PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Predĺžený víkend, oslavujúci Deň Nezávislosti patril výhradne Vojne svetov v ktorej svoje sily opäť spojili Steven Spielberg a Tom Cruise.

TOP 1. 7. - 4. 7. 2005 - Independence Day Weekend
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. War of the Worlds Paramount 1. týždeň  77,0 mil 112,7 mil
2. Batman Begins Warner Bros. 3. týždeň 19,3 mil 154,8 mil
3. Mr. And Mrs. Smith Fox 4. týždeň 12,7 mil 146,0 mil
4. Bewitched Sony 2. týždeň 11,0 mil 40,5 mil
5. Herbie: Fully Loaded Buena Vista 2. týždeň 10,7 mil 37,0 mil
6. Madagascar DreamWorks 6. týždeň 6,7 mil 172,1 mil
7. Rebound Fox 1. týždeň 6,0 mil 6,0 mil
8. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 7. týždeň 5,0 mil 366,5 mil
9. The Longest Yard Paramount 6. týždeň 4,0 mil 148,6 mil
10. Land of the Dead Universal 2. týždeň 3,2 mil 16,7 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

War of the Worlds (Vojna svetov)
Raya Ferriera trápia problémy v rodine, jej členovia si prestávajú rozumieť. Na planétu Zem sa však rúti nebezpečie nepredstaviteľného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorov, ktorí sa rozhodli našu civilizáciu zlikvidovať, a sú na to technologicky skvele vybavení. Osobné ťažkosti ustupujú do pozadia. Ľudia, vrátane Rayovej rodiny, sa musia zblížiť, pokiaľ majú mať aspoň minimálnu šancu na záchranu.

H.G. Wells napísal Vojnu svetov v roku 1898. Preslávil ju Orson Welles rádiovou verziou v roku 1938 a nasledoval aj úspešný film George Pala z roku 1953. Wellsov román prepísal John Friedman a potom David Koepp. Režisér Steven Spielberg znovu zavolal Toma Cruisea, s ktorým už spolupracoval na sci-fi Minority Report. Obsadil ho do postavy Raya Ferriera, otca rozpadajúcej sa rodiny, ktorý má syna Robbieho v podaní Justina Chatwina a dcéru Rachel, ktorú stvárnila Dakota Fanning. Postavu bláznivého Harlana Oligvyho zveril Timovi Robinsovi. Spielberg sa obklopil svojimi ľuďmi: Kameramenom Januszom Kaminskim, strihačom Michaelom Kahnom a skladateľom Johnom Williamsom. Dôležité špeciálne efekty mala sa starosti spoločnosť ILM.

Vojna svetov mala svetovú premiéru v stredu 29. 6. 2005 nielen v Amerike. Ale len v Amerike sa premietala v 3905 kinách. V prvý deň premietania zarobil film 21,2 miliónov dolárov, čo nebol povzbudzujúci zárobok. Vo štvrtok to bolo len 14,4 milióna, piatok 21,9 miliónov, sobota 23,1 milióna, nedeľa 19,7 a pondelok 12,1 miliónov. Keby sa počítal čistý víkendový zárobok, musela by byť v tabuľke uvedená suma 64,8 milióna dolárov, čo je určite menší výsledok, ako sa počítalo, ale zato najvyšší zárobok štúdia Paramount. Našťastie víkend bol predĺžený a Vojna svetov teda zarobila 77 miliónov dolárov a celkovo má za 6 dní na konte 121,1 milióna dolárov - pri rozpočte 132 miliónov, aj keď zlé jazyky hovoria až o 200 miliónovom rozpočte.

Ľudia, ktorých sa pýtali na dôvod prečo idú na tento film odpovedali: 1. Tom Cruise, 2. Steven Spielberg, 3. názov. 35% návštevníkov bolo mužov a priemerný vek 25 rokov. Odchádzajúci hodnotili zhliadnutý film prevažne známkou B+ (taký Batman začína si vyslúžil Áčko)

Predchádzajúca spolupráca Spielberga s Cruiseom niesla názov Minority Report. Táto sci-fi zarobila v otváracom víkende 35,7 miliónov a celkovo 132,1 milióna dolárov. Víkendový zárobok Vojny svetov - 77 miliónov dolárov je najvyšší v kariére Toma Cruisea a jeho šiesty film, ktorým prekonal 100 miliónovú hranicu. Aj Spielberg prekonal sám seba, lebo jeho najúspešnejším filmom v otváracom víkende bol hit z roku 1997 Stratený svet: Jurský park, ktorý zarobil 72,1 miliónov dolárov.

V zobrazovaní nebezpečia mimozemskej civilizácie očami rodiny je Spielbergova Vojna svetov podobná Znameniam M. Nihght Shyamalana. Tie v roku 2002  zarobili 60,1 milióna počas prvých troch dní a celkovo sa vyšplhali až k zárobku 228 miliónov dolárov.

Vojna Svetov štartovala aj v ďalších 78 teritóriách, kde celkovo zarobila 102 miliónov dolárov, takže za 6 dní premietania si po celom svete zarobila 223,6 miliónov dolárov. Za 6 dní!

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 71%, imdb.com - 7,0/10, Roger Ebert - 2/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailery
Oficiálna stránka
Výborná stránka. Odporúčam si pozrieť všetky trailery, zahrať si hru, a za to stojí aj Spielberg s Cruiseom ako si navzájom kladú otázky. A komu by sa nepáčilo, že je stránka v angličtine, navštívte https://www.valkasvetu.cz/.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Batman Begins (Batman začína)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život - jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel , že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula - majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries - spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Stane sa tak z neho nový človek - ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie - stane sa z neho Batman. V novom prevleku s pomocou Jima Gordona, mietneho policajta sa vydáva zastaviť ohavné indivíduá akými sú doktor a drogový díler Jonathan "Strašiak" Crane, alebo mafiánsky bos don Falcone.

Po Batmanovi a Robinovi, ktorý na seba v roku 1997 nezarobil ostalo ticho a Warner Bros. sa do ďalšieho dielu nechcelo pustiť. O pár rokov už prenikla správa, že majú rozpracované dva filmy, ale zelenú dostal po schválení režiséra Batman Begins. Tým, komu bola zverená úspešná séria sa stal Christopher Nolan (Memento, Insomnia). V postave Bruce Waynea alias Batmana sa predstaví Christian Bale, ktorému sekundujú Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Ken Watanabe, Gary Oldman, Rudger Hauer či Katie Holmes.

Na vzdialenom druhom mieste ostal Batman začína s 18timi miliónmi zarobenými počas tretieho týždňa premietania. Za 20 dní má na konte 154,8 miliónov, čím sa momentálne vyrovnal rozpočet, ktorý bol na film odklepnutý. Mimo USA zarobil 114,2 miliónov, takže dohromady to robí 269 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Stránky k filmom ako je tento jednoducho nemôžu byť odfláknuté. Navštíviť a pozerať.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Mr. And Mrs. Smith (Pán a pani Smithovci)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého.

Chémia medzi Bradom Pittom a Angelinou Jolie fungovala aj mimo plátna, takže na plátne musia medzi nimi lietať poriadne veľké iskry. Nielen na to dohliadal režisér Doug Liman, ktorý veľmi príjemne prekvapil thrillerom Agent bez minulosti. Scenár filmu je z rúk Simona Kinberga, ktorý sa postaral aj o scenár k X-Men 3 a o hudbu sa postaral John Powell.

Na tretie miesto sa vrátil jeden z prvých hitov letnej sezóny Pán a pani Smithovci. Vo štvrtom víkende premietania klesol jeho zárobok o 24% - na 12,7 miliónov dolárov. 146 miliónov má zarobených teraz a kým vypadne, mohol by sa zárobok pohybovať okolo 175-180 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 61%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Ich identity sú tajné... Veľmi príjemná hudba, výborný dizajn, skvelé klipy. Už dlho som sa tak dobre nezasmial. Stránka, ktorá bezpochyby navnadí na film.


Bewitched (Moja krásna čarodejnica)
Naivná a dobrosrdečná čarodejnica Isabel je pevne odhodlaná od základu zmeniť svoj život - chce sa vzdať svojich nadprirodzených schopností a žiť ako obyčajný smrteľník. Na druhej strane mesta sa medzitým snaží šarmantný herec Jack Wyatt vzkriesiť svoju kariéru. Seriálom, ktorý ho má znovu postaviť na nohy, je remake obľúbeného sitcomu z 60. rokov Bewitched, v ktorom sa chystá stvárniť titulnú úlohu. Zhodou okolností narazí na Isabel, ktorá mu hneď učaruje. Aj Jack učaruje Isabel. Považuje ho za ideálneho smrteľníka, s ktorým by sa mohla usadiť a viest obyčajný život, po ktorom tak túži. Čoskoro sa ukáže, že mali pravdu obaja - avšak trochu iným spôsobom, než si predstavovali. 

Režisérka Nora Ephrton si divákov získala filmom Láska cez internet, ktorý len v Amerike zarobil 115,8 miliónov dolárov. Bewitched je adaptáciou klasického televízneho seriálu z rokov 1964-1972.  Postavu nespokojnej čarodejnice si zahrala Nicole Kidman a neúspešného herca stvárnil Will Ferrell. Na Slovensku sa začne čarovať 25. 8. 2005.

Sonyho 85 miliónovú adaptáciu Bewitched postihol až 55 percentný pokles na 11 miliónov dolárov za víkend. Za 11 dní má komédia s Nicole Kidman na konte len 40,5 miliónov dolárov a viac ako 60 miliónov (aj to už je prehnaný odhad) sa jej zarobiť nepodarí.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 27%, imdb.com - 5,5/10, Roger Ebert - 2,5/4 yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Stránka sa mi zdá byť príliš strohá. Keď už ide vo filme o čarovanie, mohla by mať lepší nápad aj grafické spracovanie. Ale informácii tu nájdete presne toľko, koľko je treba.


Herbie: Fully Loaded (Herbie: Na plný plyn)
Čo sa stane, keď sa študentka vysokej školy napriek námietkam otca zúčastní automobilových pretekov Winstonovho pohára za pomoci mladistvého, ale zrelého Volkswagena chrobáka Herbieho. Film sľubuje byť jednou z hlavných atrakcií leta 2005. 

Hrdinkou, ktorá poruší príkaz otca v podaní Michaela Keatona je Lindsay Lohan. Režisérkou, ktorá vychádzala z originálneho filmu The Love Bug je Angela Robinson. Na súťaž chrobákov sa do kín dostanete od 18. 8. 2005.

Disneyho Herbie klesol len o 32% - na 10,7 milióna a po dvoch týždňoch má zarobených 35 miliónov. Zdá sa, že hviezdička Lindsay Lohan nebude mať problémy pri schvaľovaní ďalšieho filmu : ).

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com -41%, imdb.com - 3,8/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - C, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Autíčko s Lindsay prechádza kľukatou cestičkou medzi ukazovateľmi, z ktorých si môžete vybrať. A že je tu toho presne koľko má byť ani nemusím zdôrazňovať.

Animovaný Madagascar sa dopracoval k zárobku 172,1, takže ide o najúspešnejší animovaný film toho štúdia, ak samozrejme nerátame Shreka :). Druhá novinka, basketbalová komédia Rebound sa hrala v 2464 kinách, kde počas troch dní zarobila 6 miliónov dolárov. Pre Martina Lawrencea je to najslabší otvárací víkend jeho kariéry. Pomsta Sithov si už robí nárok na deviate miesto v tabuľke najziskovejších filmov všetkých čias, na ktorom je momentálne Gibsonove Umučenie Krista. Chýbajú mu ešte 4 milióny. A to pre Tretiu Epizódu nie je žiaden problém...

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 155,1 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
25 - 27 jún 2004 Fahrenheit 9/11 23,9 mil
26 - 29 jún 2003 Charlie's Angels: Full Throttle 37,6 mil
28 - 30 jún 2002 Mr. Deeds 37,2 mil

Letná sezóna bude pokračovať ďalším filmom z komiksu - Fantastic Four a farby hororu bude hájiť Dark Water. Ale ani jeden z týchto filmov zatiaľ nemá priaznivé kritiky.

 


autor Matej Oravec 8.7.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.