DNI ŠPANIELSKEHO FILMU V KINE TATRA

DNI ŠPANIELSKEHO FILMU V KINE TATRA

článok



Continental film a kino Tatra v spolupráci s Veľvyslanectvom Španielskeho kráľovstva v Bratislave pripravilo prehliadku španielskej kinematografie. Hodnotné filmy uvádzané na tejto prehliadke sa žiaľ do slovenskej distribúcie nedostali a vy máte jedinečnú možnosť pozrieť si ich so slovenskými titulkami za jednotné vstupné 70,- Sk. Novinkou tohoto ročníka je profil režiséra Fernanda Leóna de Aranoau, ktorý zahŕňa tiež distribučnú premiéru jeho filmu Princezné (21. – 28.8.)


16.8. 18:30
Smoking Room
réžia / director: Julio D. Wallovits, Roger Gual / 2002, 88 min., slovenské titulky, 15+
hrajú / cast: Miguel Ángel González , Francesc Orella, Francesc Garrido, Manuel Morón, Chete Lera, Pepe Molina,

Španielska pobočka americkej spoločnosti zavádza vo svojich kanceláriách nefajčiarsku politiku. Ramírez, jeden zo zamestnancov kancelárie, sa rozhodne zozbierať podpisy proti nariadeniu, ktoré je nespravodlivé a neúčinné. Na začiatku sa zdá, že s ním všetci súhlasia a podporujú ho. Keď však dôjde k samotnému podpisovaniu petície, Ramírez sa stretne so sériou námietok k formálnej stránke petície. Pravdou je, že väčšina výhovoriek zakrýva niečo iné.

Susedia / Barrio / Profil: Fernando León de Aranoa
réžia / director:  Fernando León de Aranoa / 1996, 94. min., slovenské titulky, 15+, DVD
hrajú / cast: Críspulo Cabezas, Timy Benito, Eloi Yebra, Marieta Orozco, Alicia Sánchez, Enrique Villén

Traja spolužiaci, Javi, Manu a Rai zdieľajú vek, v ktorom už nie sú chlapcami a ešte nie sú mužmi, vek, v ktorom stále rozprávajú o dievčatách, ale veľmi málo s nimi. Spolu zdieľajú aj jednu štvrť, letnú horúčavu a množstvo problémov. Prvým je štvrť samotná - bytovky, tmavé tehly, nemožná architektúra - nič sa tam nedeje a v auguste ešte menej. Centrum je veľmi ďaleko a spojenie je slabé. Preto naša trojica trčí väčšinou vo svojej štvrti.  Času ale majú priveľa nato, aby si ďalšie problémy nevyrobili.

Dni španielskeho filmu v kine Tatra Dni španielskeho filmu v kine Tatra

17.8. 18:00
Baskická pelota. Koža proti kameňu / La pelota vasca. La piel contra la piedra
réžia / director: Julio Medem / 2003, 110 min., slovenské titulky, 15+

Dokumentárny film je založený na viac ako 70 výpovediach na tému baskického konfliktu. Autor pozerá na problém separatizmu, ktorý bol doposiaľ redukovaný na ozbrojený boj teroristickej organizácie ETA, z rôznych perspektív a ukazuje jeho zložitú podstatu. Tvrdí, že nikto nemá monopol na pravdu, ale je nevyhnutné spoločne sa snažiť takúto, pre všetkých prijateľnú pravdu, poskladať. Iba tak sa dá dosiahnuť stav, kedy každý bude môcť slobodne a bez strachu vyjadriť práve svoju časť pravdy.

Rodina / Familia / Profil: Fernando León de Aranoa
réžia / director:  Fernando León de Aranoa / 1996, 98 min., slovenské titulky, 15+, DVD
hrajú / cast: Juan Luis Galiardo, Amparo Muñoz, Ágata Lys, Chete Lera, Elena Anaya

Niekto raz povedal, že Boh sa pomýlil iba raz, keď nedal človeku dva životy: jeden na skúšku a druhý naozaj. Santiago je však pripravený zmeniť to. Ráno vstáva z postele a ako každý deň, nachádza celú svoju rodinu v kuchyni. Všetci zanôtia narodeninové „veľa šťastia…“, bozkávajú ho, dávajú mu darčeky a vtipkujú. Ale Santiagovi sa nepáči darček od najmladšieho syna. Pochybuje o jeho úprimnej láske, preto naňho nakričí a nechá ho na ulici. So všetkými sa rozhnevá a požaduje lepšieho syna. Kto by niekedy nesníval o rodine na objednávku?


18.8. 18:00
Metóda / El método
réžia / director: Marcelo Piñeyro / 2005, 115 min., slovenské titulky, 15+
hrajú / cast: Eduardo Noriega, Najwa Nimri, Eduard Fernández, Pablo Echarri, Ernesto Alterio, Natalia Verbeke, Adriana Ozores

Sedem uchádzačov je v poslednom kole výberu na vysokú funkciu v nadnárodnej spoločnosti v Madride. Skupinka obsahuje rôznorodé osobnosti: víťazný typ,  neistá žena, agresor, kritik, pochybujúci … Keď sa všetci prehryzú formulármi, posudkami a ďalšou firemnou byrokraciou, ocitnú sa v chladnej miestnosti, kde čakajú na záverečné vyraďovanie. V napätej atmosfére súťaživosti sa ich neistota mení na strach a pochybnosti. Kým sa jeden druhému zdráhavo predstavujú,  uvažujú, či sú snímaní skrytou kamerou, alebo sa do ich radov infiltroval psychológ.

Pochod / Caminantes / Profil: Fernando León de Aranoa
réžia / director: Fernando León de Aranoa / 2001, 60 min., slovenské titulky, 15+, DVD

Dokumentárny film zobrazuje udalosti z februára 2001. Život v malom zapadnutom mestečku v srdci Purépecha Messeta v Mexiku zasiahla správa. Pochod Zapatistovej národnej armády oslobodenia za uznanie práv pôvodného obyvateľstva smeruje do Mexico City a bude prechádzať špinavými ulicami mesta. Miestne autority poveria učiteľa, aby napísal ďakovnú reč, hudobná skupina nacvičuje oslavnú pieseň a deti skúšajú divadelnú hru. Súčasne na istom mieste popri ceste začína poddôstojník Marcos rozprávať o tejto ceste, ktorá začala niekedy pred sedemdesiatimi rokmi v Lacandonskej džungli.

Dni španielskeho filmu v kine Tatra Dni španielskeho filmu v kine Tatra

19.8. 18:00
Pondelky na slnku
/ Los lunes al sol / Profil: Fernando León de Aranoa
réžia / director:  Fernando León de Aranoa / 2002, 113 min., slovenské titulky, 15+
hrajú / cast: Javier Bardem, Luis Tosar, José Ángel Egido, Nieve de Medina, Enrique Villén

V pochmúrnom a predsa zábavnom živote nezamestnaných sa veci stávajú natoľko rutinou, že čaro byť mladý, alebo mať sny, sa zdá byť navždy stratené. Aranoaove postavy sa vyrovnávajú so šťastím a smolou, ktorá sa ich ako nezamestnaných bytostne dotýka.  Niektorí dokážu nájsť únik a útechu, iní sa so svojimi problémami vyrovnať nedokážu. Kým však hovoria o svojich problémoch a smejú sa na všetkom a nakoniec na ničom konkrétnom, sú kľudní a plní nádeje, že v pondelok ráno to bude lepšie.

Guľka / El Bola
réžia / director: Achero Mañas  / 2000, 88 min., slovenské titulky, 15+
hrajú / cast: Juan José Ballesta, Pablo Galán, Alberto Jiménez, Manuel Morón, Ana Wagener, Nieve de Medina

Dvanásťročný chlapec Bola (Guľka) vyrastá v zlých a násilníckych pomeroch. Situáciu v rodine s hanbou tají a jeho rozpoloženie mu nedovolí nadväzovať vzťahy s inými deťmi. Príchod nového spolužiaka, s ktorým uzavrie priateľstvo, mu otvorí oči a on zistí, že rodina môže viesť aj krajší spoločný život. Toto poznanie mu dodá silu, aby súčasný stav prijal a nakoniec sa postavil samému sebe.


20.8. 18:30
Tapas
réžia / director: Jose Corbacho, Juan Cruz / 94 min., slovenské titulky, / 2005
hrajú / cast: Ángel de Andrés López, María Galiana, Elvira Mínguez, Rubén Ochandiano, Alberto de Mendoza, Darío Paso, Alberto Jo Lee

Päť príbehov, ktoré sa preplietajú v Barcelonskej štvrti, rozpráva o nádejach, strachu, túžbach a snoch. Strach z choroby a samoty pociťujú dvaja penzisti Mariano a Conchi. Žena v strednom veku Rachel žije svoje lásky cez internet. Neistú budúcnosť zamestnancov supermarketu Césara a Opo aspoň trochu vyjasňujú prípravy na dovolenku. Vďaka vzťahu so svojim novým kuchárom Lolo objaví, že sa oplatí žiť aj pre niečo iné, ako je jeho bar. 


The Best of the Festival
Spomedzi všetkých filmov premietnutých počas prehliadky vyberieme jeden a uvedieme ho ako The Best of the Festival. O ktorý film nakoniec pôjde sa dozviete na
www.kinotatra.sk.

 

21. - 28.8. 18:00, 20:30
Princezné / Princesas / Profil: Fernando León de Aranoa
réžia / director: Fernando León de Aranoa / 113 min., české titulky, / 2005
hrajú / cast: : Micaela Nevárez, Candela Peña, Mariana Cordero

Príbeh dvoch žien, dvoch prostitútok, dvoch princezien. Jednou z nich je Caye – má necelých tridsať rokov, pochádza z robotníckej rodiny, nosí načesanú ofinu a asi je aj príťažlivá. Druhá je Zulema, snedá a roztomilá, dennodenne sužovaná zúfalstvom z toho, že musí jesť trpký chlieb imigrantky. Keď sa prvýkrát stretnú, sú každá v inej pozícii a stoja proti sebe. Svetu prostitúcie sa totiž príliv prisťahovalkýň vôbec nepozdáva. Caye a Zulema skoro pochopia, že aj napriek istým rozdielom obidve kráčajú po tom istom tenkom ľade. Z ich spojenectva sa rodí tento príbeh.


autor tlačová správa 13.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.