PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Quentin Tarantino, Eli Roth, slovenský Hostel, českí herci, Elán, Tublatanka... Na prvý pohľad veci, ktoré nejdú dohromady...

TOP 6. 1. - 8. 1. 2006
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Hostel Lions Gate 1. týždeň  19,5 mil 19,5 mil
2. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Buena Vista 5. týždeň 15,5 mil 247,7 mil
3. King Kong Universal 4. týždeň 12,6 mil 192,6 mil
4. Fun with Dick and Jane Sony 3. týždeň 11,9 mil   81,0 mil
5. Cheaper by the Dozen 2 Fox 3. týždeň   8,4 mil   66,5 mil
6. Munich Universal 3. týždeň   7,5 mil   25,3 mil
7. Memoirs of Geisha Sony 5. týždeň   6,1 mil   39,8 mil
8. Brokeback Mountain Focus 5. týždeň 5,72 mil   22,4 mil
9. Rumor Has It... Warner Bros. 3. týždeň 5,70 mil   35,2 mil
10. The Family Stone Fox 4. týždeň   4,6 mil   53,1 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Hostel
Američania Paxton a Josh stretnú Islandského putovníka Oliho, ktorý cestuje Európou a prehovorí ich, aby navštívili jeden slovenský hostel. Ten vraj ponúka nádherné dámy a kopec zábavy. V hosteli sú však traja hrdinovia vystavení desivým udalostiam.

Réžia: Eli Roth (Cabin Fever)
Scenár: Eli Roth
Hrajú: Jay Hernandez (Okrsok 49), Derek Richardson (Reeker), Eythor Gudjonsson, Barbara Nedeôjakova, Jana Kaderbkova, Jan Vlasák, Paula Wild

Po predĺžených víkendoch, po všetkých tých dobrodružných a fantasy príbehov je tu konečne horor a nie hocijaký. Hostel sa odohráva na Slovensku a v 2195 amerických kinách zarobil za prvé tri dni premietania 19,5 miliónov dolárov, pričom rozpočet bol necelých 5 miliónov. Samozrejme svoje urobilo aj meno producenta, ktorým je samotný Quentin Tarantino. Za filmom stojí malé štúdio Lions Gate, ktoré stojí aj za horormi Saw a Saw 2. A Hostel má dokonca lepší štart ako Saw. Ten vo svojom prvom víkende zarobil 18,2 miliónov a 55,1 miliónov celkovo.

Scenárista a režisér Eli Roth má na konte len jeden film a samozrejme je to horor – Cabin Fever, ktorý za prvé tri dni zarobil 8,6 miliónov a 21,1 miliónov celkovo. Takto pred rokom ale premiéru horor spoločnosti Universal White Noise. Ten dokázal v 2 261 kinách zarobiť 24,1 milióna dolárov. Dokonca Hostel použil na mediálnu kampaň takmer rovnaké prostriedky, ako to bolo u White Noise. Prvým z nich bolo, že titul je inšpirovaný pravdivými udalosťami, potom zázračným pútavým spojením „čo ak?“ – čo ak by bol hlas, krv a mäso vaše? A tretí prostriedok bolo varovanie, že film je neznesiteľne hrozivý.

Na Hostel chodili najviac ľudia pod vekovou hranicou 25 rokov a dokonca až 60% z nich boli ženy.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 60%, imdb.com – 6,4/10, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – C+

Trailer
Oficiálna stránka

Čakanie na intro „spríjemňuje“ veselý piskot, ktorý sa tiahne akoby dlhou chodbou... Ak na to máte žalúdok, tak určite vstúpte do „Enter the Experience“. Stojí to za to...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Warderobe (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica)
2. svetová vojna - štyri londýnske deti sú poslané do vidieckeho domu istého profesora, aby tak unikli pred hrôzami vojny. Nájdu tam kúzelný šatník, ktorý vedie do mystickej krajiny Narnia, kde vládne zlá čarodejnica. Musia sa spojiť s obrovským levom Aslanom, kráľom Narnie, aby sa pokúsili vrátiť do Narnie jar, porazili čarodejnicu a vyhrali veľkú bitku medzi dobrom a zlom.

Réžia: Andrew Adamson (Shrek)
Scenár: Ann Peacock, Andrew Adamson podľa novely C.S.Lewisa
Hovoria: Georgie Henley, Skadar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell (Dievča s perlou), Tilda Swinton (Constantine), Jim Broadbent (Dennik Bridget Jonesovej)

Po tesnom súboji v minulých víkendoch sa Narnia dokázala udržať odstup od King Konga a v piatom víkende zarobila 15,5 miliónov dolárov. Pri 180 miliónovom rozpočte má teraz na konte 247,7 miliónov dolárov a je veľmi blízko k prekonaniu celkového zárobku štvrtého Harry Pottera, ktorý je teraz 281,5 miliónov. Už teraz patrí Narnii siedme miesto najziskovejšieho filmu spoločnosti Disney.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 75%, imdb.com – 7,4/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Aj na oficiálnej stránke sa do tajomného sveta dostávame cez šatník. Ocitáme sa v zasneženom lese, odkiaľ je strašne veľa možností. Na mape sa predsa len orientuje lepšie človeku, čo knižku čítal.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

King Kong

Skupina filmárov sa vydáva do Tichomoria hľadať legendárny Skull Island, na ktorom podľa povestí žilo kedysi gigantické monštrum King Kong. Výprava, v ktorej figurujú excentrický režisér Carl, krásna herečka Ann a scenárista Jack skutočne nájde tajomný ostrov a pristane na ňom. Bohužiaľ monštrum, o ktorom chceli natočiť hraný dokument, stále žije, spoločne s ďalšími prehistorickými monštrami, ktoré začnú vážne ohrozovať ich životy. V najväčšom nebezpečenstve sa ocitne Ann, ktorú unesú domorodci a v rámci tradičného rituálu ju chcú obetovať práve King Kongovi. Ten sa však tvárou v tvár krehkej blondínke zachová úplne nečakane...

Réžia: Peter Jackson (trilógia Pán prsteňov)
Scenár: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Hrajú: Naomi Watts (Kruh), Jack Black (Škola ro(c)ku), Adrien Brody (Zvieracia kazajka), Andy Serkis (Pán prsteňov), Jamie Bell (Billy Elliot)

Najväčší pokles medzi prvou desiatkou zaznamenal práve King Kong. Oproti minulému víkendu zarobil až o 49% menej, teda 12,6 miliónov dolárov a priblížil sa k sume 193 miliónov. 207 miliónovému remake Petra Jacksona sa veľmi dobre darí za Atlantikom, kde zarobil už 272 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com – 7,9/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Veľkolepá Show sa začína! Okrem klasických vecé nájdete na tejto stránke aj položku Special Features, kde je množstvo zaujímavých informácii.

                

Fun with Dick and Jane (Finty Dicka a Jane)
Dickovi Harperovi sa konečne vyplácajú roky jeho tvrdej práce. Po dlhom čakaní je povýšený na viceprezidenta spoločnosti Globodyne. Na novej pozícii strávi jeden deň a Globodyne stihne ekonomická katastrofa a samozrejme, všetko padá na hlavu práve jemu. Zrazu Dick spolu so svojou ženou len sledujú, ako z ich života postupne mizne pompézny dom na predmestí, luxusne autá i priatelia z vyššej spoločnosti. Tvrdá lekcia od jeho amorálneho zamestnávateľa mu však vnukne skvelý nápad: ak bolo kradnutie dosť dobré pre jeho šéfa, je dosť dobré aj pre neho. Spolu s Jane sa preto rozhodne naplánovať veľkolepú pomstu.

Réžia: Dean Parisot (Galaxy Quest)
Scenár: Judd Apatow, Nicholas Stoller, Peter Tolan
Hrajú: Jim Carrey (Rad nešťastných príhod), Téa Leoni (Spanglish), Michelle Arthur (Terminál), Conrad Bachmann (Krvavá voľba), Alec Baldwin (Letec)

Komédia Jima Careyho Fun with Dick and Jane sa aj v treťom týždni ukázala ako veľmi dobrý konkurent. Zárobok jej klesol len o 26%, na 11,9 miliónov a celkovo sa film približuje k svojmu 100 miliónovému rozpočtu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 29%, imdb.com - 5,6/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Ako býva u Sony zvykom, v úvode sa vám prehrá trailer. Po vstupe na stránku sme svedkami bleskových prechodov Dicka. Celá stránka je jednou veľkou hrou, v ktorej treba Dickovi a Jane pomôcť. Do menu sa dostanete pomocou stále štekajúceho psa, ktorý by si zaslúžil obojok.

                

Cheaper by the Dozen 2
Početná rodina Bakerovcov sa vydá na výlet do prírody. Práve tu sa zoznámia s bohatou osemčlennou rodinkou Murtaughovcov, ktorá sa svoju dovolenku užíva naplno. To sa samozrejme pánovi Bakrovi nepáči a tieto dve rodiny začnú medzi sebou súperiť na život a na smrť.

Réžia: Adam Shankman (Neserte nám pestúnku)
Scenár: Craig Titley, Sam Harper
Hrajú: Steve Martin (Dvanásť do tucta),  Bonnie Hunt (Dvanásť do tucta), Eugene Levy (Prci, prci prcičky), Carme Electra (Starsky a Hutch)

Prvú päťku uzatvára ďalšia komédia, Dvanásť do tucta 2 s ôsmimi miliónmi. Po pätnástich dňoch má zarobených 66,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 07%, imdb.com – 4,2/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

Tieto Vianoce si radšej dávajte pozor, hlási stránka za sprievodu úryvku piesne We Are Family. Zaujímavosťou tejto stránky je, že medzi fotogalériou sa nachádza aj audiogaléria, a okrem traileru aj sedem klipov.

Kontroverzný politický thriller Stevena Spielberga Munich to po dvoch týždňoch v limitovanom počte kín (1485) dotiahol až na šieste miesto s víkendovým zárobkom 7,5 milióna dolárov. 70 miliónová historická dráma Memoirs of a Geisha skončila na siedmom mieste so šiestimi miliónmi. Na ôsmom je najhorúcejší kandidát na Zlaté glóbusy Brokeback Mountain. Ten zaznamenal až 59 percentný nárast v predaji lístkov a za 5 dní v obmedzenom počte kín už zarobil 22,4 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 98,2 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
2 - 4 január 2004 The Lord of the Rings: The Return of the King 28,2 mil
3 - 5 január 2003 The Lord of the Rings: The Two Towers 25,0 mil
4 - 6 január 2002 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 23,0 mil

Výsledky nasvedčujú tomu, že rok 2006 má dobrý štart. Určite ste rovnako ako ja zvedaví, ako sa bude Hostelu dariť počas druhého víkendu. A akú má konkurenciu? Jednak je tu animovaná rodinná komédia z dielne bratov Weinsteinových Hoodwinked, dobrodružná komédia s Queen Latifah Last Holliday, športová dráma Glory Road a príbeh lásky Tristan & Isolde. Už nech sú výsledky!

 


autor Matej Oravec 13.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.