KLUBOVÉ TIPY 16.3. - 20.3. 2006

KLUBOVÉ TIPY 16.3. - 20.3. 2006

článok



16. 3.
ŠTVRTOK

Bratislava

Veľká žranica (La Grande bouffe; r. M. Ferreri, Franc./Tal., 1973, 135 min.)
Charlie 20:00
4 rozliční muži – pilot dopravného lietadla, majiteľ reštaurácie a kuchár v jednej osobe, televízny pracovník a sudca sa vydávajú na predĺžený víkend do starého domu na okraji Paríža, kde sa chystá „veľká žranica“, ktorá má byť tou poslednou. Pridáva sa k nim učiteľka Andrea a tri prostitútky, ktoré však z vydesenia ujdú. Podľa niekoho podobenstvo o konzumnej spoločnosti, podľa iných samoúčelná provokácia. Ráčte posúdiť sami.

Šílení (r. J. Švankmajer, ČR/SR, 2005, 118 min.)
Charlie 17:30
Filozofický horor zo začiatku 19. storočia, volne inšpirovaný poviedkami E. A. Poea Zaživa pochovaný a Šialený psychiater. Mladý Berlot (Pavel Liška) trpí chronickým snom, v ktorom sa ho nemocniční zriadenci snažia zošnurovať do zvieracej kazajky. Sen končí prebudením v zdemolovanej izbe. Po matkinom pohrebe sa Berlot v hostinci zoznámi s Markízom (Jan Tříska) a prijme pozvanie na jeho zámok. Raz v noci je svedkom libertinskych orgií v zámockej kaplnke. K účasti je prinútené mladé dievča, ktoré Berlota zaujme natoľko, že sa rozhodne zámok okamžite opustiť. Markíz však upadne do kataleptického záchvatu, ktorý vyzerá ako smrť. Markízov sluha donúti Berlota uzavrieť Markízovu truhlu. Na druhý deň nájdu Markíza, hodujúceho v rodinnej hrobke. I on má svoje tajomstvo a tak navrhne Berlotovi terapiu, ktorá by mala ukončiť ťaživé sny.


17. 3.
PIATOK

Bratislava

Otec na služobnej ceste (Otac na službenom putu; r. E. Kusturica, Juhoslávia, 1985, 137 min.)
FK Nostalgia 18:30
Príbeh o strate otca v kontexte rozchodu Titovej SFRJ s Kominternou odohrávajúci sa na začiatku päťdesiatych rokov, keď krajinu zachvátili politické čistky. Film rozpráva očami deväťročného Malika príbeh jednej z postihnutých rodín. „Služobná cesta“, na ktorú jeho otec odchádza, je pracovným táborom, do ktorého sa dostal kvôli nevinnému komentáru karikatúry v novinách. Voľná predohra k filmu Spomínaš na Dolly Bell? (v scenároch k obom filmom mali pôvodne členovia rodiny rovnaké mená) je napriek vážnosti témy plná melanchólie a jemnného absurdného humoru.

HIT týždňa
Iné svety
(r. M. Škop, SR/ČR, 2006, 78 min.)
Charlie 15:30, 18:00, 19:30
Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom západu a expresívnou emocionalitou východu. Teritórium pod Východnými Karpatami sa historicky vyvinul do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z „malých Babylonov“ tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im „šaleni vychodňari“. Film Iné svety skúma šiestich hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Sú produktom „made in Šariš“.


18. 3.
SOBOTA

Bratislava

Exil (r. T. Gatlif, Fran., 2004, 104 min.)
Charlie 17:15
Mladý pár sa vydáva na cestu do Alžírska, „zasľúbenej zeme“, odkiaľ utiekli ich rodičia. Cesta za koreňmi vedie cez Francúzsko a Španielsko a je lemovaná stretnutiami s vydedenými existenciami. Na jej konci čaká mladú dvojicu zrútenie pár ideálov, ale aj poznanie seba samých. Film ocenený Cenou za réžiu na MFF Cannes 2004.

Hotel Rwanda (r. T. George, VB/JAR/Tal., 2004, 121 min.)
Charlie 15:15, 17:45, 20:15
Film je nakrútený podľa skutočných udalostí. Rozpráva príbeh dramatickej politickej situácie, ktorá v roku 1994 prerástla do ozbrojených stretov dvoch národov žijúcich na území jedného štátu. Konflikt Hutuov a Tutsiov v prvej polovici 90. rokov minulého storočia si vyžiadal mnoho strát na ľudských životoch. Triezvy pohľad na komplikovanú situáciu, v ktorom herecky vyniká Don Cheadle.


19. 3.
NEDEĽA

Bratislava

Ghost Dog – Cesta samuraja (Ghost Dog: The Way Of The Samurai; r. J. Jarmusch, Franc./Nem./USA,Jap., 1999, 116 min.)
Charlie 20:00
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.

Čierna mačka, biely kocúr (Crna macka, beli macor; r. E. Kusturica, Fran./Nem./Juh., 1998, 129 min.)
Charlie 19:45
Živelná, divoká, dynamická čiernohumorná komédia z prostredia Balkánu. Pre Kusturicových fanúšikov povinnosť, rovnako ako aj pre ostatných, ktorí majú radi „uletené“ filmy.


20. 3.
PONDELOK

Bratislava

Povinné pozeranie
Fanny a Alexander
(r. I. Bergman, Švéd., 1983, 189 min.)
FK Nostalgia 18:30
Výpravná trojhodinová (v televíznej verzii päťhodinová) rodinná freska z počiatku minulého storočia, ktorú možno považovať za umelecky vrcholné dovŕšenie filmárskej dráhy Ingmara Bergmana (pôvodne to mal byť jeho posledný film). Režisér v nej kombinoval svoje spomienky na detstvo s detskou fantáziou a na osudy jednotlivých členov klanu Ekdahlovcov pozerá detskými očami citlivého Alexandra.
 
Rok diabla (Rok ďábla; r. P. Zelenka, ČR, 2002, 88 min.)
Charlie 17:30
Zaujímavé (a zábavné) pohrávanie sa s formou a obsahom vo fiktívnom dokumente Petra Zelenku o spevákovi Jaromírovi Nohavicovi a skupine Čechomor. Jeden zo Zelenkových filmov o hudobných kapelách (ďalšie: Mňága – Happy End, Visácí zámek) nás opäť zaťahuje do polosveta pravdy a mystifikácie, kde len ťažko rozlíšiť hranice skutočnosti a režisérovej fantázie.

Nitra

Môj Nikifor (r. K. Krauze, Poľ., 2004, 100 min.)
Kino klub 19:30
Film vychádza z autentických údajov o živote Epifana Drowniaka, ktorý sa preslávil ako naivný maliar Nikifor Krynický. V roku 1960 ho objavil maliar Marian Wlosiński, ktorý sa živil výzdobou kúpeľných domov v Krynici, kde Nikifor ponúkal rekreantom svoje obrázky. Nikifor sa potom usadil v Marianovej pracovni a ten, fascinovaný rýdzosťou a pôvabom jeho výtvarného prejavu, sa ho ujal. V snahe pochopiť fenomén zdravotne a mentálne postihnutého muža Marian rezignoval na svoju vlastnú tvorbu i na rodinný život. Obetavo, bez odozvy a náznaku vďačnosti zaistil Nikiforovi sociálne zázemie a v roku 1967 mu zariadil výstavu v prestížnej varšavskej galérii... Jeho dielo spoznal postupne celý svet.

Poprad

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
FK Poprad 19:00
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu.
 
Na záver informácia pre bratislavských filmových fanúšikov: od 16. 3. sa v bratislavskom kine Tatra bude konať už 8. ročník Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu. Podrobný program a viac o festivale nájdete tu.
 

ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
FK Za zrkadlom, Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Poprad

FK Poprad Kino Tatran, námestie sv. Egídie 43

Prešov

Klub filmového diváka Nám. Mieru 1 (Kino Klub)

Trnava

FK Naoko Nám. J. Herdu 2


autor Michal Michalovič 14.3.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.