KLUBOVÉ TIPY 10.1. - 16.1. 2006

KLUBOVÉ TIPY 10.1. - 16.1. 2006

článok



10. 1.
UTOROK

Bratislava

Fanny a Alexander (r. I. Bergman, Švéd., 1983, 189 min.)
Charlie 17:00
Výpravná trojhodinová (v televíznej verzii päťhodinová) rodinná freska z počiatku minulého storočia, ktorú možno považovať za umelecky vrcholné dovŕšenie filmárskej dráhy Ingmara Bergmana (pôvodne to mal byť jeho posledný film). Režisér v nej kombinoval svoje spomienky na detstvo s detskou fantáziou a na osudy jednotlivých členov klanu Ekdahlovcov pozerá detskými očami citlivého Alexandra.

Otec na služobnej ceste (Otac na službenom putu; r. E. Kusturica, Juhoslávia, 1985, 137 min.)
Charlie 17:15
Príbeh o strate otca v kontexte rozchodu Titovej SFRJ s Kominternou odohrávajúci sa na začiatku päťdesiatych rokov, keď krajinu zachvátili politické čistky. Film rozpráva očami deväťročného Malika príbeh jednej z postihnutých rodín. „Služobná cesta“, na ktorú jeho otec odchádza, je pracovným táborom, do ktorého sa dostal kvôli nevinnému komentáru karikatúry v novinách. Voľná predohra k filmu Spomínaš na Dolly Bell? (v scenároch k obom filmom mali pôvodne členovia rodiny rovnaké mená) je napriek vážnosti témy plná melanchólie a jemnného absurdného humoru.

Prešov

Život je čudo (Zivot je cudo; r. E. Kusturica, Juhoslávia/Franc., 2004, 155 min.)
Klub filmového diváka 19:30
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.

Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006 Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006


11. 1.
STREDA

Bratislava

Krajina hojnosti (Land of plenty; r. W. Wenders, USA/Nem., 2004, 124 min.)
Charlie 17:45, 20:15
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži. Nie celkom obyčajné road movie Wima Wendersa je zamyslením sa nad životom (nielen) v USA...

Monthy Python: Zmysel života (Monthy Python´s The Meaning of Life; r. T. Jones, T. Gilliam, VB, 1983, 103 min.)
Charlie 20:00
Celovečerný film britskej skupiny komikov je ironickým, absurdným a v prvom rade neskutočne zábavným hľadaním zmyslu života. Inteligentné (miestami veľmi čierne) vtipy sú hlavným lákadlom, ako to už u Pythonov býva.

Intolerancia (Intolerance; r. D. W. Griffith, USA, 1916, 94 min.)
FK Za zrkadlom 18:01
Vo veľkolepo vypravenej babylonskej evokácii chcel „otec filmovej réžie“ pretromfnúť všetko dovtedy nakrútené v tomto žánri (na čele s talianskou Cabíriou), naopak v decentnom príbehu Krista sa inšpiroval dokumentaristickými Pašijami, okrášlenými rozptýleným svetlom a velebnosťou rytmu. Evokácia Bartolomejskej noci s modro virážovanými scénami zaujme využitím lesku dlažobných kociek a stropov v dekorácii a má nadnesený herecký prejav v divadelnom štýle spoločnosti Film d’art, ktorá začiatkom 10. rokov propagovala veľké hviezdy javiska. Montáž spája v stále kratších pasážach rôzne epochy v príbehoch, prestúpených historickou naivitou (a zjednocovaných obrazom Nádeje – ženy s kolískou), no štvrtý príbeh s motívom štrajku robotníkov a s drámou justičného omylu je inšpirovaný tvárnosťou a mentalitou Ameriky s charakterizáciou sociálnych vrstiev, tlmočením individuálnych prežitkov a psychologických stavov.

Martin

Čierna mačka, biely kocúr (Crna macka, beli macor; r. E. Kusturica, Fran./Nem./Juh., 1998, 129 min.)
FK Alternatíva 17:30
Živelná, divoká, dynamická čiernohumorná komédia z prostredia Balkánu. Pre Kusturicových fanúšikov povinnosť, rovnako ako aj pre ostatných, ktorí majú radi „uletené“ filmy.

Trnava

Noc na zemi (Night On Earth; r. J. Jarmusch, USA, 1991, 129 min.)
FK Na oko 20:00
Poviedkový film odohrávajúci sa v 5 svetových metropolách, Los Angeles, New York, Paríž, Rím a Helsinki počas jednej noci. V každej poviedke je hlavným hrdinom taxikár(ka), pričom všetci prežívajú bizarné príhody so svojimi pasažiermi.


12. 1.
ŠTVRTOK

Bratislava

HIT týždňa
Old Boy
(r. Park Chan-wook, Juž. Kórea, 2003, 121 min.)
Charlie 17:45, 20:30
Únos Dä-sua sa odohrá rovno pred jeho domom, kde doposiaľ pokojne žil so svojou rodinou. Kdesi v podivnom domácom väzení sa z televízie dozvie, že jeho žena bola medzičasom brutálne zavraždená a on je z tejto vraždy podozrivý. V tmavej miestnosti strávi pätnásť rokov, než sa jedného dňa rovnako nečakane ocitne na slobode. Od tej chvíle sa zameria na pomstu. Zložitá dráma je plná napätia a tajomnosti, ale podľa slov režiséra je predovšetkým úvahou o pomste a o túžbe, ktorú pocíti každý, lenže málokto ju aj uskutoční, pretože spoločnosť ju zatracuje ako negatívnu a deštruktívnu. Film, ktorý je jednosmernou vstupenkou do sveta kórejskej kinematografie. 

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Charlie 19:45
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Levice

Idioti (Idioterne; r. L von Trier, Dánsko, 1998, 117 min.)
FK Otáznik 19:00
Jeden z prvých filmov nakrútených podľa manifestu Dogma 95. „Filmový snob“ Lars von Trier rozpráva príbeh skupinky intelektuálov hrajúcich sa na idiotov a poburujúcich tak svoje okolie a celú spoločnosť okolo seba. Snímka je taká, ako jej hrdinovia, sama (rovnako ako celé hnutie Dogma 95) dodnes vyvoláva vášnivé diskusie a polemiky a provokuje filmových kritikov, ako aj divákov.  

Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006 Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006


13. 1.
PIATOK

Bratislava

Mulholland Drive (r. D. Lynch, USA, 2000, 145 min.)
Charlie 20:00
Ďalšie tajuplné podobenstvo z dielne Davida Lyncha kde nič nie je také, ako sa zdá. Prelínanie nielen časových rovín a komplikovaný príbeh robia z filmu dielo, ktoré nestačí vidieť raz, aby ho divák pochopil. Interpretačné pole je (ako to už u pána Lyncha býva) nedozierne, každý si môže film vyložiť prakticky ako chce. »Návod«, ktorý režisér zverejnil na internete ponúka pár záchytných bodov, ktoré by mohli prispieť k výslednej podobe skladačky.

Mŕtvy muž (Dead Man; r. J. Jarmusch, USA/Nem., 1995, 120 min.)
FK Nostalgia 18:30
Mŕtvy muž z roku 1995 je antiwestern v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. William Blake (motív mena je vo filme zaujímavo spracovaný ako jeden z ústredných pri strete dvoch kultúr) putuje po neúspešnom pokuse o nájdenie si práce po Divokom západe a stretáva sa s rôznymi postavami, pričom jednotlivé stretnutia tvoria akúsi kostru »príbehu«. Jarmusch rozohráva aj motívy žánrovej nevyprofilovanosti, pracuje s viacerými žánrami a vytvára tak silný výsledný dojem z diela. Film je podfarbený hudbou Neila Younga a okrem Johnny Deppa v ňom uvidíme aj Steva Buscemiho, Lanca Henriksena, Iggy Popa a Billy Bob Thorntona.

Ghost Dog – Cesta samuraja (r. J. Jarmusch, Franc./Nem./USA,Jap., 1999, 116 min.)
FK Nostalgia 20:45
Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka príbeh čierneho nájomného zabijaka riadiaceho sa samurajskými princípmi a pravidlami. Film je drsný, no čiernohumorný zároveň a hovorí o existencii človeka v určitej societe, problémoch v medziľudskej komunikácii a iných závažných témach. O hudbu sa postaral člen legendárnej rapovej skupiny Wu Tang Clan vystupujúci pod pseudonymom RZA.


14. 1.
SOBOTA

Bratislava

Život je čudo (Zivot je cudo; r. E. Kusturica, Juhoslávia/Franc., 2004, 155 min.)
Charlie 17:15, 20:15
Srbský inžinier z Belehradu Luka sa so svojou rodinou usadí »na konci sveta«, kde pripravuje stavbu železnice, ktorá by tento zabudnutý kraj premenila na turistický raj. Keď vypukne vojna, Lukovi sa značne skomplikuje život a musí riešiť vážne rodinné problémy. Kusturica sa vo svojom najnovšom filme vyjadruje k svojím obvyklým témam a Život je čudo je oslavou radosti zo života, lásky a humanity.

Detské hry (Jeux d´enfants; r. Y. Samuell, Franc., 2003, 84 min.)
Charlie 17:30
Tragikomédia o jednej zvláštnej „šialenej láske“ podriadenej detskej hre je režijným debutom Yanna Samuella, ktorý v ňom ako bývalý animátor zúročil svoj výnimočný cit pre pestrosť a dynamiku filmového obrazu. Hlavných rolí vo filme, ktorý využíva animované sekvencie i rozprávacie formy blízke kultovej Amélii z Montmartru sa ujali Guillaume Canet (Pláž, Fantom Paríža) a Marion Cotillardová (Taxi; Taxi, taxi; Taxi 2003).

Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006 Klubové Tipy 10.1. - 16.1. 2006


15. 1.
NEDEĽA

Bratislava

Utópia, najviac ľudí žije v Číne (Folk flest bor i Kina; r. H. P. Moland, I. Torgesen, T. Rangnes, M. Martens, S. Johnsen, A. Fröhlich, M. Asphaug, M. Tyldum, T. Robsahm, Nórsko, 2002, 82 min.)
Mladosť 20:00
Kto vlastne žije v Nórsku, v tejto na prvý pohľad úplne dokonalej krajine?
Odpoveď nájdete v tejto prekvapujúco zábavnej originálnej absurdnej komédii pozostávajúcej z ôsmich príbehov o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch.
V Nórsku sa viac menej každý stotožňuje s niektorou z politických strán. Okrem toho sa tam tiež neustále diskutuje o cenách benzínu. A tak sa práve benzínová pumpa stane miestom, kde sa nám 24 hodín pred voľbami predstaví celá spoločensko-politická škála Nórska. Majiteľom pumpy je Lasse. Namiesto áut a benzínu však sníva o tom, že raz naštartuje svoje vlastné lietadlo, ktoré si s láskou montuje vzadu v garáži. Deň pred voľbami ho zo sna vytrhne osem príbehov o tom, ako ani v dokonalej krajine nikto nie je dokonalý.

Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes; r. Jim Jarmusch, USA/Jap./Tal., 2003, 97 min)
Charlie 19:45
Kompilácia poviedok, ktoré Jarmusch začal nakrúcať už v roku 1986 a v roku 2003 ich doplnil a vznikol tak tento celovečerný projekt. Známi speváci a herci sa stretávajú pri rozličných príležitostiach nad šálkou kávy a cigarete a konverzujú. Niektoré z poviedok sú vynikajúce, niektoré už trochu slabšie, ako celok sa však film rozhodne oplatí vidieť.

Martin

Krajina hojnosti (Land of plenty; r. W. Wenders, USA/Nem., 2004, 124 min.)
Kino Strojár 20:00
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži. Nie celkom obyčajné road movie Wima Wendersa je zamyslením sa nad životom (nielen) v USA...


16. 1.
PONDELOK

Bratislava

Noc na zemi (Night On Earth; r. J. Jarmusch, USA, 1991, 129 min.)
Charlie 20:00
Poviedkový film odohrávajúci sa v 5 svetových metropolách, Los Angeles, New York, Paríž, Rím a Helsinki počas jednej noci. V každej poviedke je hlavným hrdinom taxikár(ka), pričom všetci prežívajú bizarné príhody so svojimi pasažiermi.

Accatone (r. P. P. Pasolini, Tal., 1961, 110 min.)
FK Nostalgia 18:30
Pasoliniho debut je akýmsi oneskoreným plodom neorealizmu. Do istej miery súzvučí so sociologizujúcimi pokusy amerického undergroundu či s poľskou "čiernou sérií". Realistický "barbarismus" v zobrazovaní prostredia (vrátane dialogov a fragmentárnej montáže) je transcendovaný detailami tvárí hrdinov : povaľača Accattoneho, ktorý chce žít ľudsky, ale už to nevie, prostitútky Maddaleny či dievčaťa Hviezdičky, ktorá mu má ukázať cestu. Individualistická vzbura na dne sa však nemôže skončiť inak než tragicky.

Ostro sledované vlaky (r. J. Menzel, Česko, 1966, 87 min.)
FK Nostalgia 20:45
Menzelov celovečerný debut nadviazal na jeho úspešnú poviedku Smrt pana Baltazara z poviedkového filmu Perličky na dně, v ktorom sa prvýkrát prejavila režisérova spriaznenosť s Hrabalovým osobitým videním sveta. Na sklonku II. svetovej vojny slúži na malej českej staničke, ktorou prechádzajú ostro sledované vlaky, železničiarsky elév Miloš Hrma, obdivujúci úspešného sukničkára, výpravcu Hubičku, a trápi sa tým, že v milostnej chvíli u svojho dievčaťa ako muž zlyhal. V zúfalstve sa pokúsi o samovraždu, no s pomocou pôvabnej ilegálnej spojky Viktórie sa mu svoj handicap podarí prekonať. Sila tragikomickej výpovede je v tom, že kladie vedľa seba zdanlivo nesúmerateľné: vojnový heroizmus a banálne súkromné problémy, poetický pohľad na lásku a obscénnosť, psychologický príbeh a anekdotické príhody, štylizované fraškovitými výstupmi. Ucelená mozaika týchto dojmov vytvára poetiku filmu, poznamenanú uchvacujúcou fotogenickou krásou.

Nitra

Povinné pozeranie
Teoréma
(r. P. P. Pasolini, Tal., 1968, 105 min.)
FK Nitra 20:00
„Sémioticko-erotická“ správa, v ktorej do buržoáznej rodiny prichádza zvláštny posol, aby zviedol všetkých členov tejto rodiny. Táto situácia spôsobí mnoho komplikácií a nič nebude tak ako predtým. Pasoliniho nejednoznačná poéma je príkladom silného vyjadrovania sa cez film – v celom diele zaznie iba 923 slov...

Piešťany

Tajomný vlak (Mystery Train; r. J. Jarmusch, USA/Jap., 1989, 113 min.)
FK Fontána 20:00
Tri žánrovo rozdielne príbehy spájajú scény z hotelovej recepcie a Elvis Presley v rôznych podobách. Prvý Jarmuschov farebný film, ktorý ovplyvnil Hartleyho, Soderbergha, Tarantina i Zelenku.

Košice

Zázrak v Miláne (Miracolo a Milano; r. V. De Sica, Tal., 1951, 94 min.)
FK Cinefil 19:19
Burleskná rozprávka z kruto reálneho prostredia je príbehom prostého chlapca, ktorý záhadným pôsobením nebies získa divotvornú moc. Tota nájde ako bábätko v kapustnej hlávke (talianska variácia nášho bociana) vľúdna stará pani, u ktorej strávi detstvo a mladosť. Po jej pohrebe sa dostane do sirotinca, neskôr sa pridá k tulákom, bývajúcim v biednych chatrčiach núdzovej kolónie na periférii Milána. Toto sa usiluje byť každému priateľom a zreorganizovať štvrť chatrčí.


ADRESY FK

Bratislava

Charlie Špitálska 4
FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2
Kino pod hviezdami SD Nivy, Súťažná 18
FK Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3
Mladosť Hviezdoslavovo nám. 17

Košice

FK Cinefil Dominikánske nám. 8

Levice

FK Otáznik MsKS Sládkovičova 2

Martin

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

Nitra

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

Piešťany

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1

Prešov

Klub filmového diváka Nám. Mieru 1 (Kino Klub)

Trnava

FK Na oko Nám. J. Herdu 2

 


autor Michal Michalovič 10.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.