PROFIL: BRUCE WILLIS

PROFIL: BRUCE WILLIS

článok



Dnes päťdesiatročný Bruce Willis sa narodil v Idar-Obersteine v bývalom západnom Nemecku, kde bol jeho otec vojakom na americkej základni. Je najstarším zo štyroch súrodencov, okrem dvoch bratov má aj jednu sestru. Keď mal dva roky, celá rodina sa presťahovala do Spojených štátov do New Jersey. Bruce bol od mala živým dieťaťom. Neobsedel chvíľu, stále mal potrebu sa realizovať. Veľmi rýchlo si vytvoril vzťah k herectvu a stal sa predsedom školského dramatického klubu. Bruce sa od mala zajakával, a aby sa zbavil tohto handicapu, rozhodol sa stať hercom. Na vysokej škole strávil dva roky, potom sa zbalil a odišiel do Manhattanu. Živil sa ako barman, čašník, vyhadzovač, vyskúšal si aj remeslá ako automechanik, pumpár, šofér.. a popri tom sa snažil zaujať na kastingu.

Vizitka:
Skutočné meno:
Bruce Willis
Dátum a miesto narodenia: 15. marca 1955 v Idar-Obersteine, Západné Nemecko
Stav: rozvedený s herečkou Demi Moore, tri dcéry
Zvláštnosti: Prezývajú ho Bruno. Je známy svojou zbierkou automobilov značky Porsche, 50.-60.roky. S jeho menom sa spája aj sieť nie veľmi úspešných reštauračných zariadení Planet Hollywood. Jeho veľkou vášňou je hudba, občas hrá so svojou kapelou The Accelerators.

Bruce sa snažil preraziť a tak sa chytal každej príležitosti. Ako väčšina začínajúcich hercov si preskákal reklamy a drobné šoty. Vďaka svojej dobre vyrysovanej postave získal napríklad reklamu na Levi's jeans. Uchádzal sa aj o rolu vo filme Hľadám Susan zn. zúfalo, kde si zahrala aj populárna speváčka Madonna. Žiadnu úlohu nezískal, ale krátko na to sa dozvedel o pláne stanice ABC vysielať seriál s názvom Mesačný svit (Moonlighting, 1985). 

Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis

Ironický šéf detektívnej kancelárie David Addison bola tá pravá postava, vďaka ktorej zožal Bruce úspech (nielen u ženského) diváka. Spolu so skrachovanou modelkou Maddie v podani Cybill Shepherd, ktorá prišla skoro o celý majetok okrem detektívnej kancelárie, vytvorili zohranú dvojicu, kde jeho úškľabok a jej uštipačnosť, to bola tá pravá kombinácia, ktorá zo seriálu spravila hit. Dôkazom je aj tri roky po sebe nominácia na Zlatý glóbus ako najlepší herec v komediálno/muzikálovom seriáli a množstvo nominácii na cenu Emmy (Bruce sa v seriáli predstavil aj ako spevák). V roku 1987 získal obe ocenenia, teda Emmy aj Zlatý glóbus ako najlepší seriálový herec.

Bruce mal šťastie, že nedopadol ako "nekončená" seriálová hviezda. Mal vyššie ambície a tak prijal úlohu v komédii Schôdzka naslepo (Blind Date, 1987), kde sa jeho hereckou partnerkou stala Kim Basinger, ktorá sa nesmela dotknúť alkoholu, inak stvárala bláznovstvá. Potom prišla ponuka, ktorá sa neodmieta. Bruce ako drsný policajt John McClane, ktorý toho veľa nenahovorí, no jeho päste a zbrane presvedčia každého, sa stal hrdinom 80. rokov. Akčná dráma  Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988) je dnes už klasikou akčných filmov. McClane sa na plátna vrátil s menším úspechom ešte dvakrát, len mrakodrap vymenil za letisko v Smrtonosnej pasci 2 (Die Hard 2, 1990) a v treťom pokračovaní Smrtonosnej pasci 3 (Die Hard 3, 1995) sa o niečo zmenil scenár, no psychopatický terorista v ňom nechýba (Jeremy Irons). Na rok 2006 je naplánované štvrté pokračovanie Smrtonosnej pasci.

Vďaka postave Johna McClena sa Bruce stal slušne platenou hviezdou. Pokiaľ za "prvú pascu" dostal 5 mil. dolárov, za druhé pokračovanie to bolo už 7,5 mil. dolárov. Pri tretej išlo o dvojnásobok sumy, až 15 miliónov dolárov. Peniaze a úspech veľmi rýchlo nahlodali jeho charakter. Nezvládol, že sa z neho zo dňa na deň stala slávna osobnosť. Po potýčke s políciou získal veľmi rýchlo povesť zlého chlapca. "Keď som si prvýkrát uvedomil, že som sa stal slávnym, správal som sa, akoby som mal neskutočne bohatých rodičov, od ktorých som už ako šetnásťročný dostal kabriolet."

Bruce skrotol po tom, čo sa zoznámil s mladou neznámou herečkou Demi Moore na premiére filmu Policajný dohľad (Stakeout), v ktorom hral jej vtedajší milenec Emilio Estevez. Bláznivo sa do nej zamiloval a o tri mesiace sa konala svadba (ktorá stála údajne 870 tis. dolárov). Bruce povedal svoje áno prvýkrát, Demi už mala jedno manželstvo za sebou (s rockerom Freddym Mooreom). Z ich manželstva vzišli postupne tri dcéry Rumer, Scout LaRue a Tullulah Belle.

Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis

S manželkou si zahral v thrilleri Vražedné myšlienky (Mortal Thoughts, 1991), v ktorom stvárnil násilníckeho manžela. Záporné postavy nehráva často. Jeho postavy majú jednu spoločnú črtu: povinnosť, zodpovednosť, spravodlivosť. Bruce však veľmi rád zbehne aj k voľnejším úlohám, pri ktorých sa rád baví. S ľahkosťou prepožičal hlas bábätku v komédiách Pozri kto to hovorí (Look Who's Talking, 1989). S pobavením si zahral postavu plastického chirurga pod papučou v komédii Smrť jej pristane (Death Becomes Her, 1992), spolu s Meryl Streep a Goldie Hawn. Oveľa horšie dopadla komédia Hudson Hawk (1991), na ktorej sa podieľal aj ako scenárista. Za postavu Eddie 'Hudson Hawka' Hawkinsa bol nominovaný na hanebné ocenenie Zlatá malina ako najhorší herec a podobný osud postihol aj scenár a réžiu.

Ďalšieho štýlového drsňáka si zahral vo filme režiséra Tonyho Scotta Posledný skaut (The Last Boy Scout, 1991). Súkromný detektív Joe Hallenbeck len tak sype hlášky z rukáva. V úlohe psychiatra Dr. Capa v thrilleri Farba noci (Color of Night, 1994) síce ukázal určité intímnosti a nechal sa zviesť Jane March, ale filmu to príliš neprospelo. Po tomto prepadáku prijal úlohu boxéra vo filme režiséra Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction, 1994). Za svoju rolu dostal len symbolických 800 tis. dolárov, no film sa stal najkultovejšou snímkou 90. rokov. Tarantino si zo siedmych nominácií odniesol Oscara za najlepší scenár a film bodoval u kritiky i divákov. Bruce si zasa polepšil a obratom ho Tarantino opäť obsadil do ďalšieho poviedkového filmu  Štyri izby (Four Rooms, 1995). Ďalšou vydarenou spoluprácou bol sci-fi thriller režiséra Terry Gilliama 12 opíc (Twelve Monkeys, 1995), kde si zahral spolu s aktuálnou hviezdou Bradom Pittom. Bruce ako odsúdený trestanec James Cole je vyslaný z roku 2035 do roku 1996, kde má zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine "Armáda 12 opíc", pravdepodobným strojcom vírusu, ktorý v budúcnosti takmer vyhladil ľudstvo a vyhnal ho do podzemia. Snímka bola nominovaná na Oscara v dvoch kategóriach a Brad Pitt za svoj výkon získal Zlatý glóbus.
 
Ďalšími snímkami sa opäť dostáva medzi akčné hviezdy. Takým je film Posledný zostáva (Last Man Standing, 1996) i remake Šakal (The Jackal, 1997) nakrúteného podľa knižnej predlohy Fredericka Forsytha. Ako Korben Dallas v scifi Luca Bessona Piaty element (The Fifth Element, 1997) sa opäť vracia málovravný muž činu. Ďalšie tri akčné snímky Mercury (Mercury Rising, 1998), Armageddon (1998) režiséra Michaela Baya a Stav ohrozenia  (The Siege, 1998) ho takmer odstavili. Za všetky tri filmy získal ocenenie Zlatá malina ako najhorší herec.

Potom prišla šanca menom M. Night Shyamalan, režisér, ktorý si vybral Brucea do svojho mysteriózneho thrilleru Šiesty zmysel (The Sixth Sense, 1999). Geniálne vypointovaný príbeh o psychológovi Malcolmovi Croweovi, ktorý pomáha osemročnému chlapcovi, ktorý "vidí mŕtvych ľudí" získal množstvo nominácii a ocenení, mimo iného aj šesť nominácií na Oscara. 

Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis Profil: Bruce Willis

O rok na to si zopakovali spoluprácu na ďalšom vydarenom, no mierne nedocenenom snímku Vyvolený (Unbreakable, 2000), kde stvárnil obyčajného človeka, ktorý v konečnom dôsledku nie je až tak obyčajný. Obyčajných ľudí stvárnil aj v nasledujúcich drámach. Druhá šanca (The Story of Us, 1999), rozpráva romantický príbeh o kríze v manželstve, kde si zahral s Michelle Pfeiffer. Ako imidžmejker s neúspešným súkromným životom sa predstavil v komédii Kid (The Kid, 2000), ktorá mala osloviť prevažne mladšie publikum. Éru rodinných filmov uzavrel úspešným hosťovaním v populárnom seriáli Priatelia (Friends, 1994), kde si s chuťou zahral Paula Stevensa, otca Rossovej priateľky. Za túto postavu získal cenu Emmy.

V roku 2000 slávila úspech vtipná komédia Môj sused zabiják (The Whole Nine Yards, 2000), kde stvárnil bývalého zabijaka The Tulip, ktorý sa prisťahuje do susedstva dentistu Oza Oseranského (Matthew Perry). Divácky úspech podporil zámer tvorcov natočiť pokračovanie. Môj sused zabiják 2 (The Whole Ten Yards, 2004) však prepadol. V komédii o najúspešnejších zlodejoch v americkej histórii Banditi (Bandits, 2001) vytvoril tandem s Billy Bobom Thorntonom. Do ich života sa pripletie žena (Cate Blanchett), znudená domáca panička. Zatiaľ čo Cate aj Billy získali za svoj výkon nominácie na Zlatý glóbus, Bruce obišiel naprázdno. Malé cameo si zahral v akčnej pecke Charlieho anjeli: Na plný plyn (Charlie's Angels: Full Throttle, 2003), kde sa nechal zabiť od bývalej manželky Demi Moore.

V posledných rokoch sa opäť vracia na plátna kín ako tvrdý chlapík. Vo vojnovej dráme Hartova vojna (Hart's War, 2002) si zahral plukovníka McNamara, ktorý sa snaží prežiť so svojimi ľuďmi v zajateckom tábore. V dráme dostáva väčší priestor mladá hviezda Colin Farrell. Ako drsný a skúsený veliteľ Walters prežíva vnútorný boj medzi rozumom a srdcom vo vojnovej dráme Slzy slnka (Tears of the Sun, 2003). Jeho úlohou je zachrániť lekárku Monicu Bellucci z nigérijskej nemocnice, ale tá nechce odísť bez svojich pacientov. V dlho očakávanom filmovom prepise komixu Sin City - mesto hriechu (Sin City, 2005), si pod taktovkou režisérov Franka Millera, Roberta Rodrigueza a za hosťovania Quentina Tarantina zahral neskorumpovaného policajta Hartigana, ktorý bojuje proti bezpráviu.

V jeho poslednom filme Rukojemník (Hostage, 2005) sa opäť vracia na plátna kín ako akčný hrdina. Film vznikol podľa rovnomerného bestselleru Roberta Craisa a v réžii Florenta Emilia Siriho. Bruce je bývalý vyjednávač S.W.A.T, ktorý má len jednu noc na to, aby zachránil niekoľkých rukojemníkov. Najnovšie spolupracuje na filme inšpirovanom skutočným príbehom mladistvého drogového dílera Jesseho Jamesa Hollywooda, kde stvárni úlohu jeho otca. Na filme spolupracujú Sharon Stone, Emile Hirsch, Courtney Cox či spevák Justin Timberlake. Na rok 2006 sa plánuje thriller Perfect Stranger s Halle Berry, ktorá sa snaží odhaliť vraha svojho priateľa, pričom Bruce Willis je jedným z podozrivých.

"Pôvodne som si myslel, že skončím po Smrtonosnej pasci 2, ale keď bude dobrý scenár, pôjdem do toho znovu." Tieto hercove slová potvrdzujú, že hrdina John McClane ešte nepovedal posledné slovo. Ktovie, koľkých pokračovaní sa nakoniec dočkáme.


Filmografia:

2006 Perfect Stranger
2006 Smrtonosná pasca 4 (Die Hard 4.0)
2006 16 Blocks
2005 Alpha Dog
2005 Lucky Number Slevin
2005 Sin City - mesto hriechu (Sin City)
2005 Rukojemník (Hostage)
2004 Môj sused zabiják 2 (The Whole Ten Yards)
2003 Charlieho anjeli: Na plný plyn (Charlie's Angels: Full Throttle)
2003 Slzy slnka (Tears of the Sun)
2002 Grand Champion
2002 Hartova vojna (Hart's War)
2001 Banditi (Bandits)
2000 Vyvolený (Unbreakable)
2000 Kid (The Kid)
2000 Môj sused zabiják (The Whole Nine Yards)
1999 Druhá šanca (The Story of Us)
1999 Šiesty zmysel (The Sixth Sense)
1999 Raňajky šampiónov (Breakfast of Champions)
1998 Stav ohrozenia  (The Siege)
1998 Armageddon
1998 Mercury (Mercury Rising)
1997 Šakal (The Jackal)
1997 Piaty element (The Fifth Element)
1996 Posledný zostáva (Last Man Standing)
1995 12 opíc (Twelve Monkeys)
1995 Štyri izby (Four Rooms)
1995 Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With a Vengeance)
1994 Nie som blázon (Nobody's Fool)
1994 Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction)
1994 Farba noci  (Color of Night )
1994 Všade dobre, doma najlepšie (North)
1993 Na dostrel (Striking Distance)
1993 Nabitá zbraň (Loaded Weapon 1)
1992 Smrť jej pristane (Death Becomes Her)
1991 Posledný skaut (The Last Boy Scout)
1991 Billy Bathgate
1991 Hudson Hawk
1991 Vražedné myšlienky (Mortal Thoughts)
1990 Ohňostroj márnosti (The Bonfire of the Vanities)
1990 Pozri kto to hovorí 2 (Look Who's Talking Too) - hlas
1990 Smrtonosná pasca 2 (Die Hard 2)
1989 Pozri kto to hovorí (Look Who's Talking) - hlas
1989 V cudzej krajine (In Country)
1988 Smrtonosná pasca (Die Hard)
1988 Sunset
1988 The Return of Bruno
1987 Schôdzka naslepo (Blind Date)
1985 Guru kommt, Ein
1985 "Moonlighting" - TV séria
1985 Moonlighting - TV
1982 Rozsudok (The Verdict)
1980 Prvý smrteľný hriech (The First Deadly Sin)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 14.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.