PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Remake známeho hororu Johna Carpentera The Fog (Hmla) sa stretol s najväčším ohlasom u divákov a stanul tak na prvé miesto. Nestačil ani Croweov Elizabethtown, v ktorom boli hlavnými ťahačmi Orlando Bloom a Kirsten Dunst.

TOP 14. 10. - 16. 10. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Fog Sony 1. týždeň  11,7 mil 11,7 mil
2. Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit DreamWorks 2. týždeň 11,5 mil 33,1 mil
3. Elizabethtown Paramount 1. týždeň 10,6 mil 10,6 mil
4. Flightplan Buena Vista 4. týždeň 6,4 mil 70,7 mil
5. In Her Shoes Fox 2. týždeň 6,1 mil 20,0 mil
6. Two for the Money Universal 2. týždeň 4,67 mil  16,5 mil
7. Domino New Line 1. týždeň 4,60 mil 4,6 mil
8. A History of Violence New Line 4. týždeň 3,6 mil 22,3 mil
9. Tim Burton's Corpse Bride Warner Bros. 5. týždeň 3,5 mil 47,7 mil
10. The Gospel Screen Gems 2. týždeň 3,1 mil 12,0 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Fog
Pred sto rokmi v hustej, hrôzu naháňajúcej hmle zakotvil v malom Kalifornskom prístave Antonia Bay za záhadných okolností vrak lode. Teraz sa duchovia mŕtvych námorníkov obklopení temnotou chystajú na krvavú a nemilosrdnú pomstu.

Réžia: Rupert Wainwright (Stigmata)
Scenár: Cooper Layne podľa scenára Johna Carpentera a Debra Hill
Hrajú: Tom Welling (Dvanásť do tucta), Maggie Grace (Lost), Salma Blair (V dobrej spoločnosti), DeRay Davis (Barbershop)

Remake hororu Johna Cerpentera Hmla z roku 1980 stál štúdio Sony spoločne so štúdiom Revolution 18 miliónov dolárov. Film sa hral v 2955 kinách a zarobil počas prvého víkendu premietania 11,7 milióna dolárov. Hoci ide o podstatne menší debut ako iné horory štartujúce v tomto roku, stačilo to na prvé miesto. Žeby sa spoločnosti Sony konečne podarilo presadiť sa na trhu?

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 04%, imdb.com - 4,0/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka

Každé mesto má svoje tajomstvo. Antonio Bay má svoju nočnú moru. Už som si myslel, že to bude jedna z tých klasických statických stránok štúdia Sony, ale odporúčam vám preskúmať maják, rybársku loď aj mestskú halu. 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka)
V mestečku zúri zeleninová horúčka, blíži sa totiž každoročná Obria zeleninová súťaž. Každý sa chce nielen zúčastniť, ale predovšetkým vyhrať. Preto všetci využívajú služby Wallacea a Gromita, ktorí vlastnia vynález na hubenie všetkých škodcov. Keď mestské záhrady začne po nociach bezohľadne ničiť záhadná zeleninožravá príšera, požiada usporiadateľka súťaže Lady Tottingtonová Wallacea a Gromita, aby ich výstavnú zeleninu zachránili. Okrem nich sa do boja s touto šelmou púšťa aj snobský Victor Quatermaine, ktorý si chce likvidáciou príšery zaistiť nehynúcu slávu a lásku Lady Tottingtonovej. Lenže ich súper rozhodne nie je žiadny šalát.

Réžia: Steve Box (Stage Fright), Nick Park (Slepačí úlet)
Scenár: Steve Box, Nick Park
Hrajú: Peter Sallis (Wallace a Gromit), Ralph Fiennes (Červený drak), Helena Bonham carter (Charlie a továreň na čokoládu), Peter Kay (24 Hour Party People)

Nerozlučná dvojica Wallace a Gomit zaznamenala len 28 percentný pokles a len málo (230 000 dolárov) stačilo k tomu, aby obhájila prvenstvo. Za 10 dní zarobilo Prekliatie králikodlaka 33,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 94%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Tvorcovia Slepačieho úletu sú späť s novým filmom Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka. Každý klik prináša krátky úryvok z filmu, z ktorého je cítiť neskutočnú radosť z tvorenia. Takto by mala vyzerať oficiálna stránka.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Elizabethtown
Drew prišiel o prácu, o priateľku a ako by to nestačilo, zomrel mu otec. Depresívny mladík sa vydáva na jeho pohreb do rodného mestečka v Kentucky. Tam prekvapivo zistí, že ho roky vo veľkomeste poznamenali, ale nájde si tam lásku a chuť do života.

Réžia: Cameron Crowe (Vanilkové nebo)
Scenár: Cameron Crowe
Hrajú: Orlando Bloom (Trója), Kirsten Dunst (Spider-Man), Susan Sarandon (Smiem prosiť?), Alec Baldwin (Letec)

Romantická komédia Camerona Crowea si z 2517 kín odniesla za tri dni 10,6 milióna dolárov. Tento 45 miliónový film by mohol mať úspech v ďalších týždňoch, hoci Paramount Pictures počítalo s tržbou až 14 miliónov. Spojenie Orlanda Blooma a Kirsten Dunst by však mohlo priniesť sladké ovocie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 31%, imdb.com - 6,4/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka

V celku ničím nezaujímavá stránka, zato má vďaka hudbe neuveriteľnú atmosféru a množstvo informácií.

             

Flightplan
Kyle Pratt nastúpi so svojou malou dcérkou do lietadla, ktoré smeruje z Berlína do New Yorku. Obe cestou zaspia, ale keď sa Kyle o tri hodiny neskôr zobudí, nikde nevie nájsť svoju dcérku a navyše si nikto z cestujúcich ani posádky nevšimol, že by s niekým do lietadla nastupovala.

Réžia: Robert Schwentke (Tattoo)
Scenár: Peter A. Dowling, Billy Ray
Hrajú: Jodie Foste (Úkryt), Peter Sarsgaard (Kľúč), Sean Bean (Ostrov), Kate Beahan (The Matrix Revolution)

Už 4 týždne sa medzi prvou päťkou veľmi dobre drží thriller Flightplan. Na konte má cez 70 miliónov dolárov, čo je v porovnaní s najziskovejším filmom Jodie Foster Úkryt výborný výsledok.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 36%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B-

Trailer
Oficiálna stránka

Hneď na úvodnej stránke nenájdete trailer, ale sedem minútové preview, ktoré na pomalom počítači môže trvať aj roky, kým sa načíta. Po pripútaní bezpečnostným pásom už môžete pohodlne a bez strachu objavovať nové informácie o filme. Za zmienku stojí "Explore AALTO AIR E-474".

             
In Her Shoes (Pozná ju ako svoje boty)
Sestry Maggie a Rose Fellerové nemajú okrem veľkosti topánok 8 ½ zdanlivo vôbec nič spoločné. Sú síce najlepšie kamarátky, ale zároveň absolútne protiklady, keď príde na hodnoty, ciele a životný štýl. Maggie nevynechá jedinú party, strednú školu dokončila s odretými ušami, zamestnania mení ako svoje ponožky. Je často bez práce a prežíva ako bezdomovec. Rose vyštudovala Princeton a pracuje v poprednej právnickej firme vo Philadelphii. Každý deň pracuje do omdletia, neustále bojuje so svojou váhou a je večne nespokojná s tým, čo má na sebe. Jej jedinú životnú radosť predstavujú topánky (pretože jej vždy sedia), ale bohužiaľ sa naskytá príliš málo príležitostí, aby ich vytiahla zo skrine. Veľká hádka vrcholí rozchodom obidvoch sestier. Potom obidve absolvujú tŕnistú cestu, na ktorej konci si však začnú samé seba navzájom vážiť. Na tom má podiel aj ich babička, ktorú už dávno považovali za mŕtvu a ktorá sa z ničoho nič objaví. Práve vďaka nej nájdu Maggie a Rose spôsob, ako sa zmieriť nielen navzájom, ale taktiež sami so sebou.

Réžia: Curtis Hanson (8 míľa)
Scenár: Susannah Grant podľa novely Jennifer Weiner
Hrajú: Cameron Diaz (Charlieho anjeli), Ansom Mount (Crossroads), Tomi Collette (Ako na vec), Richard Burgi (Mobil)

Z tretieho miesta na piate, o takmer 40 % klesla komédia Pozná ju ako svoje boty. Hoci za víkend zarobila len 6,1 milióna dolárov, za desať dní je to rovných 20 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 72%, imdb.com - 7,2/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Trailer
Oficiálna stránka

Na tak odfláknutú stránku som už dlho nenarazil. Príbeh, herci, nejaký ten wallpaper a poster a hra na mobil v štýle mahjong, kde hľadáte rovnaký pár topánok. Pochybujem, že to niekoho zaujme.

Medzi päticu vyvolených sa nedostala novinka Tonyho Scotta Domino s Keirou Knightley v hlavnej úlohe lovkyne Domino Harvey. Distribútor New Line Cinema zaplatil 15 miliónov dolárov za práva a vyčlenil 50 miliónov dolárov na rozpočet. Zárobok 4,6 milióna dolárov za prvý víkend premietania je však dokonca len o niečo lepší ako prvovíkendový zárobok filmu Pravdivá romanca z roku 1983!

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 66,1 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
15 - 17 október 2004 Shark Tale 22,0 mil
17 - 19 október 2003 The Texas Chainsaw Massacre 28,1 mil
18 - 20 október 2002 The Ring 15,0 mil

Opäť je v ponuke pestrá paleta žánrov. V akčnom filme podľa počítačovej hry Doom uvidíme The Rocka a Karla Urbana, v romantickej komédii Shopgirl Steve Martina a Claire Danes, v dráme North Country Charlize Theron, v thrilleri Stay zase Ewana McGregora a v športovej dráme Dreamer: Inspired by a True Story Kurta Russella a Dakotu Fanning. Podľa recenzii pravdepodobne momentálna jednotka veľmi rýchlo opustí prvú priečku, takže... miesto je voľné.

 


autor Matej Oravec 21.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.