BORAT DORAZIL NA DVD

BORAT DORAZIL NA DVD

článok



Britský komik Sacha Baron Cohen alias kazašský reportér Borat Sagdijev prichádza na DVD nosiče. Nemohol si asi odpustiť a aj zo svojho DVD prevedenia si urobil tak trochu „dobrý deň“.

FILM

Gro filmu je určite všetkým dobre známe. Antisemitský, sexuálne úchylný a veľmi špecifický reportér Borat odchádza z rodného Kazachstanu do Ameriky, „krajiny neobmedzených možností“, aby tam nakrútil dokument, pojednávajúci o jej hodnotách a vymoženostiach, o ktorých sa jeho spoluobčanom (a obyvateľom jeho rodnej dedinky) nikdy ani nesnívalo. Cestuje naprieč celými Spojenými štátmi, aby sa oboznámil s americkou kultúrou, spôsobom života, mentalitou národa a v neposlednom rade, aby stretol (a zobral si za ženu) svoju platonickú lásku Pamelu Anderson, ktorú spoznal z príťažlivého plagátu. Spoločnosť mu na dobrodružnej ceste robí producent projektu kazašskej štátnej televízie, obézny Azamat Bagatov. Spolu stretávajú reálnych ľudí v skutočných situáciách. Recesia a (skrytá) kamera nemôžu samozrejme chýbať. Seriózna a významná práca sa mení na sarkastické road-movie.

Hodnotiť Borata znamená hodnotiť oveľa subjektívnejšie ako iné (kontroverzné) diela. Základným faktorom hodnotenia je totiž miera, v akej ste schopní akceptovať (stráviť) ponúkaný humor, ktorý si servítku pred ústa rozhodne nekladie a nepozná limity. Borat si berie na mušku všetko a všetkých, a to všelijakým spôsobom. Uťahuje si ako z Kazachstanu, tak z Ameriky, kresťanstva či judaizmu. V teoretickej rovine je to korektné, lebo sa vysmieva naozaj zo všetkého a v kopcovitej miere. To, ako sa na Borata budete pozerať po skončení jeho satirickej spanilej jazdy závisí tiež od vášho zmyslu pre humor a dávky irónie a sarkazmu, akou oplývate. 

Borat dorazil na DVD Borat dorazil na DVD Borat dorazil na DVD

Odhliadnuc od vašej humoristickej príslušnosti Borat disponuje toľkými vtipnými, perverznými a škandalóznymi skečmi, že si v ňom príde na svoje, hádam, každý. Vyše 80 minútová stopáž ponúka pestrú paletu komických, nemravných, ba priam nechutných scén, pri ktorých budete nie raz plakať od smiechu (a to doslova), s úsmevom na perách vyvaľovať očné buľvy, alebo len neveriacky krútiť hlavou. Nebudem konkretizovať, ktorá scéna prislúcha ku ktorému emocionálnemu prejavu, lebo na každého môže každá scénka pôsobiť úplne rozdielne. Subjektívna akceptácia jednotlivých scén závisí aj od vašej náboženskej a politickej príslušnosti, či sexuálnej orientácie. Pre niekoho je napríklad sekvencia bitky dvoch nahých hl. predstaviteľov v hoteli poriadnym sústom zábavy, no inému môže prísť ako absolútny vrchol nemravnosti, ktorý vo filme nemá čo hľadať. Tak či onak, túto scénu osobne radím medzi najkontroverznejšie scény, aké som vo filme kedy videl.

Každopádne tento ojedinelý kúsok treba vidieť, nakoľko obdobné úspešné experimenty sa len – tak nevidia. Vyzdvihnúť musím i zaujímavé skĺbenie komédie, dokumentu a skrytej kamery. Z postavy Borata, ktorá úplne zatienila aj Cohenovho hustého rappera Ali G-ho, sa stáva neutíchajúci fenomén. Však čo - nevidieť bude na svete druhé pokračovanie, ktoré je len otázkou krátkeho času. 

DVD

Hneď na úvod hodnotenia DVD titulu vás musím vystríhať pred (ne)milým prekvapením, ktoré nastane po otvorení obalu. Tam na vás totiž vykukne disk, ktorý u mňa vyvolal reakciu typu „To snáď nemyslia vážne, oni mi tu dali napálené DVD-čko“. Počiatočný šok som však zažehnal podrobnejším preskúmaním disku, ktorý sa na prvý (a bez problémov aj na druhý) pohľad úplne javí ako pirátska kópia. Toto zdanie ešte umocňuje nápis BOяAT čiernou centrofixou. Samozrejme sa o žiadnu nelegálnu kópiu s fixovým nápisom nejedná. Zdanie tentoraz klame.

V podobnom recesistickom duchu sa nesie aj menu, ktoré cielene pôsobí amatérsky, priam tak, ako by ho mal na starosti samotný Borat. Hlavnú ponuku sprevádzajú samé rušivé aspekty, či už audiálne alebo vizuálne (zasekávanie obrazu a hudby). Anglickými titulkami prekryté inak kazašské menu dostalo tiež riadne zabrať. Skomolená angličtina hovorí jasnou rečou. 

Borat dorazil na DVD Borat dorazil na DVD Borat dorazil na DVD

Disk obsahuje štandardné vybavenie zvuku (6 kanálová angličtina, čeština, poľština a dvojkanálová DS ruština) a rôznorodú ponuku titulkov (anglické, české, arabské, estónske, hebrejské, litovské, poľské, portugalské, grécke).

S češtinou to podľa môjho gusta nedopadlo práve najšťastnejšie. Pre tých, ktorí videli Borata v originálnom znení, bude česká mutácia značne ťažko stráviteľná. Boratov dabér disponuje trochu hyperbolickým ruským akcentom a veľkou záhadou je pre mňa nenadabovanie dialógov medzi Boratom a Azamatom. Veľa zaujímavých poznámok tak divákovi, ktorý nerozumie hovorenej ruštine alebo nemá nastavené české titulky, jednoducho odfučí do neznáma.

Odkliknutím položky „Commence moviefilm“ sa vám za zvukového sprievodu boratovskej kazašskej národnej hymny spustí film. V poradí druhou položkou je „Make scene choosings“, v ktorej si môžete vybrať z celkovo 24 scén, vrátane tej záverečnej s titulkami.

Spomínaný zvuk a titulky si nastavíte v poslednej zložke hl. ponuky – „Surplus material“, ktorá obsahuje bohatý materiál, pozostávajúci zo zložiek „Censored footages“ a „Promotions“.

Prvá spomínaná zložka obsahuje 9 vystrihnutých scén. Vzhliadnete, ako si Borat kupuje psa, dáva si profesionálnu masáž, navštevuje doktora či čelí reálnym poťahovačkám s políciou. Nájdete tu takisto autentický záznam z vysielania NBC, ktorý tlmočil Boratov škandalózny výstup na významnom rodeu. Mňa dokázala najviac pobaviť Boratova verzia Pobrežnej hliadky - „Sexydrownwatch“.     

„Promotions“ ponúka upútavku na „atraktívny“ soundtrack k Boratovi (na úplne novom formáte!), plný najväčších kazašských šlágrov (Born To Be Wild, You Be Me Wife atď.). „Global propaganda tour“ sa venuje turné, počas ktorého Cohen pri príležitosti premiéry svojho filmu navštívil samé významné metropoly (od Kalifornie cez Londýn až po Sydney), v ktorých vládla takmer davová psychóza. Tento 16,5 minútový dokument tiež sprostredkúva záznamy z talk show Conana O´Briena, Jaya Lena a Saturday Night Live. Okrem iných podarených scén tu na vás čaká okamih, v ktorom chce Borat pripraviť moderátora O´Briena o jeho ochlpenie, aby tým uživil jednu celú kazašskú dedinu. Nesmiete pri tom v žiadnom prípade zabúdať, že ochlpenie tvorí v Kazachstane významnú exportnú komoditu. 

Film takýchto rozmerov si ale žiada rozhovor s hlavným predstaviteľom či režisérom celého projektu Larrym Charlesom. Uvítal by som informácie o nakrúcaní a nahliadnutie do zákulisia a výroby tohto jedinečného diela. Spolu s nedotiahnutou češtinou je absencia bonusu takéhoto charakteru mojou jedinou výhradou.

ZÁVER

Borat predstavuje netradičný film, ktorý v žánri komédia znamenal menšiu revolúciu. Podarilo sa mu posunúť hranice korektnosti tohto žánru a udivujúco vysokú koncentráciu komických scén mu takisto uprieť nemôžem. Dovolím si dokonca tvrdiť, že misky váh sú naklonené na strane tohto diela, aby sa v dohľadnom čase stalo kultovým. DVD obsahuje to, na čo sme sa asi všetci najviac tešili - na vymazané scény, resp. „Hurá, Borat pokračuje!“. DVD titul obstojne korešponduje s filmom a všetkým, ktorých kazašský reportér neurazil alebo vážnejšie nepohoršil, môžem vzhliadnutie disku vrelo odporučiť.      
 
FILM: 8/10
DVD:  8/10


autor Michal Šmajda 4.4.2007
  • Borat (23.11.2006 0:48:33)
  • Preview: Borat (14.11.2006 3:50:00)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia
    Minutáż˝: 82 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 3.11. 2006
    Premiéra SK: 23.11. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |DUNA: ČASŤ DRUHÁ
    1
    hodnotenie 9/10
    |OHNIVÁ OBLOHA
    0
    hodnotenie 7/10
    |DARKLAND: NÁVRAT
    0
    hodnotenie 4/10
    |DOKONALÉ DNI
    0
    hodnotenie 9/10
    |ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
    0
    hodnotenie 7/10
    |MILUJE MA, NEMILUJE MA
    0
    hodnotenie 6/10
    |MAMACRUZ
    0
    hodnotenie 7/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |NA CESTE S MAMOU
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.