KLUBOVÉ TIPY 21.2. - 27.2. 2006

KLUBOVÉ TIPY 21.2. - 27.2. 2006

článok



21. 2.
UTOROK

Bratislava

Zlomené kvety (Broken Flowers; r. J. Jarmusch, USA/Franc., 2005, 105 min.)
Charlie 18:00, 20:15
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých tvorcov Jima Jarmuscha vytvára Bili Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií. Stelesňuje Dona Johnstona, klasického muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa z anonymného listu dozvedá, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Na podnet suseda, považujúceho sa za detektíva-amatéra, začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by mohla byť matkou jeho dieťaťa...

Evanjelium Sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo; r. P. P. Pasolini, Tal., 1964, 140 min.)
FK Lúky 20:00
Pier Paolo Pasolini v roku 1964 nakrútil Evanjelium Sv. Matúša. Z postavy Ježiša Krista urobil „revolucionára“, oprostil ho od postu spasiteľa. Napriek tomuto posunu film prijala aj katolícka cirkev. Pasolini aj do tohto filmu vkladá svoje politické názory. Zaujímavosťou je, že film je nakrútený s prvkami neorealizmu – nakrúcaný v exteriéroch, s nehercami apod.

Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006 Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006

22. 2.
STREDA

Bratislava

Pink Floyd: The Wall (r. A. Parker, VB, 1982, 95 min.)
Charlie 18:00, 20:15
Vizuálne strhujúci film, ktorý rozpráva „príbeh“ rockovej superstar, hudobníka Pinka. Snímka začína (a v podstate sa aj celá odohráva) v hotelovej izbe, v Pinkovej hlave, keď sledujeme jeho spomienky na detstvo, stratu otca vo vojne, ale aj zážitky spojené s hudbou, sexom, drogami a alkoholom. Metaforické podobenstvo o rúcaní múrov, ako tých reálnych, tak isto aj imaginárnych. Hudobný sprievod je tvorený dvojalbumom skupiny Pink Floyd – The Wall, na základe ktorého film vznikol.

Dve tváre Very Drake (Vera Drake; r. M. Leigh, VB/Franc./Nový Zéland, 2004, 125 min.)
Charlie 20:30
Londýn, 50. roky 20. storočia. Vera drake, pracovitá matka rodiny zarába upratovaním domov bohatších rodín. Okrem toho vykonáva (zadarmo) jednu činnosť, ktorá už však nemusí byť tak nevinná. Ide o »pomáhanie dievčatám«. Pomoc však nemusí byť vždy pomocou, najmä ak ide o umelé vyvolávanie potratov. O Veru sa začne zaujímať polícia a jej sa triešti rodinný život...

Moderná doba (Modern times; r. Ch. Chaplin, USA, 1936, 89 min.)
FK Za zrkadlom 18:02
Legendárna postava nemého filmu (konkrétne grotesky) Charlie Chaplin, nakrútil v roku 1936 svoje vari najkritickejšie dielo. Charlie sa v tomto filme zamestná v továrni, kde zvádza súboje nielen s technikou a rôznymi prístrojmi, ale je navyše nepretržite sledovaných z »vyšších miest«. Následne z továrne odíde a stretáva dievča, do ktorého sa zaľúbi...Chaplin v tomto filme spája oblasť, v ktorej kraľuje (grotesku) s kritikou jedného fenoménu – technologickej spoločnosti.

Košice

Život je čudo (Zivot je cudo; r. E. Kusturica, Juhoslávia/Franc., 2004, 155 min.)
FK Cinefil 19:19
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.

Martin

Môj Nikifor (r. K. Krauze, Poľ., 2004, 100 min.)
FK Alternatíva 17:30
Film vychádza z autentických údajov o živote Epifana Drowniaka, ktorý sa preslávil ako naivný maliar Nikifor Krynický. V roku 1960 ho objavil maliar Marian Wlosiński, ktorý sa živil výzdobou kúpeľných domov v Krynici, kde Nikifor ponúkal rekreantom svoje obrázky. Nikifor sa potom usadil v Marianovej pracovni a ten, fascinovaný rýdzosťou a pôvabom jeho výtvarného prejavu, sa ho ujal. V snahe pochopiť fenomén zdravotne a mentálne postihnutého muža Marian rezignoval na svoju vlastnú tvorbu i na rodinný život. Obetavo, bez odozvy a náznaku vďačnosti zaistil Nikiforovi sociálne zázemie a v roku 1967 mu zariadil výstavu v prestížnej varšavskej galérii... Jeho dielo spoznal postupne celý svet.

Trnava

Veľká žranica (La Grande bouffe; r. M. Ferreri, Franc./Tal., 1973, 135 min.)
FK Naoko 18:00
4 rozliční muži – pilot dopravného lietadla, majiteľ reštaurácie a kuchár v jednej osobe, televízny pracovník a sudca sa vydávajú na predĺžený víkend do starého domu na okraji Paríža, kde sa chystá „veľká žranica“, ktorá má byť tou poslednou. Pridáva sa k nim učiteľka Andrea a tri prostitútky, ktoré však z vydesenia ujdú. Podľa niekoho podobenstvo o konzumnej spoločnosti, podľa iných samoúčelná provokácia.

Saló, alebo 120 dní Sodomy (Salò o le 120 giornate di Sodoma; r. P. P. Pasolini, Tal., 1975, 117 min.)
FK Naoko 20:30
Posledný film Pasoliniho. Symbolické podobenstvo, ktoré je inšpirované aj Danteho Peklom a Očistcom, zároveň aj markízom De Sade rozpráva o zvrátenosti fašistického režimu spôsobom, ktorý dodnes šokuje, provokuje a vyvoláva polemiky o zobrazovaní zvrátenosti vo filme, ktorých je v tomto prípade skutočne požehnane. Vstup len pre silné žalúdky!!!


23. 2.
ŠTVRTOK

Bratislava

Ghost Dog – Cesta samuraja (Ghost Dog: The Way of the Samurai; r. J. Jarmusch, Franc./Nem./USA,Jap., 1999, 116 min.)
Charlie 17:30
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
FK Igric 19:00
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. 

Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006 Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006

24. 2.
PIATOK

Bratislava

Muž bez minulosti (Mies vailla menneisyyttä; r. A. Kaurismäki, Fín./Nem./Franc., 2002, 97 min.)
FK Nostalgia 18:30
V tomto filme spracováva Kaurismäki svojím osobitým spôsobom vďačnú filmovú i literárnu tému o človeku, ktorý sa vyrovnáva so stratenou identitou a ktorý začína nový život. Neznámy muž je trojicou násilníkov takmer ubitý v parku pred helsinskou vlakovou stanicou. Prežije vlastnú smrť a preberá sa v kolónii bezdomovcov a chudákov na periférii, pri morskom brehu. Tu začína nový život bez minulosti, z ktorej si nič nepamätá. Zoznámi sa s osamelou členkou Armády spásy Irmou a spolu prežívajú šťastné chvíle. Keď sa nakrátko stane rukojemníkom dobráckeho bankového lupiča a potom sa ocitne v „opatere“ byrokratickej polície, vyjde jeho minulosť najavo...

Piesne z druhého poschodia (Sanger fran andra vaningen; r. R. Andersson, Švéd./Dán., 2000, 98 min.)
FK Nostalgia 20:45
Kúzelník takmer rozreže pílou dobrovoľníka, mladé dievča je obetované, duch obeseného ruského mladíka hľadá svoju sestru, básnik sa zbláznil, obchodník podpáli svoj obchod, mŕtvy veriteľ neúnavne chodí za svojím dlžníkom... Bizarné čiernohumorné podobenstvo osobitého tvorcu o stave ľudstva, ktoré získalo Cenu poroty na MFF Cannes 2000, viac ako originálne zobrazuje odcudzenosť medzi ľuďmi, byrokraciu, davovú hystériu, túžbu po peniazoch, "chtíč", neveru, ponižovanie, bezmocnosť a chaos konzumnej spoločnosti.

Mifune (Mifunes sidste sang; r. S. Kragh-Jacobsen, Dán./Švéd., 1999, 98 min.)
Charlie 20:00
Hrdinom filmu je mladý Kresten, ktorý sa v deň, keï dosiahol vrchol svojej kariéry svadbou s dcérou svojho šéfa, musí nečakane vrátiť na rodinnú farmu, kde zomrel jeho otec, a postarať sa o retardovaného brata Ruda. Kresten preto na inzerát najme pomocnicu do domácnosti, ktorou sa stane lepšia prostitútka Liva, snažiaca sa uniknúť z dovtedajšieho spôsobu života. K trojici ľudí na farme nakoniec pribudne ešte jej spurný brat Bjarke, vyhodený z internátnej školy. Režisér sa zameriava na popis vzťahov medzi postavami a na ich premeny...


25. 2.
SOBOTA

Bratislava

Eros (r. Wong Kar-wai, S. Soderbergh, M. Antonioni, Hongkong, Čína, USA, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, 2004, 104 min.)
Charlie 18:15, 20:15
Napriek tomu, že je po mozgovej príhode od roku 1985 paralyzovaný, občas si taliansky filmársky velikán Michelangelo Antonioni ešte sadne na režisérsku stoličku. V poviedke Ruka sa Wong Kar-wai zaoberá svojou utkvelou témou osamelosti muža, pohlteného milostnou vášňou: v Hongkongu roku 1963 prepadne mladý krajčír Chang osudovému citu k prostitútke. V poviedke Equilibrium sa Steven Soderbergh vracia do New Yorku roku 1955 príbehom o psychiatrovi, jeho neurotickom klientovi a erotizujúcej vidine krásnej ženy. Epizóda Nebezpečný vývoj udalostí rozohráva príbeh muža, ktorého dovolenku s manželkou naruší v toskánskom letovisku prítomnosť inej ženy. Tri krátke filmy sú poctou Antonionimu i jeho vlastným holdom témam lásky, sexu a túžby.

HIT týždňa
Utajený
(Caché; r. M. Haneke, Franc., 2005, 117 min.)
Kino Mladost 20:15
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvet-lenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006 Klubové Tipy 21.2. - 27.2. 2006

26. 2.
NEDEĽA

Bratislava

Plechový bubienok (Die Blechtrommel; r. V. Schlöndorff, Nem./Franc., 1979, 142 min.)
Charlie 20:00
Film ocenený Zlatou palmou ex aequo na  festivale v Cannes a Oscarom za najlepší cudzojazyčný film rozpráva príbeh chlapca Oskara, ktorý sa bráni svetu dospelých tak silno, že odmietne dospieť a protestuje tak hlasno, že jeho hlas rozbíja sklo.

Bokovka (Sideways; r. A. Payne, USA, 2004, 123 min.)
Artkino Lúky 20:00
Film ocenený Oscarom za najlepší adaptovaný scenár rozpráva príbeh o ceste dvoch nie práve najmladších mužov (nielen) za vínom. Herec Jack má týždeň pred svadbou a rozhodne sa ho stráviť so svojím priateľom Milesom. Spoločne strávený čas prinesie pre obidvoch mužov veľa nečakaných situácií a zvratov. Film je charakteristický trpkým humorom.


27. 2.
PONDELOK

Bratislava

Šílení (r. j. Švnakmajer, ČR/SR, 2005, 118 min.)
Charlie 20:15
Filozofický horor zo začiatku 19. storočia, volne inšpirovaný poviedkami E. A. Poea Zaživa pochovaný a Šialený psychiater. Mladý Berlot trpí chronickým snom, v ktorom sa ho nemocniční zriadenci snažia zošnurovať do zvieracej kazajky. Sen končí prebudením v zdemolovanej izbe. Po matkinom pohrebe sa Berlot v hostinci zoznámi s Markízom a prijme pozvanie na jeho zámok. Raz v noci je svedkom libertinskych orgií v zámockej kaplnke. K účasti je prinútené mladé dievča, ktoré Berlota zaujme natoľko, že sa rozhodne zámok okamžite opustiť. Markíz však upadne do kataleptického záchvatu, ktorý vyzerá ako smrť. Markízov sluha donúti Berlota uzavrieť Markízovu truhlu. Na druhý deň nájdu Markíza, hodujúceho v rodinnej hrobke. I on má svoje tajomstvo a tak navrhne Berlotovi terapiu, ktorá by mala ukončiť ťaživé sny.

Kukuška (r. A. Rogožkin, Rusko, 2002, 100 min.)
Charlie 17:30 
Náhoda počas 2. svetovej vojny zvedie dokopy Rusa, Fína a Laponku. Napriek tomu, že jeden druhému (a tretiemu) nerozumie ani slovo, sú nútení žiť spolu nejakú dobu na odľahlej usadlosti. Vzťahy medzi nimi sa rozvíjajú zaujímavým spôsobom. Tragikomédia o (nielen) jazykových bariérach.

Košice

Pianistka (La Pianiste; r. M. Haneke, Rakúsko/Fran., 2001, 130 min.)
FK Cinefil 19:19
Príbeh zrelej tridsiatničky Eriky, učiteľky hry na klavír, ktorá vedie trojaký život: vo dne je váženou osobou pedagogického zboru Viedenského konzervatória, v noci sa totiž oddáva zvrátenému sexuálnemu ukájaniu v obchodoch s tvrdým pornom, špehovaním mileneckých párov a masochistickým sebazraňovaním. Tretia poloha jej života je vypätý vzťah s matkou. Keď sa zoznámi s mladým a príťažlivým študentom walterom zisťuje, že nie je schopná naviazať normálny erotický vzťah. Film ovenčený viacerými festivalovými cenami.

Nitra

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
FK Nitra 20:00
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu.

Piešťany

Eros (r. Wong Kar-wai, S. Soderbergh, M. Antonioni, Hongkong, Čína, USA, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, 2004, 104 min.)
FK Fontána 20:00
Napriek tomu, že je po mozgovej príhode od roku 1985 paralyzovaný, občas si taliansky filmársky velikán Michelangelo Antonioni ešte sadne na režisérsku stoličku. V poviedke Ruka sa Wong Kar-wai zaoberá svojou utkvelou témou osamelosti muža, pohlteného milostnou vášňou: v Hongkongu roku 1963 prepadne mladý krajčír Chang osudovému citu k prostitútke. V poviedke Equilibrium sa Steven Soderbergh vracia do New Yorku roku 1955 príbehom o psychiatrovi, jeho neurotickom klientovi a erotizujúcej vidine krásnej ženy. Epizóda Nebezpečný vývoj udalostí rozohráva príbeh muža, ktorého dovolenku s manželkou naruší v toskánskom letovisku prítomnosť inej ženy. Tri krátke filmy sú poctou Antonionimu i jeho vlastným holdom témam lásky, sexu a túžby.

ADRESY FK

Bratislava

FK Igric Saratovská 2/A
Charlie Špitálska 4
Kino Mladosť Hviezdoslavovo nám. 17
FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
FK Za zrkadlom, Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Košice

FK Cinefil Dominikánske nám. 8

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1

Prešov

Klub filmového diváka Nám. Mieru 1 (Kino Klub)

Trnava

FK Naoko Nám. J. Herdu 2

 


autor Michal Michalovič 21.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.