KLUBOVÉ TIPY 12.4. - 17.4. 2006

KLUBOVÉ TIPY 12.4. - 17.4. 2006

článok



12. 4.
STREDA

Bratislava

Pink Floyd: The Wall (r. A. Parker, VB, 1982, 95 min.)
Charlie 15:30, 18:00, 20:30
Vizuálne strhujúci film, ktorý rozpráva „príbeh“ rockovej superstar, hudobníka Pinka. Snímka začína (a v podstate sa aj celá odohráva) v hotelovej izbe, v Pinkovej hlave, keď sledujeme jeho spomienky na detstvo, stratu otca vo vojne, ale aj zážitky spojené s hudbou, sexom, drogami a alkoholom. Metaforické podobenstvo o rúcaní múrov, ako tých reálnych, tak isto aj imaginárnych. Hudobný sprievod je tvorený dvojalbumom skupiny Pink Floyd – The Wall, na základe ktorého film vznikol.

Leto stratených bozkov (27 Missing Kisses; r. N. Džordžadze, Nem./Gruz./Franc./VB, 2000, 96 min.)
FK Nostalgia 20:45
Nana Džordžadze tentoraz prichádza s poetickou komédiou o ľúbostnom trojuholníku medzi štrnásťročnou dievčinou, jej chlapcom a jeho otcom. Príbeh sa odohráva v bližšie neurčenom čase a mieste bývalého Sovietskeho zväzu. Tam jedného leta po rozchode rodičov pricestuje k tete mladá Sibyla. Tá sa na prvý pohľad zaľúbi do ovdoveného hvezdára Alexandra, zatiaľ čo jeho štrnásťročný syn Miki má oči len pre ňu. Film je sledom poetických a komických epizód naplnených rôznymi postavami a postavičkami (žiarlivý impotentný poručík strieľajúci z dela, námorný kapitán s loďou ťahanou traktorom hľadajúci more).

Martin

Ostrov (Seom; r. Ki-duk Kim, Juž. Kórea, 2000, 92 min.)
FK Alternatíva 18:15
Mimo civilizácie sa nachádza ostrov, kam muži chodia na rybačku a niektorí aj za ukojením sexuálnej túžby. Mladá žena Hui-džin ich na loďke prepraví k ich rôznofarebným dreveným chatkám, postaveným priamo na vode. Niektorí si na víkend privezú partnerky už z mesta, iní využijú služby prostitútok, ktoré je možné si nechať „doručiť“ motorovým člnom. Niektorí sa obrátia na Hui-džin. Jedného dňa príde na ostrov bývalý policajt Hjon-sik, ktorý má na svedomí vraždu svojej ženy. Hui-džin sa zdá, akoby nový návštevník ostrova úplne stratil záujem o okolitý svet. Hjon-sik sa po dlhom trápení rozhodne zabiť, no Hui-džin mu v tom zabráni. Táto príhoda je začiatkom podivného vzťahu, ktorý medzi touto dvojicou vznikne...

Trnava

Poviedky z kuchyne (Slamer fra kjokennet; r. B. Hamer, Nór./Švéd., 2003, 95 min.)
FK Naoko 18:00
Švédska nábytkárska firma sa po 2. svetovej vojne rozhodla spraviť v Nórsku štúdiu o využívaní kuchynského priestoru v domácnostiach starých mládencov, v záujme navrhnúť čo najvýhodnejšie a najúspornejšie riešenie tohto priestoru. Do domácností boli vyslaní pozorovatelia, ktorí z upravenej vysokej stoličky pozorovali pohyb mužov po kuchyni, pričom medzi mužmi nesmelo prísť ku kontaktu. Miestami smutný, miestami veselý príbeh jednej absolútne nesúrodej dvojice vypovedá nielen o nábytkárskom priemysle, ale aj o sile porozumenia a problémoch v komunikácii medzi ľuďmi. 

Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006 Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006

13. 4.
ŠTVRTOK

Bratislava

Môj brat Tom (My Brother Tom; r. D. Rotheroe, VB/Nem., 2001, 109 min.)
Charlie 17:30
Jessica, žiačka katolíckej školy, by si možno prežila typicky nudný život v malom mestečku kdesi v Británii, neúspešným staraním sa o opustené a zatúlané zvieratá, nebyť náhodného stretnutia so zvláštnym mladíkom Tomom. Z jedného stretnutia vznikne vzájomné puto, ktoré prerastie do spaľujúcej lásky. Útočiskom pred vonkajším a nič nechápajúcim svetom sa pre nich stáva blízky les, kde sa každý deň animálnymi rituálmi spoznávajú a hľadajú zmysel a dôvod existencie. To ešte ale netušia, že okrem slobodných prejavov lásky a neskrotnej závislosti ich spájajú sexuálne traumy spôsobené blízkymi príbuznými. Ich odhalenie a nepochopenie iného spôsobu života zo strany dospelých, vedie k naplneniu tragického osudu, ktorý sa stáva jediným možným východiskom...

Ďalších desať minút I. (Ten Minutes Older: The Trumpet; r. r. A. Kaurismäki, J. Jarmusch, W. Wenders, Č. Kchaj-ke, S. Lee, V. Erice, W. Herzog, T. Zhan, VB/Nem./Špan., 2002, 92 min.)
Charlie 20:00
Téma „čas“, úplná autorská sloboda a priestor desiatich minút – to sú tri zadania, ktoré dostalo sedem svetových nezávislých režisérov. Vznikol tak jedinečný a myšlienkovo provokatívny poviedkový film, ktorý sa týchto zadaní dotýka najrôznejšími spôsobmi: v žánri dokumentu poetického (ako Werner Herzog) či politického (ako Spike Lee), cez tragikomickú miniatúru ako Aki Kaurismäki, filozofickú úvahu ako Wim Wenders či krehký snový príbeh ako Čchen Kchaj-ke.
Autori tohto výnimočného projektu sa dotýkajú „večných“ tém ľudskej existencie, akými je zrodenie, smrť a láska, pominuteľnosť náhodného okamžiku, večnosť mýtu a osudovosť histórie. Pralesy Južnej Ameriky, politická aréna, púšť v Novom Mexiku, zbúranisko na periférii Pekingu či priestor karavanu kdesi vo svete zvanom Hollywood – to sú miesta, kde môžeme prežiť jatrivé a inšpirujúce divácke putovanie chodníčkami, križovatkami a diaľnicami ľudského času.

Martin

4 věci (r. V. Švankmajer, M. Válková, M. Hrubá, J. Gogola ml., ČR, 2006, 75 min.)
FK Alternatíva 16:30
Štyria generačne spriaznení mladí filmári uvádzajú do kín kvarteto svojich filmov – tri dokumenty a jeden hraný. Spoločnou témou týchto filmov je každodennosť v nevšednej podobe, v ktorej sú partnermi v hlavných úlohách veci a ľudia. Nejde pritom o dokumenty v klasickom zmysle slova, pretože jednotlivé filmy majú v rôznej miere aj poeticky groteskný či hravý charakter. Každý je obklopený vecami, s ktorými nás spája prežitá skúsenosť, a teda aj možnosť skúseností budúcich. V tomto zmysle môže aj "večný" život byť dobrodružstvom...

Štruktúra krištáľu (Struktura krzystalu; r. K. Zanussi, Poľ., 1969, 74 min.)
FK Alternatíva 18:15
Konfrontácia dvoch životných postojov. Mladý fyzik Jan pracuje ako meteorológ. Býva spolu s manželkou, učiteľkou, v zapadnutej dedinke na juhovýchode Poľska. Marek, jeho kolega z univerzity zatiaľ urobil skvelú vedeckú kariéru. Pracuje vo výskumnom ústave vo Varšave, cestuje do cudziny a má široké kontakty. Teraz prichádza za Janom, aby ho presvedčil vrátiť sa naspäť k výskumnej práci v hlavnom meste. Počas dlhých diskusií dochádza ku konfrontácii ich charakterov a pohľadu na zmysel života. Jedného racionálne pragmatického, druhého humanistického.

Levice

Sex a Lucia (Luciá y el sexo; r. J. Medem, Špan., 2001, 129 min.)
FK Otáznik 19:00
Španielsky režisérsky kúzelník Julio Medem ponúka príbeh plný telesnej vášne, bolestne hlbokej lásky a krehkej mystiky. Rovnako ako v predchádzajúcich filmoch, aj tu môžeme nájsť jeho originálny poetický pohľad na svet, pre ktorý je príznačná hra s predstavami a skutočnosťou a s logikou časovej postupnosti. Dôraz na osudovosť mení súkromný príbeh vášne, viny a odpustenia na podobenstvo o zložitej previazanosti ľudských osudov. Vo vizuálne pôsobivej snímke hrá dôležitú úlohu aj zmyslovosť a zmyselnosť, symboly Slnka a Mesiaca, more aj idylická a pritom drsná krajina, ktorá sa stáva súčasťou rozprávania.


14. 4.
PIATOK

Bratislava

Gombíková vojna (La Guerre des boutons; r. Y. Robert, Fran., 1961, 90 min.)
Charlie 17:30
Film o deťoch nielen pre deti. Chlapci z dvoch susedných dedín na francúzskom vidieku rozpútavajú vojnu, v ktorej sú najväčšou trofejou a pokladom súperove gombíky. Krehký, citlivý a poetický pohľad do detských rokov, ktorý zaujme mimoriadne autentickým spôsobom rozprávania (aj vďaka detským predstaviteľom hlavných úloh) a jednoduchosťou príbehu, v ktorom je však ukrytá nespútaná radosť a krása detstva ako takého.

Mariňák (Jarhead; r. S. Mendes, USA, 2005, 123 min.)
Charlie 15:30, 18:00, 20:30
Oscarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do sveta gangsterov z čias prohibície (Road to Perdition) a teraz nás v Mariňákovi zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u  Mendesa zvykli, znovu sa jedná o sondu mimoriadne štiplavú, detailnú a zábavnú, v ktorej "tvrdia muziku" vynikajúce herecké výkony hlavných predstaviteľov. Dvadsaťročný zelenáč Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) chcel iba pokračovať v rodinnej vojenskej tradícii. Netušil ale, že ho táto túžba vyhodí so snajperskou puškou v ruke a päťdesiatkilovým batohom na chrbte uprostred nekonečnej arabskej púšte tvárou v tvár vražednému teplu a nepriateľským irackým vojakom. So svojou nezávideniahodnou situáciou sa Swofford a jeho kamaráti v zbrani vyrovnávajú prostredníctvom sarkazmu a čierneho humoru. Vo vojne uprostred zeme, ktorej nerozumie, proti nepriateľovi, ktorého nevidí, a z dôvodov, ktoré nechápu, im ani nič iného neostáva.

Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006 Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006

15. 4.
SOBOTA

Bratislava

HIT týždňa
3-iron
(Bin-jip; r. Ki-duk Kim, Juž. Kórea/Jap, 2004, 88 min.)
Mladosť 18:30
Film dostal názov podľa menej používanej golfovej palice, ktorá je paralelou k opustenému človekovi či prázdnemu domu (čo je i presný preklad originálneho kórejského názvu Bin-jip). Režisér, uznávaný vo svete kvôli svojmu výtvarnému cíteniu a univerzálnym výpovediam svojich filmov, v tomto komornom príbehu rozpráva o mladíkovi, ktorý býva v opustených bytoch až do návratu ich majiteľa. Správa sa tam ako doma a pri odchode vždy uprace. Jedného dňa však vojde do domu, ktorý nie je taký prázdny ako očakával...

Štěstí (r. B. Sláma, ČR, 2005, 102 min.)
Charlie 18:30, 20:45
Po kritikou i divákmi mimoriadne priaznivo prijatom filme Divoké včely prichádza režisér Bohdan Sláma s ďalším filmom, odohrávajúcim sa na periférii zdevastovaného priemyselného mesta. Jeho obyvatelia bývajú v škaredých panelákoch a na obživu si zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Patrí medzi nich i outsider Toník, anjelska Monika a duševne labilná matka dvoch detí Dáša. Hoci sa vo filme stretávame s tými istými hercami, nie je to pokračovanie Divokých včiel. „Priama väzba neexistuje, ale súvisia spolu tematicky. Oba sú o hľadaní lásky a seba samého. Štěstí je však dospelejší film,“ povedal režisér Sláma.


16. 4.
NEDEĽA

Bratislava

3-iron (Bin-jip; r. Ki-duk Kim, Juž. Kórea/Jap, 2004, 88 min.)
Mladosť 18:30
Film dostal názov podľa menej používanej golfovej palice, ktorá je paralelou k opustenému človekovi či prázdnemu domu (čo je i presný preklad originálneho kórejského názvu Bin-jip). Režisér, uznávaný vo svete kvôli svojmu výtvarnému cíteniu a univerzálnym výpovediam svojich filmov, v tomto komornom príbehu rozpráva o mladíkovi, ktorý býva v opustených bytoch až do návratu ich majiteľa. Správa sa tam ako doma a pri odchode vždy uprace. Jedného dňa však vojde do domu, ktorý nie je taký prázdny ako očakával...

Skrotená hora (The Brokeback Mountain; r. A. Lee, USA, 2005, 134 min.)
Charlie 15:15, 17:45, 20:15
Príbeh lásky a priateľstva od oscarového režiséra Anga Leeho (Tiger a drak). Film rozpráva milostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja, ktorí sa poznali v lete roku 1963 a stali sa priateľmi na celý život. Prežili mnoho radosti i tragédii, vďaka ktorým poznali slabosť a silu lásky. Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) sa zoznámia vo Wyomin-gu, kde pracujú ako kovboji na hore Brokeback... 

Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006 Klubové Tipy 12.4. - 17.4. 2006

17. 4.
PONDELOK

Bratislava

Štěstí (r. B. Sláma, ČR, 2005, 102 min.)
Charlie 18:30, 20:45
Po kritikou i divákmi mimoriadne priaznivo prijatom filme Divoké včely prichádza režisér Bohdan Sláma s ďalším filmom, odohrávajúcim sa na periférii zdevastovaného priemyselného mesta. Jeho obyvatelia bývajú v škaredých panelákoch a na obživu si zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Patrí medzi nich i outsider Toník, anjelska Monika a duševne labilná matka dvoch detí Dáša. Hoci sa vo filme stretávame s tými istými hercami, nie je to pokračovanie Divokých včiel. „Priama väzba neexistuje, ale súvisia spolu tematicky. Oba sú o hľadaní lásky a seba samého. Štěstí je však dospelejší film,“ povedal režisér Sláma.

Piešťany

Krajina hojnosti (Land of plenty; r. W. Wenders, USA/Nem., 2004, 124 min.)
FK Fontána 20:00
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži. Nie celkom obyčajné road movie Wima Wendersa je zamyslením sa nad životom (nielen) v USA...

Trenčín

Arizona Dream (r. E. Kusturica, USA/Franc., 1993, 142 min.)
Artkino Metro 19:00
Poetická tragikomédia Emira Kusturicu síce vznikla v Amerike, ale nesie v sebe mnoho prvkov typických pre jeho predchádzajúce filmy. Vrátane hudby Gorana Bregovića. Je to film, ktorý obsahuje nádherné vízie a pôsobivé obrazové kompozície. Johnny Depp v ňom hrá počítača rýb v newyorskom prístave Alexa, od ktorého ujo Leo chce, aby pokračoval v rodinnej tradícii predaja cadilaccov. Život mĺkveho Alexa sa po príchode do mestečka v Arizone zmení, keď sa tam zjaví krásna a trošku svojrázna nymfomanka Elaine s nevlastnou dcérou Grace. Spoločne zažívajú nevšedné zážitky. Hoci sú hrdinovia „Arizonského sna“ navzájom veľmi rozdielni, v jednom sú si podobní – každý z nich má svoj sen. Chceli by ste lietať s nimi? Režisér do svojho filmu vložil poctu Tarkovskému, Scorsesemu, Coppolovi, Hitchcockovi i Formanovi. (Verzia je o dvadsať minút dlhšia než tá, ktorá bola uvádzaná v USA!)
 

 


autor Michal Michalovič 11.4.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.