KLUBOVÉ TIPY 24.1. - 30.1. 2006

KLUBOVÉ TIPY 24.1. - 30.1. 2006

článok



24. 1.
UTOROK

Bratislava

Stvorení pre lásku (Fa yeung nin wa; r. WongKar-wai, Franc./Hongkong, 2000, 98 min.)
Charlie 18:15
Veľká časť tohto filmu sa odohráva na uzučkej chodbe nájomného domu, v ktorom bývajú obaja hlavní hrdinovia filmu vo svojich manželstvách. Ona aj on sú kultivovaní, jemní a plachí, zatlačení do úzadia svojimi agresívnejšími partnermi, ktorým vo filme nikdy nevidíme tvár a neskôr sa vytratia úplne. I medzi nimi sa postupne rozvinie vzťah. Režisér s pomocou nádhernej kamery, hudby a výborných hereckých výkonov vytvoril krásny, beznádejný, vášnivý príbeh lásky, ktorá nikdy nebola. Recenziu nájdete tu.

Mexická jazda (Y tu mamá también; r. Alfonso Cuarón, Mexiko, 2001, 106 min.)
Charlie 20:00
Dvaja mladíci sa vydajú na cestu a priberú vydatú 28 ročnú ženu. Ich cesta nemá konkrétny cieľ, no napriek tomu počas nej dospievajú. Dusná erotická atmosféra, ktorá vznikne, má za následok pomalé miznutie detskej nevinnosti a prerod  z chlapcov na mužov. Recenziu nájdete tu.

Ružové sny (r. D. Hanák, Slov., 1976, 87 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
S chápavým pohľadom a láskavým humorom vytvorený príbeh mladého dedinského poštára Jakuba sa odvíja v tragikomickej polohe, so zvýraznením lyrického momentu v konfrontácii sna a túžob s teatrálnosťou každodennosti. Prívetivý Jakub rozváža na bicykli spolu s poštou aj kus svojej nálady, morálnej čistoty a otvorenej rojčivosti... V 70-tych rokoch medzinárodne najúspešnejší slovenský film, s poetikou typickou pre scenáristického debutanta, spisovateľa D. Dušeka, má pôsobivú výtvarnú stránku. Pútavo je zachytená realita cigánskej osady s využitím autentického rómskeho hudobného folklóru.

Príbehy obyčajného šialenstva (r. P. Zelenka, ČR/Nem./SR, 2005, 100 min.)
FK Lúky 20:00
Petr je muž po 30, okolo ktorého sa dejú »zvláštne veci«. Musí sa vysporiadať so svetom a v prvom rade so svojim vlastným životom. Film o šialencoch v nás, medzi nami a okolo nás, nakrútený Petrom Zelenkom, režisérom známych Knoflikářov, či autora scenára k Samotářom Davida Ondříčka. Recenziu nájdete tu.

Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006 Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006

25. 1.
STREDA

Bratislava

Spaľovač mŕtvol (r. J. Herz, ČR, 1968, 95 min.)
Charlie 20:30
Filmová adaptácia psychologického hororu pôsobivo vystihuje morbídne bizarnú atmosféru a neskutočný svet panoptikálnych postáv vynikajúcej Fuksovej predlohy, snažiacej sa zachytiť psychosociálne podhubie ideológie fašizmu a analyzovať prvky ľudského charakteru, ktoré umožnili prijať účasť na neľudských činoch. Príbeh zobrazuje nenápadný prerod zdanlivo slušného, romantického meštiaka na psychopatického maniaka, udavača a vraha vlastnej manželky a vytvára tak portrét pána Kopfrkingla analogicky k danej historickej situácií – nástupu fašizmu. Herz vo svojom vrcholnom diele naplno uplatnil svoj talent a zmysel pre bizarnosť, deviáciu a fantasknosť. R. Hrušínský sa zaskvel v jednej zo svojich životných úloh. Viac o filme nájdete tu.

Jar, leto, jeseň, zima... a jar (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom; r. Kim Ki-duk, J. Kórea/SRN, 2003, 103 min.)
FK Nostalgia 20:45
Poetický výjav zo života mladého mnícha dospievajúceho v budhistickom kláštora pod vedením svojho majstra. Mladík sa vzdá „svätého“ života, aby zakúsil aj ten svetský. Film je výpoveďou o plynutí času a ľudského života a o hľadaní svojho miesta vo svete. Recenziu nájdete tu.

Martin

Teoréma (r. P. P. Pasolini, Tal., 1968, 105 min.)
FK Alternatíva 17:30
„Sémioticko-erotická“ správa, v ktorej do buržoáznej rodiny prichádza zvláštny posol, aby zviedol všetkých členov tejto rodiny. Táto situácia spôsobí mnoho komplikácií a nič nebude tak ako predtým. Pasoliniho nejednoznačná poéma je príkladom silného vyjadrovania sa cez film – v celom diele zaznie iba 923 slov...

Trnava

Mŕtvy muž (Dead Man; r. J. Jarmusch, USA/Nem., 1995, 120 min.)
FK Na oko 20:00
Mŕtvy muž z roku 1995 je antiwestern v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. William Blake (motív mena je vo filme zaujímavo spracovaný ako jeden z ústredných pri strete dvoch kultúr) putuje po neúspešnom pokuse o nájdenie si práce po Divokom západe a stretáva sa s rôznymi postavami, pričom jednotlivé stretnutia tvoria akúsi kostru »príbehu«. Jarmusch rozohráva aj motívy žánrovej nevyprofilovanosti, pracuje s viacerými žánrami a vytvára tak silný výsledný dojem z diela. Film je podfarbený hudbou Neila Younga a okrem Johnny Deppa v ňom uvidíme aj Steva Buscemiho, Lanca Henriksena, Iggy Popa a Billy Bob Thorntona.


26. 1.
ŠTVRTOK

Bratislava

Kukuška (r. A. Rogožkin, Rusko, 2002, 100 min.)
Charlie 17:30
Náhoda počas 2. svetovej vojny zvedie dokopy Rusa, Fína a Laponku. Napriek tomu, že jeden druhému (a tretiemu) nerozumie ani slovo, sú nútení žiť spolu nejakú dobu na odľahlej usadlosti. Vzťahy medzi nimi sa rozvíjajú zaujímavým spôsobom. Tragikomédia o (nielen) jazykových bariérach. Recenziu nájdete tu.

Povinné pozeranie
Siedma pečať
(r. I. Bergman, Švéd., 1957, 94 min.)
Charlie 20:00
Stredoveký rytier Antonius Block dostane »odklad« smrti, počas ktorého s ňou zohrá šachovú partiu. Filmové podobenstvo Ingmara Bergmana, ktoré napriek svojmu špecifickému historickému kontextu je aktuálne aj dnes, vyjadruje sa k otázkam zmyslu života. Recenziu nájdete tu.

Čierny Peter (r. M. Forman, Čes., 1963, 87 min.)
FK Kino pod hviezdami 19:00
Prenikavá psychologická a sociologická generačná štúdia s komediálnym nadhľadom a porozumením pre svet otcov i synov onej doby je mozaikou drobných, zdanlivo bezvýznamných udalostí v živote 16-ročného učňa. Tvorcovia sa celkom podriadili naturelu protagonistov (excelujú tu kapelník kolínskej dychovky Jan Vostrčil, známy z viacerých vynikajúcich filmov, a poslucháč DAMU Vl. Pucholt), dialógy tak vyvolávajú dojem magnetofónového záznamu autentických rozhovorov. Dobromyseľné kázanie pedantského otca vyznieva ako reťaz zúfalo neúčinných fráz, ktoré namiesto dôvery vytvárajú vákuum vzájomného nepochopenia. Scény s Petrom, Pavlou a oboma murárskymi učňami majú charakter ľúbezných ilustrácií pubertálnych neistôt a exhibícií.

Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006 Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006

27. 1.
PIATOK

Bratislava

Dekameron (r. P. P. Pasolini, Tal./Fran./Nem., 1970, 111 min.)
FK Nostalgia 18:30
Pasoliniho dielo je súčasťou jeho »trilógie života«, do ktorej okrem neho patria filmy Canterburské poviedky a Kytica z tisíc a jednej noci. V tejto snímke podáva výklad Bocacciovho Dekameronu (skutočne ide skôr o výklad ako adaptáciu), v ktorej sám vystupuje ako Giotto. Formálna stránka je charakteristická akoby nedbalou prácou s kamerou a hrubými strihmi.

Canterburské poviedky (I Raccoti di Canterbury; r. P. P. Pasolini, Tal./Fran., 1971, 109 min.)
FK Nostalgia 20:45
Radostná i tragická vizuálna báseň o láske k životu, o víťazstve mladosti a sexu nad impotenciou a intrigami staroby – to všetko pohľadom múdreho pozorovateľa na prahu smrti, vo voľnej fantazijnej konštrukcii historického sveta. Film, v ktorom je cítiť smútok a stála prítomnosť smrti, sa skladá z ôsmich poviedok, ktoré rozprávajú pútnici smerujúci do Canterbury pokloniť sa svätcovi Tomášovi Beckettovi...


28. 1.
SOBOTA

Bratislava

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
Charlie 18:00, 19:45
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine?Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch. V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý. Recenziu nájdete tu.

Jar, leto, jeseň, zima... a jar (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom; r. Kim Ki-duk, J. Kórea/SRN, 2003, 103 min.)
Charlie 20:15
Poetický výjav zo života mladého mnícha dospievajúceho v budhistickom kláštora pod vedením svojho majstra. Mladík sa vzdá „svätého“ života, aby zakúsil aj ten svetský. Film je výpoveďou o plynutí času a ľudského života a o hľadaní svojho miesta vo svete. Recenziu nájdete tu.

Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006 Klubové Tipy 24.1. - 30.1. 2006

29. 1.
NEDEĽA

Bratislava

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Charlie 17:30
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť. Viac o filme nájdete tu.

Veľká žranica (La Grande bouffe; r. M. Ferreri, Franc./Tal., 1973, 135 min.)
Charlie 20:00
4 rozliční muži – pilot dopravného lietadla, majiteľ reštaurácie a kuchár v jednej osobe, televízny pracovník a sudca sa vydávajú na predĺžený víkend do starého domu na okraji Paríža, kde sa chystá „veľká žranica“, ktorá má byť tou poslednou. Pridáva sa k nim učiteľka Andrea a tri prostitútky, ktoré však z vydesenia ujdú. Podľa niekoho podobenstvo o konzumnej spoločnosti, podľa iných samoúčelná provokácia.


30. 1.
PONDELOK

Bratislava

HIT týždňa
Zúriaci býk
(Raging Bull; r. M. Scorsese, USA, 1980, 129 min.)
FK Nostalgia 20:45
Slávny životopisný film Martina Scorseseho rozpráva príbeh boxera Jaka La Mottu (Robert De Niro). Vo filme sa objavia aj mimoriadne pútavo nakrútené boxerské scény, ale film nie je LEN o nich, skôr naopak. Sledujeme Mottove úspechy a pády ako v ringu, ale hlavne mimo neho, ktorých bolo naozaj dosť. Viac o filme nájdete tu.

Old Boy (r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
Artkino Za zrkadlom 20:01
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou.Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. S pomocou mladej Mido svojho väzniteľa nájde, lenže dotyčný muž ho postupne usvedčí z dávnej viny. Zložitá dráma je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. Recenziu nájdete tu.

Nitra

Saló, alebo 120 dní Sodomy (Saló o le 120 giornate di Sodoma; r. P. P. Pasolini, Tal., 1975, 117 min.)
FK Nitra 20:15
Posledný film Pasoliniho. Symbolické podobenstvo, ktoré je inšpirované Danteho Peklom a Očistcom, zároveň aj markízom De Sade, rozpráva o zvrátenosti fašistického režimu spôsobom, ktorý dodnes šokuje, provokuje a vyvoláva polemiky o zobrazovaní zvrátenosti vo filme. Vstup len pre silné žalúdky!!!

Prešov

Nechoď klopať na dvere (Don´t Come Knocking; r. W. Wenders, Nem./USA) Kino Klub 17:00, 19:30
Howard Spence pamätá na lepšie dni. Býval obľúbeným westernovým hrdinom, ale teraz sa už objavuje len vo vedľajších úlohách nie príliš populárneho žánru. Pocit neuspokojenia a osamelosti často utápa v alkohole a so ženami mu to už tiež nejde tak ako predtým. Keď sa od svojej matky dozvie, že má niekde pravdepodobne potomka, skrsne v ňom myšlienka, že jeho život nemusí byť tak prázdny, a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen, ktorú kedysi miloval a opustil. Doreen má syna Earla, ktorý jej zostal ako spomienka na ich lásku… Recenziu nájdete tu.

ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Kino pod hviezdami SD Nivy, Súťažná 18
FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Artkino Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Prešov

Kino Klub Nám. Mieru 1

Trnava

FK Na oko Nám. J. Herdu 2

 


autor Michal Michalovič 24.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.