POHODA OPÄŤ AJ O FILME

POHODA OPÄŤ AJ O FILME

článok



Už najbližší víkend, 20. a 21. júla, sa na letisku v Trenčíne uskutoční jedenásty ročník festivalu Bažant Pohoda.

Podujatie, ktoré sa pýši mimoriadne silným programom s menami ako Air, Basement Jaxx, DJ Shadow, Wu Tang Clan či The Hives, je známe aj svojim dôrazom na kvalitu techniky, servisu a služieb pre návštevníkov. Samotná realizácia si vyžaduje dostatočný čas, letisko sa roztancovalo stavebným ruchom už v uplynulý piatok – prvými stavbami sú tanečná hala a stan pre tanečné workshopy.

Zároveň sa už pripravujú hygienické zariadenia, na festivale je prvá várka klasických festivalových WC búdok, okrem nich sú pripravené open air cik-zóny, privezené sú aj luxusné splachovacie WC určené len pre nežnejšiu časť návštevníkov. Vykopaná studňa prešla revíziou a tak by mala okrem nich bez problémov zvládnuť aj 60 ružíc sprchovacieho stanu – opäť s teplou vodou.

Pohoda opäť aj o filme

Trenčianske letisko je ideálnym priestorom na organizovanie festivalu s tak širokým záberom. Miesto akoby zvýrazňovalo charakter podujatia, ktorým je oslava slobody, voľnosti a tolerancie. Jeho mix trávy a betónu umožňuje pohodlný pobyt v suchu i v prípade dažďa. Veľkou výhodou je blízkosť k mestu Trenčín i malebné okolie – leží v centre stretu troch pohorí - Bielych Karpát, Považského Inovca a Strážovských vrchov. Rozvlnený horizont je vynikajúcou kulisou k umeleckým vystúpeniam a k atmosfére, ktorú prinášajú na letisko jeho návštevníci.

Brány festivalu sa otvárajú v piatok o 8.00, už deň predtým, vo štvrtok 19. júla o 16.00 sa otvára parkovisko a o 18.00 stanový tábor. Ako parkovisko tak aj stanové tábory budú delené na sektory a ich plocha bude zväčšená.

Podrobné aktualizované informácie o festivale Bažant Pohoda nájdete na www.pohodafestival.sk.


Pohodový Kinematograf


Aj tohtoročná Pohoda ponúkne okrem kvalitnej audio zábavy, aj tú vizuálnu. Postará sa o ňu Bažant Kinematograf a to formou exkluzívneho programu, ktorý nenájdete na žiadnom inom letnom festivale, či námestí. Šesť celovečerných filmov z troch krajín, v štyroch kino predpremiérach.

Pohoda opäť aj o filme Pohoda opäť aj o filme Pohoda opäť aj o filme

Piatok 20. júla 2007

Program Kinematografu na Pohode začne český animák pre dospelých Jedné noci v jedném městě, aktuálny víťaz MFF Anifest 2007. Režisér Jan Balej sa v ňom rozpráva o tom, čo všetko a môže stať v záhadnom meste, keď hviezdy, mesiac a plynové lampy nahradí slnečný svit. Príde aj na prišívanie ucha a zastavovanie času... Český film potrebuje zmenu a ja pevne verím, že animovaný film určený dospelým, by ju mohol priniesť.

Prvý festivalový večer sa roztočia aj kotúče oceneniami ovenčeného filmu režiséra Alejandra Gonzálesa Iñárritua a scenárisu Guillerma Arriagu – Babel. Záverečný film trilógie o smrti (Amores perros, 21 gramov) opäť zapletie zdanlivo nesúvisiace ľudské osudy. V štyroch rôznych príbehoch sa zúfalstvo mieša s nepochopením a bezmocnosťou postáv. Tohtoročný favorit na Oscara v kategórii najlepší film, nakoniec sa však viac radoval Martin Scorsese, poukazuje na biblické podobenstvo, kde podľa Starého Zákona potrestal Boh trúfalosť staviteľov slávnej veže zmätením jazykov. Babel príde osobne uviesť držiteľ dvoch Oscarov, hudobný skladateľ Gustavo Santaolalla, autor hudby k Iñárrituovej trilógii. Na Pohodu v tento večer dorazia (zatiaľ len pomocou filmového plátna) aj Brad Pitt, Cate Blanchett, či Gael García Bernal.

Festivalová noc plná hudby z okolitých pódií, ponúkne aj hudbu z filmových pásov. Fínsky režisér Mika Kaurismäki (starší brat Aki Kaurismäkiho) príde osobne uviesť jeden zo svojich najlepších filmov Moro no Brazil z roku 2002. Ide o road movie naprieč touto latinskoamerickou krajinou, počas ktorej prejde 4000km a objavuje neuveriteľnú farebnosť a rôznorodosť pôvodnej muziky Brazílie. Na sobotné popoludnie je s Kaurismäkim naplánovaná diskusia o filmoch a mnohom inom, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. 

Pohoda opäť aj o filme Pohoda opäť aj o filme Pohoda opäť aj o filme

Sobota 21. júla 2007

Sobotný večer odštartuje jeden z filmov zaradených do tohtoročného Projektu 100, ktorý začína púť slovenskými kinami až v septembri. Ako prví si tak budete môcť pozrieť dnes už legendárny western Sama Peckinpaha Pat Garret a Billy the Kid z roku 1973. Film rozpráva o dvoch slávnych pištoľníkoch a bývalých priateľoch, stojacich na rôznych stranách zákona. Pat Garrett sa stal šerifom a jeho úlohou je dostať Billyho a jeho komplicov. Autorom hudby je Bob Dylan, ktorý si zahral tajomného mladíka Aliasa. Ak ste sa doposiaľ nestretli s tvorbou tohto významného amerického režiséra, máte mimoriadnu možnosť. Televízia totiž nie je to pravé orechové.

Videlo ho viac ako milión českých divákov a z tohtoročného MFF Karlove Vary si odniesol hneď dve ocenenia – divácke a cenu za najlepší scenár. Rodinné duo Zdeněk a Jan Svěrákovci so svojim spoločným filmom Vratné lahve opäť trafilo do čierneho. Ponúkli totiž produkt určený presne vytipovanému cieľovému publiku a úspech sa musel jednoducho dostaviť. Obecnú školu pri tomto dokonalom využití product-placement, nečakajte, ale napriek tomu ide o typicky ľúbivo čistý český film. Možno až moc...

Záver sobotnej noci bude patriť inteligentnej americkej fantazijnej dráme z minulého roku s nie veľmi vydareným slovenským distribučným názvom Horšie to už nebude (Stranger Than Fiction). Režisér Marc Forster (Ples príšer, Hľadanie krajiny-nekrajiny) rozhodne chápe rozdiel slov variácia a inovácia. Vo svojom novom filme nám predstaví spisovateľku Karen Eiffelová, práve dokončujúcu svoju novú knihu. Jediné čo ostáva vyriešiť, je spôsob ako ukončiť život hlavnej postave, Haroldovi Crickovi. Netuší však, že ten skutočne existuje a počuje jej slová. Skvelý nápad v skvelom prevedení

Kinematograf na Pohode nebude jedinou možnosťou, ako sa dostať k audiovizuálnej tvorbe. Tú tento rok ponúkne aj Kinostan Človeka v ohrození, kde sa okrem dokumentárnych filmov odprezentuje aj výber z festivalu študentských filmov Áčko 2007. Vašej pozornosti by nemali ujsť skvelé dokumenty O Soni a jej rodine, Tajomstvo jedného bazéna a hraný film Obyvatelia domu.   


autor Peter Konečný 17.7.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.