KLUBOVÉ TIPY 14.2. - 20.2. 2006

KLUBOVÉ TIPY 14.2. - 20.2. 2006

článok



14. 2.
UTOROK

Bratislava

Ja milujem, ty miluješ (r. D. Hanák, Slov., 1980, 96 min.)
Charlie 20:00
Tento film, zachytávajúci vnútornú ľudskosť postáv z okraja spoločnosti, sa do kín dostal s deväťročným oneskorením kvôli absurdnému direktívnemu rozhodnutiu o údajnej „ošklivosti“ všetkých postáv a pochmúrnosti ladenia. Starý mládenec Pišta premáha handicap svojho nevábneho vzhľadu alkoholom. Verí priateľstvu s kolegom z vlakovej pošty, svetáckym Vincom. Ten však nešťastne zahynie a osamelý muž získa vysnenú priazeň Vincovej milenky Viery. Osudy neobvyklých hrdinov v neutešených prostrediach stanice, slobodárne a na dedine zachytil Hanák s pokorou, povyšujúc ich na umelecký obraz sveta.

Zlodeji bicyklov (Ladri di biciclette; r. V. De Sica, Tal., 1948, 93 min.)
FK Lúky 20:00
Jedna z klasík talianského neorealizmu. Vittorio De Sica vo svojom filme rozpráva príbeh lepiča plagátov, ktorý je pri svojej práci povinný mať bicykel. Keď mu ho niekto ukradne, celý dej sa sústreďuje na pátranie po zlodejovi. Film sa (tak ako je pri neorealizme zvykom) vyznačuje veľmi realisticky vykresleným prostredím a situáciami, ktoré na plátne sledujeme. 

Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006 Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006

15. 2.
STREDA

Bratislava

Lekcia Faust (r. J. Švankmajer, ČR/Franc., 1994, 89 min.)
Charlie 18:00
Druhý celovečerný film inak už vyše 30 rokov nakrúcajúceho tvorcu prináša mnohovrstvový osobitý, úchvatne imaginatívny pohľad na faustovský mýtus. Hlavným motívom je pokušenie, manipulácia (nemožnosť utiecť pred úzkosťami) a podliehanie zlu, ktoré sa nenápadne prediera do nášho každodenného života. Švankmajer ako obvykle využíva miešanie hraného filmu a animácie.

Albín menom Nói (Nói Albinói; r. D. Kári, Island/Nem./VB/Dán., 2003, 90 min.)
Charlie 17:30
Pohľad do života mladíka na Islande, kde prežíva všetky radosti, ale najmä strasti  neľahkého dospievania. Tragikomédia o mladíkovi, ktorá je vtipná a inteligentná zároveň a je zaujímavým príspevkom nového severského kina.

Jar, leto, jeseň, zima... a jar (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom; r. Kim Ki-duk, J. Kórea/SRN, 2003, 103 min.)
FK Nostalgia 20:45
Poetický výjav zo života mladého mnícha dospievajúceho v budhistickom kláštora pod vedením svojho majstra. Mladík sa vzdá „svätého“ života, aby zakúsil aj ten svetský. Film je výpoveďou o plynutí času a ľudského života a o hľadaní svojho miesta vo svete.

Metropolis (r. F. Lang, Nem., 1927, 119 min.)
FK Za zrkadlom 18:02
Sci – fi? V európskom kontexte radšej spoločensko – kritická metafora  v podaní vtedajšieho prominenta Fritza Langa. Ide o technicky najnáročnejší film známych ateliérov UFA pred finančným krachom. Herecká kreácia Brigitte Helm (vedľa Luisy Brooks asi najvýraznejšej ženskej predstaviteľky nemeckého expresionizmu) poskytuje zložitú dvojrolu v náročných podmienkach nemého filmu. Ako pre väčšinu expresionistických filmov, tak aj pre Metropolis je príznačné technické novátorstvo vrátane revolučných trikov s použitím veľkých zrkadiel nazývaným Schuftanov proces. Kontroverzne vyznieva nepravdepodobný záver filmu so symbolickým potrasením si ruky zástupcu robotníkov s kapitalistom. Toto gesto ovplyvnilo predovšetkým kladné prijatie snímky v radách nacizmu.

Martin

Eros (r. Wong Kar-wai, S. Soderbergh, M. Antonioni, Hongkong, Čína, USA, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, 2004, 104 min.)
FK Alternatíva 17:30
Napriek tomu, že je po mozgovej príhode od roku 1985 paralyzovaný, občas si taliansky filmársky velikán Michelangelo Antonioni ešte sadne na režisérsku stoličku. V poviedke Ruka sa Wong Kar-wai zaoberá svojou utkvelou témou osamelosti muža, pohlteného milostnou vášňou: v Hongkongu roku 1963 prepadne mladý krajčír Chang osudovému citu k prostitútke. V poviedke Equilibrium sa Steven Soderbergh vracia do New Yorku roku 1955 príbehom o psychiatrovi, jeho neurotickom klientovi a erotizujúcej vidine krásnej ženy. Epizóda Nebezpečný vývoj udalostí rozohráva príbeh muža, ktorého dovolenku s manželkou naruší v toskánskom letovisku prítomnosť inej ženy. Tri krátke filmy sú poctou Antonionimu i jeho vlastným holdom témam lásky, sexu a túžby.

Trnava

Evanjelium Sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo; r. P. P. Pasolini, Tal., 1964, 140 min.)
FK Naoko 20:00
Pier Paolo Pasolini v roku 1964 nakrútil Evanjelium Sv. Matúša. Z postavy Ježiša Krista urobil „revolucionára“, oprostil ho od postu spasiteľa. Napriek tomuto posunu film prijala aj katolícka cirkev. Pasolini aj do tohto filmu vkladá svoje politické názory. Zaujímavosťou je, že film je nakrútený s prvkami neorealizmu – nakrúcaný v exteriéroch, s nehercami apod.


16. 2.
ŠTVRTOK

Bratislava

Sloní muž (The Elephant Man; r. D. Lynch, USA, 1980, 125 min.)
Charlie 20:00
Príbeh »slonieho muža«, deformovaného chlapa, ktorý bol koncom 19. storočia živou atrakciou londýnskej spoločnosti sa v réžii Davida Lyncha mení na viacvrstvovú výpoveď. Okrem samotného príbehu sledujeme aj zaujímavým spôsobom vykreslenie londýnskej »high society« a jej vzťahu k »lúze«. Jeden z mála »normálnych« (rozumej: pochopiteľných filmov), ktorý však kvalitatívne nezaostáva za ďalšími majstrovými kúskami.

Kamoši (Buddy; r. M. Tyldum, Nórsko, 2003, 100 min.)
Charlie 18:15
Kristoffov bezstarostný život sa zmení vo chvíli, keď ho opustí jeho priateľka Elizabeth a dá prednosť svojmu šéfovi. Pripadá si ako outsider, jeho malý bezpečný svet sa rozpadáva na kusy. Jedného dňa sa však jeho uletené videodenníky náhodou dostanú do rúk televízneho producenta, ktorý z nich urobí úspešný zábavný program. O niekoľko týždňov sa jeho život a život jeho priateľov stáva verejným tajomstvom a z Krisstoffa hviezda šoubiznisu. Všetko je znovu krásne a ružové, o chvíľu však začne mať problém – jeho zmedializovaní kamaráti sa postupne začínajú od neho odvracať...

Levice

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
Kino Junior 19:00
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine. Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006 Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006

17. 2.
PIATOK

Bratislava

Stvorení pre lásku (Fa yeung nin wa; r. Wong Kar-wai, Franc./Hongkong, 2000, 98 min.)
FK Nostalgia 18:30
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia filmu vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola.

2046 (r. Wong Kar-wai, Čína/Hongkong, 2004, 130 min.)
FK Nostalgia 20:45
Príbeh sa zaoberá spomienkami na stratené lásky a možnosťami pohybu v čase. Protagonista je spisovateľ, ktorý mal niekoľko vzťahov s rôznymi ženami, bývajúcimi zhodou okolností v rôznom čase v hotelovej izbe číslo 2046. Píše science-fiction o vlaku, ktorý odchádza  v rôznych intervaloch do roku 2046. Cestujúci v ňom objavujú svoje dávno zabudnuté myšlienky. A tento príbeh sa začne miešať s príbehom filmu...


18. 2.
SOBOTA

Bratislava

Okno naproti (r. F. Ozpetek, Tal./VB, 2003, 100 min.)
Charlie 18:15
Vzťah manželského páru Giovanny a Davida sa začne meniť v momente, keď spoznajú staršieho gentlemana, ktorý utrpel stratu pamäte. Postavy vo filme sa musia vysporiadať nielen so vzťahmi medzi sebou, ale vyriešiť aj svoje vlastné problémy a zabudnuté traumy z minulosti.

Kráľ tancuje (Le roi danse; r. G. Corbiau, Franc./Belg., 2000, 115 min.)
Charlie 19:30
Režisér Gérard Corbiau, u nás známy snímkou Farinelli, sa filmom Kráľ tancuje vracia k historickej tematike a svoj príbeh rozpráva s citom výtvarníka. Dej sa odohráva na francúzskom kráľovskom dvore, kde neplnoletý Ľudovít XIV. musí čeliť intrigám mnohých neprajníkov, bojujúcich o moc. Mladý panovník preto uniká zo zraňujúcej reality do vlastného sveta, ktorý zasvätí tancu. Oporou sa mu stávajú hudobník a choreograf Lully a dramatik Moliére. Film Kráľ tancuje získal tri nominácie na Césara 2001.

Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006 Klubové Tipy 14.2. - 20.2. 2006

19. 2.
NEDEĽA

Bratislava

Dve tváre Very Drake (Vera Drake; r. M. Leigh, VB/Franc./Nový Zéland, 2004, 125 min.)
Charlie 20:30
Londýn, 50. roky 20. storočia. Vera drake, pracovitá matka rodiny zarába upratovaním domov bohatších rodín. Okrem toho vykonáva (zadarmo) jednu činnosť, ktorá už však nemusí byť tak nevinná. Ide o »pomáhanie dievčatám«. Pomoc však nemusí byť vždy pomocou, najmä ak ide o umelé vyvolávanie potratov. O Veru sa začne zaujímať polícia a jej sa triešti rodinný život...

Zlomené kvety (Broken Flowers; r. J. Jarmusch, USA/Franc., 2005, 105 min.)
Charlie 18:00, 20:15
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých tvorcov Jima Jarmuscha vytvára Bili Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií. Stelesňuje Dona Johns tona, klasického muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa z anonymného listu dozvedá, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Na podnet suseda, považujúceho sa za detektíva-amatéra, začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by mohla byť matkou jeho dieťaťa...


20. 2.
PONDELOK

Bratislava

Povinné pozeranie
Sladký život
(La dolce vita; r. F. Fellini, Tal./Fran., 1960, 169 min.)
FK Nostalgia 18:30
Mozaika výjavov z niekoľkých dní v živote mladého novinára Marcella, pohybujúceho sa v sprievode fotografa paparazza v atraktívnom a škandálnom panoptikálnom svete rímskej smotánky, je jedným z najvýznamnejších filmov 20. storočia. Marcello je človek v podstate vážny a seriózny, ktorý však pri svojej práci poznal „sladký“ život vyššej spoločnosti a podľahol mu. Stáva sa hrdinom erotických škandálov, divokých večierkov vo vilách a zámkoch, zvrhajúcich sa na pitky a orgie, prehýrených nocí, po ktorých prichádza kalné ráno, odhaľujúce druhú stranu tohto života.

Volanie mora (Mar Adentro; r. A. Amenábar, Špan./Fran./Tal., 2004, 125 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:02
Ramon už takmer 30 rokov leží na lôžku a musí sa o neho starať rodina. Túži po smrti. Jeho rodina preto privolá právničku, ktorá problém chce riešiť legálnou cestou. Do jeho života vstúpi ešte jedna žena, pričom obidve sa do neho zamilujú a začnú prehodnocovať svoj život.

Nitra

Lásky jednej plavovlásky (r. M. Forman, Čes., 1964, 75 min.)
FK Nitra 18:00
Hlavné dejové pásmo svetoznámeho filmu tvoria dve vzájomne prepletené horké anekdoty. Namiesto mladých vojakov prevelia do prefeminizovaného mesta záložákov, ktorí sú pre vydajachtivé devy neperspektívni. V dlhej „zoznamovacej“ sekvencii sledujeme pokusy troch ženáčov v zelenom „zbaliť“ učnice, čo sprevádza rad trapasov a obojstranný ostych. Naivná Andula strávi noc s mladým pianistom pražského orchestra a prepadne ilúzii „veľkej lásky“, aby padla do jej pasce v byte jeho rodičov. Maximálna autentickosť je dosiahnutá dokumentárnym pozorovaním všedného prostredia, neučesanými dialógmi, výborným výberom protagonistov, vzájomnou polaritou grotesknej a poetickej nadsázky. Kľúčová scéna milovania obsahuje „pamätný“ pravouhlo komponovaný záber, v ktorom chlapcova hlava zakrýva dievčenské lono (pri rozhovore o Picassovi).

Piešťany

Nechoď klopať na dvere (Don´t Come Knocking; r. W. Wenders, Nem./USA, 2005, 122 min.) 
FK Fontána 20:00
Howard Spence pamätá na lepšie dni. Býval obľúbeným westernovým hrdinom, ale teraz sa už objavuje len vo vedľajších úlohách nie príliš populárneho žánru. Pocit neuspokojenia a osamelosti často utápa v alkohole a so ženami mu to už tiež nejde tak ako predtým. Keď sa od svojej matky dozvie, že má niekde pravdepodobne potomka, skrsne v ňom myšlienka, že jeho život nemusí byť tak prázdny, a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen, ktorú kedysi miloval a opustil. Doreen má syna Earla, ktorý jej zostal ako spomienka na ich lásku…

Voľbu HITu týždňa tentokrát prenechám na vás...

ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
FK Za zrkadlom, Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Levice

Kino Junior MsKS Sládkovičova 2

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1

Prešov

Klub filmového diváka Nám. Mieru 1 (Kino Klub)

Trnava

FK Naoko Nám. J. Herdu 2


autor Michal Michalovič 14.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.