PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Uplynulý víkend bol horúci. Boj o prvé miesto zviedli tri filmy, každý z iného súdka. Ale jednotkou môže byť len jeden...

TOP 13. 1. - 16. 1. 2006 (Martin Luther King Weekend)
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Glory Road Buena Vista 1. týždeň 16,9 mil   16,9 mil
2. Hoodwinked Weinstein Company 1. týždeň 16,8 mil   16,8 mil
3. Last Holiday Paramount 1. týždeň 15,5 mil   15,5 mil
4. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Buena Vista 6. týždeň 12,8 mil 264,0 mil
5. Hostel Lions Gate 2. týždeň 11,4 mil   36,5 mil
6. Fun with Dick and Jane Sony 4. týždeň 10,3 mil   94,2 mil
7. King Kong Universal 5. týždeň   9,0 mil 204,5 mil
8. Tristan and Isolde Fox 1. týždeň   7,6 mil    7,6 mil
9. Brokeback Mountain Focus 6. týždeň   7,0 mil  32,0 mil
10. Cheaper by the Dozen 2 Fox 4. týždeň   6,8 mil  74,6 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Glory Road (Cesta slávy)
Skutočný príbeh o tom, ako roku 1966 legendárny texaský basketbalový tréner doviedol prvé mužstvo bez jediného belocha k víťazstvu v národných majstrovstvách vysokých škôl, proti bigotným úradujúcim majstrom. 

Réžia: James Gartner
Scenár: Chris Cleveland, Bettina Gilois
Hrajú: Josh Lucas (Hulk), James Aaron Tatyana Ali, Gary Anderson, Michael Arata

Ešte skoré výsledky uvádzali na prvom mieste film Hoodwinked, ale presnejšie výsledky ukázali, že so zárobkom 16,9 miliónov dolárov sa na prvé miesto dostala dráma z basketbalového prostredia Glory Road. Rozdiel medzi prvým a druhým miestom v tabuľke bol necelých 50 000 dolárov, presnejšie 48 187 dolárov. Cesta slávy sa hrala v 2 222 kinách, pričom Karcoolka v 2 394 kinách po severnej Amerike.

Podobný prípad dvoch súperiacich filmov sa stal presne pred rokom, kedy mal premiéru Coach Carter a na päty mu šliapal Racing Stripes. Glory Road pokračuje v ceste, ktorú začal film Remember the Titans. Či sa mu ale podarí dosiahnuť zárobok 115 mil. je otázne.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 57%, imdb.com – 7,1/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Prvé, čo ma oslovilo, bola výborná hudba, voliteľná z niekoľkých beatov. Stránka sa samozrejme pýši tým, že je filmom číslo jedna v Amerike a neprehliadnuteľný je aj titulok “Jerry Bruckheimer Production“. Skvelá stránka so všetkým čo k nej patrí.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Hoodwinked (Karcoolka – Skutočný príbeh červenej čiapočky)
Začína sa od konca, ktorý poznáme všetci – vlk zožerie Červenú čiapočku a … prichádza investigatívny detektív, ktorý si predvolá všetkých podozrivých a pozorne vypočuje ich jednotlivé verzie, aby sa dopátral pravdy. Nie je to vôbec jednoduché a vynárajú sa stále nové a nové otázky: čo nosila Karcoolka v košíčku po lese? Prečo sa vlámal vlk a neskôr drevorubač do babičkinej chalúpky? Je vlk naozaj ten zloduch? Kto si robil zálusk na výborné recepty na koláčiky a prečo? Čomu sa venuje babička vo voľnom čase? Prečo zaznie nakoniec pesnička Červená je modrá? Detektív to naozaj nemá ľahké a výsledok jeho pátrania je naozaj prekvapujúci!

Réžia: Cory Edwards, Todd Edwards (Chillicothe)
Scenár: Cory Edwards, Todd Edwards, Tony Leech
Hovoria: Glen Close (Stepfordské paničky), Anne Hathaway (Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození), James Belushi (Joe Somebody), Patrick Warburton (Muži v čiernom 2)

Na druhom mieste s minimálnym rozdielom skončil divoký detektívny príbeh, ktorý má svoj základ v známej rozprávke. Rozpočet Hoodwinked bol menej než 20 miliónov a stojí za ním štúdio Weinstein Company. Nízkorozpočtový počítačovo animovaný film, ktorý sprevádzala relatívne malá mediálna kampaň zarobil v piatok, prvý deň premietania len 2,6 miliónov dolárov, ale už v sobotu zaznamenal 103 percentný nárast. V nedeľu mal na konte 12,4 miliónov a v sviatočný pondelok k nim pridal 4,4 milióna. Z nepatrného filmu razom narástla konkurencia veľkým štúdiám ako Pixar (Rodinka Úžasných), DreamWorks (Shrek) či Blue Sky (Doba ľadová), ktoré na vytváranie počítačovo animovaných filmov mávajú vysoké rozpočty.

Spoločnosť Weinstein Company by chcela budúci víkend zvýšiť počet kín, v ktorých sa bude Hoodwinked premietať na viac ako 3 000.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 46%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Na túto stránku je zakázané vstupovať a celý priestor je označený žltými policajnými paskami. Ale tak ako je možné takmer všetko v tejto rozprávke, aj na stránku je vstup možný. Aj keď sa nevyhnete dotieravému fotogrtafovi. Ocitneme sa v miestnosti a pomocou doličných predmetov sa pohybujeme v informáciách. O tom, o aký druh filmu dokonale napovie ukážka v sekcii Music Video – Be Prepared.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Last Holiday
Georgia Byrd je nevýrazná predavačka kuchynských potrieb sa dozvie, že umiera na rakovinu. Miesto toho, aby sa zrútila a plakala si vyberie svoje celoživotné úspory a odíde na svoje posledné prázdniny do Európy. Presnejšie do Českej republiky, do Karlových Varov, do Grandhotela Pupp.

Réžia: Wayne Wang (Kráska z Manhattanu)
Scenár: Jeffrey Price, Peter S.Seaman, J.B. Priestley
Hrajú: Queen Latifah (Chicago), LL Cool J (S.W.A.T.), Timothy Hutton (Kinsey), Gérard Depardieu (RRRrrr!!!), Lucie Vondráčková (Snowboarďáci)

Na treťom mieste so zárobkom 15,5 miliónov skončila komédia Last Holiday s Queen Latifah, ktorá nahradila Aleca Guinnesse, ktorý si túto rolu zahral v rovnomennej komédii v roku 1950. Rozpočet filmu bol 45 miliónov a bol nakrúcaný v Karlových Varoch, prevažne v interiéroch a v okolí hotela Pupp, a tiež v pražských ateliéroch v Hostivaři. Pri sledovaní filmu môžete teda naraziť aj na čaských hercov ako napríklad na Luciu Vondráčkovú.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 54%, imdb.com – 5,8/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

Na stránke sa pohybuje podľa záložiek v knižke. Zaujímavosťou sú dve hry, ale veľa srandy si s nimi neužijete.

              
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica)
2. svetová vojna - štyri londýnske deti sú poslané do vidieckeho domu istého profesora, aby tak unikli pred hrôzami vojny. Nájdu tam kúzelný šatník, ktorý vedie do mystickej krajiny Narnia, kde vládne zlá čarodejnica. Musia sa spojiť s obrovským levom Aslanom, kráľom Narnie, aby sa pokúsili vrátiť do Narnie jar, porazili čarodejnicu a vyhrali veľkú bitku medzi dobrom a zlom.

Réžia: Andrew Adamson (Shrek)
Scenár: Ann Peacock, Andrew Adamson podľa novely C.S.Lewisa
Hovoria: Georgie Henley, Skadar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell (Dievča s perlou), Tilda Swinton (Constantine), Jim Broadbent (Dennik Bridget Jonesovej)

Disneyho blockbuster zarobil ďalších 12,8 miliónov. Celkovo má na konte 264 miliónov a k tomu, aby zarobila viac ako štvrtý Harry Potter už potrebuje len 20 miliónov. Momentálne je na 29. mieste v tabuľke najziskovejších filmov všetkých čias a pred sebou má prvého Shreka, ktorý zarobil 267,7 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 75%, imdb.com – 7,4/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Aj na oficiálnej stránke sa do tajomného sveta dostávame cez šatník. Ocitáme sa v zasneženom lese, odkiaľ je strašne veľa možností. Na mape sa predsa len orientuje lepšie človeku, čo knižku čítal.

              
Hostel
Američania Paxton a Josh stretnú Islandského putovníka Oliho, ktorý cestuje Európou a prehovorí ich, aby navštívili istý slovenský hostel. Ten vraj ponúka nádherné dámy a kopec zábavy. V hosteli sú však traja hrdinovia vystavení desivým udalostiam.

Réžia: Eli Roth (Cabin Fever)
Scenár: Eli Roth
Hrajú: Jay Hernandez (Okrsok 49), Derek Richardson (Reeker), Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeôjakova, Jana Kaderbkova, Jan Vlasák, Paula Wild

Po veľkom boome minulý víkend klesol zárobok hororu Hostel o 41 percent. Dá sa predpokladať, že v budúcom vydaní prvej päťky ho už medzi hornou polovicou rebríčka nenájdete. Ale režisér Eli Roth môže byť spokojný a pripravovať sa na pokračovanie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 59%, imdb.com – 6,4/10, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – C+

Trailer
Oficiálna stránka

Čakanie na intro „spríjemňuje“ veselý piskot, kotrý sa tiahne akoby dlhou chodbou... Ak na to máte žalúdok, tak určite vstúpte do „Enter the Experience“. Určite to stojí za to.

Na ôsme miesto sa dostala novinka Tristan and Isolde, ktorá zarobila 7,6 miliónov za 4 dni. Ďalší skvelý víkend má za sebou štúdio Focus Features, ktorej film Brokeback Mountain (Skrotená hora) zaznamenal až 23 percentný nárast v predaji vstupeniek. Dá sa očakávať, že nárast divákov bude pokračovať vďaka štyrom Zlatým Glóbusom v kategóriách Najlepšia Dráma, Najlepší režisér, scenár a pieseň.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 113,9 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
14 - 16 január 2004 Coach Carter 28,5 mil
9 - 11 január 2003 The Lord of the Rings: Return of the King 14,2 mil
10 - 12 január 2002 Just Married 17,5 mil

Prvý z veľkých filmov, ktorého sprevádzajú veľké očakávania je The New World  Terrence Malicka s Colinom Farrellom v hlavnej úlohe. Konkurenciou mu bude prvý sequel s premiérou v roku 2006 - Underworld: Evolution s Kate Beckinsale, dobrodružná komédia Duncana Tuckera Transamerica a dráma End of the Spears. Kartami by však mohla zamiešať aj oceňovaná dráma Skrotená hora. Nechajme sa prekvapiť.

 


autor Matej Oravec 20.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.