TO NAJLEPŠIE Z FEBIOFESTU 2007

TO NAJLEPŠIE Z FEBIOFESTU 2007

článok



Tento týždeň sa v Bratislave začína 14. ročník Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa – Febiofest 2007. My vám ponúkame výber toho najzaujímavejšieho, čo sa v programe festivalu objaví. Vyberať je z čoho a na svoje by si mal prísť každý milovník kvalitného kina. Prehliadka sa po Bratislave presunie do ďalších slovenských miest a tak aj diváci z Banskej Bystrice, Košíc, Žiliny, Prešova, Popradu, Nitry a Martina sa majú na čo tešiť.

                                                        

26. 3.
PONDELOK

Kto je tu riaditeľ? (Direktøren for det hele; r. Lars von Trier, 2006, Dánsko,100 min.)
FK 35 mm (budova FTF VŠMU, Svoradova 2) 20:15
Lars von Trier nakrútil komédiu! Ako sám hovorí: „...taký malý, smiešny film.“ Riaditeľ firmy pred svojimi zamestnancami predstiera, že je jedným z nich. Môže tak anonymne aplikovať nepopulárne opatrenia. Okrem iného sú v tomto filme rušivé vizuálne prvky, ktoré síce nesúvisia s príbehom, ale kto ich „vychytá“ všetky, získa cenu a rolu v budúcom Trierovom filme Antichrist. Súťaž síce vyhlásili v Dánsku, ale skúsiť to môže každý...

Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot; r. A. Kaurismäki, Fín./Fran./SRN, 2006, 80 min.)
Charlie Centrum 20:30
Tento najnovší film slávneho severana Aki Kaurismäkiho tvorí spolu s jeho dielami Mraky odtiahli a Muž bez minulosti voľnú trilógiu o životných stroskotancoch. Po nezamestnanosti a živote bez domova prichádza teraz na rad osamelosť. Koistinen je nočným strážnikom v obchodnom dome a počas dní strávených medzi prácou, krčmou a stánkom s párkami sníva o lepšom živote. Nominácia na Európskeho kameramana roku 2006.

Alica v mestách (Alice in den Städten; r. W. Wenders, SRN, 1973, 110 min.)
Kino Mladosť 21:00
Road movie o hľadaní strateného domova. Potulného nemeckého fotoreportéra Philipa náhoda zvedie dokopy s 9-ročnou Alicou, ktorú na newyorskom letisku opustí matka. Philip s Alicou sa spolu vydajú na cestu, na ktorej hľadajú jej starých rodičov. Wendersov prvý veľký film, označený kritikou za jedno z najkrajších diel nového nemeckého filmu, tvorí úvodné dielo režisérovej voľnej trilógie cesty, do ktorej ďalej patria snímky Falošný pohyb a V behu času.


27. 3.
UTOROK

Goyove prízraky (Goya´s ghosts; r. M. Forman, USA/Špan., 2006, 114 min.)
Kino Mladosť 22:00
V roku 1792 sa Goya stal dvorným maliarom španielskeho kráľa. Film rozpráva príbeh o vzťahu maliara (Stella Skarsgård) k jeho múze Ines (Natalie Portman) a o časoch, keď sa Európou šírila nákazlivá vlna francúzskej revolúcie a katolícka cirkev sa proti nej snažila bojovať posilnením inkvizície. Mních Lorenzo (Javier Bardem) ju z nešťastnej a neopätovanej lásky k Ines chce zákerne využiť proti svojmu priateľovi.

Toyen (r. J. Němec, ČR, 2005, 63 min.)
Charlie Centrum 20:00
Film Toyen, založený na historických faktoch a konkrétnych umeleckých dielach, nepredstavuje životopisný príbeh popredného európskeho surrealistu Jindřicha Heislera a maliarky Toyen. Nie je to ani dokument o období, v ktorom žili a jeho umení. Film existuje celkom nezávisle ako originálne umelecké dielo, ktoré má vlastný svet a vlastnú poetiku.

Hezké chvilky bez záruky (r. V. Chytilová, ČR, 2006, 108 min.)
Kino Mladosť 16:00
Psychologička Hana sa snaží riešiť najrôznejšie životné situácie svojich klientov – mladých i starých, bohatých a chudobných (aj duchom), do ktorých zložitých osudov sa zapája tiež jej vlastný životný príbeh. „Je to komédia o tom, ako si nemožno robiť ilúzie,“ povedala o filme Věra Chytilová.

To najlepšie z Febiofestu 2007 To najlepšie z Febiofestu 2007

28. 3.
STREDA

Taxidermia (r. G. Pálfi, Maď./Rak./Franc., 2006, 91 min.)
FK Nostalgia 19:00
Po štylizovanom debute Štikútka (Hukkle) prichádza režisér György Pálfi so svojou provokatívnou novinkou. Tri príbehy deda, otca a syna (dôstojnícky sluha, majster v rýchlojedení a odborník na vypchávanie) sú zasadené do troch rôznych spoločenských období a stávajú sa tak svojráznym a miestami až nechutným podobenstvom maďarských novodobých dejín. Film získal cenu FICC z Cottbusu a štyri ceny na maďarskej národnej prehliadke v Budapešti.

Kupředu levá, kupředu pravá (r. L. Jablonská, ČR, 2006, 73 min.)
Kino Mladosť 16:00
Kto sú mladí ľudia, ktorí môžu o pár rokov vládnuť v Čechách? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnosť mladých konzervatívcov a komunistov od 17. novembra 2005 do parlamentných volieb v júni 2006. Sústredila sa na niekoľko konkrétnych členov oboch organizácií a zaujímala sa o ich spôsob života a videnie sveta.

Paríž, Texas  (r. W. Wenders, VB/SRN/Franc., 1984, 148 min.)
FK 35 mm (budova FTF VŠMU, Svoradova 2) 20:30
Slávny film podľa scenára Sama Sheparda, ocenený Zlatou palmou na MFF Cannes 1984, je pohľadom európskeho režiséra na americkú spoločnosť a rozpad jej rodiny. Púšťou blúdi muž vyčerpaný vášňami tak silnými a nevysloviteľnými, že stratil pamäť i reč. Travis je muž, ktorý hľadá sám seba. Jeho pátranie po synovi a manželke, s ktorými má v úmysle usadiť sa v texaskom mestečku Paríž, bude dlhé a zmierenie bolestné. Travis si musí znovu vybudovať svoj osud.


29. 3.
ŠTVRTOK

Pani pomsta (Chinjeolhan geumjassi; r. P. Chan-wook, Juž. Kórea, 2005, 116 min)
Charlie Centrum 16:30
Vlani bol v našich kinách uvedený tarantinovsky ladený druhý diel Parkovej „trilógie pomsty“ Old Boy. Hrdinkou záverečného dielu je žena. Aby zachránila vlastnú dcéru, musela sa priznať k vražde dieťaťa, na ktorého únose sa podieľala. Keď ju po trinástich rokoch prepustia z väzenia, je odhodlaná pomstiť sa skutočnému vrahovi. Film získal Zlatý Kinnaree za réžiu na MFF Bangkok 2006.

Pat Garett a Billy the Kid (Pat Garett and Billy Kid; r. S. Peckinpah, USA, 1973, 122 min.
FK 35 mm (budova FTF VŠMU, Svoradova 2) 21:15
Legendárny western slávneho Sama Peckinpaha rozpráva o dvoch slávnych pištoľníkoch a bývalých priateľoch, ktorí teraz stoja na rôznych stranách zákona. Pat Garrett sa stal šerifom a jeho úlohou je dostať Billyho a jeho komplicov. Autorom hudby je Bob Dylan, ktorý si zahral tajomného mladíka Aliasa.

Grbavica (r. J. Žbanić, Rak./SRN/Bosna a Hercegovina/Chorv., 2005, 90 min.)
Kino Mladosť 20:00
Trpký príbeh osamelej bosnianskej matky Esmy a jej 12-ročnej dcéry Sáry, ktorých životy bolestivo ovplyvnili nedávne udalosti balkánskej genocídy. Hoci sa už do miest bolesti a utrpenia vrátil všedný život, mnohí ľudia ešte stále ukrývajú svoje osobné tajomstvá z vojnových čias. Patrí k nim i Esma. Film získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2006.

To najlepšie z Febiofestu 2007 To najlepšie z Febiofestu 2007

30. 3.
PIATOK

Peklo (L´Enfer; r. D. Tanović, Franc./Tal./Belg./Jap., 2005, 98 min.)
Kino Mladosť 16:00
Pôsobivá rodinná dráma o vzťahu troch sestier a ich matky, ktoré sa vzájomne odcudzili v dôsledku tragickej udalosti z detstva, sa odohráva v Paríži 80-tych rokov. Dnes už dospelé ženy sa po dlhom čase znovu stretávajú. Sú rozhodnuté vysporiadať sa spoločne s minulosťou a hrozivým tajomstvom, ktoré so sebou po celý život nesú...

Marcela (r. H. Třeštíková, ČR, 2007, 82 min.)
FK 35 mm (budova FTF VŠMU, Svoradova 2) 18:30
Piaty príbeh z cyklu časozberných dokumentov Heleny Třeštíkovej Manželské etudy, v ktorom na konci nakrúcania tragicky zomiera dcéra hlavnej hrdinky vyvolal nezvyčajný ohlas u divákov, ktorí sa jej snažili pomôcť. Režisérka sa snaží zistiť, čo nového sa v neobyčajnom živote tejto obyčajnej ženy za posledný rok stalo. Film je pokusom o rozširovanie hraníc kinematografie a hľadaním jej nových možností a výrazových prostriedkov.

Bez konca (Bez końca; r. K. Kieślowski, Poľ., 1985, 109 min.)
Charlie Centrum 16:00
Advokát Antoni Zyro sa deň po vlastnom pohrebe vracia do svojho bytu. Od tej chvíle bude dohliadať na životy svojich blízkych a občas do ich osudov aj istým spôsobom zasahovať. Krátko pred smrťou pracoval na obhajobe mladého robotníka Dariusza, ktorý je stíhaný ako vodca nedávneho štrajku. Mladíkovej obhajoby sa ujal pragmatický advokát Labrador, ktorého postupy sú od Zyrových značne vzdialené.


31. 3.
SOBOTA

Faunov labyrint (Pan´s Labyrinth; r. G. del Toro, Mex./USA/Špan., 2006, 119 min.)
Charlie Centrum 20:00
Vojnou rozvrátené Španielsko, pár týždňov po nástupe generála Franca. Manželka nacistického kapitána prichádza so svojou dcérou Oféliou do vojenského tábora porodiť kapitánovo dieťa. Napäté vzťahy a vojnou zničená krajina nie sú veľmi vľúdnym prostredím pre zasnenú Oféliu a preto uniká do sveta fantázie, ktorý sa pred ňou odkrýva v starom labyrinte, kde sa stane princeznou v temnej, rozprávkovej ríši.

Čas  (Shi gan; r. Kim Ki-duk, Juž. Kórea/Jap., 2006, 97 min.)
Charlie centrum 20:45
Dievča Se-hi a mladík Či-u sú milenci a mohli by sa tešiť z daru vzájomnej lásky. Dievča sa však úzkostlivo obáva, že plynutie času poznačí ich vášeň, jej tvár po mnohých spoločných dňoch jej partnerovi zovšednie a Či-u si bude hľadať inú ženu. Aby predišla odumieraniu ich vzťahu, rozhodne sa pre radikálne riešenie.

Falošný pohyb (Falsche Bewegung;  r. W. Wenders, SRN, 1975, 103 min.)
Kino Mladosť 16:00
Aktualizovaný voľný filmový prepis Goetheho románu Wilhelma Meistera roky učňovské o putovaní hlavného hrdinu, márne dúfajúceho v pochopenie sveta, naprieč Nemeckom. Wilhelm sa vydá zo svojho rodného Glückstadtu smerom na juh. Je to romantický tulák, túžiaci po diaľkach, po získavaní nových zážitkov a skúseností, po hľadaní a spoznávaní druhých ľudí, aby sa pokúsil nájsť a lepšie spoznať sám seba. Chce sa stať spisovateľom a dúfa, že na cestách získa inšpiráciu. Wendersova snímka získala v roku 1975 šesť najvyšších Nemeckých filmových cien.

To najlepšie z Febiofestu 2007 To najlepšie z Febiofestu 2007

1. 4.
NEDEĽA

Všetci možní zberači a ja (Les glaneurs et la glaneuse; r. A. Varda, Fr., 2000, 82 min.
Charlie Centrum 16:30
Známa francúzska filmárka Agnès Varda koncom roku 1999 a začiatkom roku 2000 cestovala s digitálnou kamerou a malým štábom po celom Francúzsku, aby zachytila rôzne podoby zberačstva (snímala vidiečanov na poliach, vo viniciach či sadoch, bezdomovcov v okolí tržníc a kontajnerov, ale i umelcov, ktorí využívajú vyhodené predmety na vlastnú tvorbu). Zachytávaním týchto obrazov sa i ona sama stáva zberačkou. Film získal Európsku filmovú cenu za najlepší dokument a mnoho ďalších ocenení.

Robotníkova smrť (Workingman's Death;  r. M. Glawogger, Rak./SRN, 2005, 122 min.)
Charlie Centrum 18:00
Šesť kapitol a šesť podôb práce robotníka na prelome tisícročia. Reggiovsky ladený dokument zachytáva krutý údel jednoduchých ľudí z rôznych častí sveta (Ukrajina, Indonézia, Nigéria, Pakistan, Čína) a zamýšľa sa nad tým, čo dnes znamená byť robotníkom. Film získal niekoľko ocenení vrátane nominácie na Cenu Európskej filmovej akadémie za najlepší dokument.

Adamove jablká (Adams Aebler;  r. A. T. Jensen, Dánsko, 2005, 94 min.)
Charlie Centrum 18:30
Komédia a zároveň moderná náboženská bájka o boji medzi dobrom a zlom.
Neonacista Adam sa v rámci konzultačnej služby ocitne na miestnej fare, kde mu kňaz dá za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu pred kostolom. Kňaz Ivan si myslí, že červami a slnkom poznačené jablká testuje Diabol, no Adam verí, že to je Boh. Tento výnimočne zábavný a úspešný film mladého dánskeho režiséra uviedlo už viac ako päťdesiat zahraničných festivalov.


Na záver ešte jedno odporúčanie. 31. 3. sa v priestoroch FK 35 mm (FTF VŠMU, Svoradova 2) koná filmový maratón s názvom Jeden deň pre slovenský film. Program maratónu:

09.00 – Pán a hvezdár (r. D. Kodaj, 1960, 72 min.)
10.30 – Perinbaba (r. J. Jakubisko, 1985, 90 min.)
12.30 – Pacho, hybský zbojník (r. M. Ťapák, 1975, 91 min.)
14.30 – Obrazy starého sveta (r. D. Hanák, 1972, 70 min.)
15.45 – Alžbetin dvor (r. A. Lettrich, 1986, 80 min.)
17.30 – Červené víno (r. A. Lettrich, 1976, 76 min.)
19.00 – Medená veža (r. M. Hollý, 1970, 87 min.)
20.45 – Obchod na Korze (r. J. Kadár, E. Klos, 1965, 128 min.)
23.00 – Záhrada (r. M. Šulík, 1995, 95 min.)
00.30 – Tisícročná včela (r. J. Jakubisko, 1983, 163 min.)

 


autor Michal Michalovič 26.3.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.