PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Je tu koniec leta a posledný augustový víkend nepatrí k tým, kde padajú závratné čísla. Prvé miesto opäť patrí 40 ročnému panicovi a Kliatba bratov Grimmovcov sa s 15 miliónmi umiestnila na druhom mieste. Piata je druhá novinka, horor Jaskyňa.

TOP 26. 8. - 28. 8. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The 40-Year-Old Virgin Universal 2. týždeň  16,2 mil 48,5 mil
2. The Brothers Grimm Dimension 1. týždeň 15,0 mil 15,0 mil
3. Red Eye DreamWorks 2. týždeň 10,2 mil 32,5 mil
4. Four Brothers Paramount 3. týždeň 7,8 mil 55,3 mil
5. The Cave Screen Gems 1. týždeň 6,1 mil 6,1 mil
6. Wedding Crashers New Line 7. týždeň 6,0 mil 187,5 mil
7. March of the Penguins Warner Independent 10. týždeň 4,7 mil 55,8 mil
8. The Skeleton Key Universal 3. týždeň 4,5 mil 38,0 mil
9. Valiant Buena Vista 2. týždeň 3,8 mil 11,7 mil
10. The Dukes of Hazzard Warner Bros. 4. týždeň 3,1 mil 74,4 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The 40-Year-Old Virgin
Andy Stitzer má 40 rokov a už urobil celkom dosť vecí vo svojom živote. Má pohodlnú prácu - pečiatkovanie faktúr v obchode s elektronikou, nádherný apartmán s kolekciou akčných figúrok a zbierkou komiksov, rovnako má dobrých priateľov a krásny vzťah. Ale je tu ešte jedna malá vecička, ktorú ešte nikdy neurobil. Andy nikdy, nikdy v živote nemal sex. Ale je to až taký veľký problém?

Réžia: Judd Apatow (televízna seriál Undeclared)
Scenár: Judd Apatow, Steve Carell
Hrajú: Steve Carell (Moja krásna čarodejnica), Catherine Keener (Tlmočníčka), Paul Rudd (Správar: Legenda o Ronovi Burgundym)

Tak ako sa predpokladalo, zárobok 40-Year-Old Virgina klesol len o 24 percent, na 16,3 milióna zarobených dolárov v druhom víkende premietania. Tento pokles je porovnateľný s filmom Ako si uloviť družičku a lepší ako mala séria Prci, prci, prcičky/Pikantné pokušenie v druhých víkendoch. 26 miliónová komédia má teraz na konte 48,6 milióna dolárov za 10 dní. Je to zároveň štvrtý film, ktorý sa v roku 2005 umiestnil dva krát za sebou na prvom mieste. S kombináciu veľmi dobrých kritík by pre tento film nemala 100 miliónová hranica znamenať žiaden problém.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 86%, imdb.com - 7,9/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Radšej neskôr ako nikdy... Táto stránka má toľko videí, ako na bonusoch pri DVD. V neprospech tohto webu hovorí len malé, takmer nečitateľné písmo.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Brothers Grimm (Kliatba bratov Grimmovcov)
Jake a Will sú zberatelia bájí a povestí, ktorí cestujú od dediny k dedine, zbierajú tajomné kliatby a predpokladajú, že tak dokážu ochrániť ľudí z mesta pred kúzelnými príšerami a zaklínadlami. Budú však potrebovať veľkú dávku odvahy, keď sa osobne stretnú so skutočnými čarodejnými stvoreniami a zaklínadlami.

Réžia: Terry Gilliam (12 opíc)
Scenár: Ehren Kruger
Hrajú: Matt Damon (Agent bez minulosti 2), Heath Ledger (Ned Kelly), Robin Williams (Expres foto), Jonathan Pryce (Piráti Karibiku: Prekliatie čiernej perly), Monica Belluci (Umučenie Krista)

Kliatba bratov Grimmovcov sa bohužiaľ nedostala na prvé miesto. 15 miliónov z 3 087 kín stačilo na miesto druhé. 88 miliónová spolupráca Miramaxu s Dimension films tak bude mať trochu ťažkosti, aby sa im peniaze vrátili, hoci 15 miliónov je pre režiséra filmu Terryho Gilliama najziskovejší otvárací víkend. V neprospech filmu hovorila niekoľkokrát posúvaná premiéra, žánrová pestrosť a zmiešané kritické ohlasy.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka

Ako prvé sa vám na stránke objavia najnovšie "Breaking News". Okrem posterov tu v sekcii Art nájdete koncepty, kostýmy aj Storyboardy, fotky z pľacu, mimo neho aj zo špeciálnych efektov, vypočuť si môžete úryvky zo Soundtracku, prečítať rozvovor s Gilliamom, môžete ho paj počuť rozprávať, plus Trailer, klipy a ďalšie interviá. Dosť dobré.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Red Eye
Lisa je žena na palube nočného letu lietadla, ktoré smeruje do Miami a svoj čas si kráti rozhovorom s cestujúcim vedľa seba. Čoskoro zistí, že jeho príjemné chovanie je len pretvárka a záhadný cestujúci prezradí Lise pravý plán cesty a vyhráža sa jej, zabitím otca. Lise neostáva nič iné, len spolupracovať.

Réžia: Wes Craven (Vreskot, Prekliatie)
Scenár: Wes Craven, Dan Foos
Hrajú: Rachel McAdams (Ako si uloviť družičku), Cillian Murphy (Batman začína), Brian Cox (Agent bez minulosti 2)

Thrilleru Red Eye sa ešte podarilo zarobiť viac ako 10 miliónov za víkend. Za 10 dní je na konte štúdia DreamWorks 32,6 miliónov dolárov, pričom rozpočet bol 26 miliónov. Pokles o 36 percent je lepší ako mali filmy Kľúč, či napríklad Telefónna búdka. Pre Wesa Cravena je Red Eye štvrtý najziskovejší film jeho kariéry, hneď za trojicou Vreskotov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 7,3/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Trailer
Oficiálna stránka

Nič nehovoriace intro sa dá s pokojným svedomím preskočiť. Zvuková stopa sa asi snaží navodiť pocit lietadla, ale skôr to znie ako "máchajúca" práčka. Z nudnej stránky robí niečo viac len Board the Red Eye.


Four Brothers (Štyria bratia)
Na predmestí Detroitu, v zložitom prepletenci čiernej a bielej komunity, sa jej členovia spolu ešte stále učia žiť. Dvaja čierni a dvaja bieli chlapci dostávali model správneho spolužitia už od plienok vďaka láske svojej adoptívnej matky. V dospelosti sa ich cesty síce rozdelili - traja bratia odišli z mesta a jeden zostal doma a "usadil sa" - ale tragická udalosť ich zase spojila. Stačí byť v nepravý čas na nesprávnom mieste a celý život sa vám zosype ako domček z kariet. Keby mama tých chlapcov nešla raz večer nakupovať, nestala by sa obeťou lúpežného prepadnutia a jej život by neukončil výstrel z pištole. Bobby, Angel a Jack sa preto vrátia do Detroitu, aby spolu so štvrtým bratom Jeremiahom svoju adoptívnu matku pochovali. Pri tej príležitosti sa začnú nenápadne zaujímať o to, či išlo skutočne o náhodnú streľbu v supermarkete, ako tvrdí polícia, alebo či matkina smrť nesúvisí s nie úplne čistými podnikateľskými praktikami. Keď zistia, že policajná verzia má príliš veľa medzier, začnú po vrahovi pátrať na vlastnú päsť a ospalé predmestie tým premenia v peklo.

Réžia: John Singleton (Rýchlo a zbesilo 2)
Scenár: David Elliot, Paul Lovett
Hrajú: Mark Wahlberg (Lúpež po taliansky), Tyrese Gibson (Rýchlo a zbesilo 2), André Benjamin (Buď v pohode), Gerrett Hedlund (Trója)

Paramountovi Štyria bratia pokračujú v dobrom zárobku aj v treťom víkende. Klesli len o slabých 37 percent na 7,8 milióna dolárov, čo im zabezpečilo štvrté miesto. 45 miliónový film zarobil už 55,3 milióna dolárov a mohol by sa vyšplhať až na 75-80 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 51%, imdb.com - 7,0/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka

Prišli domov aby pochovali svoju matku a jej vraha. A zároveň pochovali aj túto stránku. Je tu pár videí v sekcii Websides Story, ale to je úplne všetko, čo by tak stálo za to.


The Cave (Jaskyňa)
Uprostred hlbokého lesa v Rumunsku narazí team vedcov na ruiny opátstva z 13. storočia. Po bližšom prieskume zistia prekvapivú vec - opátstvo stojí na vchode do obrovského systému podzemných chodieb. Miestni biológovia veria, že v jaskyni by mohol existovať doposiaľ neobjavený ekosystém, preto najmú skupinu amerických jaskynných potápačov, aby im pomohli preskúmať hlbiny. Jack a jeho brat Tyler sú profesionálnymi prieskumníkmi, ktorí vedú tým tých najlepších svetových jaskynných potápačov a neustále vyhľadávajú nové a nové dobrodružstvá. Do Rumunska dorazia s najmodernejšou výbavou vrátane novej kyslíkovej bomby, s ktorou môže potápač zostať pod vodou až 24 hodín. Elitná skupina ihneď začne s prieskumom. To, čo nájdu vo vnútri jaskyne, však nie je len nový ekosystém, ale úplne nový živočíšny druh... 

Réžia: Bruce Hunt
Scenár: Michael Steinberg, Tegan West
Hrajú: Cole Hauser (Paparazzi), Morris Chestnut (Okrsok 49), Lena Headley (Ripleyho Hra), Eddie Cibrian (Tretia hliadka)

Z Jaskyne sa podarilo vydolovať len 6,1 milióna dolárov z 2 195 kín. Tento film znamená pre štúdio Sony už šiesty prešľap za sebou. Kde sú tie časy, keď bodoval Spider-Man? Po prvý krát po štyroch rokoch zarobili filmy tohto štúdia menej ako pol miliardy dolárov počas letnej sezóny.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 16%, imdb.com - 4,8/10, yahoo.com - C-, boxofficemojo.com - C+

Trailer 
Oficiálna stránka

Veľká bieda. Hoci sa na začiatku hneď prehrá trailer, ktorý je len variáciou stále rovnakého príbehu v rôznych miestach. O filme sa čo to dozviete z písaného textu a k nahliadnutiu je pár fotiek. Škoda.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 77,6 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
27 - 29 august  2004 Hero  18,0 mil
29 - 31 august 2003 Jeepers Creepers 2 15,3 mil
30.8. - 1.9. 2002 Signs 16,5 mil

Prvý septembrový víkend čaká na divákov dramatický thriller The Constant Gardener s Ralphom Fiennesom a Rachel Weisz, akčný Transporter 2 s Jasonom Stathamom. Edward Burns si s Benom Kingsleyom zahrali v sci-fi thrillery A Sound of Thunder a aby bola žánrová ponuka čo najpestrejšia, nesmie chýbať akčná komédia Underclassman. Vybrať si tentoraz je z čoho.


autor Matej Oravec 2.9.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.