PRVÝ POHĽAD: STAR WARS - EPIZÓDA III.

PRVÝ POHĽAD: STAR WARS - EPIZÓDA III.

článok



FILIP ŠUSTEK

Sága je kompletná, dielo je dokonané. Kruh sa po dvadsiatich ôsmich rokoch uzavrel. To čo sa v minulom storočí začalo pôvodne ako zábava pre pár tisíc hardcore fanúšikov sci-fi, sa dnes končí ako celosvetovo najočakávanejší film tohto roka. Ako toto zakončenie dopadne, bola otázka, ktorá každého priaznivca Star Wars mátala už od roku 1999. Lucas si prvou Epizódou rozhneval veľkú časť fanúšikovskej základne. Druhý diel novej trilógie mu vrátil dôveru mnohých, a aj keď nebol dokonalý, miestami z neho prebleskovala atmosféra pôvodnej série, čo bol atribút tak chýbajúci v prvej epizóde. Pri trojke mal Lucas len jedinú možnosť: urobiť ju dokonale. Buď to, alebo vziať na seba riziko, že mu fanúšikovia umožnia fakticky precítiť, čo spravil Luke Skywalker svojmu otcovi v závere Návratu Jediho.

Poteším vás: Lucasovi sa nič zlé nestane, lebo tretia epizóda je skvelá. Dokonalá nie, ale skvelá bez pochyby. Je to zakončenie ságy v tej najlepšej predstaviteľnej forme. Pokiaľ bola Epizóda 1 príliš detská, dvojka bola už pre odrastenejšie publikum a trojka je definitívne dospelým, emóciami presýteným, filmom, ktorý môže stavať na výborne napísanom scenári a silnom príbehu. Na plátne sa odohráva tragický príbeh, ktorý, napriek tomu, že dávno vieme ako sa skončí, nás do seba dokonale vtiahne a nepustí po celú dobu sto štyridsiatich troch minút.

Starí známi herci zo seba vydávajú všetko nie len po fyzickej stránke (svetelné šermovačky), ale najmä po stránke hereckej. Naivný výraz a prehrávanie Haydena Christensena z druhej epizódy je nečakane nahradené silným charakterovým herectvom a rozumným dávkovaním emócií, pohybov a výrazov, o tom, že Ewan McGregor, alebo Samuel L. Jackson sú skvelí herci nebolo pochýb. Digitálny majster Yoda je minimálne rovnako dobrý herec, akým bol svojho času Sméagol. A nad všetkými, veľmi príznačne, tróni Imperátor v podaní Iana McDiarmida, ktorý svoju variáciu na Pokušiteľa zvládol tak, že by som sa na Temnú Stránku pridal aj ja, a to s radosťou.

O formálnej stránke nemá veľmi zmysel vyjadrovať sa, tá je samozrejme dokonalá. ILM sa opäť raz predviedlo v tom najlepšom svetle a opäť raz ukázalo, že dnes sa už dá natočiť úplne čokoľvek. Do uší sa vám bude dostávať John Williams vo svojej najlepšej forme, dokonca si myslím že Eisode 3 Theme (Battle of the Heroes) sa svojím potenciálom približuje ku genialite pôvodnej Star Wars Theme, či Imperial March.

Na záverečnej epizóde Hviezdnych vojen by sa dalo nájsť pár chybičiek krásy (ako trochu prirýchly prechod Anakina zo Svetlej k Temnej Stránke a pár ďalších drobností), ale teraz, 24 hodín po tom, čo som Pomstu Sithov videl, vo mne žiadna nerezonuje natoľko, aby som kvôli nej sťahoval hodnotenie. Naopak, pretrvávajú vo mne veľmi príjemné pocity z viac než podareného záveru toho najväčšieho dobrodružstva, aké kedy uzrelo prítmie kinosály.

Hodnotenie: 10/10

Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III.


ADRIÁN ŽIŠKA

Ako človek pravdepodobne minoritnej skupiny, ktorej sa veľmi páčili aj prvé dve epizódy novej trilógie, môžem o to s väčšou radosťou za seba povedať, že E3 prvé dva diely v kvalite prekonáva o peknú námornú míľu. O tom, že audiovizuálne FX predstavujú špičku v súčasnosti na plátne dostupnú, je škoda viac hovoriť.

Oveľa radostnejšia je pre mňa skutočnosť, že túto takpovediac "povinnú" kvalitu doprevádza kvalita aj v iných smeroch, ktoré tak už dnes klišé tvrdeniu "Lucas si to najlepšie z novej trilógie nechal nakoniec" dávajú naozaj za pravdu. Jednak Hayden Christensen oproti E2 nie je už len pózujúcim "modelom", ale skutočne hrá. Premena jeho Anakina na Darth Vadera je - aj napriek čiastočnej scenáristickej skratkovitosti v kľúčovom okamihu pri spomínanom prerode - plne uveriteľná.

S "uveriteľnosťou" potom u mňa úzko súvisí aj najväčšia sila E3 - napriek tomu, že podobne ako všetci ostatní som poznal koniec, tak ma cesta k naplneniu známeho osudu naplno pohltila a nehanbím sa ani za slzy dojatia (pri úplne poslednom zábere to už bola fontána). Áno, E3 má výbornú atmosféru napätia, dojímavosti, epiky, osudovosti a tragiky, kde jednotlivé diely súkolesia veľkej mytológie do seba neúprosne zapadnú (snáď až na Leiu v kontexte vety, ktorú povie Lukeovi ohľadne ich matky v E6). Za to má u mňa Lucas veľkú vďaku, pretože vybudovať intenzitou veľmi nabité emócie u príbehu s vopred známym koncom, je úloha náročná. Bravó pán Lucas. Vašej E3 nie je dokonalá, ale je rozhodne z celej hexalógie najtemnejšia a najdepresívnejšia.

A aj napriek tomu, že rozum velí dať 9/10, srdce preplnené širokou paletou pocitov (od krásnych nostalgických spomienok, kde prvé zhliadnutie pôvodnej trilógie výrazne sformovalo moju vášeň pre filmy, až po vzrušením čerstvé dojmy) jednoznačne káže siahnuť po hodnotení najvyššom.

Hodnotenie: 10/10

Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III.


VLADIMÍR KUREK

Budem stručný: Episoda III je super. Je tak dobrá, že až ma chytá hnev. Hnev z toho, čo nám Lucas v predošlých dvoch dieloch ukazoval…

No ale keďže hnev vedie k temnej stránke sily, povznesiem sa nad to. Som spokojný s vizuálnou stránkou, s tou som bol napokon spokojný vždy, som rád, že herci dostali šancu čo to aj zahrať a najviac som spokojný s tým, ako film postupne zapadá do puzzle pripravených pôvodnou trilógiou. Vzrušenie keď si v E1 podali ruky Obi-wan a malý Anakin (a my všetci sme vedeli, že si nakoniec podajú svetelné meče na imperiálnom deštruktore) sa tentoraz odohrávalo každú chvíľu.

Áno, sila E3 je v pôvodnej trilógii a v nových vizuálnych hračkách. Škoda, že prerod Anakina na Dartha Vadera zostal nakoniec trochu strnulý (napriek tomu, že mal na to minimálne dva filmy). Naopak som veľmi vďačný za priateľské kooperovanie medzi Anakinom a R2… veľmi to pripomínalo neskoršiu dvojicu s Lucom…

Hodnotenie: 9/10


PETER KONEČNÝ

Fúuha, tak musím konštatovať, že Lucas "umí". Tretí diel svojej ságy v kontinuálnom radení vyšperkoval do posledného filmového políčka a kruh celej ságy bez väčších problémov logicky a kauzálne uzavrel. Po Pomste Sithov môže pokojne nasledovať skoro 30 rokov stará Nová nádej a už teraz sa teším na predaj celej hexalógie na DVD. Zážitok pre tvorcov a pre diváka bude určite v kontexte celého, viac ako štvrťstoročného obdobia impozantný.

Lucas vytvoril úžasný svet, ktorý je smelou analógiou k tomu skutočnému a aktuálnemu. Boje o moc, životy a postavenie jednotlivca v spoločnosti zabelené do príbehu epických rozmerov si získali milióny fanúšikov po celej Zemi. Množstvo postáv a silných charakterových transformácii tvorilo líniu príbehu, ktorý sa o pár dní definitívne uzavrie. Asi je už zbytočné písať, že vás čakajú kvalitné trikové exhibície, vyrovnané herecké výkony, množstvo nezabudnuteľných scén a zaujímavých inovácii (na chuť si prídu hlavne milovníci bojov svetelných mečov).

Rovnako je asi zbytočné písať, aký koniec na vás čaká, ten je známy. Dôležité je, ako sa k nemu dopracujete. A na tom si dal Lucas skutočne záležať. Pravdepodobne scenáristicky a režijne najťažší diel celej ságy zvládol skoro dokonale a verní fanúšikovia mu isto prepáčia všetky drobné nedostatky a trošku prirýchly prechod Anakina na stranu zla. Sila stála na Lucasovej strane. Nech tak isto sprevádza aj vás, pri návšteve kina a voľbe titulkovej kópie...

Hodnotenie: 9/10

Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III. Prvý pohľad: Star Wars - Epizóda III.


KRISTÍNA ASCHENBRENNEROVÁ

Star Wars: Epizode III veľmi dobrý film je. Veľká Sila Georgea Lucasa sprevádza a k hračičkárskym nápadom ho inšpiruje. A už končím.. Nie som majster Yoda a aj keď mám občas krkolomnú štylizáciu viet, nestojí pri mne toľká Sila. V každom prípade ma Epizóda III prekvapila. Ako väčšina fanúšikov som bola roztrpčená Epizódou I, ktorá bola vyslovene detinská. Hoci technicky a po FX stránke vycibrená. Lucas jednoducho predvádzal všetky svoje nové hračky. Epizóda II ohlásila návrat ku klasike, ale stále to nebolo celkom ono. Stále to boli len predohry. A hlavné predstavenie v podobe Epizódy III je dôstojným premostením "klasiky" a "neoklasiky". Nejde totiž iba prepojenie "starých" a "nových" Hviezdnych vojen na úrovni príbehu, ale aj výrazovo. Nepopierateľne sa technicky Lucas za 20 rokov posunul, čo sa podpisuje na kvalite efektov. Súčasne si ponechal staré dobré mäkké prestrihy cez rôzne stieračky, kruhové ouvertúry, šachovnice, ako aj montáž medzi scénami napr. z bojísk a z Coruscantu, alebo pri vykonávaní rozkazu 66, bez ktorých by Hviezdne vojny neboli Hviezdnymi vojnami. Nostalgiu vyvolávajú aj dialógy miestami šmrncnuté pátosom. (Adrian, to sú veci, ktoré mám na SW rada.)

Epizóda III je z "novej trojky" najucelenejšia, čo je dané pravdepodobne aj tým, že ju zastrešuje a uzatvára. Lucas vlastne len ukazuje, čo už všetci dávno vedeli, len nevedeli, ako presne sa to stalo. Veľmi silnou oporou sú mu pritom herci od Franka Oza jeho virtuálneho alter ega, cez Ewana McGregora, Natalie Portman, a samozrejme Samuel L. Jacksona (už len zjavom). Dokonca aj Hayden Christensen, ktorý v Epizóde II najmä..ehm..dobre vyzeral a odhaľoval hrudník, so zmenou strany potemnel. Ako marcipánového panáčika som nechala Iana McDriamida a jeho Mefistofelovskú scénu zvádzania mladého Jediho Skywalkera, aby upísal dušu Temnej stránke (spoiler: dostla ho klasickou metódou "cherchez la femme").

Ale nedá mi a trošku si zavŕtam. Jemne ma sklamala "korunovácia" na Lorda Vadera, čo bolo v konečnom dôsledku urovnané scénou spečatenia osudu Lukovho otca - nasadenie respiračnej masky vo Frankensteinovsky ladenej scéne (vyslovene sa ponúkal medzititulok: "Stvoril som monštrum!").

Čo ma ale každou minútou dorážalo viac a viac, je slovenský dabing. Vždy, keď niekto prehovoril, som sa strhla. Niektorým postavám jednak vôbec nesedeli hlasy (Obi Wan) a navyše, niektoré "hlasy" zabudli hrať. A miestami mi ušká trhal aj preklad - možno len pár viet, ale preložených doslovne. 

A teraz perlička na záver. Keďže som mala ešte súrne vybavovačky, prišla som na film asi hodinu po jeho začiatku. Preto som jediná fundovaná (uhm, okrem ľudí, ktorí film vôbec nevideli) na kritiku, recenziu a vôbec, všetko. :)

Hodnotenie: neuvedené

 


autor Redakcia 12.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Sci-fi/Dobrodružný
Minutáż˝: 130 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.