KLUBOVÉ TIPY 8.11. - 13.11. 2005

KLUBOVÉ TIPY 8.11. - 13.11. 2005

článok



8. 11.

UTOROK

 

Bratislava

 

Mulholland Drive (r. D. Lynch, USA, 2000, 145 min.)

Charlie 17:30

Ďalšie tajuplné podobenstvo z dielne Davida Lyncha kde nič nie je také, ako sa zdá. Prelínanie nielen časových rovín a komplikovaný príbeh robia z filmu dielo, ktoré nestačí vidieť raz, aby ho divák pochopil. Interpretačné pole je (ako to už u pána Lyncha býva) nedozierne, každý si môže film vyložiť prakticky ako chce. »Návod«, ktorý režisér zverejnil na internete ponúka pár záchytných bodov, ktoré by mohli prispieť k výslednej podobe skladačky.

 

Organ (r. Š. Uher, ČSR, 1964, 99 min.)

FK Kino pod hviezdami 19:00

Dramatický príbeh odohrávajúci sa v období vojnovej Slovenskej republiky. Do kláštora v malom slovenskom meste sa pred fašistami ukryje mladý poľský vojak, nadaný organista. Dostáva sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti Felixovým nadaním ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve nadaného Felixa z bezpečného úkrytu. Ide o jedno z vrcholných diel nielen Uhrovej tvorby, ale aj celých dejín slovenskej kinematografie.

 

Gombíková vojna (La Guerre des boutons; r. Y. Robert, Fran., 1961, 90 min.)

FK Lúky 20:00

Film o deťoch nielen pre deti. Chlapci z dvoch susedných dedín na francúzskom vidieku rozpútavajú vojnu, v ktorej sú najväčšou trofejou a pokladom súperove gombíky. Krehký, citlivý a poetický pohľad do detských rokov, ktorý zaujme mimoriadne autentickým spôsobom rozprávania (aj vďaka detským predstaviteľom hlavných úloh) a jednoduchosťou príbehu, v ktorom je však ukrytá nespútaná radosť a krása detstva ako takého.

 

Nitra

 

Taking off (r. M. Forman, USA, 1971, 93 min.)

FK Nitra 19:00

Prvý americký film Miloša Formana, podľa niektorých dokonca jeho vôbec najlepší film rieši konflikty a vzájomné strety mladej a starej generácie. Pomerne zaznávaný film, ktorý si však určite zaslúži pozornosť. A príjemne sa zabavíte (okrem iného) na scéne »riadeného fajčenia marihuany« rodičmi...

 

9. 11.

STREDA

 

Bratislava

 

Kordón (Srbsko/Čierna Hora, 2002, 70 min.)

Charlie 20:00

Začiatok roku 1997. Už štyri mesiace sa snaží srbský ľud pokojnými demonštráciami zvrhnúť diktátora Slobodana Milosevića. Ten je však stále pri moci i vďaka policajným kordónom, ktorých členovia nemajú so spoluobčanmi zľutovanie. Policajti Zmaj, Crni, Dule, Kole, Seljak a ich šofér Uros nerozmýšľajú, len slepo vykonávajú rozkazy, ktoré dostávajú zväčša prostredníctvom vysielačky. Ich práca je neustály kolotoč – zásah proti demonštrantom, nemilosrdná bitka a potom odpočinok v mrazivom aute, spojený s konzumáciou nechutnej stravy a strachom z napadnutia. Bez spánku, bez teplej vody, bez čo i len jedného láskavého slova.

 

Tajomný vlak (Mystery Train; r. J. Jarmusch, USA/Jap., 1989, 113 min.)

FK Nostalgia 20:45

Tri žánrovo rozdielne príbehy spájajú scény z hotelovej recepcie a Elvis Presley v rôznych podobách. Prvý Jarmuschov farebný film, ktorý ovplyvnil Hartleyho, Soderbergha, Tarantina i Zelenku.

 

Amores Perros – Láska je kurva (Amores Perros; r. A. G. Iňárritu, Mex., 2000, 151 min.)

FK Za zrkadlom 18:01

Príbehy viacerých postáv žijúcich v Mexiko City sa stretnú vďaka jednej autonehode a opäť sa rozídu, už však výrazne poznačené. Komplikovaná spleť osudov postáv v 20 miliónovom ľudskom labyrinte dostáva v spracovaní talentovaného Mexičana podobu silnej drámy, ktorú sa rozhodne oplatí vidieť.

 

Martin

 

My zdes (r. J. Vojtek, SR, 2005, 76 min.)

FK Alternatíva 17:30

Rodina Krnáčovcov sa po druhej svetovej vojne presťahovala zo stredného Slovenska na Podkarpatskú Rus. Po spornom pričlenení tohto územia k ZSSR sa ocitli v pasci z ktorej nemohli uniknúť. V rámci Chruščovovho dekrétu boli násilne presídlení do dediny Balgarka v kazašskej stepi, kde prežili vyše štyridsať rokov. Po rozpade Sovietskeho Zväzu sa rozhodli vrátiť späť do Európy. Na Slovensko, ktoré poznali len z rozprávania svojich rodičov sa ako prvé vybrali sestry Táňa a Anna s manželom Dimitrijom a deťmi. Nie celkom obvyklý úkaz – slovenský dokument v kine, rozhodne stojí za pozornosť.

 

Košice

 

Albín menom Nói (Nói Albinói; r. D. Kári, Island/Nem./VB/Dán., 2003, 90 min.)

Cinefil 19:19                              

Pohľad do života mladíka na Islande, kde prežíva všetky radosti, ale najmä strasti  neľahkého dospievania. Tragikomédia mladíka, ktorá je vtipná a inteligentná zároveň a je zaujímavým príspevkom nového severského kina.

 

 

10. 11.

ŠTVRTOK

 

Bratislava

 

Mŕtvy muž (Dead Man; r. J. Jarmusch, USA/Nem., 1995, 120 min.)

Charlie 20:00

Mŕtvy muž z roku 1995 je antiwestern v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. William Blake (motív mena je vo filme zaujímavo spracovaný ako jeden z ústredných pri strete dvoch kultúr) putuje po neúspešnom pokuse o nájdenie si práce po Divokom západe a stretáva sa s rôznymi postavami, pričom jednotlivé stretnutia tvoria akúsi kostru »príbehu«. Jarmusch rozohráva aj motívy žánrovej nevyprofilovanosti, pracuje s viacerými žánrami a vytvára tak silný výsledný dojem z diela. Film je podfarbený hudbou Neila Younga a okrem Johnny Deppa v ňom uvidíme aj Steva Buscemiho, Lanca Henriksena, Iggy Popa a Billy Bob Thorntona.

 

Spaľovač mŕtvol (r. J. Herz, ČR, 1968, 95 min.)

Charlie 20:30

Filmová adaptácia psychologického hororu pôsobivo vystihuje morbídne bizarnú atmosféru a neskutočný svet panoptikálnych postáv vynikajúcej Fuksovej predlohy, snažiacej sa zachytiť psychosociálne podhubie ideológie fašizmu a analyzovať prvky ľudského charakteru, ktoré umožnili prijať účasť na neľudských činoch. Príbeh zobrazuje nenápadný prerod zdanlivo slušného, romantického meštiaka na psychopatického maniaka, udavača a vraha vlastnej manželky a vytvára tak portrét pána Kopfrkingla analogicky k danej historickej situácií – nástupu fašizmu. Herz vo svojom vrcholnom diele naplno uplatnil svoj talent a zmysel pre bizarnosť, deviáciu a fantasknosť. R. Hrušínský sa zaskvel v jednej zo svojich životných úloh.

 

HIT týždňa

Niečo z Alenky (r. J. Švankmajer, Švajčiarsko, 1987, 84 min.)

FK Kino pod hviezdami 19:00

Švankmajer sa vo svojom celovečernom debute vracia k dvom zdrojom svojej surrealistickej poetiky – ku Carollovej Alici v krajine zázrakov a k východiskám vlastnej tvorby. Inšpiroval sa knihou, predovšetkým však projektuje vlastné snové pocity, zážitky, predstavy a spomienky z detstva a zapája ich do Alenkinho príbehu. Film Něco z Alenky je esenciou nápadov, trikov a výtvarných prvkov z predchádzajúcich Švankmajerových diel. 

 

11. 11.

PIATOK

 

Bratislava

 

Arizona Dream (r. E. Kusturica, Franc./USA, 1991, 142 min.)

FK Nostalgia 18:00

Poetická tragikomédia Emira Kusturicu síce vznikla v Amerike, ale nesie v sebe mnoho prvkov typických pre jeho predchádzajúce filmy. e to film, ktorý obsahuje nádherné vízie a pôsobivé obrazové kompozície. Johnny Depp v ňom hrá počítača rýb v newyorskom prístave Alexa, od ktorého ujo Leo chce, aby pokračoval v rodinnej tradícii predaja cadilaccov. Život mĺkveho Alexa sa po príchode do mestečka v Arizone zmení, keď sa tam zjaví krásna a trošku svojrázna nymfomanka Elaine s nevlastnou dcérou Grace. Spoločne zažívajú nevšedné zážitky...

 

Vlak života (Il terno della vita/Train de vie; r. R. Mihaileanu, Fran., 1998, 103 min.)

FK Nostalgia 20:45

Originálna čierna vojnová tragikomédia o holocauste, vychádzajúca z tradícií židovského humoru. Strojcom i rozprávačom príbehu, postaveného na geniálnej mystifikácii, je múdry dedinský blázon Schlomo. Obyvatelia jednej zapadnutej židovskej osady sa v roku 1941 rozhodnú uniknúť pred hroziacimi deportáciami tak, že sami vypravia železničný transport, smerujúci však nie do koncentračného tábora, ale do zasľúbenej krajiny Palestíny...

 

 

12. 11.

SOBOTA

 

Bratislava

 

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy; r. J. Schlessinger, USA, 1969, 113 min.)

Kino Múzeum 19:30

Joe Buck (Jon Voight) sa vydáva z Texasu do New Yorku, aby sa tu živil ako gigolo. Jeho predstavy o platiacich zákazníčkach sa však veľmi rýchlo rozplývajú a tak sa spriatelí s outsiderom „Ratsom“ Rizzom (Dustin Hoffman) a spoločne sa pretĺkajú veľkomestskou džungľou, ktorá je všeličím, len nie miestom realizovaných (naivných) „amerických“ snov...

 

Kráska dňa (Belle de jour; r. L. Buňuel, Fran., 1967, 100 min.)

Mladosť 20:00

Ďalší z filmov Luisa Buňuela oscilujúcich na hranici reality a surrealistických vízií, snov a predstáv. Catherine Denevue hrá vo filme Séverine, ženu bohatého chirurga Pierra, ktorá nie je manželským životom dostatočne uspokojená a tak každodenne navštevuje exkluzívny nevestinec, aby tu bez nároku na honorár poskytovala sexuálne služby. Aj v tomto diele sa Buňuel venuje dvojakej morálke malomeštiactva. Surrealistický účinok filmu je vytváraný neoddeľovaním snov a vízií od reality.

 

 

13. 11.

NEDEĽA

 

Bratislava

 

Muž, ktorý luže (L’homme qui ment, r. A. Robbe-Grillet, Slov./Fran., 1968, 93 min.)

Charlie 17:30

Jeden z dvoch filmov, ktoré nakrútil francúzsky režisér v spolupráci so Slovenskom. Krátko po vojne sa vracia do horskej dedinky muž menom Boris. V miestnej krčme sa dozvie o istom Jánovi Robinovi, ktorý sa stratil. Príde do jeho domu a predstaví sa rodine ako jeho priateľ. Domácim – sestre, manželke, otcovi rozpráva príbeh, ktorý vypointuje až do Jánovej smrti. Hlavnú úlohu vo filme stvárnil Jean-Louis Trintignant.

 

Povinné pozeranie

Spaľovač mŕtvol (r. J. Herz, ČR, 1968, 95 min.)

Charlie 20:30

Filmová adaptácia psychologického hororu pôsobivo vystihuje morbídne bizarnú atmosféru a neskutočný svet panoptikálnych postáv vynikajúcej Fuksovej predlohy, snažiacej sa zachytiť psychosociálne podhubie ideológie fašizmu a analyzovať prvky ľudského charakteru, ktoré umožnili prijať účasť na neľudských činoch. Príbeh zobrazuje nenápadný prerod zdanlivo slušného, romantického meštiaka na psychopatického maniaka, udavača a vraha vlastnej manželky a vytvára tak portrét pána Kopfrkingla analogicky k danej historickej situácií – nástupu fašizmu. Herz vo svojom vrcholnom diele naplno uplatnil svoj talent a zmysel pre bizarnosť, deviáciu a fantasknosť. R. Hrušínský sa zaskvel v jednej zo svojich životných úloh.

 

 

14. 11.

PONDELOK

 

Bratislava

 

Pád tretej ríše (Der Untergang; r. O. Hirschbiegel, Nem., 2004, 155 min.)

Charlie 17:15, 20:15

Film zachytáva posledné dni Adolfa Hitlera, ríšskeho diktátora, tesne pred koncom 2. svetovej vojny. Nemecký režisér sa postavil k téme pomerne smelo a triezvo, čo je výrazným prínosom pre film. V úlohe Hitlera sa predstaví famózny Bruno Ganz.

 

Kto sa bojí Virginie Woolfovej (Who is Afraid of Virginia Woolf?; r. M. Nichols, USA 1966, 133 min.)

FK Nostalgia 18:30

Príbeh starnúceho profesora a jeho ženy (dcéry rektora), ktorí si spestrujú život vymyslenými príbehmi a množstvom krutých hier, prostredníctvom ktorých si vzájomne rozdierajú duše (pravdepodobne preto, aby si dokázali, že ešte žijú), sledujeme spoločne s mladšou dvojicou, ktorá stojí takmer na počiatku ich vzťahu a kariéry, a na rozdiel od starších ešte má zábrany – „predstiera“ nielen ostatným, ale aj sebe najrôznejšie ilúzie o živote.

 

Piešťany

 

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy; r. J. Schlessinger, USA, 1969, 113 min.)

FK Fontána 20:00

Joe Buck (Jon Voight) sa vydáva z Texasu do New Yorku, aby sa tu živil ako gigolo. Jeho predstavy o platiacich zákazníčkach sa však veľmi rýchlo rozplývajú a tak sa spriatelí s outsiderom „Ratsom“ Rizzom (Dustin Hoffman) a spoločne sa pretĺkajú veľkomestskou džungľou, ktorá je všeličím, len nie miestom realizovaných (naivných) „amerických“ snov...

 

Na záver tu sú ešte dva oznamy, tento krát pre bratislavských a košických klubistov:

 

V dňoch 6. – 12. 11. prebehne v kine Mladosť v Bratislave filmová sekcia festivalu Ars Poetica 2005, v rámci ktorej budú mať diváci možnosť vidieť filmy ako Kráska dňa Luisa Buňuela, Krajina s nábytkom Karla Smyczeka, Hodiny Stephena Daldryho, či Ja milujem, ty miluješ Dušana Hanáka. 

 

V Bratislave sa v stredu 9. 11. začína 6. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov, ktorý sa bude konať v Charlie (Špitálska 4), A4 – Nultý priestor (Nám. SNP 12) a FTF VŠMU (Svoradova 2). Festival potrvá do nedele 13. 11. a diváci budú mať možnosť uvidieť 53 filmov usporiadaných do 10 kategórií. Prehliadka sa následne presunie do Košíc (FK Cinefil – 14. – 16. 11. 2005)

 

 

Adresy FK:

 

Bratislava

 

Charlie Špitálska 4

FK Lúky DK Lúky, Vígľašská 1

FK Nostalgia budova SvF, Starohorská 2

FK Za zrkadlom DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3

Kino Múzeum Nádvorie starej radnice

Kino pod hviezdami SD Nivy, Súťažná 18

Mladosť Hviezdoslavovo nám. 17

 

Košice

 

FK Cinefil Dominikánske nám. 8

 

Martin

 

FK Alternatíva Námestie S. H. Vajanského 2

 

Nitra

 

FK Nitra Tr. A. Hlinku 1

 

Piešťany

 

FK Fontána MKS, Beethovenova 1812/1



autor Michal Michalovič 8.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.