TRANSFORMERS VS. KINEMA

TRANSFORMERS VS. KINEMA

článok



MICHAL MICHALOVIČ

Ultimátna letná zábava? Možno pre iných. Najlepší blokbaster tejto sezóny? Ani to nie. Skrátka, Transformeri ma nijako nedostali. Áno, efekty sú veľkolepé. Aj veľa akcie tam je a aj ta láska sa „pritrafí“. Vlastne tam je všetko. A možno práve preto ma Transformeri nedostali. Keby som mal desať rokov... Keby som mal desať rokov, sedel by som v školskej lavici a učil sa odstavce Smrti Jánošíkovej od Jána Bottu, alebo inú báseň od niektorého velikána našej poézie. Za takých okolností by možno Transformeri pôsobili ako zjavenie. Teraz ma však pomerne nudili. Bolo tam toho až príliš, na čo sa sústrediť, a vnímalo sa to rýchlo, ako by povedal jeden známy. A naozaj nevidím dôvod, prečo by som mal na to zájsť dva či viac krát. U mňa to má Bay tentoraz za

Hodnotenie: 5/10

Transformers vs. Kinema Transformers vs. Kinema

MATEJ ORAVEC

Aj k nám konečne dorazili roboti, ktorí si vybrali práve našu planétu (a tým samozrejme myslím v centre Ameriky) na záverečný boj medzi tými dobrými, ktorí ľudí ochraňujú a zlými, ktorým nič nestojí v ceste za víťazstvom. Silná trojka Spielberg, Bay a LaBeouf vytvorila letný hit ako sa patrí, čiže film, ktorý sa dá pozerať bez toho, aby si nad ním trebalo lámať hlavu. Z akéhokoľvek pohľadu skoro ani nie je dôvod byť na Transformerov nahnevaný, nebodaj byť z nich znechutený. Už názov jasne hovorí o tom, pre koho je kino určené a kto nechce, nepozrie si ho ani za tri roky v sobotu v hlavnom vysielacom čase.

Mne to ale aj tak nedá, vytknúť filmu jeho patetickú stránku. Keď vojak dáva do rúk Samovi kocku so slovami, že teraz je vojakom a musí to urobiť a on sa púšťa do nebezpečnej cesty plnej nástrah, to už bolo na mňa až príliš moc. Skoro ako nekonečné rozprávanie robotov o tom, čo musia urobiť a pred čím si musia dávať pozor. Škoda. Ale veľmi sa teším na ďalšie filmy Shia LaBeoufa, Megan Fox, a vlastne aj na Spielberga a Baya. : ) 

Hodnotenie: 7/10


MAREK VOJTKO

Najlepší letný hit roka? Jasné. Bayov návrat do formy? Samozrejme. Stupídny príbeh, pátosu na kýble, krásne ženy a spomalené oblety? Áno, áno, áno a ešte raz áno. Napriek tomu sú Transformers neskonale zábavní, hraví a ponúkajú konečne to, čo Piráti, Spider-Man 3 a ani Shrek Tretí nedokázali – čistú, nefalšovanú letnú zábavu. Treba vypnúť mozog, oslobodiť vnútorné dieťa a nechať sa unášať fantastickým vizuálom, podmanivou hudbou a skvelou akciou. Majster Bay sa po „ostrovnom“ utnutí vrátil a to v plnej forme. Bravo.

Hodnotenie: 8/10

Transformers vs. Kinema Transformers vs. Kinema

MICHAL KOREC

V lete plnom sklamaní (najmä z prvej polovice lemovanej viac ako tromi trojkami) prichádza celý august a najmä gigantickí roboti na jeho záchranu. Michaelovi Bayovi ponúkli perfektnú látku pre jeho režisérsky štýl a on ju uchopil fantasticky. Len v jeho podaní sa môže infantilno-pateticko-veľkolepé dobrodružstvo premeniť prakticky na najlepší blockbuster za dlhé posledné roky (niekto ráta čas od Dňa nezávislosti – 1996, iný od Armageddonu – 1998 či Múmie – 1999). A ešte viac času ubehlo od čias, keď sa objavili filmy v štýle tínendžerského dobrodružstva, kedy by ste sa chceli vymeniť s hrdinom a zažiť všetko na vlastnej koži – zbaliť kočku snov, dostať prvé auto, kamošiť s robotmi veľkými ako váš dom a porážať zloduchov pomocou americkej armády. Takým hrdinom boli pred Samom Witwickym azda len Han Solo či Indiana Jones... A Transformers majú navyše fantastický prístup – páčia sa nielen mužom, ale aj mnohým ženám, čo je takmer zázrak.

Asi pri druhom zhliadnutí mi napadlo, že Bayov svet treba brať aký je. Akceptovať infantilné časti (obliehanie domu a rozhovory s rodičmi), kus bláznivej patriotickej patetickosti (scény s armádou, ministrom obrany, Sektorom 7) a vlastné pravidlá (ženy musia byť neskutočné kosti, hoci ide aj o hackerky, černosi produkujú humor atď). Kto to dokáže, bude odmenený nezabudnuteľným dobrodružstvom – pretože zvyšok stopáže naplňuje dynamická akcia, parádna kamera a správna heroická hudba. A jedine Michael Bay mieša ten koktail tak chutno, že ho chcete znova a znova. Iba on dokáže točiť chlapcov vychádzajúcich z hangára, mladú dvojicu pri zapadajúcom slnku a iné scény tak gýčovo, že sa síce usmejete, ale beriete celé vážne podanie ako súčasť filmovej hry. Navyše týždeň predtým som videl dvakrát Hot Fuzz a neskutočne som sa bavil. Určite viete, že táto britská senzácia si veľa berie z Bayových filmov. Takže keď zrazu pozeráte Baya, nepríde vám spojitosť, aké je to všetko prosté, ale je to stále super, hoci si už medzitým všetci z toho robia srandu alebo klopkajú na čelo.

Shia LaBeouf je pekný objav so slušnou budúcnosťou – hrdinu stvárňuje úpenlivo, občas príliš sústredene, ale aspoň to nie je žiadny chmuľo, ktorému krásna brunetka spadne do rúk len tak. Megan Fox je neskutočný objekt mužského záujmu a Bay vie, ako ju točiť v každej minúte, také poklady sa mu pomedzi prsty nestrácajú. Jon Voight odviedol dobrý štandard, tvári sa neustále vážne, ale to je úloha ministra obrany v Bayových filmoch. John Turturro je blázon, ale bez neho by bol Sektor 7 iba top vážnou organizáciou (viď. fúzatý muž s kufríkom).

Steve Jablonsky dodal parádnu, veľmi variabilnú hudbu striedajúcu veľké množstvo motívov i nástrojov (bože, nech už vyjde orchestrálny soundtrack) a druhý Steven (Spielberg) dodal Bayovi pekné nápady vytvárajúce z Transformers výnimočný kúsok (snímanie predmestia alebo milá scéna ako Bumblebee vysiela signál ostatným Autobotom).

Mám dvadsaťštyri rokov a nezachytil som v premiére pôvodné Hviezdné vojny či trilógiu Indyho a bolo mi smutno, že som nemohol mať ako tínendžer takých hrdinov, na ktorých by som sa mohol uprieť a snívať o ich dobrodružstvách. Ale Transformers sú vlastne kúskom, ktorý si užíva dieťa i tínendžer vo mne a nútia ma chodiť znova a znova. Vyťahujem Jazza a Ratcheta z truhlice detských pokladov a už teraz cítim, že toto bude pre mňa film s najväčším počtom zhliadnutím v kine vôbec. Je to bláznivé, infantilné, ale čert to ber, nezažívam to každý rok...

Hodnotenie: 12/10


autor redakcia 28.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.