vizuál ruka v ruke s hudobnou zložkou.

300-vka je, bohužiaľ, „len“ počinom s krásnymi filmovými obrazmi. Forma vyhrala nad obsahom a historická udalosť predstavuje iba pozadie na rozohranie skutočných bojových orgií. Netrvá dlho a dej spadá do rýdzo monotónnej polohy (Leonidasove vojsko ničí jednu Xerxesovú armádu za druhou, stupeň náročnosti sa zvyšuje, počet bojovníkov sa znižuje). Absentuje akýkoľvek dejový zvrat či osviežujúcejšia vedľajšia dejová línia. Okrem epicentra príbehu, čiže bojiska, sa dej zriedka prenesie do spartského kráľovstva za Leonidasovou manželkou, na ktorú je vyvíjaný politický tlak. Ďalším negatívom tejto snímky je chýbajúci emotívny náboj, ktorý sa bez aplikácie dojemnejšej hudby či prepracovanejších vzťahov medzi postavami jednoducho dosiahnuť nedá.    


DVD:  (Kúpiť DVD)

V požičovniach je 300-vka k dispozícií už dlhšie obdobie, samozrejme v jednodiskovej podobe. Výklady a pulty predajní ale len prednedávnom začala zdobiť špeciálna dvojdisková edícia, z obalu ktorej kričí rozzúrený G. Butler alias nemilosrdný a hrdinský Leonidas.

Prvý disk obsahuje samotný film a (neotitulkovaný) komentár režiséra, autora a kameramana. Disk ponúka tri zvukové stopy v klasickom formáte Dolby Digital 5.1 – anglický originál, kvalitnú češtinu a maďarčinu. Angličtina a čeština sú vzácne vyrovnané a so zadnými kanálmi sa, našťastie, nešetrí. K nádhernému širokouhlému obrazu vo formáte 2.40:1 nemám naozaj čo dodať. Žiaden iný film si nemôžete priať vidieť na DVD viac ako 300. Po technickej stránke bravúrne zvládnutý nosič. 

Menu je na obidvoch médiách statické a pri disku č.1 trojjazyčné a nie štvorjazyčné, ako sa uvádza (na rumunskú verziu sa zabudlo, nahradila ju anglická). Kým na prvom disku nájdeme 4 titulkové verzie (česká, anglická, maďarská, rumunská), druhý nosič sa môže pýšiť plejádou 17-tich titulkov. Dobrou správou ale pre nás je, že bonusy obsahujú českú titulkovú lokalizáciu.       

V prvom dokumente „300 – Pravda alebo fikcia“ (24:33) dvaja historici, režisér a autor predlohy pojednávajú o tom, nakoľko je príbeh verný historickým prameňom. Zhodujú sa na tom, že elementárne historické fakty zostali nezmenené a z úst Franka Millera sa dozvieme, ktorými výplodmi zo svojej fantázie príbeh prikrášlil (napríklad scénou v ktorej mladý Leonidas čelí zoči voči vlkovi). Odborníci na históriu nám medzi tým doplnia všetky potrebné (vo filme chýbajúce) fakty a znalosti z tohto historického obdobia. Rýchlo plynúci, zaujímavý, náučný. Bez okolkov najlepší bonusový počin, ktorý na disku č. 2 nájdeme.

300 na zaujímavom 2-DVD 300 na zaujímavom 2-DVD 300 na zaujímavom 2-DVD

4,5 minútový materiál „Kto boli Sparťania?“ vykresľuje spôsob a filozofiu ich života. Vypočujeme si čo – to o ich fenomenálnom spôsobe boja (koniec koncov boli Sparťania najlepší bojovníci svojej doby) alebo o striktnom vojenskom systéme, ktorému sa musel podriadiť dovŕšením 7. roka života každý chlapec.

„Frank Miller Tapes“ (14:35) je vymedzený pre komiksového mága, ktorého diela sú aktuálne v kurze. Charakter tohto bonusu má ale pochopiteľne glorifikačný charakter, čo v praxi znamená, že Milleroví kolegovia sypú zo seba na jeho adresu jednu chválu za druhou. 

„Making of 300“ (5:51), bohužiaľ, predstavuje len tradične krátky a strohý film o filme, z ktorého sa veľa nedozvieme. Zhrňujú sa už vyslovené fakty a názory z predošlých bonusových materiálov.

„Making of 300 in images“ (3:40) tvorí nezvyčajný zrýchlený zostrih z natáčania a zákulisia, niečo ako filmovú fotogalériu z rýchlika.

Materiál „Deleted scenes with introduction by director Zack Snyder“ sprostredkúva tri vystrihnuté scény s predslovom Zacka Snydera v celkovej stopáži 3:22, ktoré nie sú ničím zaujímavé. 

Rozsiahle „Webisodes“ v celkom trvaní 38:11 suplujú poctivý a exkluzívny film o filme. Epizódky sa dajú prehrať naraz všetky a nahliadneme do každého kúta natáčania.

Suma sumárum, sedmoro špeciálneho prídavného materiálu predstavuje dokopy takmer 95 minút, a tí šikovnejší, ktorí na prvom disku nájdu skrytý bonus si môžu pripočítať necelých 7 minút navyše. Jediné čo vás okrem riadneho filmu o filme a statického menu môže zamrzieť je, hádam, len chýbajúci nadupaný trailer.


ZÁVER:

Zack Snyder a Frank Miller využili mladučkú digitálnu kinematografiu na plné obrátky a vytvorili tak coolové a zábavné moderné spracovanie historickej bitky, kde príbeh nezohráva veľkú úlohu. Nakoľko má film ako médium okrem iných funkcií i funkciu vzdelávaciu, vždy ocením ak sa z filmového počinu niečomu novému priučím (napríklad aj z histórie). V 300-vke ide vzdelávanie bokom, avšak dvojdiskovej edícií sa s prispením prospešných materiálov tromfne podarilo skĺbiť vizuálnu hostinu s doplnením vedomostných medzier, ktoré po sebe film zanechal. Dvojdisk na čele s heroickým Leonidasom a jeho 300-člennou Spartou by teda nemal chýbať v žiadnej zbierke.


FILM: 7/10
DVD:  9/10


autor Michal Šmajda 17.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.