MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL ARTFILM

MEDZINÁRODNÝ FILMOVÝ FESTIVAL ARTFILM

článok



V dňoch 22. - 30. júna 2007 sa v Trenčíne a v Trenčianskych Tepliciach koná pätnásty ročník medzinárodného filmového festivalu Artfilm. Festivalové filmové predstavenia sa budú v Trenčíne konať v Kultúrnom a metodickom centre Ozbrojených síl Slovenskej republiky (ODA), v kinách Metro a STV Art Cinema (CineMax), v Trenčianskych Tepliciach v kinách Prameň a Bažant Kinematograf (open-air kino v Kúpeľnom parku).

XV. MFF Artfilm v desiatich prehliadkach a sekciách uvedie 161 krátkych aj dlhometrážnych, dokumentárnych, hraných, animovaných i experimentálnych filmov.

Súťažnými prehliadkami XV. MFF Artfilm sú:

Hlavná súťaž dlhometrážnych hraných filmov – Competition
O cenu Modrý anjel bude súťažiť 14 celovečerných hraných filmov.

Súťaž dlhometrážnych dokumentárnych filmov – Docs
V súťaži je deväť celovečerných dokumentov z rokov 2006 a 2007.

Súťaž krátkych filmov – Shorts
Štyri desiatky krátkometrážnych snímok z celého sveta, zoradené do piatich blokov.

Panoráma Východu – Eastern Panorama
desiatka snímok z krajín Východnej a Strednej Európy.

Súťaž študentských filmov Na ceste - On the Road (27 filmov) bude mať postavenie osobitnej sekcie.

Ďalšie informatívne sekcie sú:

Panoráma – osemnásť najzaujímavejších nových filmov z celého sveta.

La French Touch – kurátorom prehliadky je francúzsky filmový teoretik Alain Bergala, ktorý na 11 vybraných filmoch založil i svoj workshop.

Nový ruský film – prehliadka 9 najúspešnejších diel mladých ruských tvorcov.

Late Night Show – 7 filmových predstavení open-air kina Bažant Kinematograf.

Zvláštne uvedenia – Special Screenings – 11 diel z tvorby laureátov cien Zlatá kamera, Hercova misia a hostí festivalu.

Hlavnou cenou filmovej súťaže je Modrý anjel pre najlepší dlhometrážny hraný film. Ocenenie je spojené so sumou 15 000 eur pre režiséra víťazného filmu. Cena za najlepší dokumentárny film sa spája s odmenou 5 000 eur a Cena za najlepší krátky film je dotovaná sumou 3000 eur. Najlepší východoeurópsky film z prehliadky Eastern Panorama získa cenu Eastern Panorama Award spojenú so sumou 7000 eur a tvorca najlepšieho študentského filmu spolu s cenou On the Road dostane 2000 eur.

Celovečerné hrané filmy bude hodnotiť päťčlenná medzinárodná porota. Jej predsedom bude svetoznámy iránsky režisér Jafar Panahi, víťaz filmových festivalov v Cannes, Berlíne i v Benátkach. Členmi hlavnej medzinárodnej poroty ďalej sú srbská herečka Mirjana Karanović, ruský režisér Iľja Chržanovský, organizátorka filmových podujatí Phyllis Molletová, pôvodom zo Švajčiarska a český hudobný skladateľ Varhan Orchestrovič Bauer.

Artfilm i tohto roku udelí osobitné festivalové ocenenia Hercova misia – Actor's Mission Award za herecký prínos trom osobnostiam svetovej i domácej kinematografie a tri ceny Zlatá kamera – Golden camera za mimoriadny prínos filmovému umeniu. Prevziať cenu Hercova misia a vlastnoručne inštalovať bronzovú plaketu na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach prídu srbská herečka Mirjana Karanović, francúzska herečka Isabelle Huppertová a slovenský herec Marián Labuda.

Ocenenie Zlatá kamera festival udelí režisérovi Romanovi Polanskému, ruskému hercovi, pedagógovi a producentovi Olegovi Tabakovovi a českému filmovému režisérovi Jiŕímu Menzelovi.

Festival vychádza v ústrety filmovým divákom zavedením deväťdňovej vstupenky CinePass, ktorá svojim majiteľom umožní vstup na filmové predstavenia, výstavy i koncerty aj vstup do festivalovej kaviarne. CinePass je možné zakúpiť v predpredaji siete TicketPortal od 1. do 21. júna za cenu 690 Sk, alebo priamo na mieste za 890 Sk. Špeciálny študentský CinePass má v predpredaji cenu 290 Sk a priamo na mieste 390 Sk. Do trenčianskych kín bude možné zakúpiť si i jednodňovú vstupenku za 150 SK. Vstupenky na jednotlivé festivalové predstavenia budú v predaji za 60 SK.

Pätnásty Arfilm doplní bohatý sprievodný program. Pracovnú časť budú predstavovať tri semináre a workshopy - Jacques Comets a hostia z La Fémis: Filmový strih v akte filmovej tvorby, Nik Powell: Jedenásť fatálnych chýb, ktorých sa dopúšťajú mladí scenáristi v Európe, Alain Bergala: Úloha herca v akte filmovej tvorby.

V trenčianskom Mestskom múzeu sprístupnia pre verejnosť výstavu fotografií Viliama Malíka 15. rokov Artfilmu. V Trenčíne bude centrom spoločenského a zábavného festivalového života Artfilm STEPS Club, kde budú vystupovať poprední DJ's. V Trenčianskych Tepliciach sa vo Festivalovej kaviarni Kúpeľná dvorana uskutoční séria koncertov Každý večer naživo. Vystúpia na nich aj Adriena Batošová, český herec a pesničkár Jiří Schmitzer, Komajota, Erich Boboš Procházka Blues Band a ďalší.

Vyvrcholením sprievodných podujatí bude v piatok 29. júna o 20.30 na trenčianskom Mierovom námestí koncert svetoznámeho skladateľa filmovej hudby Gorana Bregovića a jeho orchestra Wedding and Funeral Band.

Festival usporiadajú nezisková organizácia Artfilm v spolupráci s produkčným domom Forza, a.s. Producentom festivalu je Ján Kováčik, prezidentom Milan Lasica, umeleckým riaditeľom Petr Svoboda, programovou riaditeľkou Ľudmila Cviková a riaditeľom Hercovej misie Peter Hledík.


autor tlačová správa 25.6.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.