LETO S KINOM V AUGUSTE

LETO S KINOM V AUGUSTE

článok



Tak nám napokon ubehol aj druhý mesiac akcie Leto s kinom a môžeme sa pozrieť na dosiahnuté výsledky filmov...

Mnohí odpisujú už teraz mesiac august ako jeden z najslabších v tomto roku, takže nižšie čísla sa dali čiastočne predpokladať. Najmä pri toľkých premiérach, ktoré si nezaslúžia veľa bodov. O tom by som vám mohol dlho rozprávať - za štyri augustové týždne som hodnotil osem filmov známkami od troch do šiestich bodov a práve tieto počiny sa snažili zvýšiť návštevnosť kín. Neľahká to situácia...

PRELOM LETNÝCH MESIACOV

Od dvojice premiér uvedených na prelome júla a augusta sa veru nedalo čakať nič dobré. Dom voskových figurín sa môže pochváliť takmer tromi tisíckami divákov za prvý týždeň, čo je na menej známy horor solídny výkon. Stačí si zobrať porovnanie s podobnými filmami - Prekliatie alebo Wrong Turn. Dá sa povedať, že Dom voskových figurín zaujal ľudí asi toľko ako Anakonda 2 (3035 divákov za prvý týždeň). Zaujímavý údaj sa týka aj návštevnosti - na 1 predstavenie pripadlo 46 divákov.

Čarový kolotoč našťastie (divákov) a nanešťastie (distribútora, ktorý film aj nadaboval) prepadol. 2 478 divákov za prvý týždeň nie je veľa, ale približne toľko (a menej) si táto európska zlátanina aj zaslúži. Alarmujúci je v tomto smere údaj o priemernej návštevnosti predstavenia - iba 16 divákov, čo je na premiérový film veru zlé.

Ostatné filmy sa držali v rebríčku relatívne slušne - Sin City v druhom týždni padlo o 33% a videlo ho okolo 25 tisíc divákov. Batman začína potvrdil solídnu výdrž v premietaní a klesol iba o 6,3%. Žiaľ, blockbuster to nie je - za tri týždne iba 12 036 divákov. Podobne slabá situácia je s Batmanom aj v Čechách. Druhé a tretie miesto patrí stabilne dvojici z Tatrafilmu - Madagascar na dvojke klesol o 21% a Vojna svetov o výrazných 42%.

Leto s kinom v auguste

SVOKRA vs. ŠTVORKA

V minulom článku som načrtol otázočku, či bude úspešnejšia komiksová štvorica alebo ženský súboj nevesty a svokry. Výsledok neprekvapil v umiestnení, ale v číslach, ktoré boli podstatne priaznivejšie ako odhady. Fantastickú štvorku napokon videlo 7 020 divákov, čo je na komiksový film v slovenských končinách pomerne dosť. Len pre porovnanie - Hellboy mal sotva polovičnú návštevnosť F4. Štvorka sa dokonca siapala na číslo dosiahnuté Constantine a Keanu Reevesom, ale tam bol predsa len silnejší herecký základ (a trošku vyššie číslo divákov - 7 237).

Diabolská svokra dosiahla slušný výsledok - 5 356 divákov je na prvý týždeň dosť a solídne vyznieva aj spoločný výsledok oboch premiér (12 376 divákov). Svokra sa tak stala slušným lákadlom a prekonala aj Willa Smitha a jeho Hitcha z marca (3 622 divákov za prvý týždeň).

Aj tretia premiéra sa snažila - Božskú Júliu videlo za prvý týždeň 1298 divákov, čo je rozhodne viac ako sme predpokladali.

Zvyšné filmy sa v rebríčku držali rôzne. Napríklad druhý týždeň ukázal mierny pokles Domu voskových figurín (o 24,5%), ale Čarovný kolotoč preľstil štatistiky, keď ho videlo o 18% viac divákov ako počas prvého týždňa! Sin City kleslo, ale už iba o 24%. Batman začína sa vytráca len pomaly - teraz o 14%. Dvojica hitov Vojna svetov a Madagascar sa správa rôznorodo - zatiaľ čo Spielbergova sci-fi dráma padla o 27%, Madagascaru sa podarilo pár zaujímavých kúskov - vrátil sa na prvú priečku celého rebríčka, prekročil hranicu 100 tisíc divákov a v ôsmom týždni jeho návštevnosť stúpla o pár percent.

KEĎ VLÁDNU SMITHOVCI

Jediná premiéra z 11. augusta ukázala, že húfy ľudí ešte do kín chodiť vedia. Dvojica Smithovcov nalákala za prvý týždeň 24 128 divákov. Slušná kampaň, známe mená a dosť predstavení i kópii sa postarali aj o solídnu návštevnosť na jedno predstavenie - 117 divákov. Sme zvedaví, ako si dvojica Pitt-Jolie bude počínať ďalej.

Ostatné filmy klesajú - Fantastická štvorka o 43%, čo je na blockbuster tohto rangu pochopiteľné. Diabolská svokra dokonca o 47,5%, čo je trošku až nezdravé a nie je to dobrým signálom do budúcna. Dom voskových figurín spadol tiež o dosť (40%) a Čarovný kolotoč už klesá (ale len o 20%). Madagascaru sa darí stále dobre, tento týždeň klesol o 16 percent, ale to je stále dobre a celková návštevnosť dosahuje zatiaľ 112 526 divákov za dva mesiace.

Leto s kinom v auguste

TRI ROZPRÁVKY - TRETINOVÉ VÝSLEDKY?

Koľkokrát sme upozorňovali na tento fakt? Osobne som ho zdôraznil v recenziách niekoľkokrát, ale tu nikto nepočúval a vrazil do kín tri detské filmy v jeden týždeň. Výsledky sú pochopiteľne roztrieštené, ale prekvapivo celkom dobré...

Z trojice ponúknutých filmov zaujalo najviac autíčko Herbie. Najstupídnejší film z trojice si zaknihoval najlepší výsledok jednak vďaka prijateľnej téme (kočka + hovoriace auto) a slovenskému dabingu. Prevedené na čísla - 5 527 divákov za prvý týždeň. Slušný výkon! Na jedno predstavenie tu pripadá 34 divákov. Inteligentnejšia zábava Charlie a čokoládova továreň zaujala 4 631 divákov. Treba zobrať do úvahy, že Charlie operoval iba so šiestimi kópiami (Herbie s deviatimi, Valiant s ôsmimi) a mal aj najmenej predstavení. Výsledkom je najlepšia návštevnosť na predstavenie (41 divákov). Tretím filmom do detskej partie bol Valiant - 3 905 divákov, pričom na jednom predstavení ich sedelo v priemere 24. Patrí sa podotknúť, že Valiant mal najviac predstavení (163) a jasne ťažil z minimálnej dĺžky (75 minút).

Ostatné filmy zaujali rôzne - Smithovci sa zachovali ako typický americký blockbuster a padli hneď o 41 percent. Klesala aj F4, ale už iba o 32% a Svokra už začala svoj pád výrazne mierniť (18%). Z ostatných filmov možno spomenúť Sin City (kleslo o 29%). Najťažšie prežil príchod troch rozprávok Madagascar, ktorého prepad bol strašne veľký (56%), ale pri takom ataku je to pochopiteľné.

ŠESŤ PREMIÉR NA SLOVENSKÉHO DIVÁKA

Posledný augustový týždeň priniesol do slovenských kín šesť premiér - päť filmov zaútočilo na multiplexy a kiná, šiesty sa usadil v IMAX-e.

Čo najviac lákalo Slovákov z pestrej ponuky? Fakt, že Kate Hudson behá v sexi nohavičkách po strašidelnom dome v Louisiane! (OK, tak prípadne aj to hoodoo a fakt, že ide o horor od scenáristu Kruhu) 4353 divákov bolo v prvom týždni zvedavých na všetky elementy. Slušný výsledok, ktorý prekonáva aj Dom voskových figurín o 45,7%. Holt, nie je horor ako horor. Na jednom predstavení bolo v priemere dokonca viac ako 50 divákov.

Z ďalších premiér sa snažila o úspech Nicole Kidman - Moja krásna čarodejnica okúzlila 2754 divákov, v priemere však iba 27 na jednom predstavení. Slušne sa darilo Mimozemšťanom z hlbín - premiéra v IMAX-e prilákala 1589 divákov, na jednom predstavení ich sedelo okolo 66.

Zvyšok sa už nedokázal vydriapať ani na tisícku divákov, takže iba v skratke: Arséne Lupin - 966, Bavme sa o sexe - 937 a napokon Hlas smrti - 596.

Z minulého týždňa sa najviac darilo Charliemu, klesol iba o 14%, zatiaľ čo Herbie o 27% a Valiant až o 48%. Mno, veľké srdce, malý vták skôr rozčuľoval rodičov pri pohľade na plagát, ako lákal divákov na film. Na čele rebríčka sa držia Smithovci - za tri týždne ich videlo 47 223 divákov.


autor Michal Korec 14.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.