KLUBOVÉ TIPY 12.9. - 19.9. 2006

KLUBOVÉ TIPY 12.9. - 19.9. 2006

článok



12. 9.
UTOROK

Bratislava

Idioti (Idioterne; r. L von Trier, Dánsko, 1998, 117 min.)
Charlie 18:00
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov. 

Nedokončená skladba (Neokončennaja piesa dľa mechaničeskogo pianino; r. N. Michalkov, Rus., 1976, 96 min.)
FK Lúky 19:30
Vo výstižne vykreslenom prostredí panského domu na ruskom vidieku v polovici 19. storočia defilujú postavy, ktoré sa v námesačnej nude rozoznievajú tirádami, exaltovane sa bičujú a premožené nemohúcnosťou trpne skláňajú hlavy pred neprekonateľnou silou okolností. Na poslednú chvíľu vytvoril režisér postavu malého chlapca, ktorý mučivé vzťahy sveta dospelých nevníma. Takmer statická kamera sa sústreïuje na detaily (slnečné škvrny, chvejúce sa na starých stenách domu, povievanie záclon, tváre hercov). Režisér Michalkov hrá doktora Trileckého, za ktorého žartovnou pózou sa skrýva rozčarovaný človek, sklamaný sám sebou. V kľúčovej noci, odhaľujúcej toľko skrytých drám, práve on priznáva: „Je hrozná hanba žiť... žiť takto zbytočne. A najhoršie je vedieť, že nič iného už nebude. “ V r. 1987 mala triumfálny úspech Michalkovova a Adabašjanova divadelná podoba s Mastroiannim v úlohe Platonova.

Trnava

Zabitá nedeľa (r. D. Vihanová, ČSSR, 1969, 78 min.)
FK Naoko 18:00
Hraný debut vynikajúcej českej dokumentaristky čakal na uvedenie dvadsať rokov a ostal doteraz jediným autorkiným celovečerným filmom. Komorný príbeh armádneho dôstojníka v malom meste počas jednej letnej nedele nakrútila s dôrazom na atmosféru a evokáciu pocitu márnosti a banality okamihov neužitočného, premárneného života. Nadporučík Arnošt cíti svoju prázdnotu a podvedome sa utieka do spomienok a predstáv, ktoré s nimi súvisia. Ubitý jednotvárnosťou a neschopný vystúpiť z nezmyselnosti mechanicky naplňovanej existencie v zakliatom, odcudzenom svete zastaveného času (sugerovanom fascinujúcim obrazom letným slnkom spáleného schátralého mesta ako kulisy nudy a letargie, špinavej slobodárenskej izby, páchnucej pivnice plnej krysích terčov, uzavretého priestoru Okružní ulice), zosobňuje vnútornú situáciu človeka konca 60-tych rokov. Zovšeobecnenie dosahuje Vihanová okrem rýdzo filmových prostriedkov i kombináciou kostolných nápisov so sentenciami z evanjelií. Podstatným štýlotvorným prvkom je montáž, udeľujúca filmu osobitý „hudobný“ rytmus, kompenzujúci jeho nevýraznú dramatickú výstavbu.

Psie dni (Hundstage; r. U. Seidl, Rak./SRN, 2001, 121 min.)
FK Naoko 20:00
„Nikdy predtým som v kine nebol tak intenzívne vystavený peklu“ vyslovil sa Werner Herzog v súvislosti s filmom renomovaného dokumentaristu Ulricha Seidla Živočíšna láska. Nie veľmi odlišný pocit vyvoláva aj Seidlov hraný debut Psie dni. Film pomenovaný podľa obdobia najteplejších dní v roku je neľútostným vykročením za kultivovanú fasádu rakúskych predmestských štvrtí, zarovnaných záhonov, dômyselne vybudovanej siete uspokojovania primárnych potrieb. V šiestich relatívne samostatných paralelne rozprávaných príbehoch Seidl konkretizuje rozmanité formy psychického a fyzického násilia vedome páchaného človekom na človeku, od sebatrýzne rozvedenej manželskej dvojice, cez agresívne žiarlivostné scény adolescentov až po sexuálne zneužitie zrelej ženy. Film prekračuje hranice v realistickom zobrazení „ťažko pozerateľných“ scén.


13. 9.
STREDA

Bratislava

Spútaj ma (!Átame!; r. P. Almodóvar, Špan., 1989, 106 min.)
FK Nostalgia 18:30
Napínavá erotická love story. Mladík, vychovávaný odmalička v útulkoch, ústavoch, polepšovniach a psychiatrických liečebniach sa dostáva ako vyliečený a plnoletý na slobodu. Prenasleduje svoju platonickú lásku- herečku Marinu- a rozhodne sa prinútiť ju zajatím k opätovaniu citu. Marine začne imponovať chlapčenská náklonnosť primitívneho, násilníckeho a nežného Rickyho a po úteku s priateľkou sa k nemu vracia. Dôrazom na dialóg i melodramatickým zafarbením príbehu sa tu režisér akoby hlási ku komédiám B. Wildera, čo však zároveň popiera dôrazom na naturalistické momenty. Prvky melodrámy, crazy komédie a pornofilmu sú spojené do akejsi superparódie, štýl na pozmedzí sentimentu a cynizmu dráždi zámernou konvenčnosťou a gýčovitosťou.

Vaterland – lovecký denník (r. D. Jařab, ČR, 2004, 94 min.)
FK Nostalgia 20:45
Fantastický thriller s prvkami čiernej komédie o niekoľkých kultúrnych stretoch a jednom netradičnom love. Návrat na starú rodinnú usadlosť po pol storočí môže byť zábavný, dobrodružný, ale aj nebezpečný. Hra v starom štýle sa teda môže stať spúšťacím mechanizmom pasce, v ktorej nakoniec uviaznu tak trochu všetci: lovci, domorodci i tajomná korisť. Ani koloniálna atmosféra však nezakryje, že sme v srdci Európy a že je obtiažne deliť svet na prvý, druhý, tretí, štvrtý...Rozporuplne prijatý film ktorý stojí za osobné zhodnotenie divákom.


14. 9.
ŠTVRTOK

Bratislava

3-iron (Bin-jip; r. Ki-duk Kim, Juž. Kórea/Jap, 2004, 88 min.)
FK Igric
Film dostal názov podľa menej používanej golfovej palice, ktorá je paralelou k opustenému človekovi či prázdnemu domu (čo je i presný preklad originálneho kórejského názvu Bin-jip). Režisér, uznávaný vo svete kvôli svojmu výtvarnému cíteniu a univerzálnym výpovediam svojich filmov, v tomto komornom príbehu rozpráva o mladíkovi, ktorý býva v opustených bytoch až do návratu ich majiteľa. Správa sa tam ako doma a pri odchode vždy uprace. Jedného dňa však vojde do domu, ktorý nie je taký prázdny ako očakával...

Poviedky z kuchyne (Slamer fra kjkennet; r. B. Hamer, Nór./Švéd., 2003, 95 min.)
Charlie 18:00
Po 2. svetovej vojne sa švédski odborníci na dom a domácnosť zhodli na tom, že zavedením výroby viacúčelových kuchynských liniek by sa v domácnosti podstatne ušetrila robota, čas i peniaze. A hlavne by sa výrazne skrátila trasa, ktorú gazdinky každoročne v kuchyni absolvujú. Keď dôkladne zmapovali kuchyne a gazdinky v domácnosti, vedci Švédskeho inštitútu pre výskum domova sa rozhodli prekročiť nielen geografické, ale i rodové hranice. Na začiatku 50. rokov sa tak vydalo 18 pozorovateľov do malej nórskej dedinky Landstad, ktorá sa pýšila netradične vysokou koncentráciou starých mládencov. Cez deň pozorovatelia zo špeciálne upravenej vysokej stoličky umiestnenej na starostlivo vybranom mieste sledujú a dokumentujú pohyb mužov v kuchyni. K večeru sa utiahnú do malých karavanov, zaparkovaných pred domom pozorovaného objektu. Za žiadnych okolností sa nesmú s „objektom“ púšťať do rozhovoru, ani mu v kuchyni nejako pomáhať. Takto sa, plný odhodlania pozorovať, pustil do výskumu aj Folke Nilsson. Výskum sa však nevyvíjal práve podľa plánu...


15. 9.
PIATOK

Bratislava

Iné svety (r. M. Škop, SR/ČR, 2006, 78 min.)
Kino Múzeum 18:30
Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom západu a expresívnou emocionalitou východu. Teritórium pod Východnými Karpatami sa historicky vyvinul do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z „malých Babylonov“ tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im „šaleni vychodňari“. Film Iné svety skúma šiestich hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Sú produktom „made in Šariš“.

Záhrada (r. M. Šulík, SR, 1995, 95 min.)
Charlie  20:30
Na tridsiatnika Jakuba (Roman Luknár) sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom (Marián Labuda), s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskou starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život...

Trenčín

Manderlay (r. L. von Trier, Dán./Švéd., 2005, 139 min.)
Artkino Metro 19:30
V druhej časti plánovanej „americkej“ trilógie, založenej na motíve USA ako krajiny neobmedzených možností, uvádza dánsky enfant terrible Lars von Trier znovu na scénu postavu Grace — hrdinky svojho predchádzajúceho filmu Dogville. Grace a jej otec sa na začiatku 30-tych rokov minulého storočia sťahujú z Colorada do Alabamy, na starou plantáž nazývanú Manderlay, kde sú konfrontovaní s hroznou krutosťou a nespravodlivosťou otroctva. Grace sa rozhodne zasiahnuť. Ale s akým výsledkom?


16. 9.
SOBOTA

Bratislava

Volanie mora (Mar Adentro; r. A. Amenábar, Špan./Fran./Tal., 2004, 125 min.)
Charlie 17:45, 20:15
Ramon už takmer 30 rokov leží na lôžku a musí sa o neho starať rodina. Túži po smrti. Jeho rodina preto privolá právničku, ktorá problém chce riešiť legálnou cestou. Do jeho života vstúpi ešte jedna žena, pričom obidve sa do neho zamilujú a začnú prehodnocovať svoj život.

Čas, ktorý zostáva  (Le Temps qui reste; r. F. Ozon, Franc., 2005, 85 min.)
Kino Hviezda 18:00, 20:00
Francois Ozon, tvorca filmov ako 8 žien, Bazén alebo 5x2 nás neprestáva fascinovať. Po filme o rozpadajúcom sa manželstve, ktoré bolo divákovi ponúknuté v spätnom slede udalostí (5x2) nám tentoraz ponúka príbeh mladého atraktívneho módneho fotografa Romaina, ktorý si na prvý pohľad vychutnáva život plnými dúškami a ktorého kariéra stúpa strmo nahor... Potom príde deň, kedy pri práci v ateliéri stratí vedomie. Diagnóza znie – rakovina v poslednom štádiu. Uvedomujúc si svoj skorý koniec musí Romain začať prehodnocovať svoj život.


17. 9.
NEDEĽA

Bratislava

Dvojaký život Veroniky (Podwójne zicie Weroniki; r. K. Kieslowski, Franc./Poľ., 1991, 98 min.)
Kino Múzeum 18:00, 20:00
V obnovenej premiére sa dostane do slovenských kín film jedného z mála režisérov postkomunických krajín, ktorý si svoju tvorbou udržoval vysoký celoeurópsky i svetový kredit. U nás ho poznáme už od slávneho Amatéra (1979), vo svete sa presadil až televíznym Dekalógom a práve týmto filmom, ktorý je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník Irene Jacob.

HIT týždňa
Na konci s dychom
(A bout de souffle; r. J.-L. Godard, Franc., 1959, 89 min.)
Charlie 18:15, 20:00
Legendárny nestarnúci debut svojrázneho formálneho experimentátora patrí ku klenotom francúzskej novej vlny a je považovaný za synonymum filmovej moderny. Hlavný hrdina Michel Poiccard, bravúrne stelesnený 26-ročným Belmondom, je šarmantný a samoľúby anarchistický gangster bez zodpovednosti a životného východiska, skrývajúci v sebe melanchóliu a ustavičné vnímanie smrti. Pred policajným prenasledovaním uniká do Paríža. S peniazmi od dlžníka chce s pôvabnou americkou študentkou Patriciou utiecť za hranice... Godard film vytvoril s použitím ručnej kamery (kameraman Coutard realizoval aj väčšinu ďalších jeho diel) a s využitím prirodzeného svetla za púhe štyri týždne. Strih vyvoláva dojem fragmentárnosti a razancie, atmosféra chvíľ, bez vyjasnenia dôvodov jednania, je pritom až lyrizujúca.


18. 9.
PONDELOK

Bratislava

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Charlie 18:00
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Ľalie poľné (r. E. Havetta, SR, 1972, 77 min.)
FK Nostalgia 20:45
Film sa odohráva na slovenskej dedine po konci 1. svetovej vojny a mozaikovitou formou rozpráva o vojnových vyslúžilcoch, ktorí sa po konci vojny snažia opäť začleniť do spoločnosti a dať zmysel svojim životom. Snímka je nakrútená podľa novely Vincenta Šikulu Nebýva na každom vŕšku hostinec a patrí medzi najvýznamnejšie diela slovenskej kinematografie vôbec.

Piešťany

Povinné pozeranie
Keby...
(If...; r. L. Anderson, VB, 1968, 111 min.)
FK Fontána 20:00
Prvý diel kriticko-satirickej trilógie režiséra Lindsay Andersona s Malcolmom McDowellom ako Mickom Travisom protestujúcim proti tyranskému školskému systému. (McDowell hral i vo filmoch Šťastný to muž! (1973) a Nemocnice Britannia (1982)).
Dej filmu Keby..., ktorým pokračovala Andersonova spolupráca s českým kameramanom Miroslavom Ondříčkom, sa odohráva na elitnom študentskom internáte, určenom pre chlapcov z bohatých rodín. Výchovné metódy sa tam však od čias stredoveku veľmi nezmenili. Anarchistická vzbura hlavného hrdinu nie je len proti represívnej výchove, neváhajúcej používať na udržanie disciplíny telesné tresty, ale je revoltou proti celej spoločnosti, ktorej je tento internát dokonalým obrazom.

Trenčín

Raj hneď teraz (Paradise Now; r. Hany Abu-Assad, Fran./Nem./Izrael, 2005, 90 min.)
Artkino Metro 19:30
Hrdinami tejto drámy sú dvaja Palestínci – Khaled a Said, ktorí spolu od detstva vyrastali. Po dosiahnutí dospelosti sú naverbovaní k samovražednému teroristickému útoku na vojenskú základňu v Tel Avive. Poslednú noc pred svojou "cestou do raja" môžu stráviť so svojimi rodinami. Ale len pod podmienkou, že budú mlčať o svojej misii... V deň útoku sú obaja dopravení k hranici. Odtiaľ už musia pokračovať každý sám. Rozdelení, začínajú premýšľať a pochybovať o zmysle toho, čo sa má stať... Kontroverzný film, ktorý vzbudil ostré reakcia ako v židovskom, tak arabskom svete. Raj hneď teraz zaznamenal obrovský úspech na festivale v Berlíne (cena Modrý Anjel, cena Amnesty International a Cena poroty), získal Zlatý glóbus a bol nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film.


19. 9.
UTOROK

Bratislava

Brasileirinho (r. M. Kaurismäki, Braz./Fín./Švajč., 2005, 89 min.)
Charlie 17:00, 19:00, 20:45
Známy režisér Mika Kaurismäki predstavuje divákom históriu a nevšednú vitalitu jedného z najoriginálnejších brazílskych hudobných štýlov – choro. Choro vzniklo ako prvá skutočne brazílska inštrumentálna hudba a od svojho vzniku sa postupne vyvinulo do fascinujúcej podoby modernej tropickej hudby .Film nám predstavuje jednotlivých majstrov tohoto hudobného štýlu i exotické prostredie, v ktorom sa tvorí...

Andrej Rubľov (r. A. Tarkovskij, Rusko, 1966, 174 min.)
FK Lúky 19:00
Výpravný historický film Andreja Tarkovského o významnom ruskom maliarovi ikon Anrejovi Rublevovi. Zároveň ide o povahopis Ruska 15. st. Mnohovrstvové dielo patriace k mimoriadne významným v rámci celých dejín kinematografii (v ktorých zaujíma celá Tarkovského tvorba popredné miesto) je okrem všetkého ostatného aj  nadčasovým podobenstvom o zmysle umenia v živote človeka a spoločnosti.


autor Michal Michalovič 12.9.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.