KLUBOVÉ TIPY 7.3. - 13.3. 2006

KLUBOVÉ TIPY 7.3. - 13.3. 2006

článok



7. 3.
UTOROK

Bratislava

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Charlie 18:30, 20:45
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Siedma pečať (Det sjunde Inseglet; r. I. Bergman, Švéd., 1957, 94 min.)
FK Lúky 20:00
Stredoveký rytier Antonius Block dostane »odklad« smrti, počas ktorého s ňou zohrá šachovú partiu. Filmové podobenstvo Ingmara Bergmana, ktoré napriek svojmu špecifickému historickému kontextu je aktuálne aj dnes, vyjadruje sa k otázkam zmyslu života.

Nitra

Moje leto lásky (My Summer of Love; r. P. Pawlikowski, VB, 2004, 86 min.)
FK Nitra 20:00
Stretli sa náhodou a počas jedného sparného leta sa stali priateľkami. Napriek tomu, že jedna je úplným opakom tej druhej a aj napriek prvotným silným obavám z ich výrazných rozdielnych pováh a zázemia, prerástol ich vzťah do vzájomnej fascinácie a príťažlivosti. Každá od života očakáva veľa. Obe dúfajú v niečo veľkolepé a jedinečné. Postupne prichádzajú na to, že jedna druhej vie ponúknuť niečo zo seba... 

Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006 Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006

8. 3.
STREDA

Bratislava

Iné svety (r. M. Škop, SR/ČR, 2006, 78 min.)
FK Nostalgia 18:30
Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom západu a expresívnou emocionalitou východu. Teritórium pod Východnými Karpatmi sa historicky vyvinul do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z „malých Babylonov“ tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity, sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im „šaleni vychodňari“. Film Iné svety skúma šiestich hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Sú produktom „made in Šariš“.

Príbeh z Tokia (Tokjó monogatari; r. J. Ozu, Jap., 1953, 139 min.)
FK Za zrkadlom 18:03
Jedno z vrcholných diel japonskej kinematografie je prenikavým rodinným portrétom slávneho filmára, spirituálne ladeným road-movie citlivého pozorovateľa krehkých ľudských vzťahov na jeho obľúbenú tému medzigeneračnej konfrontácie vo vnútri rodiny. V minimalistickom príbehu sa starí manželia vydávajú z provincie na cestu do Tokia, kde chcú navštíviť svoje dospelé deti. Ale neustále zaneprázdnení syn i dcéra nemajú čas ani chuť venovať sa nevítaným rodičom...

Košice

Pink Floyd: The Wall (r. A. Parker, VB, 1982, 95 min.)
FK Cinefil 19:19
Vizuálne strhujúci film, ktorý rozpráva „príbeh“ rockovej superstar, hudobníka Pinka. Snímka začína (a v podstate sa aj celá odohráva) v hotelovej izbe, v Pinkovej hlave, keď sledujeme jeho spomienky na detstvo, stratu otca vo vojne, ale aj zážitky spojené s hudbou, sexom, drogami a alkoholom. Metaforické podobenstvo o rúcaní múrov, ako tých reálnych, tak isto aj imaginárnych. Hudobný sprievod je tvorený dvojalbumom skupiny Pink Floyd – The Wall, na základe ktorého film vznikol.

Martin

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
FK Alternatíva 17:30
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine? Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Trnava

Hoří má panenko (r. M. Forman, Čes./Tal., 1967, 69 min.)
FK Naoko 18:00
Modelový prieskum českého malomeštiactva v hyperbolizovanom krivom zrkadle, zvýrazňujúcom krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty či plytké svedomie. V karikovaní a pranierovaní je Forman neľútostný, komédia sa mení na tragifrašku s citom pre detail, gesto a dialóg. V zobrazení požiarnického plesu sa spájajú groteskné gagy s nekompromisným odhalením ľudskej prízemnosti a tuposti. Mravný stav spoločnosti sa tu zrkadlí najmä v starých ľuďoch ako obetiach organizačných zmätkov, živelných katastrôf a hlúposti svojich blížnych, ktorí svoju nekultúrnosť a neslobodu považujú v nenormálnych pomeroch za normálne.

2046 (r. Wong Kar-wai, Čína/Hongkong, 2004, 130 min.)
FK Naoko 20:00
Príbeh sa zaoberá spomienkami na stratené lásky a možnosťami pohybu v čase. Protagonista je spisovateľ, ktorý mal niekoľko vzťahov s rôznymi ženami, bývajúcimi zhodou okolností v rôznom čase v hotelovej izbe číslo 2046. Píše science-fiction o vlaku, ktorý odchádza  v rôznych intervaloch do roku 2046. Cestujúci v ňom objavujú svoje dávno zabudnuté myšlienky. A tento príbeh sa začne miešať s príbehom filmu... 

Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006 Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006

9. 3.
ŠTVRTOK

Bratislava

Idioti (Idioterne; r. L von Trier, Dánsko, 1998, 117 min.)
Charlie 20:00
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov. 
 
Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville; r. S. Chomet, Fr./Kan./Bel., 2002, 81 min.)
Charlie 18:00
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

Levice

Piesne z druhého poschodia (Sanger fran andra vaningen; r. R. Andersson, Švéd./Dán., 2000, 98 min.)
FK Otáznik 19:00
Kúzelník takmer rozreže pílou dobrovoľníka, mladé dievča je obetované, duch obeseného ruského mladíka hľadá svoju sestru, básnik sa zbláznil, obchodník podpáli svoj obchod, mŕtvy veriteľ neúnavne chodí za svojím dlžníkom... Bizarné čiernohumorné podobenstvo osobitého tvorcu o stave ľudstva, ktoré získalo Cenu poroty na MFF Cannes 2000, viac ako originálne zobrazuje odcudzenosť medzi ľuďmi, byrokraciu, davovú hystériu, túžbu po peniazoch, "chtíč", neveru, ponižovanie, bezmocnosť a chaos konzumnej spoločnosti.


10. 3.
PIATOK

Bratislava

Klan lietajúcich dýk (Shi mian mai fu; r. Y. Zhang, Čína/Hong Kong, 2005, 128 min.)
Charlie 15:15, 17:45, 20:15
Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk.

HIT týždňa
Šílení
(r. J. Švankmajer, ČR/SR, 2005, 118 min.)
FK Nostalgia 18:30
Filozofický horor zo začiatku 19. storočia, volne inšpirovaný poviedkami E. A. Poea Zaživa pochovaný a Šialený psychiater. Mladý Berlot (Pavel Liška) trpí chronickým snom, v ktorom sa ho nemocniční zriadenci snažia zošnurovať do zvieracej kazajky. Sen končí prebudením v zdemolovanej izbe. Po matkinom pohrebe sa Berlot v hostinci oznámi s Markízom (Jan Tříska) a prijme pozvanie na jeho zámok. Raz v noci je svedkom libertinskych orgií v zámockej kaplnke. K účasti je prinútené mladé dievča, ktoré Berlota zaujme natoľko, že sa rozhodne zámok okamžite opustiť. Markíz však upadne do kataleptického záchvatu, ktorý vyzerá ako smrť. Markízov sluha donúti Berlota uzavrieť Markízovu truhlu. Na druhý deň nájdu Markíza, hodujúceho v rodinnej hrobke. I on má svoje tajomstvo a tak navrhne Berlotovi terapiu, ktorá by mala ukončiť ťaživé sny.
 

11. 3.
SOBOTA

Bratislava

Proti múru (Gegen die Wand; r. F. Akin, Nem., 2003, 122 min.)
Tatra 20:30
Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú. Začína šialený a krutý pád do hĺbky násilia, vypätých emócií a vzájomných nedorozumení. Film Proti múru je divoká melodráma plná krutosti a vášnivej lásky, nakrútená výnimočne presvedčivo a vierohodne. Režisér používa moderné, často až dokumentárne výrazové prostriedky, nezáleží mu až tak na dokonalosti kompozície záberu – o to viac však film pôsobí ako záznam reality, ako prirodzený záznam hektického spôsobu života hlavných postáv.

Môj miláčik ráže 6,65 (Dear Wendy; r. T. Vinterberg, Dán./Franc./Nem.VB, 2005, 101 min.)
Charlie 15:30, 18:30, 20:30
Môj miláčik ráže 6,65 je príbehom mladého samotára Dicka, ktorý žije v chudobnom baníckom meste Estherlope. Keď jedného dňa nájde malú pištoľ zistí, že ho nebezpečne priťahuje i napriek jeho predstavám o mieri. Spoločne so svojím novým parťákom presvedčí ďalších mladých outsiderov v meste, aby sa pridali k jeho tajnému spolku, ktorý pomenuje Dandies - spolok s víziou mieru a zbraní. Napriek prísnemu pravidlu Dandies – nikdy nepoužiť zbraň – začnú mať títo mladíci čoskoro problémy a zistia, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali…

Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006 Klubové Tipy 7.3. - 13.3. 2006

12. 3.
NEDEĽA

Bratislava

Otec na služobnej ceste (Otac na službenom putu; r. E. Kusturica, Juhoslávia, 1985, 137 min.)
Charlie 19:45
Príbeh o strate otca v kontexte rozchodu Titovej SFRJ s Kominternou odohrávajúci sa na začiatku päťdesiatych rokov, keď krajinu zachvátili politické čistky. Film rozpráva očami deväťročného Malika príbeh jednej z postihnutých rodín. „Služobná cesta“, na ktorú jeho otec odchádza, je pracovným táborom, do ktorého sa dostal kvôli nevinnému komentáru karikatúry v novinách. Voľná predohra k filmu Spomínaš na Dolly Bell? (v scenároch k obom filmom mali pôvodne členovia rodiny rovnaké mená) je napriek vážnosti témy plná melanchólie a jemnného absurdného humoru.

2046 (r. Wong Kar-wai, Čína/Hongkong, 2004, 130 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:03
Príbeh sa zaoberá spomienkami na stratené lásky a možnosťami pohybu v čase. Protagonista je spisovateľ, ktorý mal niekoľko vzťahov s rôznymi ženami, bývajúcimi zhodou okolností v rôznom čase v hotelovej izbe číslo 2046. Píše science-fiction o vlaku, ktorý odchádza  v rôznych intervaloch do roku 2046. Cestujúci v ňom objavujú svoje dávno zabudnuté myšlienky. A tento príbeh sa začne miešať s príbehom filmu...


13. 3.
PONDELOK

Bratislava

Veľká žranica (La Grande bouffe; r. M. Ferreri, Franc./Tal., 1973, 135 min.)
Charlie 20:00
4 rozliční muži – pilot dopravného lietadla, majiteľ reštaurácie a kuchár v jednej osobe, televízny pracovník a sudca sa vydávajú na predĺžený víkend do starého domu na okraji Paríža, kde sa chystá „veľká žranica“, ktorá má byť tou poslednou. Pridáva sa k nim učiteľka Andrea a tri prostitútky, ktoré však z vydesenia ujdú. Podľa niekoho podobenstvo o konzumnej spoločnosti, podľa iných samoúčelná provokácia. Ráčte posúdiť sami.

Povinné pozeranie
Andrej Rubľov
(r. A. Tarkovskij, Rus., 1966, 174 min.)
FK Nostalgia 18:30
Jedno z najväčších umeleckých diel v dejinách kinematografie je nadčasovou výpoveďou o duchovnej sile a o prameňoch nezničiteľnej tvorivej energie. Historická freska o veľkom maliarovi ikon Andrejovi Rublevovi (Anatolij Solonicyn) je originálnym povahopisom Ruska 15. storočia, približujúcim životný štýl stredovekej ruskej spoločnosti - no zároveň i Tarkovského zamyslením sa nad poslaním umelca v spoločnosti a zmyslom umeleckej tvorby.

Košice

Povinné pozeranie
Moderná doba
(Modern times; r. Ch. Chaplin, USA, 1936, 89 min.)
FK Cinefil 19:19
Legendárna postava nemého filmu (konkrétne grotesky) Charlie Chaplin, nakrútil v roku 1936 svoje vari najkritickejšie dielo. Charlie sa v tomto filme zamestná v továrni, kde zvádza súboje nielen s technikou a rôznymi prístrojmi, ale je navyše nepretržite sledovaných z »vyšších miest«. Následne z továrne odíde a stretáva dievča, do ktorého sa zaľúbi...Chaplin v tomto filme spája oblasť, v ktorej kraľuje (grotesku) s kritikou jedného fenoménu – technologickej spoločnosti.

Nitra

Hoří má panenko (r. M. Forman, Čes./Tal., 1967, 69 min.)
FK Nitra 18:30
Modelový prieskum českého malomeštiactva v hyperbolizovanom krivom zrkadle, zvýrazňujúcom krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty či plytké svedomie. V karikovaní a pranierovaní je Forman neľútostný, komédia sa mení na tragifrašku s citom pre detail, gesto a dialóg. V zobrazení požiarnického plesu sa spájajú groteskné gagy s nekompromisným odhalením ľudskej prízemnosti a tuposti. Mravný stav spoločnosti sa tu zrkadlí najmä v starých ľuďoch ako obetiach organizačných zmätkov, živelných katastrof a hlúposti svojich blížnych, ktorí svoju nekultúrnosť a neslobodu považujú v nenormálnych pomeroch za normálne.

Poprad

Život je čudo (Zivot je cudo; r. E. Kusturica, Juhoslávia/Franc., 2004, 155 min.)
FK Poprad 19:00
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.


ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Kino Tatra Nám. 1. mája 7
FK Za zrkadlom, Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Košice

FK Cinefil Dominikánske nám. 8

Levice

FK Otáznik MsKS Sládkovičova 2

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Poprad

FK Poprad Kino Tatran, námestie sv. Egídie 43

Trnava

FK Naoko Nám. J. Herdu 2

 


autor Michal Michalovič 7.3.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.