KLUBOVÉ TIPY 20.9. - 26.9. 2006

KLUBOVÉ TIPY 20.9. - 26.9. 2006

článok



20.9.
STREDA

Bratislava

Papierové hlavy (Paper Heads, r. D. Hanák, SR/Fran./Švajč./SRN/ČR, 1995, 95 min)
Charlie 20:30
Jedným z najpozoruhodnejších filmových diel posledného obdobia je strihový dokument významného filmového tvorcu Dušana Hanáka Papierové hlavy. Vypovedá o histórii našej spoločnosti v priebehu rokov 1945-1989 v mozaike autentických archívnych materiálov, výpovedí svedkov i štylizovaných hraných sekvencií. Film podáva emocionálne silné svedectvo o vzťahu jednotlivca a spoločnosti, poznačených politickým režimom. Papierové hlavy sú reflexiou o slobode a neslobode, o vzťahu občana a moci a o rôznych podobách porušovania ľudských práv v Československu v období rokov 1945-1989.

THX 1138 (r. G. Lucas, USA, 1970/2004, 89 min)
FK Nostalgia  20:45
Vítajte vo svete monštrózneho labyrintu, v ktorom sú všetci obyvatelia v stereotypných uniformách a odľudštenú vizáž im dodává lesk holohlavých lebiek. Hlavný hrdina (Robert Duvall) je jeden z mnohých v ohromnom ľudskom mravenisku, jeho "osobnosť" je symbolicky zredukována do znakov - THX 1138. Lucas zaujme nejen príbehom, ale hlavne vizuálnou štylizáciou do spektra studených farieb. Steny sú biele, uniformy taktiež a rovnako bezfarebný, dokonale hrozivo sterilný, je design izieb. Ľudia v nich žijú z donútenia. Možno, že ide o daľšie štádium civilizácie, kde už neexistuje "veliteľ," iba komerčné náboženstvo s automatickými zpovednicami. 

Martin

Čas, ktorý zostáva (r. F. Ozon, Fran., 2005, 85 min)
Filmový klub Alternatíva 17:30
Francois Ozon, tvorca filmov ako 8 žien, Bazén alebo 5x2 nás neprestáva fascinovať. Po filme o rozpadajúcom sa manželstve, ktoré bolo divákovi ponúknuté v spätnom slede udalostí (5x2) nám tentoraz ponúka príbeh mladého atraktívneho módneho fotografa Romaina, ktorý si na prvý pohľad vychutnáva život plnými dúškami a ktorého kariéra stúpa strmo nahor... Potom príde deň, kedy pri práci v ateliéri stratí vedomie. Diagnóza znie – rakovina v poslednom štádiu. Uvedomujúc si svoj skorý koniec musí Romain začať prehodnocovať svoj život.

Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006 Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006


21.9.
ŠTVRTOK

Bratislava

Dieťa (r. J.-P. Dardenne a L. Dardenne, Bel./Fran., 2005, 95 min)
Kino Mladosť 18:00, 20:00
Osemnásť ročnej Soni a o niečo staršiemu Brunovi sa  narodilo dieťa. Nemajú kam ísť, ale nezdá sa, že by im to robilo velké starosti: sú zvyknutý žiť zo dňa na deň. Bruno sa živí drobnými krádežami a trošku i predajom drog, ale Soňu má rád a zdá sa, že je ochotný postarať sa i o dieťa. Keď ho ale Soňa pošle na prechádzku s kočíkom, ktorý narýchlo zohnali, zatiaľ čo sama čaká v rade, aby dieťa zapísala do matriky, vybaví sa Brunovi lákavá ponuka z minulého dňa a bez dlhého premýšľania sa rozhodne predať dieťa k adopci. Vzápeti ho odnesie podľa pokynov pred dvere cudzieho bytu a po chvíli zoberie obálku s peniazmi. Vôbec nechápe, prečo je Soňa tak zdesená: dieťa si predsa môžu spraviť nové, ale peniaze potrebujú teraz. Keď zistí, že Soňa je neoblomná, vydá sa na miesto činu, aby dieť získal naspäť...

Dvojaký život Veroniky (r. K. Kieślowski, Poľ., 1991, 98 min)
Kino Tatra 20:30
V obnovenej premiére sa dostane do slovenských kín film jedného z mála režisérov postkomunických krajín, ktorý si svoju tvorbou udržoval vysoký celoeurópsky i svetový kredit. U nás ho poznáme už od slávneho Amatéra (1979), vo svete sa presadil až televíznym Dekalógom a práve týmto filmom, ktorý je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník Irene Jacob.

Levice

Manderlay (r. L. von Trier, Dán./Švéd., 2005, 139 min)
Filmový klub Otáznik
V druhej časti plánovanej „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajiny neobmedzených možností, uvádza dánsky enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace — hrdinky svojho predchádzajúceho filmu Dogville. Grace a jej otec sa na začiatku 30-tych rokov minulého storočia sťahujú z Colorada do Alabamy, na starou plantáž nazývanú Manderlay, kde sú konfrontovaní s hroznou krutosťou a nespravodlivosťou otroctva. Grace sa rozhodne zasiahnuť. Ale s akým výsledkom?


22.9.
PIATOK

Bratislava

Na východ od raja (r. E. Kazan, USA, 1955, 115 min)
Kino Mladosť 17:45, 20:00
Dvojčatá Cal (James Dean) a Aron (Richard Davalos) žijú spolu so svojim silne veriacim otcom Adamom Traskom (Raymond Massey). Zatiaľ čo poslušný Aron s otcom vychádza dobre, Cal sa stále nedokáže prispôsobiť. Napriek tomu sa snaží o uznanie, naráža však na nepochopenie... Jediný z troch Deanových filmov, ktorého uvedenia do kín sa tento zrejme najvetší idol mládeže všetkých čias dočkal. 

Otec na služobnej ceste (r. E. Kusturica, Juhosl., 1985, 136 min)
Charlie 18:00
Príbeh o strate otca v kontexte rozchodu Titovej SFRJ s Kominternou odohrávajúci sa na začiatku päťdesiatych rokov, keď krajinu zachvátili politické čistky. Film rozpráva očami deväťročného Malika príbeh jednej z postihnutých rodín. „Služobná cesta“, na ktorú jeho otec odchádza, je pracovným táborom, do ktorého sa dostal kvôli nevinnému komentáru karikatúry v novinách. Voľná predohra k filmu Spomínaš na Dolly Bell? (v scenároch k obom filmom mali pôvodne členovia rodiny rovnaké mená) je napriek vážnosti témy plná melanchólie a jemnného absurdného humoru.

Trenčín

Na konci s dychom (r. J.-L. Godard, Fran., 1959, 87 min)
Artkino Metro 19:30
Legendárny nestarnúci debut svojrázneho formálneho experimentátora patrí ku klenotom francúzskej novej vlny a je považovaný za synonymum filmovej moderny. Hlavný hrdina Michel Poiccard, bravúrne stelesnený 26-ročným Belmondom, je šarmantný a samoľúby anarchistický gangster bez zodpovednosti a životného východiska, skrývajúci v sebe melanchóliu a ustavičné vnímanie smrti. Pred policajným prenasledovaním uniká do Paríža. S peniazmi od dlžníka chce s pôvabnou americkou študentkou Patriciou utiecť za hranice... Godard film vytvoril s použitím ručnej kamery (kameraman Coutard realizoval aj väčšinu ďalších jeho diel) a s využitím prirodzeného svetla za púhe štyri týždne. Strih vyvoláva dojem fragmentárnosti a razancie, atmosféra chvíľ, bez vyjasnenia dôvodov jednania, je pritom až lyrizujúca.

Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006 Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006

23.9.
SOBOTA

Bratislava

Pýcha a predsudok (r. J. Wright, VB/Fran., 2005, 123 min)
Kino Istota 20:00
Jeden z najčítanejších a najobľúbenejších bestsellerov Pýcha a predsudok britskej spisovateľky Jane Austen sa po viac než šesťdesiatich rokoch vracia na filmové plátno. Nová výprava do Anglicka koncom 18. storočia s hviezdnym obsadením, okúzlujúcou kamerou a nesmrteľným príbehom dokáže aspoň na dve hodiny spomaliť zbesilé tempo modernej doby. Klasický príbeh lásky a nenávisti hovorí o osudoch piatich krásnych sestier Bennetových, ktoré ich matka (Brenda Blethyn) vedie pevnou rukou k životnému názoru, podľa ktorého je žena šťastná len vtedy, keď sa bohato vydá.

Tajomstvo slov (r. I. Coixet, Špan./USA, 2005, 112 min)
Kino Mladosť 15:30
Vrtná stanica, miesto izolované od civilizácie, vzdoruje vlnám ďaleko na otvorenom mori. Na tomto odľahlom mieste, obývanom len mužmi sa jedného dňa objaví žena (Sarah Polley). Má sa starať o pracovníka (Tim Robbins), ktorý pri nehode prišiel o zrak. Časom medzi nimi vzniká puto. Ako na pustom ostrove sa stávajú závislí jeden na druhom. Za pomoci slov sa na povrch dostávajú ich tajomstvá, bolesť, nádej, láska, smútok... Nesporne najväčšia filmová udalosť v Španielsku za rok 2005. Na vzniku filmu režisérky Isabel Coixet sa výrazne podieľal Pedro Almodóvar a jeho produkčná spoločnosť El Deseo. Film Tajomstvo slov získal štyroch "španielskych Oscarov" (ceny Goya) v hlavných kategóriách a získal obrovský úspech ako u divákov i u kritiky.

Ružomberok

Let č. 93 (r. P. Greengrass, USA, 2006,107 min)
Kino Kultúra 20:00
Film anglického režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) s názvom United 93 (Let číslo 93) má byť presnou rekonštrukciou udalostí z 11. septembra 2001. Vďaka všetkým doposiaľ zozbieraným prameňom sa dozvieme informácie nielen o osudoch pasažierov a posádky lietadla Boeing 757 letu číslo 93 (išlo o tretie zničené lietadlo, ktoré sa zrútilo 8 míľ juhovýchodne od mesta Pittsburg), ale aj o ich rodinách, príbuzných a zamestnancoch kontrolných veží.


24.9.
NEDEĽA

Bratislava

Libertin (r. L. Dunmore, VB, 2004, 115 min)
Kino Lúky
V každej generácii sa objaví nejaká osobnosť, ktorá má natoľko priaznivý vzťah k vyvolávaniu škandálov, rebélii a porušovaniu tabu, že sa jej skôr či neskôr podarí prekonať všeobecný názor na to, čo to skutočne znamená byť slobodným človekom. V 17. storočí bopl touto osobnosťou jednoznačne John Whilmot, známy aj ako Earl z Rochesteru (Johnny Depp). Vo filme Laurenca Dunmore privádza vzrušujúci, poburujúci a nakoniec dojemný príbeh muža, ktorý porušoval všetky pravidlá modernej spoločnosti už v dobe, kedy sa iba písala...

Brasileirinho (r. M. Kaurismaki, Braz./Fín., 2005, 90 min)
Charlie 17:00, 19:00 a 20:45
Známy režisér Mika Kaurismäki predstavuje divákom históriu a nevšednú vitalitu jedného z najoriginálnejších brazílskych hudobných štýlov – choro. Choro vzniklo ako prvá skutočne brazílska inštrumentálna hudba a od svojho vzniku sa postupne vyvinulo do fascinujúcej podoby modernej tropickej hudby .Film nám predstavuje jednotlivých majstrov tohoto hudobného štýlu i exotické prostredie, v ktorom sa tvorí...

Martin

Spýtaj sa prachu (r. R. Towne, USA, 2006)
Kino Strojár 18:00, 20:00
Za vznikom filmu stojí renomovaný scenárista a režisér Robert Towne (scenárista filmov Čínska štvrť, Firma, Mission Impossible 1,2,3). Film natočený podľa predlohy Johna Fanteho sa odohráva v období americkej hospodárskej krízy. Temperamentná mexická kráska Camille (Salma Hayek) dúfa, že si polepší svadbou so zámožným Američanom. Všetko sa ale skomplikuje vo chvíli, keď sa stretne s Arturom (Colin Farrell) – mladým Talianom, ktorý sa chystá ukončiť svoju kariéru a usadiť sa s nejakou pôvabnou modrookou blondínkou...

Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006 Klubové Tipy 20.9. - 26.9. 2006

25.9.
PONDELOK

Bratislava

Ucho (r. K. Kachyňa, ČSSR, 1969, 94 min)
FK Nostalgia 18:30
Jeden z najslávnejších tzv. trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozieranie, ktoré nachádza svoj výraz vo všadeprítomnom odpočúvaní.  Prednosťou filmu sú  úžasne napísané dialógy a  mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou.

Dvojaký život Veroniky (r. K. Kieślowski, Fran./Poľ., 1991, 98 min)
FK Nostalgia 20:45
V obnovenej premiére sa dostane do slovenských kín film jedného z mála režisérov postkomunických krajín, ktorý si svoju tvorbou udržoval vysoký celoeurópsky i svetový kredit. U nás ho poznáme už od slávneho Amatéra (1979), vo svete sa presadil až televíznym Dekalógom a práve týmto filmom, ktorý je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník Irene Jacob.

Nitra

Proti múru (r. F. Akin, Nem., 2003, 122 min)
FK Nitra 13:00
Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú. Začína šialený a krutý pád do hĺbky násilia, vypätých emócií a vzájomných nedorozumení. Film Proti múru je divoká melodráma plná krutosti a vášnivej lásky, nakrútená výnimočne presvedčivo a vierohodne. Režisér používa moderné, často až dokumentárne výrazové prostriedky, nezáleží mu až tak na dokonalosti kompozície záberu – o to viac však film pôsobí ako záznam reality, ako prirodzený záznam hektického spôsobu života hlavných postáv.

Piešťany

Krížnik Poťomkin (r. S. Ejzenštejn, ZSSR, 1925, 66 min)
FK Fontána 20:00
21. december 1925, kedy mal v Moskve premiéru film "Krížnik Poťomkin", navždy vošiel do dejín kinematografie... Vzniklo legendárne dielo, ktoré potom dlhé desaťročia obsadzovalo v najvýznamnejších filmových anketách prvé miesto a stalo sa tak jedným z najslávnejších filmov všetkých dôb. Námetom príbehu sa stala vzbura námorníkov na krížniku Poťomkin Tauridský v roku 1905. Ejzenštejn vo filme novátorsky využíva skúsenosti dovtedajšieho umeleckého vývinu, možnosti moderného filmového vyjadrovania v integrácii s postupmi výtvarného umenia, drámy, literatúry a hudobnej harmónie.


26.9.
UTOROK

Bratislava

Obrazy starého sveta (r. D. Hanák, ČSSR, 1972, 70 min)
Kino Tatra 18:30
Jedno z najväčších diel slovenskej kinematografie bolo šestnásť rokov zatracované na základe pochybných ideových a estetických kritérií „normalizátorov“. Nevšedný dokument citlivo a s pochopením kreslí podoby starých dedinčanov, žijúcich zdanlivo na okraji spoločnosti, v podmienkach hraničiacich s biedou, ale vo vlastnom svojbytnom svete. V diele inšpirovanom piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka, ktorého galériu portrétov rozširuje o ïalšie postavy, sa prelínajú fotografie s výtvarne invenčnými dokumentárnymi zábermi, synchrónmi a komentárom.

Match Point – Hra osudu (r. W. Allen, VB/USA/Lux., 2005, 120 min)
Artkino Za Zrkadlom 20:00
Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie. Film má vynikajúce obsadenie anglickými hercami, medzi ktorými dominuje Scarlett Johansson. Nového Allena by ste si nemali nechať utiecť.

Trnava

Vaterland – Lovecký denník (r. D. Jařab, ČR, 2004, 97 min)
FK Naoko 20:00
Fantastický thriller s prvkami čiernej komédie o niekoľkých kultúrnych stretoch a jednom netradičnom love. Návrat na starú rodinnú usadlosť po pol storočí môže byť zábavný, dobrodružný, ale aj nebezpečný. Hra v starom štýle sa teda môže stať spúšťacím mechanizmom pasce, v ktorej nakoniec uviaznu tak trochu všetci: lovci, domorodci i tajomná korisť. Ani koloniálna atmosféra však nezakryje, že sme v srdci Európy a že je obtiažne deliť svet na prvý, druhý, tretí, štvrtý...Rozporuplne prijatý film ktorý stojí za osobné zhodnotenie divákom.

 


autor Tomáš Daneček 20.9.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.