FILM+ - NOVÝ ZDROJ KVALITNÝCH FILMOV?

FILM+ - NOVÝ ZDROJ KVALITNÝCH FILMOV?

článok



UPC Slovensko zaradilo včera (7. septembra 2005) do svojej ponuky nový filmový kanál film+, ktorým chce ponúknuť filmovú produkciu pre divákov od 18 do 39 rokov.

Zdá sa, že rok 2005 bude na filmy predsa len trošku bohatý. Na jednej strane sa kus filmov vytráca z televíznej obrazovky verejnoprávnych či súkromných free-tv staníc kvôli súčasným fenoménom reality šou a pôvodnej tvorby aka vlastných dlhočizných seriálov. Na druhej strane však nastupujú do vysielania viaceré filmové kanály, ktoré môžu aspoň kvantitu filmov trošku kompenzovať.

Filmový kanál film+ má na svedomí maďarská skupina IKO Cable, s.r.o. a prináša ho vo variantom pre slovenských, českých, maďarských a rumunských divákov. Prvé dve skupiny dostávajú v podstate rovnaký program, aj to je dôvod, prečo sú zatiaľ vysielané iba v českom jazyku. Slovenský dabing (a teraz plesajte alebo smúťte) však neostane úplne tabu - k slovu sa má dostať cca o pol roka, takže dabingoví herci, hor' sa na slučky v štúdiách a slovenskí diváci, hor' sa na slučky na lustroch... Ale nedramatizujme, snáď sa budú snažiť vysielatelia udržať približne rovnakú kvalitu oboch dabingov.
 
Ako sa k Film+ dostať?

film+ zaradila 7. septembra 2005 do svojho Rozšíreného súboru (t.j. programového balíka cca za štyri stovky mesačne) spoločnosť UPC Slovensko. Zatiaľ je sprístupnený v Bratislave na kanáli K41 a postupne sa dostane aj do ďalších destinácií, v ktorých UPC pôsobí. film+ môžu dokonca sledovať aj diváci satelitnej služby UPC Direct, treba ho hľadať na pozícii č. 25. Jednoznačnou výhodou pre záujemcov je skutočnosť, že film+ vás nebude stáť ani korunu navyše v štýle HBO, ale dostávate ho k Rozšírenému súboru bezplatne.

film+ má podľa UPC Slovensko zastávať pozíciu "rodinného televízneho kanálu, ktorý vysiela vysokohodnotné filmy a seriály americkej a európskej produkcie 24 hodín denne 7 dní v týždni". Zároveň "film+ kladie dôraz na vysielanie tej najnovšej filmovej produkcie, preto sú všetky filmy a seriály reprízované maximálne štyri- až šesťkrát počas troch rokov".

Toľko teoretický background s citátmi z tlačovej správy, pozrime sa na realitu. K dobru film+ treba uznať, že vysiela bez reklám uprostred filmov, takže sa nemusíte toľko rozčuľovať, resp. smútiť, že nebudete mať príležitosť odbehnúť. Reklamy by nemali byť dokonca ani medzi filmami, tie pauzy vyplnia self-promo spoty na nasledujúce filmy. Prirodzená otázka znie, z čoho film+ žije a z akých prostriedkov môže nakupovať ďalšie filmové tituly. Odpoveď je jednoduchá - zisk sa vytvára pri platení autorských poplatkov zo strany káblových poskytovateľov programu.

Film+ - nový zdroj kvalitných filmov?

Obsahová stránka film+
 
Skúste sa nalogovať na stránku
www.filmplus.sk alebo www.filmplus.cz a dôkladne si preštudovať program. Ako filmoví fanúšikovia sa budete v programe rýchlo orientovať. Žiadne zdržania, k dispozícii máte zoznam filmov. Treba uznať, že produkcia je rôznorodá a tvorcovia programu sa nesústredili iba na americkú produkciu - nájdeme tu kanadskú, francúzsku, belgickú i indickú. Čiastočne otázne je 24-hodinové vysielanie - filmy vidieť v programe iba na cca 14-15 hodín. Doobeda od deviatej do dvanástej nás čaká povinná teleshopová jazda a pokiaľ budete pátrať po približne šesťhodinovej časovej medzere medzi treťou a deviatou hodinou rannou, tak na webe veľa neobjavíte, ale podľa predstaviteľov spoločnosti sa aj v tom čase budú vysielať filmy, zväčša rozličné reprízy.

Čo sa týka vysielania najnovšej filmovej produkcie, je vidieť, že mnohé tituly sú vyrobené v roku 2000 a neskôr. Proti takému faktu nemožno nič namietať a pár starších filmov slúži ako solídne osvieženie. Zaujímavá je deklarácia štvor- až šesťnásobného reprízovania v časovom horizonte troch rokov - najmä keď sa film vysiela dvakrát v priebehu desiatich hodín alebo niekoľkých dní. Ale aj to môže byť v poriadku - riaditeľ IKO Cable, s.r.o. priamo hovoril, že filmy sa kupujú na daný počet repríz a s nimi si už tvorcovia programu poradia.

Mimochodom, počiatočný archív filmov pre SR a ČR číta asi 2000 titulov, pričom do budúcnosti by sa mal rozrastať približne o 300 kúskov ročne. Investícia do takej databázy nebola malá - na tlačovej konferencii sa hovorilo o rozmedzí jedného až jeden a pol milióna dolárov.

film+ popri filmovom zameraní deklaruje aj seriály - zatiaľ sa ich veľa nenájde s výnimkou nočných pikantnejších sérii vysielaných po jednej hodine. Slušným kontrastom bude do budúcna (cca január 2006) začiatok vysielania detských seriálov, pravdepodobne v sobotu dopoludnia. Tým pádom by sa rodinný kolobeh už mohol začať pomaličky uzatvárať a pokryt tak rôznorodé segmenty diváctva.

Aké filmy nás čakajú?

Alfou a omegou vášho záujmu pri film+ bude aj tak paleta ponúkaných filmov. Môžeme ju rozdeliť v podstate do dvoch častí - v prvej nájdeme skutočne tituly novšej produkcie, ale nevalnej kvality. Stačí sa pozrieť na názvy Beštia, Terminál, Nebezpečné myšlienky alebo Živel. Spoločným menovateľom môžu byť roky výroby 2002 a 2003, ale zároveň aj patričnosť k druhoradým titulom v regáloch našich videopožičovní v podaní menších distribútorov (Intersonic, Vapet, MagicBox a iní). Našinec by mohol väčšinu týchto filmov označiť za "výmet videopožičovní", ale nemožno zúfať - je celkom pravdepodobné, že niektorým divákom práve taká produkcia chýba a nechcú za ne platiť ťažké bubáky v požičovni, keď ju môžu v podstate zadarmo zhliadnuť v teple domova. Otrlejší diváci si však na túto produkciu asi veľmi nepotrpia, česť kolegom, ktorí píšu TV Tipy a budú sa vyžívať v hľadaní shitov týždňa v hlavných úlohách s béčkovými legendami ako Lorenzo Lamas, Stephen Baldwin a inými (chýba snáď už len duo Billy Blanks - Jalal Merhi a ich Tigrie pazúry).

Druhú časť tvoria staršie filmy, kde sa už urodí aj aká-taká kvalita typu Nie som blázon (1994) alebo dokonca aj Teroristka (1999). Sem spadajú jednak trošku náročnejšie tituly, jednak staršie áčka a v neposlednom rade sa pritrafí aj exotickejšia produkcia. Uznávam, vidieť Teroristku sa vám na hocijakom TV kanáli nepodarí a nie je to ani podpriemerný film, skôr ľahký nadpriemer.

Samostatnú kapitolu si však zaslúžia promované áčka, proklamované premiéry a tam sa veru máte na čo tešiť - septembru bude vládnuť Šiesty deň, inak 82-miliónová produkcia Sony alebo aj tretí Krokodíl Dundee. Dokonca sme nahliadli aj do budúcna vďaka traileru na kanál film+ a v komediálnej sekcii sa vyskytla jedna dosť dlhá scéna z francúzskej komédie Sexi vtáci (2002). Milovníci tínendžerských komédií na európsky spôsob sa tak majú na čo tešiť...

Koho si film+ získa?

Finálna otázka je zaujímavá. Vysielateľ bude rád, ak si zaknihuje cca tri až päť percent trhového podielu, osobne však tipujem trošku nižšie, na 1,7 až 2,2 percenta. Asi toľko ľudí by mohol tento program zaujať natoľko, že keď nič nebude v televízii, tak jednoducho prepnú na nejaké filmové béčko a možno ich raz za čas zaujme a dopozerajú ho do konca. Horšie to vidím s premiérami, ktoré už nie sú dnes zaujímavé, pretože väčšinu z nich sme už videli na iných televíznych staniciach a v proklamovanom čase vysielania (štvrtok až nedeľa) sa chcú vytiahnuť aj iní. Uvidíme - osobne si myslím, že film+ nezláme rebríčky, ale môže poslúžiť aspoň ako alternatívny kanál pre regulárnych návštevníkov videopožičovní, ktorí za béčka už nebudú musieť platiť...


autor Michal Korec 8.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.