BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Máj roku 2005 patrí Hviezdnym vojnám. To je nad slnko jasnejšie. Rovnako je jasné, že otec celého projektu George Lucas držal všetko v najväčšej tajnosti a tak takmer nikto nemal možnosť vidieť Pomstu Sithov tak, aby o nej mohol napísať recenziu do májového filmového časopisu. Ale čo tam po recenzii. Veď recenzia je len názor fundovaného človeka na videný film. Dôležitejšie sa stávajú doprovodné články, aj keď už je celkom ťažké napísať niečo nového o Hviezdnych vojnách, ktoré už skoro 30 rokov pútajú pozornosť nielen filmových mesačníkov.

Osobne som si myslel, že Cinema, Premiere aj Blokbaster dajú na titulné stránky práve Hviezdne vojny. České mesačníky siahli po rovnakej fotke Orlanda Blooma v Kráľovstve nebeskom. Menší obrázok patrí Star Wars. Blokbaster zvolil Sandru Bullock na ružovučkom pozadí. A o Star Wars ani chýru ani slychu. Obsah mesačníkov by sa dal rozdeliť do troch kategórii: 1. Kráľovstvo nebeské, 2. Star Wars a 3. nové tváre.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Téma číslo jeden.
České časopisy si to pekne podelili. V recenziách sa zhodli na 80 percentách pre Kráľovstvo nebeské, Cinema pripravila pekný portrét (s premakanou grafikou) Orlanda Blooma, Premiere zase článok o príprave tohto veľkofilmu a portrét filmového maliara Ridley Scotta. Blokbaster ohodnotil film len tromi hviezdami a k tématike prináša (podľa tituky) súkromnú spoveď udatného bojovníka za svetový mier - Oralanda Blooma. Aj keď mne osobne otázky: "V čom sa vám najviac darilo v škole?", "Ktorí herci vás najviac ovplyvnili?" či "Zabávate sa často na párty?" moc súkromnú spoveď nepripomínajú.

Téma číslo dva.
Ako som už spomenul, o Star Wars sa toho už popísalo neúrekom. Za najpríjemnejšie, čo som o tom čítal považujem časovú postupnosť nazvanú "Třicetiletá válka "Star Wars" 1972-2002", ktorá vyšla v Cineme 6/2002 pri príležitosti premiéry Útoku klonov. O čosi podobné sa pokúsila Cinema zopakovať a to s veľkým úspechom článkom Příbeh Star Wars. Na štrnástich stranách je skompletizované všetko, čo sme doteraz videli. Lucasove inšpirácie, filmové premeny, séria Star Wars, ľudia za Hviezdnymi vojnami i hrdinovia na filmovom plátne. Fakt vyčerpávajúci článok, ku ktorému sa budem vracať, keď to budem potrebovať. K tomu všetkému ešte aj portrét George Lucasa. O niečo podobné sa pokúsila aj Premiere a aj o každej epizóde Pavel Němec niečo napísal, ale z článku Darth Vader jeho život a doba som nemal také potešenie ako z Cinemáckeho Speciálu. Ale zase sú tu Hviezdne vtípky, Sila peňazí, Siločiary vzťahov a rozhovor s mladým Vaderom, ktorý je podobne nič nevraviaci ako ten s Orlandom Bloomom v Blokbasteri. 

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Téma číslo tri.
Treťou veľkou témou sú mladé posily Hollywoodu. Kým Cinema prináša už niekoľké pokračovanie seriálu Next Generation, Premiere to vzala hopom a na zúbky sa pozrela tridsiatim hercom do tridsiatky. Nuž Cinema mala tento nápad skôr a Premiere ho šikovne skopírovala a zabalila do inej farby. A čo môže povedať na túto tému Slovenský zástupca? Nič. Hviezdami mesiaca sú Sandra Bullock a Clint Eastwood. Ale vie mi niekto povedať prečo? Nemal byť Eastwood v aprílovom Blokbasteri, keď mal premiéru jeho Oscarový Million Dollar Baby? U Sandry sa to ešte dá pochopiť, lebo recenzia na Miss špeciálny agent 2 sa nachádza v tomto čísle, a v recenzii film získal horko ťažko jednu hviezdičku, ale možno to je ten pravý dôvod, prečo umiestniť túto herečku na titulnú stranu.

Ale položme si otázku: Koho iného dať na titulnú stranu? Nejakého filmového loosera? Či nejaký starší obrázok k článku Dejiny filmu? Alebo Jeana Mariaisa? Nie, to nie. Takže voľba by mohla padnúť len na Orlanda Blooma, ale toho dajú prevdepodobne na titulku Cinema a Premiere, tak... budeme originálni. Tak či onak mi stále pripadá, že je Blokbaster o dva kroky za českými filmovými časopismi čo sa týka sprievodných článkov a asi o 120 krokov zaostáva za grafikou. Ale nevešajme hlavu, veď májové číslo Blokbasteru je len pätnáste v poradí. Snáď sa to zlepší. 

Istého času tuším Premiere prišla s dotazníkom, v ktorom žiadala čitateľov, aby ohodnotili čitateľnosť článkov. Veľmi by ma zaujímalo, ako je na tom v Blokbasteri napríklad televízny kalendár. Dvojstrana, na ktorej je vypísané všetko, čo stojí za to vidieť v televízii. Osobne som túto dvojstranu nikdy nepoužil, len som presvedčený o tom, že to musí dať strašne moc práce takéto niečo zostaviť. Potom to musí toho človeka dosť mrzieť, že Blokbaster sa dostane do stánkov prevažne siedmy deň nového mesiaca...

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Ale už sa dostávame k tým príjemnejším veciam. Premiere sa v doprovodných článkoch ide znovu roztrhnúť, a priznávam sa, že to je to, čo mám na nej najradšej. Okrem spomínaných ku Kráľovstvu a Vojnám tu nájdete retro M*A*S*H, exkluzívnu reportáž o remakeu King Konga, článok Ivana Pešku - Protřepat, nemíchat, prodávat! o product placementu na filmovom plátne. Pri tomto článku by som sa zastavil, pretože prvé, čo mi napadlo pri prečítaní názvu bol film Thruman Show, ako sa v ňom jedna z postáv narovnala od záhradkárčenia a ukázala Thrumanovi nový nástroj na zlepšenie práce. Len ma trochu zamrzelo, že som to v tom článku nenašiel.

Cinema sa okrem troch hlavných tém vrhla na mapovanie Českého filmového prostredia. Máme tu 21 najmocnejších ľudí v českom filme (výborná je anketa v závere článku) a Speciál o súčasných českých scenároch. V poradí tretím veľkým Speciálom je článok Kamila "Park in-sona" Filu - Korejšté tygři vystrkují drápky ku geniálnemu filmu Old Boy. Bonbónikom na presladenej májovej Cinemáckej torte sú Mayovky. Legenda, ktorá hovorí  sama za seba. A pre tých neskôr narodených je v zadnej časti pripravený úryvok zo scenára Quentina Tarantina - Gauneri.

Po Hviezdnych vojnách nezostane ticho, pretože do kín sa dovalia ďalšie filmové lahôdky. Vojna svetov, Stopárov sprievodca Galaxiou či Madagaskar. Rozhodne sa je na čo tešiť. A ako si z danými filmami podaria filmové mesačníky z môjho pohľadu sa dozviete zase o mesiac.

 


autor Matej Oravec 20.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.