JESENNÉ FILMOVÉ TIPY

JESENNÉ FILMOVÉ TIPY

článok



Blíži sa jeseň a s ňou spojené častejšie návštevy kina. Aby ste si vedeli dobre vybrať, ponúkame vám desiatku najzaujímavejších filmových titulov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Možno je medzi nimi aj budúci držiteľ ocenenia Film roka 2007.

Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy

Robotníkova smrť (Workingman's Death; r. Michael Glawogger, Rak./Nem., 2005)
Premiéra: 4. 10. 2007 

Šesť kapitol a šesť podôb robotníckej práce na prelome tisícročia. Dvojhodinový dokument je predovšetkým vizuálnou a zvukovou symfóniou, ktorá zachytáva nezastaviteľný tep fyzickej práce i exotických pracovných organizmov, v ktorých neustále niekto behá, nosí, pracuje, snaží sa. Ukrajinskí baníci preliezajú nízkymi štôlňami uzavretých šácht, aby vydolovali uhlie na kúrenie, ázijskí nosiči síry podnikajú pred očami zvedavých turistov dlhé pochody so sírou v krehkých košoch. Nigérijskí mäsiari zabíjajú stáda dobytka dlhými nožmi priamo na skrvavenej zemi jatiek. Čínski robotníci budujú obrovské továrne nového impéria, pokým Iránci rozrezávajú zhrdzavený tanker. Zato v Nemecku premenili oceliarne na múzeum pre rodiny s deťmi. Čo dnes znamená byť robotníkom, ktorého pomenovanie je jedným z najviac sprofanovaných slov modernej histórie?


Kráľovstvo (The Kingdom; r. Peter Berg, USA, 2007)
Premiéra: 11. 10. 2007
Špičkoví agenti FBI by mali byť pripravení na všetko. Vrátane situácie, kedy musia po páchateľoch pátrať v nepriateľskom prostredí, v ktorom stačí urobiť jeden chybný krok a role prenasledovateľa a koristi sa v okamihu vymenia. Do takého prostredia privedie elitných vyšetrovateľov akčný thriller Kráľovstvo, ktorý produkoval majster tohto žánru Michael Mann (Collateral, Miami Vice).


Niet návratu (The Brave One; r. Neil Jordan, USA, 2007)
Premiéra: 11. 10. 2007
Newyorská rozhlasová moderátorka Erica Bain (Jodie Foster) má úžasný život a snúbenca (Naveen Andrews), ktorého zbožňuje. Nasleduje však brutálny útok, ktorý zanechá Ericu ťažko zranenú a jej snúbenca mŕtveho. Erica sa nedokáže s touto tragédiou vyrovnať, začne sa túlať nočnými ulicami a sledovať mužov, o ktorých si myslí, že sú za útok zodpovední. Jej honba za spravodlivosťou sa dostane do pozornosti verejnosti, ktorá je jej odvážnymi činmi fascinovaná. Ale v pätách má neustále detektíva newyorskej polície (Terrence Howard), ktorý zúfalo pátra po páchateľovi nočných útokov. Erica sa musí rozhodnúť, či je jej cesta za pomstou skutočne správna, alebo či sa sama nestáva rovnakou ako sú tí, ktorých sa snaží zastaviť.

Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy

Tajnosti (Tajnosti; r. Alice Nellis, ČR/SR, 2007)
Premiéra: 11. 10. 2007
Julie má všetko. Úspešného a dobre vyzerajúceho manžela, zdravú a múdru dospievajúcu dcéru, prácu prekladateľky, oddaného milenca a teraz dokonca aj nový, veľký dom, kam sa celá rodina práve presťahovala. Ale pod týmto zdanlivo spokojným povrchom sa skrýva mnoho tajomstiev, ktoré sa nebudú dať ukrývať donekonečna. Julii se však nechce robiť zásadné rozhodnutia. Namiesto toho sa vrhne na úplne nezmyselnú misiu. Keď ráno v správach začuje, že zomrela jazzová speváčka a klaviristka Nina Simone, ktorú v mladosti obdivovala, spomenie si na časy, keď bolo všetko akési jednoduchšie a keď neexistovali žiadne hory tajností. Úplne iracionálne a napriek protestom celej svojej rodiny sa rozhodne kúpiť si piano, na ktoré ako malá hrávala. Aj keď tým na prvý pohľad uteká od všetkých problémov, ukáže sa, že tento jediný deň, keď opustí bezpečnú rutinu svojho života a vydá sa hľadať vytúžený nástroj, prevráti naruby celý jej doterajší život. A presne to niekedy potrebujeme, keď máme začať odznovu.


Rendition (Rendition; r. Gavin Hood, USA/Juž. Afrika, 2007)
Premiéra: 25. 10. 2007
Napínavý triler zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou juhoafrickou políciou; Anwara El Ibrahima (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché...


Inland Empire (Inland Empire; r. David Lynch, USA/Franc./Poľsko, 2006)
Premiéra: 8. 11. 2007
Príbeh o záhade. Záhade v podsvetoch iných svetov. Odvíjajúcej sa okolo ženy. Ženy zamilovanej a v ťažkostiach. Herečka Nikki Grace sa pripravuje na najväčšiu rolu svojho života, ale keď sa zamiluje do svojho kolegu, zistí, že sa jej život začína podobať fiktívnemu filmu, ktorý práve točí. Navyše odhaľuje, že tento súčasný film je remakom poľského filmu 47, ktorý nebol nikdy dokončený kvôli tragédii, ktorá sa udiala. A to je len začiatok...

Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy Jesenné filmové tipy

Across the Universe (Across the Universe; r. Julie Taymor, USA, 2007)
Premiéra: 15. 11. 2007
Milostný príbeh, zasadený do divokých šesťdesiatych rokov plných protivojnových demonštrácií, meditácií a rock'n'rollu, sa odohráva v Greenwich Village, búrlivých uliciach Detroitu a na vietnamských bojiskách. Milenci Jude a Lucy, ktorých láska je od začiatku odsúdená k neúspechu, sú spolu s malou skupinkou priateľov a hudobníkov vtiahnutý do víru začínajúceho protivojnového a protikultúrneho hnutia. Ich sprievodcami sú „Dr. Robert“ a „Mr. Kite“. Sily, ktoré sa vymykajú ich kontrole, nakoniec oboch milencov rozdelia, čím ich donútia, aby sa navzdory všetkým prekážkam pokúsili znovu nájsť jeden cestu k druhému.


Démoni (Démoni; r. Róbert Šveda, SR, 2007)
Premiéra: 16. 11. 2007
Démoni zachytávajú osudy troch žien, každú v inej životnej situácii, každú v inom rozpoložení, ale všetky v spoločnom období Vianoc. Každá iným spôsobom sa vyhne tradičnej vianočnej idylke a ponorí sa do vlastného sveta, v ktorom musí zápasiť s jej vlastným démonom. To, čoho má byť na Vianoce plné priehrštie, teda lásky, sa hlavným hrdinkám nedostáva. požiera ich sebaklam a nerozhodnosť. A tie ich vrhajú do nových situácií, nových prostredí, ktoré by si málokto prial mať ako kulisu k stráveniu vianočných sviatkov.


Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek (The Golden Age; r. Shekhar Kapur, VB/Franc.)
Premiéra: 22. 11. 2007
Pokračovanie filmu Kráľovná Alžbeta z roku 1998. Režisér Shekhar Kapur sa tentoraz sústredil na vzťah kráľovnej (Cate Blanchett) a dobrodruha Sira Waltera Raleigha (Clive Owen). Tešiť sa pravdepodobne môžeme na skvelé herecké výkony (okrem Blanchett a Owena sa vo filme objavia Samantha Morton, Rhys Ifans či Geoffrey Rush) a kvalitné technické spracovanie. Spravte si chuť päťminútovou ukážkou.


Sila srdca (A Mighty Heart; r. Michael Winterbottom, USA/VB)
Premiéra: 6. 12. 2007
Michael Winterbottom je rozhodne zaujímavý tvorca (Nonstop party, Code 46), no širšej diváckej verejnosti jeho meno pravdepodobne príliš známe nie je. Silu srdca nakrútil na základe rovnomennej knihy Mariane Pearlovej. Tá je zároveň hlavnou postavou filmu a stvárnila ju Angelina Jolie. Hlavnou osou príbehu je pritom únos Marianinho manžela Daniela v Karáči v Pakistane.


autor Michal Michalovič 1.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.