PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



A je to! Lucas dokončil galaktické dielo, svojou víziou si podmanil celý svet a jeho zatiaľ posledný režisérsky počin - Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov dobýja celý svet.

TOP 20. 5. - 22. 5. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith Fox 1. týždeň 108,4 mil 158,4 mil
2. Monster-in-Law New Line 2. týždeň 14,3 mil 44,1 mil
3. Kicking and Screaming Universal 2. týždeň 10,7 mil 34,1 mil
4. Crash Lions Gate 3. týždeň 5,5 mil 27,6 mil
5. Unleashed Focus 2. týždeň 4,1 mil 17,8 mil
6. Kingdom of Heaven Fox 3. týždeň 3,5 mil 41,2 mil
7. House of Wax Warner Bros. 3. týždeň 3,2 mil 26,9 mil
8. The Interpreter Universal 5. týždeň 2,9 mil 65,4 mil
9. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Buena Vista 4. týždeň 2,0 mil 46,9 mil
10. Mindhunters Dimension 2. týždeň 1,0 mil 3,5 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Star Wars: Spisode III - Revenge of the Sith (Star Wars: E3 Pomsta Sithov)
V poslednej epizóde ságy Star Wars zúria Klonové vojny, ktoré prehĺbili rozpory medzi kancelárom Palpatinom a Radou Jedi. Mladý rytier Jedi Anakin Skywalker sa musí rozhodnúť na ktorej strane bude stáť. Podľahne sľubom moci a pokušeniu Temnej strany, vstúpi do služieb zlého Darth Sidiousa a stane sa z neho Darth Vader. Sithskí lordovia sa chcú spoločne pomstiť. Prvým krokom ich plánu je likvidácia Jediov. Len Yoda a Obi-Wan prežijú a musia sa voči Sithom vzoprieť, čo vedie k dramatickému súboju svetelnými mečmi medzi Anakinom a Obi-Wanom, ktorý rozhodne o osude galaxie.

Kto si nespojí Hviezdne vojny s George Lucasom je z inej planéty, alebo sa vôbec nevyzná vo filmovom svete. Jeden z najlepšie zarábajúcich ľudí vo svete filmu je pod Treťou Epizódou podpísaný ako režisér, scenárista a producent. Už budeme vedieť, že pod maskou Dartha Vadera je tvár Haydena Christensena, že jeho manželkou, Padmé bola Natalie Portman, že Mace Windu je Samuel L. Jackson a Palpatine Ian McDiarmid. Za novými akordami k nesmrteľnému hudobnému motívu stojí, ako inak, John Williams.

Tretia epizóda bola predurčená, aby sa stala blockbusterom. A stalo sa. Od štvrtka do nedele zarobila 158,4 milióna dolárov, čím porazila štvordňový rekord Spider-Mana 2, ktorý bol 130,5 miliónov. Rovnako sa Epizóde III podarilo spraviť rekord v jednodňovom zárobku. V prvý deň premietania zarobila okrúhlych 50 miliónov dolárov.

V regulárnom víkende od piatku do nedele zarobila Pomsta Sithov 108,5 miliónov dolárov, čo je viac ako zarobil Shrek 2 (108,0), ale menej ako najziskovejší otvárací víkend Spider-Mana (114,8). Pomsta Sithov mala premiéru v jeden deň v 105 krajinách, čo je doteraz najpočetnejšia premiéra. V krajinách mimo USA film zarobil 145,5 miliónov dolárov. Dohromady s Americkým zárobkom je to 303,9 miliónov, čo je o viac ako 50 miliónov ako to bolo pri treťom pokračovaní Pána prsteňov - Návrat kráľa. Ten sa však hral v menšom počte krajín.

Koľko teda zarobili jednotlivé Epizódy tak ako ním ich servíroval George Lucas. Štvrtá epizóda - Nová nádej spolu s reedíciou 460 miliónov, Impérium vracia úder má na konte 290 miliónov, Jediho návrat 309 miliónov. Prvá Epizóda s názvom Skrytá hrozba štartovala v máji 1999 a v Amerike zarobila 431 miliónov,  Star Wars: Epizóda II - Klonovaní útočia zarobila 310 miliónov. No a tretia zatiaľ 158,4 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4 yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Recenzia na Kineme
Teaser

Trailer
Oficiálna stránka
Čo vám budem písať, veď to už máte aj tak všetko preklikané od začiatku do konca...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Monster-in-Law (Diabolská svokra)
Po rokoch márneho hľadania toho pravého Charlotte "Charlie" Cantilini konečne nájde muža svojich snov. Popritom však zistí, že jeho matka je svokrou z nočných môr. Nedávno prepustená reportérka Viola Fields sa obáva, že okrem svojej kariéry stratí i svojho jediného syna. A tak sa rozhodne jeho snúbenicu odstrašiť tým, že sa stane tou najhoršou svokrou na svete. Charlie sa naopak nedá zastrašiť, prijíma hodenú rukavicu a pustí sa zo všetkých síl do boja.

Takmer po pätnásťročnej prestávke sa na plátne znovu objavuje Jane Fonda. Vybrala si komédiu podobnú komédii Jeho foter to je loter, akurát z inej strany, ktorú režíroval Robert Luketic, režisér Pravej blondínky. Jane Fonda (Stanley & Iris) si zahrala šialenú matku Jennifer Lopez (Smiem prosiť?, Gigli), ktorá jej prišla predstaviť svojho nastávajúceho v podaní Michaela Vartana (Nepobozkaná, One Hour Photo). Slováci sa na tejto komédia budú môcť smiať od 4. 8. 2005.

Všetkými filmami otriasla Pomsta Sithov. Komédia Monster-in-Law však klesla len o 38 percent, na 14,3 miliónov dolárov za víkend. 43 miliónová komédia už po dvoch týždňoch zarobila toľko, čo stála jej výroba.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 17%, imdb.com - 5,2/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
O filme klasika, dej, herci, štáb, produkčné poznámky. Potom trailer, fotky, Download... Ale ešte je tu čosi viac. Príručka Monster-N-Law Survival Guide, vtipné príhody z rodinného prostredia, poradca v rodinných vzťahoch a možnosť súťažiť. No kto by sa nepridal?

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Kicking and Screaming
Phil Weston celý život bojuje proti svojmu súťaživému otcovi Buckovi. Keď sa Phil rozhodne trénovať tím svojho 10 ročného syna, ide proti Buckovi, ktorý z neho chcel mať prominentného hráča futbalu.

Hlavnými hviezdami komédie zaoberajúcej sa rodičovským vzťahom  a futbalom sú Will Ferrell (Zoolander, Elf) a Robert Duvall (John Q, Krajina strelcov). Na režisérsku stoličku zasadol Jesse Dylan (Prci, prci, prcičky 3 - Svadba) a pod scenárom sú podpísaní Leo Benvenuti a Steve Rudnick (Santa Clause, Space Jam).

Ani takmer 50 percentný pokles nezabránil tomu, aby sa komédia Kicking and Screaming nestala najziskovejším futbalovým filmom. S 34,1 miliónmi tak porazila komédiu Blafuj ako Backham, zarobila len 32,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 43%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Lopta trafí Willa Ferrela do hlavy (smiech). Informácie a tri hry naviac.


Crash
Manželský pár, majiteľ obchodu, dvaja policajní detektívi, ktorí sú zároveň milencami, Aficko-Americký televízny režisér a jeho žena, Mexický zámočník, dvaja zlodeji áut, jeden policajt - zelenáč a kórejský pár v strednom veku... Všetci títo žijú v Los Angeles. A v priebehu 36 hodín sa ich životy pretnú...

Producentom, scenáristom a režisérom filmu je Paul Haggis, muž stojaci za Oscarovým scenárom k Eastwoodovmu Million Dollar Baby. Do svojho prvého veľkofilmového projektu obsadil známe aj neznáme tváre. Sandru Bullock, Dona Chaedlea, Matta Dilliona Williama Fichtnera, Brendana Frasera, Ludacrisa, Thandie Newton, Ryana Philippea a iných, ktorých dokonale zladil, aby spolu vytvorili nezabudnuteľné dielo spolu s hudbou Marka Ishama. Podľa všetkého by to mohlo byť niečo medzi Magnóliou a 21 gramov. Škoda, že Slovenská premiéra ešte nie je stanovená.

Dráma Crash si polepšila o jednu priečku a zaznamenala najnižší percentuálny pokles spomedzi všetkých filmov. Aj to značí, že ide o výnimočný film, hoci má po troch týždňoch na konte len 27,6 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 76%, imdb.com - 8,5/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Trailer
Oficiálna stránka
Stránka dáva od prvej chvíle najavo, že nepôjde len o obyčajný film. Film info ponúka všetky potrebné informácie, ale ďaleko zaujímavejšie je Experience the film, kde priraďujete tri slová k jednotlivým ukážkam z filmu.


Unleashed
Danny je človek, ktorý celý život žil bez akéhokoľvek ľudského učenia, s myslením dieťaťa, ktoré vie len jedno: bojovať. Je držaný ako pes svojim šéfom a majiteľom Bartom, ktorý Dannyho vychoval ako smrtiacu mašinu, ktorá musí bojovať v ilegálnych kluboch v štýle gladiátorských zápasov. Práve v týchto kluboch zarába Bartovi peniaze. Po automobilovej nehode ostáva Bart ležať v kóme a Danny stretáva takmer slepého ladič klavírov, ktorý mu hudbou pomôže naučiť sa byť ľudskou bytosťou.

Scenár a produkcia Luc Besson, réžia Louis Leterrier (Kuriér) a akčná dráma stavajúca na majstrovi bojových umení Jet Li. Spolu s Jetom si vo filme zahrali Morgan Freeman, ktorý stvárňuje slepého ladiča a Bob Hoskins ako nemilosrdný majiteľ zabíjajúceho stroja. Všetko to dopĺňa hudba z dielne skupiny Massive Attack. Už len dúfať, aby sa premiéra presunula z 24. 11. 2005 na skorší termín.

Prvú päťku uzatvára Francúzsky mág Luc Besson s filmom Unleashed, ktorý má na svoj 45 miliónový rozpočet zatiaľ na konte 17,8 milióna dolárov.
 
Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 63%, imdb.com - 7,3/10, Roger Ebert - 3/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Stránka dáva na výber: Dobro/zlo. Nech sa rozhodnete akokoľvek, výsledok je rovnaký a stránka ponúka množstvo informácii a hlavne Special Features, kde si môžete aj zabojovať.

Najväčší percentuálny pokles a vyradenie z prvej päťky postihol Kráľovstvo nebeské. Paradoxom je, že aj za Hviezdnymi vojnami stojí štúdio Fox, takže straty, ktoré im 130 miliónové Kráľovstvo urobí si budú nahrádzať megaúspešnými Hviezdnymi vojnami.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 155,6 miliónov dolárov, čo je o 3 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
21 - 23 máj 2004 Shrek 2 108,0 mil
23 - 25 máj 2003 Bruce Almighty 70,8 mil
24 - 27 máj 2002 Star Wars: Episode II 60,0 mil

Star Wars: Episode III len tak niekto z trónu nedostane. Ale mohlo by sa to podariť animovanej rozprávke z dielne DreamWorks Madagascar. Rovnako sa veľmi dobre v tomto roku darí komédiám a tie z dielne režiséra Petra Segala sa radia medzi tie úspešnejšie. Ako na tom bude jeho The Longest Yard s Adamom Sandlerom sa dozvieme o týždeň.


autor Matej Oravec 27.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.