TOP KINEMA 2005

TOP KINEMA 2005

článok



Všetko čo má začiatok má aj svoj koniec. Všetko čo je vykuté musí byť vrhnuté späť do pôvodných plameňov. Ak nepatríte k vyznávačom kultu Urobosa, hada, ktorý si požiera vlastný koniec chvosta ako symbol nemennosti a cyklickosti času, tak asi tušíte, že je koniec. Koniec (filmového) roka 2005. Bol to rok bez veľkých trilógii (nie Blade nie je veľká trilógia) a tak trochu bez slovenských divákov. 

Rok v ktorom sa často frflalo na kvalitu dovážaných titulov a rok v ktorom veľké zaručené trháky ako Vojna svetov či King Kong, vyvolali skôr rozpaky ako divoké ovácie. Prišli ďalšie historické veľkofilmy, o triedu lepšie než tie z pred roka, dočkali sme sa dvoch slovenských filmov, ktoré boli výrazne lepšie než ich ostatní predchodcovia, ale divákov do kina nepritiahli ani ony.

Divákov (okrem animákov) pritiahol tradične Harry Potter a o roku, kedy prišla kniha i film naraz, by sa aspoň marketingovo dalo hovoriť, ako o roku Harryho Pottera. Koncom roka sme sa pýtali sami seba a prvýkrát oficiálne aj vás, čo nás najviac pritiahlo v slovenských kinách. Vznikla tak séria ocenení, súborne nazvaná TOP KINEMA 2005. Poďme sa pozrieť na najlepšie a najhoršie filmy a na tých, čo ich priniesli.


KINEMA FILM ROKA 2005

Redakcia KINEMY klasickým spôsobom vytvorila najskôr redakčnú TOP 20 a z nej TOP 10 a ocenenie Distribútor roka. Tradične to bolo mimoriadne napínavé a zaujímavé do posledného kola. V TOP 20 si konečne našiel miesto aj slovenský film, čo nás skutočne teší. Snáď nabudúce ďalší postúpi ešte vyššie. V dolnej polovici rebríčka sa umiestnilo niekoľko veľkých hitov, ktoré si určite našli veľa priaznivcov nielen v našej redakcii. V prípade rovnosti bodov platilo pravidlo, že vyššie skončil film, ktorý dostal vyššiu známku (alebo väčší počet vyšších známok).

20.-11. miesto:

20. Alexander Veľký (5b), 19. Príbehy obyčajného šialenstva (6b), 18. Pád tretej ríše (12b), 17. Saw: Hra o prežitie (14b), 16. Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov (16b), 15. Slnečný štát (17b), 14. Million Dollar Baby (17b), 13. Wallace & Gromit: Prekliatie králikodlaka (18b), 12. Sin City: Mesto hriechu (28b), 11. Klan lietajúcich dýk (34b)

Top 10 sa pomerne rýchlo vykryštalizovala na silenejšiu a slabšiu päticu. Zatiaľ, čo od 10. po 6. miesto rozhodoval každý bodík, prvá päťka si vytvorila razantnejší náskok...

Top Kinema 2005 Top Kinema 2005 Top Kinema 2005

10. miesto: Charlie a továreň na čokoládu (36b)
Tim Burton to má v redakcii veľmi dobré. Až by sa zdalo, že mu stačí prinútiť tancovať liliputánov a hneď je z toho umenie. :) Skutočnosť je však taká, že naozaj obdivujeme vizuálne a groteskné majstrovstvo pokrútených tvarov a príchuť čokolády tomu všetkému nijak zvlášť neublížila. Po minuloročnom 8. mieste pre Big Fish (ktorého heslo stále žije), je to drobný ústup, ale tak či tak, išlo o filmík, ktorý pohladil dušu.
 
9. miesto: Hotel Rwanda (36b)
Rovnaký počet bodov, jedno vyššie hodnotenie a úplne iný typ filmu. Kategóriu vážnych filmov, ktoré nesú dôležité posolstvo o ľudských činoch, reprezentuje Hotel Rwanda a naozaj zdarilo.

8. miesto: 5x2 (37b)
Francois Ozon je ďalší „liebling“ redakcie. Na rozdiel od Burtona dokonca so stúpajúcou tendenciou. Ak pred rokom skončil Bazén na 20. mieste a páčil sa veľkej časti redakcie, teraz sa páčil takmer každému z nás a aj to je na výsledku vidieť. Keď sa rozpadá manželský pár, sú všetky rovnice tak trochu iné... Tak prosím opraviť si v zošitoch: 5x2=8!

7. miesto: Hľadanie krajiny-nekrajiny (39b)
Film, ktorý úžasne prekvapil a potešil. Film, ktorý v nás objavil chlapcov a dievčatá a film, ktorý opätovne potvrdil, že Johnny Depp je hereckou kategóriou sám o sebe. Dokáže hrať veľmi odlišné úlohy, dokáže v nich nájsť priestor na podobnú substanciu (pirát je vždy kapitán Jack, odkazy z Továrne ani nie je priestor spomínať), a pritom sa nevykrádať. Depp má dva filmy v TOP 10 a oba nám urobili obrovskú radosť.

Top Kinema 2005 Top Kinema 2005 Top Kinema 2005

6. miesto: Batman začína (39b)
Tomu sa hovorí (nový) začiatok. Temný rytier povstal do výšin, ktoré sa môžu rovnať iba s priepasťou kde pobýval a my môžeme byť radi, že je na našej strane. Ústredná dvojica Nolan – Bale strach z lietania nemá, tak sa tešme, čo ešte vyparatia.

5. miesto: Ray (51b)
Tu si dovolím byť osobný. Pre mňa tento film dokázal úžasné veci. Nielen, že pre mňa objavil spevácky fenomén Raya Charlesa, ale bol zaujímavou školou malých silných úloh (matka, milenka, parťák) a (aspoň čiastočnej) nezakrytej pravdy. No a o výkone Jamieho Foxxa, škoda hovoriť, ten jednoducho spieval...

4. miesto: Jar, leto, jeseň, zima... a jar (52b)
Príbeh kolobehu života, ktorý v sebe obsahuje mystiku sebapoznávania. Čím viac poznáte dielo Kim-Ki-duka, tým vám príde pokojná atmosféra malej budhistickej svätyne úchvatnejšia.

Top Kinema 2005 Top Kinema 2005 Top Kinema 2005

3. miesto: Na dotyk (58b)
Na literárne adaptácie sme pomerne zvyknutí. Prevod divadla na plátno je v našich vodách v poslednom čase ojedinelejší (najmä ak nemá isť o muzikál). Komorný príbeh o vzťahoch a o sexe odohraný štvoricou hercov (nezabudneme na Nataliu Portman) bol ako blesk z neba. Na jednej strane kruto chladný, na strane druhej pravdivý a neúprosný. Film, ktorý je lepšie vidieť ako zažiť, ale práve preto, že ho zažívame, cítime, že sa podarilo čosi nezvyčajné. (Okrem iného rozžiariť matnú hviezdu Cliva Owena)

2. miesto: Bokovka (71b)
Veľký favorit a večne prehrávajúci. Neuspel na Oscaroch a aj u nás ho tesne pred cieľom ktosi predbehol. Myslím, že mu to však vôbec nevadí, naopak, skôr mu to pristane. Tak ako nás on naučil vychutnávať si Pinot Noir a život v stredných rokoch, tak my na neho tak ľahko nezabudneme. Nazdravie!

1. miesto: História násilia (74b)
Aragorn sa vracia. Viggo Mortensen sa vymanil z pozície hraničiara a vystrihol si skvelý part vo filme, ktorý nás presvedčil, že nič také ako malé pokojné mestečko neexistuje. A najmä, že každý z nás čosi skrýva. Peace with you, Mr. gun!


KINEMA DISTRIBÚTOR ROKA 2005

Štvoricu elitných distribútorov, ktorí tento rok doniesli tie najlepšie filmy tvoria starí známi z predošlých dvoch ročníkov. Žeby nikto iný nemal záujem? Smolná zemiaková priečka tento krát zostala pre Saturn, ktorý tak neobhájil minuloročnú tretiu priečku.

1.miesto: Continental film (183b)
Continental obhájil minuloročné prvenstvo a potvrdil tak vysoký štandard filmov, ktoré vie priniesť. Najmä za Históriu násilia, Batmana začína, Charlieho a továreň na čokoládu, Million Dollar BabySlnečný štát sme vďační. Po minuloročnom historickom úspechu (4 filmy v TOP 5) je tu historicky prvé obhájenie titulu. Gratulujeme!

2. miesto: Tatra film (168b)
Minulý rok sa Tatra film do prvej trojky nezmestil, teraz áno a dokonca bol najvážnejším súperom prvého Continentalu. V mene fanúšikov Bokovky, Raya, Wallacea & GromitaStar Wars: Epizódy III – Pomsty Sithov gratulujeme a ďakujeme!

3. miesto: SPI International (124b)
Stálica tejto ankety po zlate a striebre skompletizovala zbierku, ale najmä priniesla mimoriadne autorské zážitky v podobe filmov, ktoré boli všeličím, len nie mainstreamom: či už Alexander Veľký, Sin City: Mesto hriechu, Hľadanie krajiny-nekrajiny alebo Jar, leto, jeseň, zima...a jar, to všetko sú filmy, na ktorých si mnohí mimoriadne pochutili. Za to spoločnosti SPI patrí naša gratulácia a vďaka!


KINEMA SHIT ROKA 2005

Rozumieme politike distribúcie filmov a vieme, že nie všetky filmy z TOP 20 zarábajú tak, aby boli všetci šťastní. I tak sa však každý rok ukážu filmy, pri ktorých zúfame a kričíme do kinosál: „To snáď nie!!!“ Najhoršie filmy tohto roka, podľa nás, sú Čarovný kolotoč, Jaskyňa, Fantastická štvorka, Herbie na plný plyn, Arséne Lupin - Zlodej gentleman, Prekliatie ale najmä:

1. miesto: Lovci dinosaurov (15b)
Obeť je ulovená, zastrelená, už ju len pochovať.

2. miesto: Kameňák 3 (10b)
Na začiatku som hovoril o veľkých trilógiách. Máme veľkú radosť, že táto trilógia skončila.

3. miesto: Múzeum voskových figurín (6b)
Elisha Cuthbert v tričku všetko sama nenapraví, najmä keď jej to kazí Paris Hilton...

Tradične sa ospravedlňujeme kolegom, ktorí tieto filmy museli písať...


KINEMA TOP FUTURE 2006

Máme za sebou to dobré aj zlé z uplynulého roka a ako to už chodí, hľadíme skôr dopredu než dozadu. Hľadíme na plán distribučných premiér a silne očakávame tieto tituly:

Veľmi sa tešíme na Ázijskú porciu v podobe Bin-jip (3-Iron) a Old Boy, radi sa necháme Jarmuschom zlomiť na Broken Flowers (Zlomené kvety) a sme zvedaví na New World s Colinom Farrellom v hlavnej úlohe. Debaty vedieme aj okolo pokračovania vtipnej Ice Age (Doba ľadová 2) a očakávanej komiksovej adaptácie V for Vendetta (V ako Vendetta ). Najviac sa však tešíme na nový film režisérskeho démona Darrena Aranofskyho s názvom Fountain. Tešte sa s nami!


Jednotlivé hlasovania redaktorov (od najvyššieho miesta po najnižšie):

Peter Konečný: 1. 5x2, 2. Bokovka, 3. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 4. Saw: Hra o prežitie, 5. Sin City: Mesto hriechu, 6. Klan lietajúcich dýk, 7. Batman začína, 8. Na dotyk, 9. História násilia, 10. Million Dollar Baby

Vladimír Kurek: 1. Bokovka, 2. Na dotyk, 3. Ray, 4. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 5. Sin City: Mesto hriechu, 6. Alexander Veľký, 7. 5x2, 8. Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov, 9. Slnečný štát, 10. Klan lietajúcich dýk

Ján Hušták: 1. Ray, 2. Klan lietajúcich dýk, 3. Hotel Rwanda, 4. Na dotyk, 5. Charlie a továreň na čokoládu, 6. História násilia, 7. Pád tretej ríše, 8. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 9. Sin City: Mesto hriechu, 10. Bokovka

Matej Oravec: 1. Na dotyk, 2. Ray, 3. Bokovka, 4. História násilia, 5. Charlie a továreň na čokoládu, 6. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 7. Saw: Hra o prežitie, 8. Hotel Rwanda, 9. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 10. Príbehy obyčajného šialenstva

Adrián Žiška: 1. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 2. Bokovka, 3. História násilia, 4. Wallace & Gromit: Prekliatie králikodlaka, 5. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 6. Hotel Rwanda, 7. Slnečný štát, 8. Pád tretej ríše, 9. Batman začína, 10. Klan lietajúcich dýk

Michal Michalovič: 1. 5x2, 2. História násilia, 3. Hotel Rwanda, 4. Na dotyk, 5. Ray, 6. Slnečný štát, 7. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 8. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 9. Bokovka, 10. Príbehy obyčajného šialenstva

Michal Korec: 1. Klan lietajúcich dýk, 2. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 3. Na dotyk, 4. Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov, 5. Bokovka, 6. Ray, 7. Million Dollar Baby, 8. Charlie a továreň na čokoládu, 9. Batman začína, 10. Sin City: Mesto hriechu

Marek Vojtko: 1. Batman začína, 2. Bokovka, 3. Sin City: Mesto hriechu, 4. História násilia, 5. Ray, 6. Pád tretej ríše, 7. Na dotyk, 8. Saw: Hra o prežitie, 9. Million Dollar Baby, 10. Charlie a továreň na čokoládu

Kristína Aschenbrennerová: 1. História násilia, 2. 5x2, 3. Na dotyk, 4. Ray, 5. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 6. Charlie a továreň na čokoládu, 7. Klan lietajúcich dýk, 8. Bokovka, 9. Príbehy obyčajného šialenstva, 10. Slnečný štát

Ľudmila Ontkaninová: 1. Million Dollar Baby, 2. Batman začína, 3. História násilia, 4. Bokovka, 5. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 6. Charlie a továreň na čokoládu, 7. Klan lietajúcich dýk, 8. 5X2, 9. Na dotyk, 10. Sin City: Mesto hriechu

Marek Slovák: 1. Wallace & Gromit: Prekliatie králikodlaka, 2. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 3. História násilia, 4. Bokovka, 5. . Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov, 6. Batman začína, 7. Charlie a továreň na čokoládu, 8. Hotel Rwanda, 9. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 10. 5x2

Tomáš Daneček: 1. História násilia, 2. Hotel Rwanda, 3. Jar, leto, jeseň, zima... a jar, 4. Batman začína, 5. Charlie a továreň na čokoládu, 6. Slnečný štát, 7. Sin City: Mesto hriechu, 8. Hľadanie krajiny-nekrajiny, 9. Príbehy obyčajného šialenstva, 10. Wallace & Gromit: Prekliatie králikodlaka

 


autor Vladimír Kurek 18.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.