PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Predĺžený Memorial Day Weekend je vždy zárukou vysokých zárobkov. Bolo nás určite viac, čo si myslelo, že Pomstu Sithov zosadí z prvého miesta Madagascar, alebo The Longest Yard. Ale Tretia epizóda Hviezdnych vojen odolala a stala sa po druhý krát kráľom rebríčka.

TOP 27. 5. - 30. 5. 2005 (Memorial Weekend)
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 2. týždeň 70,0 mil 270,4 mil
2. Madagascar DreamWorks 1. týždeň 61,0 mil 61,0 mil
3. The Longest Yard Paramount 1. týždeň 58,6 mil 58,6 mil
4. Monster-in-Law New Line 3. týždeň 12,7 mil 62,4 mil
5. Kicking and Screaming Universal 3. týždeň 6,5 mil 44,1 mil
6. Crash Lions Gate 4. týždeň 6,0 mil 36,1 mil
7. The Interpreter Universal 6. týždeň 2,6 mil 69,1 mil
8. Unleashed Focus 3. týždeň 2,4 mil 22,1 mil
9. Kingdom of Heaven Fox 4. týždeň 2,2 mil 45,0 mil
10. House of Wax Warner Bros. 4. týždeň 1,6 mil 29,8 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Star Wars: Spisode III - Revenge of the Sith (Star Wars: Epizóda III)
V poslednej epizóde ságy Star Wars zúria Klonové vojny, ktoré prehĺbili rozpory medzi kancelárom Palpatinom a Radou Jedi. Mladý rytier Jedi Anakin Skywalker sa musí rozhodnúť na ktorej strane bude stáť. Podľahne sľubom moci a pokušeniu Temnej strany, vstúpi do služieb zlého Darth Sidiousa a stane sa z neho Darth Vader. Sithskí lordovia sa chcú spoločne pomstiť. Prvým krokom ich plánu je likvidácia Jediov. Len Yoda a Obi-Wan prežijú a musia sa voči Sithom vzoprieť, čo vedie k dramatickému súboju svetelnými mečmi medzi Anakinom a Obi-Wanom, ktorý rozhodne o osude galaxie.

Kto si nespojí Hviezdne vojny s George Lucasom je z inej planéty, alebo sa vôbec nevyzná vo filmovom svete. Jeden z najlepšie zarábajúcich ľudí vo svete filmu je pod Treťou Epizódou podpísaný ako režisér, scenárista a producent. Už budeme vedieť, že pod maskou Dartha Vadera je tvár Haydena Christensena, že jeho manželkou, Padmé bola Natalie Portman, že Mace Windu je Samuel L. Jackson a Palpatine Ian McDiarmid. Za novými akordami k nesmrteľnému hudobnému motívu stojí, ako inak, John Williams.

V druhom víkende, popri nápore silných noviniek sa podarilo Sithom obhájiť prvenstvo. Počas regulárneho víkendu od piatku do nedele zarobil film 55,2 miliónov a počas jeho predĺženia to vyšplhal na celých 70 miliónov. Po dvanástich dňoch premietania má Tretia epizóda na konte 270,4 miliónov dolárov, čo ju radí na 26. miesto najziskovejších filmov všetkých čias.

Pomsta Sithov sa postarala hneď o niekoľko rekordov. Najziskovejší otvárací deň, jednodňový zárobok a najvyšší štvrtkový zárobok - 50 miliónov dolárov, Najvyšší trojdňový zárobok - 124,2 miliónov, rovnako aj štvordňový (158,4 mil.), päťdňový (172,8 mil.), šesťdňový (182,7 mil.), deväťdňový (216 mil.) aj desaťdňový (236,9 mil.). Pomsta Sithov sa postarala o najlepší otvárací víkend roku 2005 a už teraz je aj najziskovejším filmom tohto roku a najrýchlejšie prekonal 250 miliónovú hranicu - 11 dní. Sithi zarábajú o 35% lepšie ako Klonovaní útočia, ktorí mali za rovnaký čas na konte len 201,3 miliónov dolárov. Sithi celkovo zarobili 504,4 miliónov za menej ako dva týždne.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4 yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Recenzia na Kineme
Teaser

Trailer
Oficiálna stránka
Čo vám budem písať, veď to už máte aj tak všetko preklikané od začiatku do konca...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Madagascar
Hlavnými hrdinami príbehu sú štyri rozmaznané zvieratká z newyorskej ZOO, ktoré by mohli do konca svojho života dostávať denný prídel obdivu a potravy, keby zebru Martyho nezasiahla kríza stredného veku a on sa za pomoci šikovných tučniakov nerozhodol ilegálne opustiť ZOO. Jeho kamaráti, lev Alex, hrošica Gloria a žirafa Melman sa za ním vydávajú do newyorských ulíc, čím odštartujú reťazec neuveriteľných udalostí, ktoré ich privedú až na pobrežie exotického ostrova Madagascar. Tu sa títo rodení Newyorčania musia po prvý raz v živote postarať sami o seba a naučiť sa prežiť v divočine, čo môže byť pre schúlostiveného leva, bláznivú zebru, pragmatickú hrošicu a žirafu - hypochondra omnoho náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Z dielne tvorcov prelomových animovaných komédií Shrek a Príbeh žraloka prichádza do kín ďalší počítačovo animovaný zázrak - Madagascar. Animovanú komédiu Madagascar natočili v produkcii spoločnosti Dreamworks Eric Darnell (Mravec Z) a na poli réžie debutujúci Tim McGrath, ktorí sa pokúsili obohatiť počítačovú animáciu klasickými výtvarnými postupmi. Hlasy postavičkám prepožičali Ben Stiller - Lev, Chris Rock - Zebra, David Schwimmer - žirafa a Jada Pinkett Smith ako krásna hrošica. Slovenské premiéra bude 16. 6. 2005.

Veľký boj bol o druhé miesto, ktoré nemá celkom jasného víťaza, pretože počas víkendu piatok - nedeľa zarobil najviac film The Longest Yard (Za mrežami) - 47,6 a Madagascar 47,2 miliónov. V predĺženom víkende sa viac peňazí prevalilo na stranu Madagascaru a to konkrétne 61 miliónov.

Počítačový, rodinný film sa hral v 4 131 kinách a trojdňový zárobok 47,2 miliónov je pre štúdio DreamWorks tretím najlepším otváracím víkendom po 108 miliónovom Shrekovi 2 a 47,6 miliónovom Príbehu žraloka. Aj 61 miliónov je pre DreamWorks určitým sklamaním, recenzie nie sú jednoznačne pozitívne, ale zase na druhej strane aj Príbeh žraloka mal viac negatívnej kritiky a zarobil 160,8 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 54%, imdb.com - 6,2/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Určite (teda pokiaľ ovládate angličtinu) si vypočujte o čo a ako rozprávajú hlavní hrdinovia. Stojí to za to. Určite navštívte aj Explore the World of Madagascar a aj Fun and Learning a aj... Jednoducho, výborne urobená stránka, pri ktorej sa určite nebudete nudiť.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Longest Yard (Za mrežami)
Quarterback Paul "Wrecking" Crewe je bývalý špičkový hráč amerického futbalu, ktorý je momentálne vo väzení. Spolu s ním sa tam nachádza aj bývalý špičkový tréner Caretaker. Spolu so skupinou väzňov vyzvú na zápas svojich dozorcov. Po dlhom a náročnom tréningu je hneď jasné, že to nebude obyčajný zápas...

Posledné tri filmy spolupracoval režisér Peter Segal s Adamom Sandlerom. Bolo to na filmoch  Kurz sebaovládania, 50 krát a stále po prvý raz a teraz Za mrežami. Spolu so Sandlerom sú vo väzení, ktorému šéfuje Burt Raynolds Chris Rock, James Cromwell, Nelly či Allen Covert. Oproti rovnomennému filmu z roku 1974 je táto novšia verzia o niečo viac odľahčenejšia.

Aj keď Za mrežami skončil na treťom, môže byť Adam Sandler nad mieru spokojný. Jeho film bol nasadený v 3 634 kinách, za tri dni zarobil 47,6 miliónov, čím prekonal sám seba, pretože jeho komédia Roznášač vody mala najziskovejšiu otváraciu premiéru ako film so športovou tematikou. Sandlerov najziskovejší film je Big Daddy so zárobkom 163 miliónov.

Longest Yard z roku 1974 odštartoval kariéru Burta Reinoldsa a vtedy zarobil 43 miliónov, čo by bolo dnes okolo 150 miliónov dolárov. 82 miliónový film, kde hrá aj Chris Rock, ktorý zhodou okolností nadaboval aj jednu z hlavných postáv kresleného Madagascaru, by sa mohol stať najziskovejším športovým filmom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 32%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Hneď sa na vás z reprákov začne valiť čierna hudba. Vo väzenskom menu sa dostanete k deju. Traileru, obrázkom, hrám i Fun Stuff. Z hercom má každý svoj Wallpaper aj IM ikonu hry sú hrateľné a stránka je sľubná.  


Monster-in-Law (Diabolská svokra)
Po rokoch márneho hľadania toho pravého Charlotte "Charlie" Cantilini konečne nájde muža svojich snov. Popritom však zistí, že jeho matka je svokrou z nočných môr. Nedávno prepustená reportérka Viola Fields sa obáva, že okrem svojej kariéry stratí i svojho jediného syna. A tak sa rozhodne jeho snúbenicu odstrašiť tým, že sa stane tou najhoršou svokrou na svete. Charlie sa naopak nedá zastrašiť, prijíma hodenú rukavicu a pustí sa zo všetkých síl do boja.

Takmer po pätnásťročnej prestávke sa na plátne znovu objavuje Jane Fonda. Vybrala si komédiu podobnú komédii Jeho foter to je loter, akurát z inej strany, ktorú režíroval Robert Luketic, režisér Pravej blondínky. Jane Fonda (Stanley & Iris) si zahrala šialenú matku Jennifer Lopez (Smiem prosiť?, Gigli), ktorá jej prišla predstaviť svojho nastávajúceho v podaní Michaela Vartana (Nepobozkaná, One Hour Photo). Slováci sa na tejto komédia budú môcť smiať od 4. 8. 2005.

Tri veľké filmy pobrali takmer všetkých divákov a v regulárnom víkende ostalo na komédiu Diabolská svokra len 10,2 milińom dolárov. Po troch týždňoch má dvojica Jane Fonda/Jennifer Lopez na konte 62,4 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 17%, imdb.com - 5,2/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
O filme klasika, dej, herci, štáb, produkčné poznámky. Potom trailer, fotky, Download... Ale ešte je tu čosi viac. Príručka Monster-N-Law Survival Guide, vtipné príhody z rodinného prostredia, poradca v rodinných vzťahoch a možnosť súťažiť. No kto by sa nepridal?


Kicking and Screaming
Phil Weston celý život bojuje proti svojmu súťaživému otcovi Buckovi. Keď sa Phil rozhodne trénovať tím svojho 10 ročného syna, ide proti Buckovi, ktorý z neho chcel mať prominentného hráča futbalu.

Hlavnými hviezdami komédie zaoberajúcej sa rodičovským vzťahom  a futbalom sú Will Ferrell (Zoolander, Elf) a Robert Duvall (John Q, Krajina strelcov). Na režisérsku stoličku zasadol Jesse Dylan (Prci, prci, prcičky 3 - Svadba) a pod scenárom sú podpísaní Leo Benvenuti a Steve Rudnick (Santa Clause, Space Jam).

Na Kicking and Screaming ostal asi najnižší zárobok, ktorý ho udržal v prvej päťke. 5,1 miliónov od piatku do nedele. Za tri týždne zarobila 45 miliónová komédia 44,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 43%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Lopta trafí Willa Ferrela do hlavy (smiech). Informácie a tri hry naviac.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 222,3 miliónov dolárov, čo je o 13 percent viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
28.5. - 30.5. 2004 Shrek 2 72,2 mil
30.5. - 1.6. 2003 Finding Nemo 70,6 mil
31.5. - 2.6. 2002 The Sum of All Fears 31,2 mil

Filmom, vzbudzujúcim najväčšie očakávania tento víkend je rozhodne Cinderella Man v hlavných úlohách s Russellom Crowe a Renée Zellweger v réžii Rona Howarda. Spolu s ním sa do kín dostane aj dobrodružná komédia The Sisterhood of the the Traveling Pants a akčná dráma Lords of Dogtown o histórii skateboardu. A... aby ste nezabudli, u nás už môžete vidieť Kameňák 3!

 


autor Matej Oravec 3.6.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.