PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



A chládok je fuč. Američania chodili počas víkendu najviac na Dobu ľadovú 2 a hneď sa postarali o najväčší víkendový zárobok tohto roku.

TOP 31. 3. - 2. 4. 2006
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Ice Age: The Meltdown Fox 1. týždeň   68,8 mil   68,0 mil
2. Inside Man Universal 2. týždeň   15,4 mil   52,5 mil
3. ATL Warner Bros. 1. týždeň   11,5 mil   11,5 mil
4. Failure to Launch Paramount 4. týždeň     6,4 mil   73,0 mil
5. V for Vendetta Warner Bros. 3. týždeň     6,2 mil   56,6 mil
6. Stay Alive Buena Vista 2. týždeň     4,5 mil   17,2 mil
7. Shes The Man DreamWorks 3. týždeň     4,4 mil   26,6 mil
8. Slither Universal 1. týždeň

    3,8 mil

    3,8 mil
9. The Shaggy Dog Buena Vista 4. týždeň   3,24 mil   53,5 mil
10. Basic Instinct 2 Sony 4. týždeň     3,2 mil    3,2 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Ice Age: The Meltdown (Doba ľadová 2)
Trojica hrdinov - mamut Manny, leňochod Sid, šablozubý tiger Diego stále držia spolu a užívajú si výhod sveta, ktorý je v stave topenia. Žijú v primitívnej verzii vodného parku, nabitého vodnými kĺzačkami, bazénmi s vlnami a množstvom zvierat, užívajúcich si slniečka. Manny sa obáva, že môže byť posledným žijúcim mamutom. Potom ale stretne Ellie... Dobré na tom je, že stretol poslednú samicu mamuta na svete. Zlé na tom je, že Ellie má problémy ohľadom pochopenia svojej identity. Ako by nebolo dosť ťažké, získať si Elliinu priazeň, tá ma ešte na dôvažok dvoch bratov z rodu vačíc, Crasha a Eddieho, párik nafúkaných a trúfalých nezbedníkov. K dobru im možno ale pripísať, že majú Ellie naozaj radi a správajú sa k nej veľmi ochranársky. Ale otepľovanie má jednu zásadnú nevýhodu: ohromnú a hrozivú povodeň. Diego ukrýva tajomstvo, o ktoré sa nepodelí s nikým zo svojich priateľov: má strach z vody. V potápajúcom sa svete to môže byť vážny problém. Sid túži po troške uznania. Chce dokázať, že si zaslúži trochu úcty od svojich priateľov, pričom stretne priateľov nových, ktorí ho neochvejne milujú.

Réžia: Carlos Saldanha (Roboti)
Scenár: Peter Gaulke, Gerry Swallow
Hovoria: Ray Romano (Doba ľadová), Johm Leguziamo (Land of the Dead), Denis Leary (Doba ľadová), Sean William Scott (The Dukes of Hazzard)
Premiéra na Slovensku: 6. 4. 2006

Takmer po štyroch mesiacoch nového roku prišiel prvý veľký blockbuster, ktorý v kinách za prvý víkend zarobil veľmi slušné peniaze. Ale od takého filmu, akým je Doba ľadová 2 sa to aj očakávalo. Prvé víkendové výsledky hovorili o viac ako 70 miliónovom zárobku, neskoršie, presnejšie výsledky sa zastavili na sume rovných 68 miliónov dolárov. Predpokladaný zárobok bol medzi 50 a 55 miliónov dolárov. 68 miliónový zárobok je najväčší ako v mesiaci marec, tak aj v apríli. A keď sa to tak spočíta, tak Doba ľadová 2 zarobila počas víkendu viac ako ostatných 15 filmov v tabuľke spolu.

Ziskovo najúspešnejším animovaným filmom naďalej ostáva Shrek 2 so 108 miliónmi v otváracom víkende, druhá je Rodinka Úžasných (70,4 mil.), na treťom Hľadá sa Nemo (70,2 mil.) a na štvrtom Doba ľadová 2 so 68 miliónmi. Doba ľadová 2 je tretím animovaným pokračovaním úspešných filmov a rovnako ako Príbeh hračiek 2Shrek 2 prekonala svojho predchodcu. Prvá Doba ľadová štartovala v marci roku 2002, za prvý víkend zarobila 46,3 miliónov a celkovo 176,3 miliónov v spojených štátoch a 206,3 miliónov mimo nich. Filmu sa výborne darilo na DVD, čo štúdio ubezpečilo v tom, že si diváci určite radi vychutnajú ďalšie dobrodružstvá zvieracích hrdinov.

Doba ľadová 2 mala jednu z najväčších reklamných kampaní v histórii, hovorí sa až o 100 miliónoch, ktoré boli dané len na reklamu, pričom rozpočet celého filmu bol 80 miliónov dolárov. Doba ľadová 2 sa nepostarala len o štvrtú najlepšiu premiéru animovaného filmu, ale zároveň ide aj o štvrtý najúspešnejší film štúdia 20th Century Fox, po filmoch Hviezdne vojny: Epizóda III – Pomsta Sithov (108,4 mil.) X-Men 2 (85,6 mil.) a Hviezdne vojny: Epizóda II – Klonovaní útočia (80 mil.).

Doba ľadová 2 zaznamenala veľmi pozitívny, 28 percentný nárast v predaji lístkov. Kým film v piatok zarobil 22 miliónov, v sobotu to bolo už 28 miliónov. Uvidíme, ako sa bude filmu dariť v ďalších víkendoch a ako dopadne klon Madagascaru - The Wild.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 61%, imdb.com – 7,1/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Čo k takejto stránke napísať? Len ráčte vstúpiť a bavte sa!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Inside Man (Spojenec)
Newyorský detektív Keith Miller je typický drsný policajt otrieskaný životnými skúsenosťami pozbieranými na uliciach, ktorému plánovaný kariérny vzostup komplikujú obvinenia z nezákonného zaobchádzania, ktoré sa s ním ťahajú od jeho posledného prípadu. Na programe dňa je ale nová akcia – v prepadnutej banke držia lupiči desiatky rukojemníkov. Táto krízová situácia, však bude veľmi neštandardná. Detektív Miller sa totiž musí stretnúť s asi najmúdrejším zločincom, ktorého za svoju bohatú kariéru videl a pokúsiť sa prekaziť zločin, ktorý sa zdá byť dokonalý. Vo chvíli, kedy sa vyjednávanie medzi policajtmi a chladnokrvným stratégom vyostruje a všetkým zúčastneným začínajú tiecť nervy, vstúpi do hry vplyvná právnička, ktorá chce túto krízu využiť vo svoj prospech. A detektív Miller si uvedomí, že pravidlá v tejto hre na mačku a myš neboli rozdané jednoznačne, že strany dobra a zla sa neustále vymieňajú úlohy a že na prvý pohľad dokonalý zločin môže byť ešte dokonalejší.

Réžia: Spike Lee (25. hodina)
Scenár: Russell Gewirtz
Hrajú: Denzel Washington (Training Day), Clive Owen (Na dotyk), Jodie Foster (Tajomný let), Christopher Plummer (Alexander Veľký), William Dafoe (Letec)
Premiéra na Slovensku: 30. 3. 2006

Bankový thriller Spike Leeho Spojenec klesol o jedno miesto a 46%. Počas druhého víkendu zarobil 15,4 milióna dolárov, takže na konte má tento 45 miliónový film už 52,5 miliónov dolárov. Už teraz ide o najziskovejší film Spike Leeho, pretože zárobok je väčší, ako mal jeho film Malcolm X z roku 1992. Vtedy zarobil 48,2 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 88%, imdb.com – 7,5/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Okrem infa o filme je tu množstvo ďalších zaujímavých informácii. Napríklad prehľad historicky najväčších krádeží či simulácia rukojemníka. Ide o príjemne prepracovanú stránku.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

ATL
Štyria mladí tínedžeri vyrástli v susediacej Atlante v pracujúcej vrstve, kde vládne hlavne hip-hopová hudba a kolieskové korčule. Ako sa pripravujú na život po strednej škole, sú vystavení výzvam, ktoré prinášajú rôzne zmeny v živote každého z nich.

Réžia: Chris Robinson
Scenár: Tina Gordon Chrism, Antwone Fisher
Hrajú: Big Boi, Bone Crusher, April Clark, Albe Daniels, Albert Daniels

Film je voľne nakrútený podľa zážitkov dospievania Dallasa Austina a Tionnea Watkinsa, ktorí vyrastali v Atlante. Zárobok 11,5 miliónov pre drámu ATL určenú nie tak celkom pre masové publikum, sa dá považovať za dosť veľké prekvapenie, aj preto, že sa film hral len v 1 602 kinách.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 63%, imdb.com – 3,7/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – D+

Trailer
Oficiálna stránka

V celku nie príliš zaujímavá stránka. Má síce všetko - od príbehu až po email updates, ale nič viac. Nič, čo by aj nezainteresovanému divákovi povedalo, prečo by mal práve tento film vidieť ...

             
Failure to Launch
Tripp nebol nikdy schopný opustiť rodné hniezdo, vždy mal zásobu pádnych dôvodov. Jeho rodičov to už prestalo baviť a najali si nádhernú a talentovanú ženu jeho snov. Tá jediná ho môže dostať z domu.

Réžia: Tom Dey (Showtime)
Scenár: Tom J. Astle, Matt Ember
Hrajú: Matthew McConaughey (Sahara), Sarah Jessica Parker (seriál Sex v meste), Kathy Bates (O Schmidtovi), Zooey Deschanel (Stopárov sprievodca po Galaxii)

Ukázalo sa, že romantická komédia Failure to Launch má dlhé nohy. Vo svojom štvrtom víkende od premiéry klesol zárobok filmu len o 36%, na 6,4 milióna dolárov. S 50 miliónovým rozpočtom má už na konte 73 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 28%, imdb.com – 5,5/10, Roger Ebert – 1/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – C+

Trailer
Oficiálna stránka

Aj taký vtáčik musí raz opustiť svoje hniezdo... Okrem klasických informácii o filme je tu aj možnosť Special Features a s ňou 10 ľahkých krokov ako ho dostať z domu, test Roommates vs. Parents a zoznam Trippových Top 10.

             
V for Vendetta
Príbeh sa odohráva v postkatastrofickej Británii drvenej totalitným režimom. Tajomný pomstiteľ vedie tvrdý odhodlaný boj proti totalitnej spoločnosti. Keď zachráni mladú ženu zo spárov tajnej polície, nachádza v nej nového spojenca...

Réžia: James McTeigue
Scenár: David Lloyd, Alan Moore, Andy Wachowski, Larry Wachowski
Hrajú: Natalie Portman (Star Wars), Hugo Weaving (Matrix), Stephen Rea (Interview s upírom), John Hurt (Kontakt), Stephen Fry (Stopárov sprievodca po Galaxii)
Premiéra na Slovensku: 20. 4. 2006

Pomaly ale isto sa z prvej päťky vytráca V ako Vendetta, ktorej celkový zárobok 56,6 milióna je o niečo vyšší, ako bol jej rozpočet. Ale skutočne len o niečo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 76%, imdb.com – 8,2/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Z tejto stránky sa po nájdení Českej zástavy dá prekliknúť na českú mutáciu, ktorá je rovnaká ako tá Americká. A musím uznať, že je to fakt fantastický web. Zatiaľ jednoznačne najlepšia oficiálna stránka k filmu v roku 2006.

Universal zažil sklamanie, pretože jeho horor Slither bol veľmi dobre prijatý kritikov, ale diváci naň veľmi nechodili. Z 1945-tich kín si film odniesol 3,8 milióna dolárov. To je ale nič oproti premiére Základného inštinktu 2. Ten skončil so zárobkom 3,2 miliónov dolárov na desiatom mieste a podľa hlasovania čitateľov na imdb.com ide zatiaľ o 66. najhorší film všetkých čias.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 131,4 miliónov dolárov za víkend.

 

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
1 - 3 apríl 2005 Sin City 29,1 mil
2 - 4 apríl 2004 Hellboy 23,2 mil
4 - 6 apríl 2003 Phone Booth 15,0 mil

Tipoval by som, že Doba ľadová 2 sa na prvom mieste ešte minimálne jeden víkend ohreje. Z noviniek má šancu u divákov zabodovať športová komédia The Benchwarmers, hudobná dráma s Antoniom Banderasom Take the Lead, ale aj hviezdne obsadený thriller Lucky Number Slevin.

 


autor Matej Oravec 7.4.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.