FENOMÉN - DVD PRÍLOHY

FENOMÉN - DVD PRÍLOHY

článok



Fenomén DVD príloh v rôznych denníkoch a časopisoch (ne)čakane naštartoval predaj filmov na slovenskom trhu. Obchodníci s DVD nie sú veľmi nadšení, keďže sa našla predajná cena DVD. Poďme sa pozrieť na pár titulov, prichádzajúcich do našich stánkov v nasledujúcich týždňoch.


Prílohy časopisu TV Svet

2. 10. 2007
Homer a Eddie
(Homer & Eddie; r. Andrej Končalovskij, USA, 1989, 102 min.)
Dojímavý príbeh, v ktorom hlavné postavy stvárnili Whoopi Goldbergová a James Belushi. Edwina je pacientka s mozgovým nádorom, ktorej zostáva jeden mesiac života a Homera opustili rodičia ešte keď bol dieťa, pretože úder baseballovovu pálkou zapríčinil jeho retardáciu. Homer odchádza do Oregonu aby navštívil svojich rodičov a vrátil späť staré časy. Edwina súhlasí, že Homera odvezie, aby získala peniaze, ktoré jej ukradol. Pri spoločnom blúdení po amerických cestách sa vytvára medzi nimi zvláštne puto a Edwina pripúšťa iskrivú lásku k Homerovi v dobe, keď upadá kvôli svojej chorobe do kómy.  

16. 10. 2007
Pianista
(The Pianist; r. Roman Polanski, Franc./VB/Nem./Poľ., 2002, 150 min.)
Pianista je filmová adaptácia knihy klaviristu a skladateľa Wladyslawa Szpilmana, ktorá získala troch Oscarov, Zlatú palmu v Cannes 2002 a mnoho ďalších významných ocenení. Szpilmana – dodnes považovaného za jedného z popredných poľských klaviristov – po okupácii Poľska Nemcami stihol rovnaký osud ako ďalších takmer štyristotisíc Židov z Varšavy a jej okolia. On i jeho rodina sa ocitli v gete. Prežiť mu pomáhala len hudba...

Fenomén - DVD prílohy Fenomén - DVD prílohy

30. 10. 2007
Sirény
(Sirens; r. John Duigan, Austr./VB, 1994, 98 min.)
Mladý duchovný so svojou ženou sa vydáva na príkaz cirkvi z Británie do Austrálie, aby tu navštívil excentrického umelca Normana Lindsaya. Jeho obraz Ukrižovaná Venuša totiž nie celkom zapadá do kontextu chystanej výstavy pripravovanej cirkvou. Oba sú šokovaní atmosférou, ktorá panuje v Lindsayho dome, kde dočasne prebývajú. Anthony sám seba považuje za pokrokového, ale napriek tomu ho poburuje, že Lindsay v dome žije nielen s manželkou, ale aj s tromi svojimi modelkami. Estella je zase zvádzaná erotickým dusnom, ktoré napĺňa každú miestnosť. Obaja čoskoro zistia, že nepodľahnúť vášni bude mimoriadne ťažké...

13. 11. 2007
Krv a víno
(Blood and Wine; r. Bob Rafelson, USA/VB, 101 min.)
Pôžitkársky obchodník s vínom Alex Gates ukradne so svojim komplicom, skúseným vreckárom Victorom, diamantový náhrdelník zo sejfu milionárskej rodiny. Až sem sa dokonale premyslený plán podarilo presne naplniť. Problémy nastanú, keď sa klenot, ktorý ukryje v byte, náhodou ocitne v kufri, s ktorým utečie rozzúrená manželka Suzanne so svojim synom Jasonom. Obaja lupiči dvojicu prenasledujú, ale získať ukradnutý lup späť je takmer nemožné... Americký režisér Bob Rafelson (Malé životné etudy, Kráľ z Marvin Gardens, Čierna vdova) vo svojom kriminálne ladenom filme nadviazal na najlepšie tradície čierneho filmu. Príbeh súčasne predstavuje akúsi sondu do zle fungujúcej rodiny aj všetky dôsledky, ktoré prináša nedorozumenie a nepochopenie medzi jej členmi.

27. 11. 2007
187
(One Eight Seven; r. Kevin Reynolds, USA, 1997, 119 min.)
Stredoškolský profesor Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) bol pred pätnástimi mesiacmi napadnutý vlastným študentom a takmer ubodaný na smrť. Útok však prežil a na učiteľské povolanie nezanevrel. Teraz však nastupuje do novej školy v Los Angeles ako suplujúci učiteľ a pozvoľna mu dochádza, že s narastajúcou agresivitou mládeže a vplyvom gangov tu učiteľský zbor nehodlá nič robiť. A tak zatiaľ čo  sa riaditeľ stavia negatívne k možnosti rozhodiť pár žalôb, stáva sa zo školských tried bojisko, na ktorom Garfield denne bojuje so študentmi... 


DVD edícia Slovenský film 70. rokov; denník SME  (v poradí vydávania; bez dátumu)

Medená veža (r. Martin Hollý, 1970, 82 min.)
Prvá časť diptychu zo Stratenej doliny režiséra Martina Hollého je skvelou dobrodružnou romancou odohrávajúcou sa v impozantných kulisách Vysokých Tatier. Osudová dráma, miestami odľahčená siláckymi rečami drsných chlapov, ktorá začiatkom sedemdesiatych rokov prilákala do kín takmer pol milióna návštevníkov, ani dnes nestráca na svojej diváckej atraktívnosti. Kvalitné herecké obsadenie, silný (ľúbostný) príbeh, napínavá akcia, vtipné dialógy – to všetko sa tvorcom podarilo skĺbiť v pútavom a dynamickom rozprávaní, akých v slovenskom filme nájdeme len zopár.

Fenomén - DVD prílohy Fenomén - DVD prílohy

Orlie pierko (r. Martin Hollý, 1971, 86 min.)
Voľné pokračovanie Medenej veže v mnohom nadväzuje na úspech svojho predchodcu. Dvaja nerozluční priatelia, bývalí pašeráci Starec a Valér sa vracajú z väzenia do Stratenej doliny, aby tam začali nový bezúhonný život. Nie je to však jednoduché. Manuálna práca nedokáže zdvihnúť adrenalín ako kedysi pašovanie tovaru cez hranice. Navyše ani miestny strážca zákona, nadporučík Pardek im veľmi nedôveruje. Upodozrieva ich, že sa k svojej niekdajšej ilegálnej činnosti skôr či neskôr znovu vrátia. A ako sa časom ukáže, jeho podozrenie nebolo vôbec mylné.

Keby som mal pušku (r. Štefan Uher, 1971, 87 min.)
Tragikomický príbeh chlapcov, ktorý sa aj počas Druhej svetovej vojny nezabúdajú hrať na vojakov, snívať o hrdinských činoch, špehovať dievčatá, vyťahovať sa pred kamarátmi a prikrášľovať svoje zážitky. S rovnakou detskou naivitou sa stavajú k vojnovým udalostiam i k bežným problémom života na dedine. Režisérovi Štefanovi Uherovi sa aj napriek začínajúcej normalizácie podarilo podľa scenára Milana Ferka a Ela Havettu vytvoriť živý obraz témy často zaťažovanej ťažkopádnou ideológiou či celkom zbytočným dramatickým pátosom.

Ľalie poľné (r. Elo Havetta, 1972, 77 min.)
Druhý a žiaľ aj posledný celovečerný film jedinečného talentu slovenskej filmovej réžie, Ela Havettu, patrí rozhodne k najpozoruhodnejším dielam slovenskej kinematografie. Vznikol ako tvorivá parafráza Šikulovej prózy Nebýva na každom vŕšku hostinec, ktorej tragikomické epizódy režisér so scenáristom Luborom Dohnalom pospájali do celku zviazaného jednotným dramatickým príbehom. Jeho hrdinami sú vojnoví veteráni, ktorí sa vracajú z prvej svetovej vojny do rodného kraja, kde sa snažia nájsť domov a pevne zakotviť. Rovnako silná je však aj ich túžba po tuláctve a voľnom živote.

Pacho, hybský zbojník (r. Martin Ťapák, 1975, 85 min.)
Pacho, hybský zbojník Martina Ťapáka, ktorý vznikol podľa predlohy Petra Jaroša ako vtipná ponáška na slovenského hrdinu Juraja Jánošíka s využitím mnohých klišé oficiálneho slovenského folklóru, je  jednou z mála, a možno dokonca jedinou vydarenou slovenskou filmovou paródiou. Nezabudnuteľný herecký výkon Jozefa Kronera v úlohe zbojníckeho kapitána Pacha Matrtaja, podporený dialógmi z pera Milana Lasicu a Júliusa Satinského, robí zo snímky ojedinelý zjav, ktorý sa v dejinách našej kinematografie zatiaľ ešte nezopakoval.

Červené víno (r. Andrej Lettrich, 1976, 144 min.)
Epickú ságu vinohradníckej rodiny Habdžovcov z obdobia začiatku 20. storočia nakrútil režisér Andrej Lettrich podľa klasickej románovej predlohy Františka Hečka. Príbeh zasadený do vidieckeho prostredia juhozápadného Slovenska rozpráva o intrigách, rodinných nezhodách a boji o dedičstvo a moc. Od počiatku si film diváka podmaní silnými hereckými výkonmi i vypätými dramatickými situáciami a pôsobivou hudbou Zdeňka Lišku. Vďaka svojmu remeselne poctivému spracovaniu sa Červené víno rozhodne radí k najlepším slovenským kostýmovým drámam. 

Fenomén - DVD prílohy Fenomén - DVD prílohy

Ružové sny (r. Dušan Hanák, 1976, 80 min.)
Film o dospievaní, snívaní a prvej veľkej, ale zakázanej láske. V poetickom príbehu o vzťahu medzi dobrosrdečným, trochu naivným poštárom Jakubom a krásnou Cigánkou Jolankou na seba naráža nespútaný svet hravej fantázie a triezvy pragmatizmus každodenného života, ktorému musí ružové snívanie oboch hlavných hrdinov napokon predsa len ustúpiť. Dielo režiséra Dušana Hanáka a spisovateľa Dušana Dušeka plné láskavého humoru ocenila rovnako odborná kritika ako i široké publikum doma a v zahraničí.

Víťaz (r. Dušan Trančík, 1978, 78 min.)
Dvaja bývalí boxeri sa po rokoch stretávajú v ringu. Opakovanie už takmer zabudnutého zápasu navrhol kedysi porazený Vinco Moravec – dnes úspešný ekonomický námestník zvyknutý v živote víťaziť. Jeho niekdajší premožiteľ, Vlado Valhar, ktorý sa ako opravár pneumatík ocitol niekde na opačnom konci spoločenského rebríčka, po krátkom váhaní výzvu prijíma. V záverečnom súboji sa tak stretávajú dvaja muži reprezentujúci celkom odlišné životné postoje. Výsledok konfrontácie ale ukáže, že víťaz nie je vždy ten, komu po zápase rozhodca dvíha ruku.

A pobežím až na kraj sveta (r. Peter Solan, 1979, 74 min.)
Majka „Tárajka“ je dievča, ktoré sa narodilo s miernym telesným handicapom. Ten ale nie je jediným problémom, s ktorým sa musí vo svojom živote vyrovnať. Oveľa horšie sú pre ňu výsmech rovesníkov a večné napomínanie zo strany rodičov. Jedinou osobou, u koho Majka nachádza skutočné pochopenie, je jej stará mama. A tak radšej z reality uniká do sveta predstáv a fantázie. Peter Solan vytvoril citlivý portrét dvanásťročnej školáčky, ktorý svojím posolstvom aj dnes celkom iste osloví nielen detského diváka.

Postav dom, zasaď strom (r. Juraj Jakubisko, 1979, 88 min.)
Režisér Juraj Jakubisko sa po nútenej deväťročnej prestávke vrátil k hranej tvorbe divácky atraktívnym filmom s takmer westernovou zápletkou. Príbehom o podnikavom mužovi Jozefovi Matúšovi, ktorý prichádza do zabudnutej dediny kdesi na východe Slovenska, aby sa tam usadil a založil si rodinu. Svojmu cieľu je odhodlaný podriadiť všetko. Je schopný klamať, podvádzať, kradnúť i zradiť svojich priateľov. Aj keď vytrvalo odmieta premýšľať nad dôsledkami svojho správania, je len otázkou času, kedy sa mu napokon kruto vypomstí.

DVD prílohy vychádzajú aj s denníkmi Nový čas a Plus jeden deň, no do uzávierky článku sa nám nepodarilo získať informácie o plánovaných tituloch...


autor Michal Michalovič 24.9.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.