KLUBOVÉ TIPY 7.2. - 13.2. 2006

KLUBOVÉ TIPY 7.2. - 13.2. 2006

článok



7. 2.
UTOROK

Bratislava

2046 (r. Wong Kar-wai, Čína/Hongkong, 2004, 130 min.)
Charlie 18:00, 20:30
Príbeh sa zaoberá spomienkami na stratené lásky a možnosťami pohybu v čase. Protagonista je spisovateľ, ktorý mal niekoľko vzťahov s rôznymi ženami, bývajúcimi zhodou okolností v rôznom čase v hotelovej izbe číslo 2046. Píše science-fiction o vlaku, ktorý odchádza  v rôznych intervaloch do roku 2046. Cestujúci v ňom objavujú svoje dávno zabudnuté myšlienky. A tento príbeh sa začne miešať s príbehom filmu...

Cool & Crazy (r. K. E. Jensen, Nór., 2001, 105 min.)
Charlie 18:15
Nie je to lákadlo pre turistov, ani výmysel filmárov – je to skutočnosť! Niekedy bláznivá a len ťažko uveriteľná ako osudy autentických predstaviteľov, členov mužského vokálneho súboru z mestečka Berlevag. Mrazivá krása pobrežia Barentsovho mora skvele podtrhuje mentalitu ľudí, ktorí vďaka svojmu hudobnému zápalu zabúdajú aj na drsné prírodné podmienky. Knut Erik Jensen citlivo, s veľkým zmyslom pre detail a humor skladá mozaiku rôznorodých životných príbehov. Minimálne jedno ich však spája – obdivuhodná vitalita a vôľa postaviť sa nepriazňam každého druhu... Film bol ocenený ako najlepší dokument na MFF Chicago 2001.

Košice

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
FK Cinefil 19:19
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine? Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Nitra

Evanjelium Sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo; r. P. P. Pasolini, Tal., 1964, 140 min.)
FK Nitra 19:00
Pier Paolo Pasolini v roku 1964 nakrútil Evanjelium Sv. Matúša. Z postavy Ježiša Krista urobil „revolucionára“, oprostil ho od postu spasiteľa. Napriek tomuto posunu film prijala aj katolícka cirkev. Pasolini aj do tohto filmu vkladá svoje politické názory. Zaujímavosťou je, že film je nakrútený s prvkami neorealizmu – nakrúcaný v exteriéroch, s nehercami apod.

Prešov

Stratené v preklade (Lost In Translation; r. S. Coppola, USA/Jap. 2003, 100 min.)
Klub filmového diváka 19:30
Stárnuci herec Bob a mladá žena Charlotta sa stretávajú na opačnej pologuli, v Japonsku. Rozdielnosť (nielen) časových pásiem spôsobuje, že medzi nimi vzniká zaujímavý vzťah. Soffia Coppola po »Smrti panien« potvrdzuje, že skutočne vie pútavo a pritom úsporne narábať s príbehom aj s filmovými prostriedkami. 

Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006 Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006

8. 2.
STREDA

Bratislava

Čierny Peter (r. M. Forman, Čes., 1963, 87 min.)
Charlie 20:15
Prenikavá psychologická a sociologická generačná štúdia s komediálnym nadhľadom a porozumením pre svet otcov i synov onej doby je mozaikou drobných, zdanlivo bezvýznamných udalostí v živote 16-ročného učňa. Tvorcovia sa celkom podriadili naturelu protagonistov (excelujú tu kapelník kolínskej dychovky Jan Vostrčil, známy z viacerých vynikajúcich filmov, a poslucháč DAMU Vl. Pucholt), dialógy tak vyvolávajú dojem magnetofónového záznamu autentických rozhovorov. Dobromyseľné kázanie pedantského otca vyznieva ako reťaz zúfalo neúčinných fráz, ktoré namiesto dôvery vytvárajú vákuum vzájomného nepochopenia. Scény s Petrom, Pavlou a oboma murárskymi učňami majú charakter ľúbezných ilustrácií pubertálnych neistôt a exhibícií.

Krajina hojnosti (Land of plenty; r. W. Wenders, USA/Nem., 2004, 124 min.)
FK Nostalgia 18:30
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži. Nie celkom obyčajné road movie Wima Wendersa je zamyslením sa nad životom (nielen) v USA...

Krížnik Poťomkin (Bronenosec Poťomkin; r. S. Ejzenštejn, Rus., 1925, 66 min.)
FK Za zrkadlom 18:02
21. december 1925, kedy mal v Moskve premiéru film "Krížnik Poťomkin", navždy vošiel do dejín kinematografie... Vzniklo legendárne dielo, ktoré potom dlhé desaťročia obsadzovalo v najvýznamnejších filmových anketách prvé miesto a stalo sa tak jedným z najslávnejších filmov všetkých dôb. Námetom príbehu sa stala vzbura námorníkov na krížniku Poťomkin Tauridský v roku 1905. Ejzenštejn vo filme novátorsky využíva skúsenosti dovtedajšieho umeleckého vývinu, možnosti moderného filmového vyjadrovania v integrácii s postupmi výtvarného umenia, drámy, literatúry a hudobnej harmónie.

Košice

Nechoď klopať na dvere (Don´t Come Knocking; r. W. Wenders, Nem./USA, 2005, 122 min.) 
FK Cinefil 19:19
Howard Spence pamätá na lepšie dni. Býval obľúbeným westernovým hrdinom, ale teraz sa už objavuje len vo vedľajších úlohách nie príliš populárneho žánru. Pocit neuspokojenia a osamelosti často utápa v alkohole a so ženami mu to už tiež nejde tak ako predtým. Keď sa od svojej matky dozvie, že má niekde pravdepodobne potomka, skrsne v ňom myšlienka, že jeho život nemusí byť tak prázdny, a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen, ktorú kedysi miloval a opustil. Doreen má syna Earla, ktorý jej zostal ako spomienka na ich lásku…

Martin

Mifune (r. S. Kragh-Jacobson, Dán./Švéd., 1998, 98 min.)
FK Alternatíva 17:30
Hrdinom filmu je mladý Kresten, ktorý sa v deň, keï dosiahol vrchol svojej kariéry svadbou s dcérou svojho šéfa, musí nečakane vrátiť na rodinnú farmu, kde zomrel jeho otec, a postarať sa o retardovaného brata Ruda. Kresten preto na inzerát najme pomocnicu do domácnosti, ktorou sa stane lepšia prostitútka Liva, snažiaca sa uniknúť z dovtedajšieho spôsobu života. K trojici ľudí na farme nakoniec pribudne ešte jej spurný brat Bjarke, vyhodený z internátnej školy. Režisér sa zameriava na popis vzťahov medzi postavami a na ich premeny. Citlivo a s jemným humorom rozvíja jednoduchý príbeh, do ktorého sa jeho protagonisti vlastnou vinou čoraz väčšmi zapletajú...

Trnava

Povinné pozeranie
Accattone
(r. P. P. Pasolini, Tal., 1961, 110 min.)
FK Naoko 20:00
Pasoliniho debut je akýmsi oneskoreným plodom neorealizmu. Do istej miery súzvučí so sociologizujúcimi pokusy amerického undergroundu či s poľskou "čiernou sérií". Realistický "barbarismus" v zobrazovaní prostredia (vrátane dialogov a fragmentárnej montáže) je transcendovaný detailmi tvárí hrdinov : povaľača Accattoneho, ktorý chce žít ľudsky, ale už to nevie, prostitútky Maddaleny či dievčaťa Hviezdičky, ktorá mu má ukázať cestu. Individualistická vzbura na dne sa však nemôže skončiť inak než tragicky.


9. 2.
ŠTVRTOK

Bratislava

To je moje telo (Too much flesh; r. P. Arnold, J.-M. Barr, Franc., 2000, 109 min.)
Charlie 20:00
To je moje telo je druhou časťou plánovanej trilogie Jean-Marc Barra, venovanej slobode a láske. Prvá časť, venovaná slobode tela, bola pod názvom Milenci uvedená aj na MFF Bratislava. Táto druhá časť bola nakrúcaná v USA a jej tematickým zameraním je sexuálna sloboda. Hlavný hrdina Lyle je mladý farmár, túžiaci po vášnivom milostnom vzťahu, ktorý sa mu nepodarilo vybudovať so svojou manželkou Amy. Lyleove túžby však naplní mladá Francúzska Juliette, ktorá si tak vyslúži opovrhnutie obyvateľov malého puritánskeho mestečka.

Mexická jazda (Y tu mamá también; r. Alfonso Cuarón, Mexiko, 2001, 106 min.)
Charlie 18:00
Dvaja mladíci sa vydajú na cestu a priberú vydatú 28 ročnú ženu. Ich cesta nemá konkrétny cieľ, no napriek tomu počas nej dospievajú. Dusná erotická atmosféra, ktorá vznikne, má za následok pomalé miznutie detskej nevinnosti a prerod  z chlapcov na mužov. 

Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006 Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006

10. 2.
PIATOK

Bratislava

HIT týždňa
Sex a Lucia
(Luciá y el sexo; r. J. Medem, Špan., 2001, 129 min.)
Charlie 20:30
Španielsky režisérsky kúzelník Julio Medem ponúka príbeh plný telesnej vášne, bolestne hlbokej lásky a krehkej mystiky. Rovnako ako v predchádzajúcich filmoch, aj tu môžeme nájsť jeho originálny poetický pohľad na svet, pre ktorý je príznačná hra s predstavami a skutočnosťou a s logikou časovej postupnosti. Dôraz na osudovosť mení súkromný príbeh vášne, viny a odpustenia na podobenstvo o zložitej previazanosti ľudských osudov. Vo vizuálne pôsobivej snímke hrá dôležitú úlohu aj zmyslovosť a zmyselnosť, symboly Slnka a Mesiaca, more aj idylická a pritom drsná krajina, ktorá sa stáva súčasťou rozprávania.

Eros (r. Wong Kar-wai, S. Soderbergh, M. Antonioni, Hongkong, Čína, USA, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, 2004, 104 min.)
FK Nostalgia 18:30
Napriek tomu, že je po mozgovej príhode od roku 1985 paralyzovaný, občas si taliansky filmársky velikán Michelangelo Antonioni ešte sadne na režisérsku stoličku. V poviedke Ruka sa Wong Kar-wai zaoberá svojou utkvelou témou osamelosti muža, pohlteného milostnou vášňou: v Hongkongu roku 1963 prepadne mladý krajčír Chang osudovému citu k prostitútke. V poviedke Equilibrium sa Steven Soderbergh vracia do New Yorku roku 1955 príbehom o psychiatrovi, jeho neurotickom klientovi a erotizujúcej vidine krásnej ženy. Epizóda Nebezpečný vývoj udalostí rozohráva príbeh muža, ktorého dovolenku s manželkou naruší v toskánskom letovisku prítomnosť inej ženy. Tri krátke filmy sú poctou Antonionimu i jeho vlastným holdom témam lásky, sexu a túžby.


11. 2.
SOBOTA

Bratislava

Môj Nikifor (r. K. Krauze, Poľ., 2004, 100 min.)
Charlie 17:45, 19:45
Film vychádza z autentických údajov o živote Epifana Drowniaka, ktorý sa preslávil ako naivný maliar Nikifor Krynický. V roku 1960 ho objavil maliar Marian Wlosiński, ktorý sa živil výzdobou kúpeľných domov v Krynici, kde Nikifor ponúkal rekreantom svoje obrázky. Nikifor sa potom usadil v Marianovej pracovni a ten, fascinovaný rýdzosťou a pôvabom jeho výtvarného prejavu, sa ho ujal. V snahe pochopiť fenomén zdravotne a mentálne postihnutého muža Marian rezignoval na svoju vlastnú tvorbu i na rodinný život. Obetavo, bez odozvy a náznaku vďačnosti zaistil Nikiforovi sociálne zázemie a v roku 1967 mu zariadil výstavu v prestížnej varšavskej galérii... Jeho dielo spoznal postupne celý svet.

Company (r. R. Altman, USA, 2003, 112 min.)
Charlie 19:00
Pohľad do zákulisia prestížneho chicagského baletného súboru Joffrey Ballet. Altman ponúka vo filme zábery z tanečných vystúpení, ale aj príbeh mladej tanečníčky, ktorá je len krôčik od toho, aby sa stala hlavnou tanečníčkou v súbore... 

Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006 Klubové Tipy 7.2. - 13.2. 2006

12. 2.
NEDEĽA

Bratislava

5x2 (r. F. Ozon, Fran., 2004, 90 min.)
Charlie 17:30, 20:00
Film Francoisa Ozona rozpráva príbeh manželského páru. Zaujímavá naratívna štruktúra, ktorú Ozon doťahuje do dokonalosti je jedným z hlavných atribútov filmu, pričom nezaostávajú ani ostatné zložky, či už vynikajúco napísaný scenár a dialógy, ale aj kvalitné herecké výkony v hlavných aj vedľajších úlohách. Ak si myslíte, že na tému manželstva už bolo prostredníctvom filmu povedané všetko, rozhodne sa vyberte na 5x2!

Zlomené kvety (Broken Flowers; r. J. Jarmusch, USA/Franc., 2005, 105 min.)
Kino Istota 17:30, 20:00
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých tvorcov Jima Jarmuscha vytvára Bili Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií. Stelesňuje Dona Johns tona, klasického muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení vo chvíli, keď sa z anonymného listu dozvedá, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Na podnet suseda, považujúceho sa za detektíva-amatéra, začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by mohla byť matkou jeho dieťaťa...


13. 2.
PONDELOK

Bratislava

Lekcia Faust (r. J. Švankmajer, ČR/Franc., 1994, 89 min.)
Charlie 18:00
Druhý celovečerný film inak už vyše 30 rokov nakrúcajúceho tvorcu prináša mnohovrstvový osobitý, úchvatne imaginatívny pohľad na faustovský mýtus. Hlavným motívom je pokušenie, manipulácia (nemožnosť utiecť pred úzkosťami) a podliehanie zlu, ktoré sa nenápadne prediera do nášho každodenného života. Švankmajer ako obvykle využíva miešanie hraného filmu a animácie.

Brezový háj (Brzezina; r. A. Wajda, Poľ., 1970, 92 min.)
FK Nostalgia 18:30
Príbeh dvoch bratov, staršieho Boleslawa, ktorý žije na lesnej samote s malou dcérkou a so spomienkami na predčasne zosnulú ženu, a Stanislawa, ktorý po rokoch prichádza do horárne uprostred brezového hája z ďalekej cudziny, kde si márne liečil svoju pľúcnu chorobu. Stanislaw vie, že mu zostáva len málo života, preto sa snaží prežiť ho intenzívne, raduje sa z hudby a dychtivo vychutnáva lásku vidieckej krásavice Maliny. Boleslaw sa od brata líši nielen fyzickým zdravím, ale aj svojou neschopnosťou vnímať krásu, sklonom k sebatrýzneniu, k uzatváraniu sa pred svetom. Stále ho sužuje ženina smrť, naviac je posadnutý podozrením, že ho podvádzala so sedliakom Michalom. Až bratova smrť akoby Boleslawa prebudila k novému životu: objavuje svoju dcérku Olu, dovtedy odstrkovanú a trestanú za domnelé či skutočné viny jej matky, konečne povolí svoju túžbu po Maline a odchádza navždy ďaleko od ženinho a bratovho hrobu...

Teoréma (r. P. P. Pasolini, Tal., 1968, 105 min.)
FK Nostalgia 20:45
„Sémioticko-erotická“ správa, v ktorej do buržoáznej rodiny prichádza zvláštny posol, aby zviedol všetkých jej členov tejto. Táto situácia spôsobí mnoho komplikácií a nič nebude tak ako predtým. Pasoliniho nejednoznačná poéma je príkladom silného vyjadrovania sa cez film – v celom diele zaznie iba 923 slov...

Jar, leto, jeseň, zima... a jar (r. Kim Ki-duk, J. Kórea/SRN, 2003, 103 min.)
Artkino Za Zrkadlom 20:02
Poetický výjav zo života mladého mnícha dospievajúceho v budhistickom kláštora pod vedením svojho majstra. Mladík sa vzdá „svätého“ života, aby zakúsil aj ten svetský. Film je výpoveďou o plynutí času a ľudského života a o hľadaní svojho miesta vo svete.

Košice

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
FK Cinefil 19:19
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma, je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu.
Nitra

Kytica z tisíc a jednej noci (Fiore delle mille e una notte, r. P. P. Pasolini, Tal./Fran., 1974, 131 min.)
FK Nitra 18:00
Pier Paolo Pasollini vybral zopár príbehov z Rozprávok 1000 a 1 noci a uviazal z nich kyticu. Kvázi poviedkový film tvorený príbehmi spája putovanie mladého Nur Er Dina hľadajúceho svoju otrokyňu Zumurrud, počas ktorého prejde náručami mnohých žien a vypočuje si mnoho príbehov...

Piešťany

Príbehy obyčajného šialenstva (r. P. Zelenka, ČR/Nem./SR, 2005, 100 min.)
FK Fontána 20:00
Petr je muž po 30, okolo ktorého sa dejú »zvláštne veci«. Musí sa vysporiadať so svetom a v prvom rade so svojim vlastným životom. Film o šialencoch v nás, medzi nami a okolo nás nakrútený Petrom Zelenkom, režisérom známych Knoflikářov, či autora scenára k Samotářom Davida Ondříčka.

Poprad

Volanie mora (Mar adentro; r. A. Amenábar, Špan./Fran./Tal., 2004, 125 min.)
FK Poprad 19:00
Ramon už takmer 30 rokov leží na lôžku a musí sa o neho starať rodina. Túži po smrti. Jeho rodina preto privolá právničku, ktorá problém chce riešiť legálnou cestou. Do jeho života vstúpi ešte jedna žena, pričom obidve sa do neho zamilujú a začnú prehodnocovať svoj život.


ADRESY FK

Bratislava

FK; Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Charlie Špitálska 4
Kino Istota Karloveská 32

Košice

FK Cinefil Dominikánske nám. 8

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1

Poprad

FK Poprad Kino Tatran, nám. sv. Egídie 43

Prešov

Klub filmového diváka (Kino klub) Nám. Mieru 1

Trnava

FK Naoko Kino Hviezda, Paulínska 1

 


autor Michal Michalovič 7.2.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.