BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Opäť je tu apríl, opäť tri filmové časopisy a s nimi aj recenzie, rozhovory, portréty, seriály, témy mesiaca, pohľady späť, súťaže a najnovšie zaručené informácie. Aj keď je filmom mesiaca (aj podľa čitateľského hlasovania na Kineme) Constantine a s ním samozrejme Keanu Reeves zdobiaci Cinemu a Blokbaster, všetko sa pripravuje na Pomstu Sithov. O krok vpred je Premiere, ktorá na titulku zasadila hlavného hrdinu Epizódy III. Cinema však nezaostáva a prináša exkluzívny rozhovor s producentom hviezdnej ságy. Opäť nebudem šetriť chválou na obálku Premiere. Veď to vidíte sami na obrázku. Jasne sa v nej dočítate o Star Wars, Constantine, piatich rokoch, päťdesiatich scénach a 500 voltoch. Chválim, chválim a ešte raz chválim.

Po všetkých novinkách a informáciách, ktoré je najlepšie čítať s minimálne pol ročným, ak nie ročným odstupom, po portrétoch hviezd budúcnosti sa v Premiere dostanete k prvému článku, tentoraz venovanom Constantine, v Cineme Star Wars a v Blokbasteri (po recenziách) k Oscarom za rok 2004. Článok je to veľmi príjemný a s odstupom času som si znovu pripomenul ako to vlastne celé dopadlo. O Oscaroch sa dočítate len v Blokbasteri. (Aj keď Cinema prináša výslednú listinu na kartičkách.) V Cineme zase nájdete krásnu reportáž z festivalu Berlinale a geniálny text Jana Budaře s ešte lepšou fotografiou! Premiere zase priniesla časovo presný popis toho, čo sa dialo v zákulisí počas priameho prenosu Českého leva. Pekne ste si to podelili : ).

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

O filmoch sa vlastne v Blokbasteri čo to dozviete len z recenzií. A možno niečo z rozhovoru s tvorcom Príbehov obyčajného šialenstva Petrom Zelenkom. Hlavnou udalosťou mesiaca je Febiofest, ktorý ponúka neskutočne dobré filmy. Novinkou Blokbasteru je seriál Dejiny filmu, ktorého prvých 20 rokov nájdete v aktuálnom čísle. Radomír D. Kokeš sa popasoval s neľahkou úlohou zhrnúť do troch stránok začiatky viac ako 100 ročného umenia. Legendou čísla je Katherine Hepburn. Všetko ostatné zostalo po starom. Teda... grafika sa zlepšuje, to musím uznať, aj keď sa to dá ťažko spozorovať z tých jedenástich stránok, ktoré jediné sa menia každý mesiac.

Premiere sa vždy vie veľmi dobre popasovať s priestorom. Nerobí im problém na šesť stránok napasovať 50 najlepších filmových momentov, či 5 rokov fungovania časopisu. Osobne sa mi viac páčil nápad Cinemy, ktorá pri príležitosti stého čísla časopisu vytlačila na troch stranách všetkých 10 čísel + jedno zvláštne vydanie. Dohadovať sa o naj článkoch a vôbec najoch, ktoré za 5 rokov v Premiere vznikli mi trochu smrdí. Filip Renč v rozhovore urobil reklamu Nove a Karlovarský festival poslal do zabudnutia. Špalíček hororů pre mňa znamená článok, do ktorého by sa dali vsadiť články z marcovej Cinemy a Blokbesteru.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Opäť je tu rozhovor spojujúci Cinemu s Premiere. Znovu sa vynára otázka, či si Keanu pre každý rozhovor vymýšľa nové prirovnania a podľa toho, či mu je prítomný redaktor sympatickejší používa kratšiu a dlhšiu odpoveď na rovnakú otázku. Napríklad:

Odpoveď v Premiere: ... "Pak, to už mi bylo asi patnáct, jsem jednou zašel za mámou a zaptal se: "Nebudeš se zlobit, když ze mě bude herec?" A ona na to něco ve smyslu: "Je to jen na tobě, drahoušku." A za tři týdny jsem už byl zapsán v hereckém kursu." ...

Odpoveď v Cineme: ... "Když mi bylo patnáct, přišel jsem za mámou a řekl: "Jsem herec." - "Cokoli chceš, Keanu." Za tři týdny jsem byl v herecké škole." ...

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

K filmu Román pre ženy pripravil Jaroslav Sedláček portrét Simony Stašovej aj rozhovor so Zuzanou Kanóczovou. K Božskej Júlii zase Alena Prokopová špeciál Divadlo světa. Keď som uvidel ten názov tak som sa potešil, ale po prečítaní, som zistil, že článok je o niečom inom ako som si predstavoval. Myslel som, že článok bude porovnávať divadelné a filmové spracovanie jednotlivých filmov ako Príbehy obyčajného šialenstva, Na dotyk, Rómeo a Júlia, či Richard III. No nakoniec sa z toho vykľul článok, ktorý mne milovníkovi divadla a filmu veľa nového nepriniesol. Úsmevné a príjemné sú portréty Wong Kar-Waia a Martina Šulíka. Nálepku rozhovor mesiaca si stopercentne zaslúži Jaroslav Sedláček, ktorý zastihol Igora Bareša v nie práve najlepšej nálade. Pohľad späť za nesmrteľnými filmami si vybojovali Bonnie a Clyde.

Vrátim sa na začiatok, kde som hovoril aj o súťažiach. Cinema už s niečím podobným prišla. Bolo to k filmu Vratné láhve, ktorý nakoniec nebol realizovaný, a teraz dostala druhú šancu. Teda, tú šancu dostali čitatelia, ktorí ak správne odpovedia na 9 súťažných otázok, môžu sa objaviť v novom filme tvorcov Nudy v Brne. Za pokus to stojí, nie?

A ešte by som rád vyhlásil tipovaciu súťaž. Čo bude prevládať na titulných stranách májových vydaní časopisov? Epizóda III, Kráľovstvo nebeské či xXx 2?

 


autor Matej Oravec 20.4.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.