PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Prvému dielu zo ságy C.S. Lewisa sa podarilo zarobiť viac ako sa očakávalo a jasne vystriedal Harry Pottera na prvom mieste. Druhým najúspešnejším filmom je politický thriller Syriana s George Clooneym a Mattom Damonom.

TOP 9. 12. - 11. 12. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe Buena Vista 1. týždeň  65,5 mil   65,5 mil
2. Syriana Warner Bros. 1. týždeň 11,7 mil   13,2 mil
3. Harry Potter and the Goblet of Fire Warner Bros. 4. týždeň 10,2 mil 244,0 mil
4. Walk the Line Fox 4. týždeň   5,7 mil   76,9 mil
5. Your, Mine and Ours Paramount 3. týždeň   5,0 mil   40,8 mil
6. Aeon Flux Paramount 2. týždeň   4,5 mil   20,2 mil
7. Just Friends New Line 3. týždeň   3,8 mil   26,3 mil
8. Pride and Prejudice Focus 5. týždeň   2,5 mil   26,4 mil
9. Chickej Little Buena Vista 6. týždeň   2,3 mil 127,2 mil
10. Rent Buena Vista 3. týždeň   2,0 mil   26,9 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Warderobe (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica)
2. svetová vojna - štyri londýnske deti sú poslané do vidieckeho domu istého profesora, aby tak unikli pred hrôzami vojny. Nájdu tam kúzelný šatník, ktorý vedie do mystickej krajiny Narnia, kde vládne zlá čarodejnica. Musia sa spojiť s obrovským levom Aslanom, kráľom Narnie, aby sa pokúsili vrátiť do Narnie jar, porazili čarodejnicu a vyhrali veľkú bitku medzi dobrom a zlom.

Réžia: Andrew Adamson (Shrek)
Scenár: Ann Peacock, Andrew Adamson podľa novely C.S.Lewisa
Hovoria: Georgie Henley, Skadar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell (Dievča s perlou), Tilda Swinton (Constantine), Jim Broadbent (Dennik Bridget Jonesovej)

Narnia s rozpočtom 180 miliónov sa začala premietať hneď v 3.616 kinách, a bol to trochu risk. Za víkend však zarobila 65,5 milióna dolárov a to ju radí na druhé miesto v najziskovejších premiérach v mesiaci december. Viac v tomto mesiaci zarobil len Jacksonov Návrat kráľa – 72,8 miliónov. Pre distribútora Buena Vista ide o tretiu najziskovejšiu premiéru po animovaných filmoch Rodinka Úžasných a Hľadá sa Nemo. Tiež zaslúžené tretie miesto patrí Narnii, pretože ide po Tretej epizóde Star Wars a štvrtom Harry Potterovi o najväčšiu premiéru tohto roku. Dôležité bude ako obstojí Narnia proti King Kongovi budúci týždeň.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 75%, imdb.com – 7,6/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Aj na oficiálnej stránke sa do tajomného sveta dostávame cez šatník. Ocitáme sa v zasneženom lese, odkiaľ je strašne veľa možností. Na mape sa predsa len orientuje lepšie človeku, čo knihu čítal.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Syriana
V globálnom ropnom priemysle hrá každý svoju malú úlohu. Pracovník CIA Bob Barnes objavuje znepokojujúcu pravdu o práci, ktorej venoval celý svoj život. Nádejný ropný maklér Bryan Woodman čelí neuveriteľnej rodinnej tragédii a spásu hľadá v priateľstve s idealistickým princom. Právnik Bennett Holiday čelí morálnej dileme pri diskutabilnej fúzii dvoch silných ropných spoločností...

Réžia: Stephen Gaghan (Opustená)
Scenár: Stephen Gaghan podľa knihy Roberta Baera
Hrajú: George Clooney (Dannyho parťáci), Kayvan Novak (The Clap), Matt Damon (Dannyho parťáci), Christopher Plummer (Alexander), Chris Cooper (Capote)

V prvom týždni v širokom nasadení sa Syriana dostala hneď na druhé miesto s výborným víkendovým zárobkom - 11,7 miliónov dolárov. Tento politický thriller je natočený na základe skutočných udalostí, založených na životopise Roberta Baera, ktorý popisuje prácu agenta v boji proti terorizmu. Syriana by do Vianoc mohla zarobiť 25 miliónov dolárov a už teraz získava jedno ocenenie za druhým, čo určite tomuto 50 miliónovému filmu pomôže k vyšším zárobkom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 75%, imdb.com – 6,9/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Na stránke sa hneď začne prehrávať trailer, ale inak je dosť statická. Ale chelo by to aspoň nejaký pohyb k tomu množstvu informácii.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter a ohnivá čaša)
Harry je prenasledovaný nočnými morami, po ktorých ho jazva na čele bolí viac ako obyčajne. Preto sa teší na nadchádzajúci Svetový pohár v metlobale, na ktorom mu budú držať palce nielen jeho kamaráti Ron a Hermiona. Ale na oblohe sa objaví niečo zlovestné – Temné znamenie, znak Lorda Voldemorta. Znamenie vyčarujú jeho stúpenci, smrťožrúti, ktorí ostatných trinásť rokov - od noci, kedy Voldemort zavraždil Harryho rodičov - nemali odvahu ukázať sa na verejnosti. Harry túži byť opäť za múrmi Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, kde by ho profesor Dumbledor ochránil. Ale tento rok tomu bude inak. Dumbledor oznámi, že Rokfort bude miestom konania Trojčarodejníckeho turnaja, jednej z najvzrušujúcejších a najnebezpečnejších čarodejníckych súťaží. Zástupcovia troch najväčších a najprestížnejších čarodejníckych škôl budú súťažiť v sérii smrteľne nebezpečných úloh o trojčarodejnícky pohár...

Réžia: Mike Newell (Štyri svadby a jeden pohreb)
Scenár: Steven Kloeves podľa knihy J.K. Rowling
Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Miranda Richardson, Alan Rickman, Maggie Smith

Po troch víkendoch na tróne musel aj Potter ustúpiť rodiacej sa ságe. Zarobil však ešte slušných 10,2 miliónov. Na konte má teda už 224 miliónov dolárov. V ostatnom svete zarobil 414 miliónov, takže celkový zárobok je už 638 miliónov. Od toho aby sa Ohnivá čaša stala finančne úspešnejšia ako Väzeň z Azkabanu už chýba len málo, ale k USA zárobku Kameňa mudrcov – 317,5 miliónov sa už asi nedostane.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 88%, imdb.com – 8,0/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka

Až neskutočne veľa možností ako sa dostať k rôznym veciam je na tejto stránke. Všetko je do detailov premakané... Alternatívu ponúka aj slovenská stránka
.

               
Walk the Line
Životopisná dráma o živote legendárneho "muža v čiernom", Johnnyho Casha.

Réžia: James Mangold (Identita)
Scenár: Gill Dennis, James Mangold podľa knihy Johnnyho Casha
Hrajú: Joaquin Phoenix (Osada), Reese Witherspoon (Vanity Fair), Ginnifer Goodwin (Úsmev Mona Lízy), Robert Patrick (Okrsok 49)

Už štyri týždne sa Walk the Line drží vždy za Harry Potterom. Tento životopisný film už zarobil 76,9 miliónov dolárov a obdobie cien sa blíži...

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 82%, imdb.com – 8,1/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Príjemná, celkovo ale ničím výnimočná stránka s kvalitným hudobným sprievodom. Hneď je jasné, že ide o inteligentný a určite dobrý film.

              
Yours, Mine and Ours
Dvaja slobodní rodičia, jeden s desiatimi deťmi, druhý s ôsmimi sa pokúsia nadviazať vzťah aj napriek tomu, že sa im v tom ich deti snažia všemožne zabrániť.

Réžia: Raja Gosnell (Scooby-Doo)
Scenár: Ron Burch, David Kidd
Hrajú: Dennis Quaid (Deň po zajtrajšku), Rene Russo (Showtime), Sean Faris (Pearl Harbor), Katija Pevec (Sleepover)

Prvú päťku nám uzatvára komédia Yours, Mine and Ours, ktorej sa medzi všetkými tými vysokorozpočtovými filmami podarilo zarobiť 5 miliónov za víkend a už 40,8 za tri týždne.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 06%, imdb.com - 3,6/10, Roger Ebert – 1,5/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

Príjemné intro, všetky veci a vecičky sa tu pohybujú, všetko má svoje miesto. Konečne poriadne stránka pre rodinnú komédiu.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 115,6 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
3 - 5 december 2004 National Treasure 17,0 mil
5 - 7 december 2003 The Last Samurai 24,3 mil
6 - 8 december 2002 Die Another Day 12,6 mil

Už v stredu, 14. decembra štartoval v kinách King Kong a zárobok 9,75 milióna dolárov môže spôsobiť trochu obavy, ale aj taký Shrek 2 zarobil v stredu len 11,8 miliónov a potom cez víkend rekordných 108 miliónov... Spolu s Kongom sa v piatok začala premietať aj komédia The Family Stone a oceňovaný Brokeback Mountain Anga Leea s Jake Gyllenhaalom a Heath Ledgerom. Neviem ako vy, ale ja sa už neviem dočkať výsledkov!


autor Matej Oravec 16.12.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.